İNVERT ŞURUP VE 2012 ARICILIK SEZONU AÇTIK

Ekleyen, Ali Türk 14 Ocak 2012 – 02:02 -


Bu gün 13 ocak 2012.

Hava bozacak haberlerini endişeyle takip ediyordum. Ormanda ulaşım sorunu olan bir kısım arıları almam gerekiyordu.

Zaten bir gün sonrası tatil ve benim işime yaramıyor çünkü kar ve soguk yolda.

Müdürüme çıktım benim işim var diye, bana ne dedi:))

Müdrüm yarına bu havayı bulamam ve acil işler var deyince tamam gidebilirsin.

İlhami abimde durumlarımı biliyor, ne zaman konuşsak yapılacak iş varmı der, gene böyle bir gaflette bulundu::))

Abi arıların yiyecek durumları iyi degil, Muhteşem abi taşırken ne kadar dil çıkarsada yav bunlarda bal varmı diye sormuştu, bu sene kolonilerim çok az balla kışa girdiler. Ormandakilerin açlık sorunu vardı, sıradan üst şurupları takılı olan arılara inver şurup vereceğiz dedim. İlk iş kovanları şurupladık, balı olan ve olmayanı ayırma şansımız yoktu sıradan tüm kolonileri şurupladık.

Şurup işi bitince ormandaki mahsur kovanları elimizin altına taşıdık. İlhami abim maşallah hızır gibi ne zaman işimiz düşse koşar gelir. Aç aç çalıştı garibim saat 16:00  işe yetişmesi gerekiyordu yolda helva ekmekle doyurduk kendimizi. Günün özeti böyleydi.

Yapmış olduğumuz şuruplama işi bu mevsimde tartışılabilir, hatta haberi yaparken serdar Özhan ne yapıyorsun diye sordu, şurup habri yapıyorum dedim, abi tutmaz kek haberi yap bak reytinge diye espiriyi patlattı::))

Aç arılara yarım kilo kek verip 10-15 gün yaracagınıza, invert şurup verip bir kaç saat arıyı ugraştırın olsun bitsin. Biz öyle yapıyoruz, sizi bilemem::))

 

Kış günü şurup olurmu derseniz bana göre olur. Benim bu sene kovanlarım aç diyebilirim. Hiç bir şey vermeden ormandaki arıları bu zamana kadar getirdik ve şansımı fazla zorladıgımı düşünmeye başladım. Soğuk havalarda yandan şurupluk kayık gibi olan tehlikeli olur. Arı salkımda sıcak, şurupluga gider üşür geri gelemez. Üst yemlikler soguk havalarda çok işe yarar. Yada poşetle şurup verilebilir.

Hava biz iyidi desekte 9-10 derece filandı:))

Başıma gelecekleri bildigim için bu gibi durumlarda yapılacak en iyi iş arıya şurup püskürtmektir.

Kovanı açıyorsunuz az duman verin, arı genede size saldırmaya kalkacak bu sefer şurup püskürtüp onları bogaz derdine düşürüyoruz, o esnada şurubu doldur ve kapat.

Kolonilerde arı yavru yok ise ve arı salkımdaysa 5 çıtalık bir koloni aylık 600 gr bal tüketir. Açlık sınırında bulunan bir koloniye 500-600 gr şurup verdiğinizde en az  15-20 gün sönmez. Hele şurup invert ise işçi arılar yorulmadan bunu tüketebilir.

Hep görüyoruz, şuruplama yapıldıgında arıların nosema oldugunu. Nosemanın diğer anlamı bana göre arının mide bozuklugudur. Sizinde mideniz bozuldugunda ya kusacaksınız yada isal olacaksınız, bu işte durup dururken olmaz, Muhteşem abi benim alanıma girdin diyebilir ama mide bozulmaları bozuk yiyeceklerden kaynaklı.

Ben invert şurupla 3 yıl deneme amaçlı kütük, karakovan ve damacana kovan besledim.

Hiç birisinin midesi bozulmadı, arılar kış günü petek ördüler, bunları bir kaç gün arayla paylaştım. Bu konularla alakalı bir sürü paylaşım vardır.

http://arivedoga.blogspot.com/2009/12/karakovan-bulteni-acayip-zehirlendiler.html

İnvert şurubun faydaları, uzun üre bozulmadan saklanabilir, bu size lazım oldugu anda kullanma imkanı sunar. Bal gibi içinde polen olmadıgı için arıların midesinde kalıntı yapmaz dolayısı ile kışın arının dışkılama ihtiyacı olamayacak ve kovanı terk etmeyecektir. Bir başka özelliği ise invert edildiği için arı ayrıca bu şurubu inverte etmek için uğraşıp yorulmayacak. Bunların hepside çok önemli şeyler. Bir başka konu ise bundan daha ucuza arı yiyecegi veya yemi temin etme şansıznız yoktur.

Ben bu gün bir şey fark ettim, buda kimyasal temizleyicilerin en kadar temizlenemez olduğunu.

Arılara şurup verecegiz yolda sprey alırız dedim dediğimiz yerdede bulamayınca yurdum insanı hemen çözüm üretir. Dedikki cam sil alalım ucuz 1 liraya, bize şişesi lazım.

Cam sili arabanın cam suyuna doldurup, şişeyi yıkadım. Bir sefer iki sefer üç sefer….

Hala su koyup sallıyorum köpürüyor. İlhami abi dediki toprak koy, ben kum doldurup suyla çalkaladım gene köpürdü, en son toprak doldurdum gene köpürdü, böyle bir şey olamaz. Belki 20 sefer çalkalamama rağmen genede su köpürüyordu, mecburen şurubu doldurup arılara azar azar püskürtmem gerekiyordu. Şişe %100 temizlenemedi ve beni sinir etti.

 

İnvert şurup yapımı aratıldığında bir çok kişi ağagıdaki linki buluyor. Blok istatisklerine baktıgımda, bu link genelde her gün ziyaret ediliyor.

http://bengittim.blogspot.com/2009/02/invert-surup-yapimi.html

İnvert şurupları iki akşamda hazırladım. Bir akşam 2 tur yaptım 40 litre, ertesi akşam bir tur yaptım 20 litre.

İnvert şurubun arıcıya maliyeti, ülkemizde her ne kadar eflansyon yok densede olmayan şey her sene yükselir.

1 Çuval şeker şu an 117 liraya. 117/50= 2.37 kurş.

Benim 15 kilo ile 10 litre sudan yaptığım 20 lite 35.55 tutuyor. Yani litresi 1.77 lira tutuyor.

Üst resimde 20 dakika kaynayıp invert olmuş şurubun resmi var.

 

Buda invert şurubun sogumuş servise hazır hali.

Şurup verildikten sonra arılar uçmaya başladılar. Yanıma makinamı almamıştım, şuruplu ellerle ayfonla resim bu kadar oluyor bunada şükür. Dayanın kızlar 1 ay sonrası bahar, benim gibi sahibiniz olduğu için yatın kalkın, Rabbinize dua edin. Bu kış günü sizleri unutmayıp, hemde invert şurup ikramında bulundu….

Bu arada acayip rahatladım, durumlar çok şükür iyi.

 



Buda en son yapmış olduğum invert şurup videosu.


Etiketler: , , ,
Arıcılık Bilgi Merkezi, Arıcılıkta bahar bakımı | Yorum Yok »

Yorum yapmak için giriş yapılmalı.

Forum