Gönderen Konu: Ogul Onleme Teknigi Olabilir mi?  (Okunma sayısı 9141 defa)

gursoy9

• Acemi Üye
  • *
Ogul Onleme Teknigi Olabilir mi?
« : 28 Mayıs 2011, 11:14:49 »
Herkese Merhaba,
Yalanciya kacan kovandan var olan peteklerin tumunu alarak koloninin yalanci anayi birkac gun icinde oldurdugunu biliyoruz. Buna istinaden ogula yonlenmis kovandaki yavrulu yavrusuz tum petekleri alip diger kovanlara dagittiktan sonra kovana ham petek vererek ogula engel olunabilir mi?

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
Ynt: Ogul Onleme Teknigi Olabilir mi?
« Yanıtla #1 : 28 Mayıs 2011, 21:32:56 »
Herkese Merhaba,
Yalanciya kacan kovandan var olan peteklerin tümünü alarak koloninin yalancı anayı birkac gun icinde oldurdugunu biliyoruz. Buna istinaden ogula yonlenmis kovandaki yavrulu yavrusuz tum petekleri alip diger kovanlara dagittiktan sonra kovana ham petek vererek ogula engel olunabilir mi?
             Gürsoy bey yavruları almakla ogula geçici olarak engel olursunuz.Rahmetli Erbakan hocanın deyimi ile pansuman tedbirdir.Kovanım niçin ogula gitti deyip düşünürsen,sebebini bulabilirsin.
             Nedenleri arıdan veye arıcıdan kaynaklanmaktadır.Arıdan kaynaklanan nedenler,ana arının yaşı,ırkı gibi. Arıcı koloni yönetimini bilmiyor,ana arı kaybı,kapalı gözlerden çıkacak işçi arıya alan açamamıştır,bazı arıcıların deyimi ile iş verememiştir.Mera Arı ilişkisini kuramamıştır.Kovan iç ısısı yükselmiştir.
              Saglıcakla kalın.
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2011, 21:35:30 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »

ŞÜKRÜ KOCA

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2011, 12:18:35 »
Arıcılıkta 80 binlik kolonilerle çalışmak çok önemli. Bunu sağlarken anaarının cinsini değiştirmek önemli olsa da bazen bu yeterli gelmeyebiliyor. Çoğalma düşüncesi az veya çok tüm arılarda var. Burada ben kendim yeni bir şey ekleyecek değilim. Sadece başımdan geçen bir olayı anlatarak Mehmet Yüksel Abinin yaptığı bir uygulamanın önemine dikkat etmek istiyorum. Geçen yıl ilkbaharda arıların işleri ile her hafta uğraşamadığımdan gittiğimde fazla fazla temel petek verdim.İlkbahar aylarında  bazı kolonilerin hızlı çoğalması ve arkasından havaların soğuk gitmesi bazı kovanlarımda yavru hastalığının oluşmasına neden oldu. Ben baktım arı tüm bu petekleri temizleyemeyecek. Yavrulu peteklerin tamamını kovanlardan aldım ve yaktım. Geçen yıl bir çok arkadaşın arısı oğul vermesine rağmen benim arılarım katı doldurmalarına rağmen bir tanesi hariç oğul veren olmadı. Buradaki bir musibet bana ilkbahar aylarından oğul engelleme yöntemlerinden Mehmet Yüksel abinin bloğunda uygulayıp anlattığı oğul sezonundan önce genç işçi arıların zirveye çıktığı dönemlerde kovalardan kapalı yavrulu peteklerin alınarak hem yeni kolonilerin oluşturulabileceği hem de oğulun engellemesine önemli katkıda bulunacağı fikrini pekiştirmiş oldu.  Daha geniş bilgi Mehmet Yüksel Abinin http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2010_05_01_archive.html bloğunda var.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 22 Aralık 2011, 16:35:22 »
Şükrü hocam, bu bahar sizin durumunuzda olanlar için defalarca yazılar yazıp yeni formüller ürettik.
bir hafta veya 15 gün arılarına gidemeyen arkadaşlarımız vardı.

Bu durumda kullanmaya başladığımız bir teknik vardı, hem arı sıkışmayacak hemde koloni gelişmesi zarar görmeyecekti. Hatırlarsanız bu gibi durumlarda kolonideki kuluçkalık bölümünü kata yani ilaveye alıyorduk. Alt kuluçkalık bölümünede ham veya örülü peteklerimizi koyuyorduk. Koloni üst katta sıkıştığında, kendiliğinden aşagı kuluçkalıga doğru büyüme yapacaktır, bu sistemi uyğulayan arkadaşların hiç birisi olumsuzluk yaşamadılar. Kendi evinizden düşünün evin tabanıyla tavanı arasındaki ısı farkları aynı degildir, üst taraflar daha sıcaktır. Zaten arının doğasıda böyledir, bir kovuk veya magarada olsun karakovanda olsun yukarıdan aşagıya doğru işe başlar. Alt katı dolduramayan koloniye kat verdiğinizde zaten kuluçkalığı ısıtamayan arıya birde kat kamburu vererek koloniyi o kadar zorlamışınızki anlatamam. Koloninin kata alınıp alt kata ham veya örülü çıtalar verilirken kolonideki yavru düzenine kesinlikle bozulmuyacak, oldugu gibi kata alıyorsunuz.

Mehmet Yüksel in kullanmış olduğu sistem ise koloni o kadar çoğalıyorki 80 bin nufusuda geçtiği için koloni kontrolden çıkmasın diye bölmeler yapılıyor. Bizler kolonileri geliştiremeyip başka kovanlardan takviye yaparken, Almanya'da arı çok güçlü oldugu için bölme yapılıyor, birde o kadar güçlü koloniler olan yerde kaç senedir Mehmet Yüksel bir tane oğul yakalayamadı, koloni güçlerinide herkes görüyor.
Birileri şimdi başka sorular sorabilir, bu bölmeleri arılıkta neden göremiyoruz diye.
Bu tür bölmeler yapan Mehmet Yüksel, ertesi sene 20 çıtalı olarak kolonileri satıyor.
Bazı arıcılara kovanıyla bazılarına aktarma yapılmaktadır.

Sonuç kısmına yazılacak olanlar ise öncelikle gelişip sıkışan arılar oğul verir.
Yaşlı kraliçesi olan kolonilerde oğul sebebiyetidir.
Sıkışanları bölüp gücünü azaltmak, yaşlı ana arılarıda takip edip arı oğula meyletmeden degiştirmek gerekiyor.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2011, 17:23:07 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk