ANA ARI ÜRETİMİ VE PRATİK TAKİP
Ekleyen, Ali Türk 24 Haziran 2011 – 07:06 -Anaarı üretiminde uygulamış oldugum pratik kayıt sistemimi paylaşmak istiyorum. Zaten arılıgımıza gelenler bu olayları yerinde görüyorlar. Ben çalışan biri olarak, acayip zaman sorunu olan birisiyim. Öğlen yemege çıktıgımda bile acil iş varsa arılıga gidip yapılacak işlleri yapıp sonra bir şeyler atıştırıyorum veya akşama kadar aç duruyorum::))
Bu paylaşımdaki resimler dün yemek saatinde çekildi ve o arada yaklaşık 20 anaarı memesi kutulara verilip bir oh çektim. Çünkü iki üç gün içinde elimde 60 adet fazla anaarı memesi vardı, bunlara yer bulabilmek için bayagı bir tırmalamışım.
23/6/2011 perşembe günü tüm memeler yerlerini buldu.
Kayıt sistemim bu sene kutu kapaklarına tarihleri ve ne yaptıgımı not düşerek yapıyorum. Kutu kapagında taş varsa, oraya hazır anaarı memesi verilecek, tahta varsa oradaki anaarı yumurtaya başlamış, bir kaç gün sonrası alınacak, tarih var ve taş ve tahta yoksa anaarı var, sonucu bekliyorum.
Bunları yazma nedenlerinden birisi ise, çarşamba akşamı 4-5 vilayete anaarı yolladım, birisine telefon ettim, anaarılar kargoda yarın al diye, bana diyorki dün meme dagıtıyorum demiştin, ee dedim, bu analar ne zaman hazır oldu::((
Sanki dünkü memeden çıkanı yolluyoz::))
Dün çekmiş oldugum resimlere bakıyoruz.
Bu kutu gözüne anaarı memesi, 12/6/2011 de verilmiş anaarı hala kutu gözünde muhtemelen bu kadar beklediğine göre, çiftleşme işlemide olmuştur, bundansonrası bu anaarının kaybı çok düşükbir ihtimal.
Gene aynı gün verilen meme ve kontrolde anaarı yok, taş konulmuş buna acil meme verilecek diye.
Gene haziranın 12 de verilen memelerden birisi, yumurtaya başlamış. Bakın hepsi aynı gün verilmesine rağmen yumurta atanı var, bekleyeni var birde kayıp var.
haziran 15 de dagıtılan memeler, hala bu kutuları açıp içerdeki memeleri toplama fırsatım bile olmadı.
Haziran 17 de dagıtılan memeler.
Haziranın 17 ve 21 de yan yana kutulara verilmiş memelr.
Yuvarlak 17 yazan memeleri hacı dagıttı, o gün ben anaarı kursuna yetişmem gerekiyordu, işi bitiremedim hacıya devredip, Beykoza gittigim gün.
Haziran 22 de dagıtılan memeler.
İş bitmiyorki, koş koş….
Bu arada bahçedeki karınca ve salyangozlar için ilhami abi kireç tavsiye etti, her tarafımız biraz bu sıra agardı.
Burada yapılan kontrolde anaarı görülmüş bekliyoruz.
Bu taşlar, tahtalar süs degil yani::))
Kalfa begenmiyor ama bu işin şu ana kadarki en pratigi.
Elimde şişmiş son 60 memeyi dagıtırken bir tanesi dogdu, bende kutu içine atıp, işime devam ettim, arılıktan çıkmadan baktım anaarı yok, akşam mesayi sonrası baktım gene anaarı yok::((
Keşke diyorsunuz ama arıcılıkta keşkeler yok.
Genede keşke bala bulaştırsaydım, şurubba atsaydım::))….
Bu da bu gün dagıttıgım memelerden bir not, ortadaki anaarı nasılsa gözden kaçmış, yavru bile kapatmış, nerdeyse işçiler doğacak, bir önceki verdiğim meme kesikti, bir önceki memenin yavru kapatmnası imkansız.
Acil durumlarda bir anaarı çıkıp, diğer memeleri bozmasın diye kafesliyoruz. Bu aslında iyi degil, anaarılar kutu gözlerinde dogmalı.
Elimde kafes azdı, sag olsun Saim Gürel biraz kafes takviyesi yaptı, bu malzemeler artık ülkemizde var, bazıları acayip gazlıyor, bazılarında fiyat gayet makul, araştırmadan yumulmayın, yoksa size yumulurlar yoksa::))
Normal anaarı kafesleride bu memelere göre delinirse olabiliyor ama bu kafesler çok ideal.
İş bitti mesayi başlıyorrrr……….
Koş belediyeye::))
Tabi kontrollerde böyle durumlarlada karşılaşılabiliyor, çiftleşip gelen karniol f1 anaarı.Birde bu çalışmaların arasına giren telefonlar::)))
karniol f1 ana arı, çiftleşmiş. Ali_Turk
Etiketler: ana arı üretimi ve kayıtlar
anaarı, Arıcılık Bilgi Merkezi | Yorum Yok »
Yorum yapmak için giriş yapılmalı.