Gönderen Konu: Tanışma bölümü  (Okunma sayısı 348012 defa)

hilmiunal077

• Acemi Üye
  • *
Ynt: Tanışma bölümü
« Yanıtla #165 : 02 Nisan 2011, 20:11:03 »

Yusuf kardeşim anladığım kadarı ile Yalovalısın termalde izin veriyorlarmı derken,başkası sorsa izah ederdim.Üvezpınar mahallesini biliyor olman gerek.Arıları kışlatmak için ilk defa bu yıl yenimahalleye indirdim.Bal akım döneminde ise kısmetse mahallenin 1-2 km ötesine götürürüz.
Araplara ben geçen yıl 1 kilo bal sattım diğer arkadaşlar o yönden diğer yörelere göre tabiki biraz daha şanslılar.Yazın araplar bol.İnşallah müsait bir zamanda görüşürüz.

yusuf

• Ziyaretçi
« Yanıtla #166 : 03 Nisan 2011, 00:02:18 »
Kışlama için sabit yerinizden kalmışken ben olsam yenimahalle değilde biraz daha öteye samanlıya doğru götürürdüm.Samanlı Akköy arasında uygun bir yer kışlama için çok elverişli.Bal akımında 1-2 km ileri bir mesafe az değilmi ?Bal taşıyacak asıl işçileri kaldırdığınız yere geri yollamayasınız.

hilmiunal077

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #167 : 03 Nisan 2011, 09:38:26 »
Mahallenin derken üvezpınar mahallesinin birkaç kilometre ötesini kastetmiştim.5 km mesafeyi tabiki dikkate alacağız,yoksa tüm tarlacılar eski yerine döner.Hazır mevzu açılmışken arkadaşımın arılarını geçen yıl mayıs ayının 15 inde başka bir yere nakil etmek icap etti.Ancak taşınan yer zannederim 5 km den az olunca arılar tekrar eski yerine döndü.50 kovanın arısı düşünün.Kovanı bulamayan arılar saldırmaya başladı.Arkadaş aradıki gittim arılar etrafa ağaçlara öbek öbek salkım yapmış.Yaklaşana sarıyorlar.Biraz da mahalleye yakın.Yerlerine kovan koyalım dedik ama baktıkki saldırganlık devam ediyor Başımıza bela olacak.Hepsini tarım zehiri ile kırmak zorunda kaldık.Tabi mahalleye yakın olmasa idi ve zarar verme riski olmasa idi birkaç alternatif yöntemle konuyu halledebilirdik.Ancak verebileceği zararları göze alamadık ve 50 kovanın tarlacısını zehirledik.Yani bunlar hep birer tecrübedir.Şu anda kovanlar akköy şehitliğinde,yani biz üvezpınarın dağlarına doğru gidersek 5 km lik mesafeyi geçeriz diye düşünüyorum.Allaha emanet olun.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #168 : 03 Nisan 2011, 10:45:06 »
Hilmiünal;
Bu taşınan kolonilerin tarlacıları nasıl geri geldi mesafe nedir, burada mesafeleri kuş uçumu söylemek gerekli. Koloni civarında çiçek ve nektar var ise tarlacı arılar 5 km gitmezler. 5 Km. Çiçek ve nektar yoksa arı gider deniliyor, bu çok zor şartlarda oluşan bir durum. Normal şartlarda işçi arılar koloni yakınlarında çalışırlar. Yazdıkların bayağı bir ilginç oldu. Bu arılar birde gece taşınacak, geçmişte gündüz arı taşıyanlar oldu ve tarlacıları bırakıp gittikten sonra sizin söylediklerinize benzer hadiseler yaşandı.
Bu işte bir gariplik var?
Arada gözümüzden kaçırdıgımız bir şeymi var?
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

hilmiunal077

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #169 : 03 Nisan 2011, 10:59:56 »
Ali bey kovanlar üvezpınarın içinde idi.Bir zaruretten dolayı acilen nakletmek gerekti.Arıların yeni yeri ise kuş uçuşu 3 km falandı ancak dağda o dönemde nektar bulamayan arı tekrar eski yerine döndü.Çünki eski bulunduğu yerde bitki yoğunluğu fazla dağda ise bu çeşitlilik yok bu nedenle arı yükseklere doğru uçmayı değil,ovaya yakın yelere doğru uçmayı nektarı bulabildiği alana doğru uçmayı tercih etti,o bölgeyi de tanıdığı için eski yerine geri döndü.Eğer nektar farklı bir yönde olsa idi dönmezdi diye düşünüyorum.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #170 : 04 Nisan 2011, 10:56:40 »
Hilmi bey, Beykozda bizim kaptan Tuncay'ın arıları vardı. Arıların bulundugu yer acayip rüzgar alıyordu. 100 Metre ilerde hiç rüzgar almayan bir yer vardı.
Arıların yerlerini degiştirmelerini istemiştim.
Arıları gene Beykozda bir yere taşıdılar, 5 km gittiklerinide zannetmiyorum. Aradan tam 3 hafta geçti ve kolonileri eski yerlerinin 100 metre ilersindeki yere getirdiklerinde bazı tarlacılar ilk yeri hatırladı ve eski yerlerinde uçuyorlardı, tabi koloniyi bulamayınca kimi bulursa sataşmışlardı, bende tesadüfen o gün o arılıktaydım bunları Oktay bey Tuncay ve ben birlikte gördük.
Yanlız yogun bir tarlacı arı akını olmadı.
Çok ilginç bir şeydi bu, normal şartlarda zaten 3 hafta sonunda tarlacıların ömrünün bitmemesi.
Ayrıca 21 gün başka yerde çalışan kolonilerin, eski yerlerini hatırlaması.

Bunların yanında ise 500 metre arılıktan başka yere taşınan kolonilerden ise eski yerlerine dönmeyen deneyimlerimizde oldu.
Tabi kurak bir zamanda degil kolonilerin başta su ve nektar hemen yanlarıydaydı ve uzaga gitmeye gerek görmediklerinde eski yerlerinide zaten bulma durumuyla ilgileri kalmıyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

zeki aydın

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #171 : 06 Nisan 2011, 23:54:13 »
merhaba arıcı  abilerim ve arıcı kardeşlerim herkesi saygıyla selamlıyorum  ben sakaryalıyım 22 yıltır arıcılıkla uğraşıyorum 12 yıl tır bu işi meslek olarak yapıyorum daha önce farklı bir forumda yazışıyordum  bazı nedenlerden dolayı buraya kayıt oldum  emeği gecen herkese tşk lerimi sunarım imla hatalarım icin şimdiden özür dilerim  ismim zeki aydın herkese saygılar

şeref KORKMAZ

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #172 : 07 Nisan 2011, 12:23:52 »
               Zeki  Aydın   bey   hoş  geldiniz.

Bilği  birikimlerinizden  ve  tecrübelerinizden  çok   faydalanaçağımızı   biliyorum.

Sakarya  ya  selamlar. Hayırlı  olsun.   

Mehmet Alkış

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #173 : 02 Ağustos 2011, 14:18:32 »
merhaba ben mehmet alkış. iki yıldır izmir aliağa'da arıcılık yapmaktayım. 1972 doğumluyum.
forumda bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. sağlıcakla kalın.

neşat

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #174 : 23 Ağustos 2011, 00:55:31 »
Ali abi suni tohumlama konusundaki başarından dolayı seni tebrik ederim.Sizleri uzun zamandır takip etmekteyim ve verdiğiniz aydınlatıcı ve öğretici bilgilerden dolayı teşekkür ederim.Başarıların devamını diler saygılar sunarım

osmanbaris

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #175 : 05 Eylül 2011, 16:01:27 »
Tüm arı sevdalılarına selamlar.

mahmutusta42

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #176 : 07 Eylül 2011, 20:45:25 »
Selamun aleyküm arı dostları ben mahmut konyada ikamet ediyorum 3 yıldır arılarla ilgileniyorum. 24 adet kovanım var.ALLAHa emanet olun.bilgilerini paylaşanlara teşekkürler.

mustafaguclu77

• Ziyaretçi
« Yanıtla #177 : 26 Ekim 2011, 11:36:16 »
ben yalovadan Mustafa.. arıcılığa geçen sene başladım şuan itibariyle 3 kovan arım var. bu forumu ve abilerimizin bloglarını izleyince kısa zamanda çok şey öğrendim.. kulaktan dolma duyduğum bi çok şeyin yanlış olduğunun farkına vardım.. inşallah baharda da tatbikine başlıcam..

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #178 : 26 Ekim 2011, 14:42:08 »
Mustafa bey hoş geldiniz.

osmanbaris

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #179 : 27 Ekim 2011, 21:35:49 »
selam arkadaşlar ben manisa salihlide arıcılık yapıyorum.Allah nasip eder ise 2012 karniyol arısı ile çalışacağım inşallah bereketli olur.