Gönderen Konu: TÜM ÜYELER BULUNDUĞU BÖLGEDEKİ ARILARIN DURUMUNU PAYLAŞSIN  (Okunma sayısı 28269 defa)

yusuf

• Ziyaretçi
bahara az kaldı
yurdun değişik yerlerinde arıcılarımız var
her arıcı hiç olmazsa haftalık olarak buraya arılarının durumunu yazarsa güzel bir kıyaslama olur.

yusuf

• Ziyaretçi
ilk durum güncellemesi benden olsun
arıların olduğu yer Yalova /kurtköy
20 ocak
arıların durumu şimdilik bilmiyorum 2 aydan fazladır hiç bakmadım arılara ;)
örnek mesaj olsun diye yazdım zaten ilk bakımdaki verileri buraya yazacağım
paylaşımları bekliyoruz...

huseyin.alpagut

• Acemi Üye
  • *
S.a  Arılarım Şilede haftasonu izininde  gidip bakıyorum ama dışarıdan nerdeyse 2 ay olacak. Bazılarında polen gelişi var stoklar konusunda endişelerim var ama havalar soğuk giddiğinden açıp bakamadım birazda acemilik. Form sayesinde götürüyoruz. Arılarda şimdilik ölen görünmüyor. Birkaç sorum olacak eğer yardımcı olursanız sevinirim.
- Enson ilaçlamayı 28.11.2010 tarihinde oksalik asit (damlatma yöntemiyle ) vermiştim. Bundan sonra ilaçlama periyodu nasıl olacak ve ne tür ilaç tavsiye   
  edersiniz? Kovanlarım klasik alttan havalandırma yok.
- Teşvik şuruplamasına nezaman başlamalıyım?
Çok değerli bilgilerinizi esirgemediğiniz için şimdiden teşekkür eder. Allhım herkezin gönlüne göre vermesi dileğiyle Allaha emanet olun.

yusuf

• Ziyaretçi
arıların durumu dışındaki sorularını ilgili başlık adı altında sorsanız hem konuyu dağıtmamış olursunuz hem sizinle aynı sorunu olanların konuyu ilgili başlıktan takip etmeleri daha kolay olur
ben teşvik beslemesine erik ağaçları çiçeklenmeye başladığında başlarım

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Yusuf Usta benim kovanlarım halen kış salkımındalar,kovanlara tıkladığımda biz burdayız
dercesine vızıltı geliyor içerden,inşallah bundan sonrada bi terslik olmaz. 8)

Hüseyin bey arılarınza yaptığınız Oksalik asit uygulamasını bizler Varroa mücadelesinde
en son uygulama olarak yapıyoruz,yavrusuz kolonilerde uygulanıyor ve yetişkin kış arılarının
üstündeki yetişkin Varroaları hedef alıyor.Baharda başka mücadele yapmıyoruz,burada önemli olan
Kolonilerin kışın Varroa tarafından zarar görmemesidir,zaten mücadele yanlış yapıldığında koloni
bahara kadar yaşayamaz söner.
Kovanlarınızın altı kapalı olduğunu yazmışsınız,mücadeleden sonra ölen Varroa miktarını görmedikce
işiniz şansa kalmıştır,kovan dip tahtasına düşen Varroa miktarını görseydiniz baharda tekar mücadele
yapmanıza gerek kalmıyacaktı şimdi ise bilmediğiniz için içiniz rahat değil varroalar ölmediyse diye
bir den fazla ilaçlama gereği duyuyorsunuz ve fazla yapılan ilaçlamalar koloniye faydalı değil
tam tersi kötülük yapılmış oluyor.
Teşvik şuruplama yapıldığında sıcak kovan içinde haliyle yavru bakımı başlıyor ama şunu unutmamak
gerekli,kış halen bitmedi yavru bakımı başladığında koloni gereken 35 dereceyi devamlı tutmalı
soğuklar geri geldiğinde yavruları bırakıp bir çıta ötesine bile gidemiyorlar ve açlıktan ölebiliyorlar.
Demek istediğim kolonileri biraz olsun doğadaki ortamla bir hareket ettirmek gerekli,
koloni yavru bakımına teşvik yüzünden başlatıp soğuklar geri geldiğinde ise söküp attığı resimleri
senelerdir görüyoruz bloklarda.
Kış mevsiminin halen bitmediğini ve kolonilerin besin problemi hariç ( kontrol şart )
hiç bir şey yapılmaması gerektiğini belirtmek isterim.

huseyin.alpagut

• Acemi Üye
  • *
Mehmet abi verdiğin bilgiler için çok teşekkür edrim. Acemilik zor ama sizlerin sayesinde inşaallah doğruyu bulacağız. Bal sağımından sonra kovanlarda kırmızı kırmızı varroaları görünce kapıldık bir telaşa. Önce amitraz içirikli duman verdim, peşinden birrer hafta  arayla üç defa laktik asitle ilaçladım en son damlatma yöntemiye oksalik asit kullandım. Oksalit kullandığımda arılarda yavru yoktu. Aslında erken kullanmamın sebebi birazda ikinci defa oksalit kullanmaktı. Fakat oksalik asitin ikinciye kullanılması faydadan çok zarar olduğununa kanaat getirince böyle düşüncelere kapıldım. Artık hayırlısı bundan sonra durumlara bakarak one göre hareket edeceğim. Çok teşekkür eder herşey gönlünüze göre olması dileğiyle.

yusuf

• Ziyaretçi
20 mart 2011
bölgemdeki erik ağaçları çiçeklenmeye başladı.Hava sıcaklığı gece gündüz 7/11 derece civarlarında...
teşvik beslemeleri yapılıyor.Varroa mücadelesi için geç kalmayın bir an önce yapalım.
Arıların yavru alanları genişliyor.Koloni güçleri 2/3/4 çerçevede yavrulu olarak değişmekte.

hayreddin hoca

• Yeni Üye
  • **
  • üreten türkiye
trabzon akçaabat ta koloni zayiatı açısından %10 civarı sanıyorum. ama koloniler önceki yıllara göre zayıf,zira daha kış gibi.
hayreddin bayraktar

YUSUF ŞİMŞAK

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
SLM...

Adaşım.

Mevki İstanbul / Beykoz / İshaklı

Vaziyet arılarım ve ben hala kış modunda salkımdayız.Hava sıcaklığı hala mevsim normallerinin altında gidiyor ve koloniler hala kış modundan çıkabilmiş değiller.Umarım hava sıcaklık değerleri mevsim normallerine gelir de bizde çalışmaya başlarız.

SLM ve Muhabbetle...
:)

Telat YILDIZ

• Acemi Üye
  • *
  • YILDIZLAR ARICILIK
Öncelikle tüm meslektaşlarıma iyi akşamlar diliyorum. Ben 14 Mart tan itibaren 3 gün arılarımın bahar bakımını yaptım. 250 arı dan 13 arı sönmüştü.Arıların genel durumu iyi.Zayıf olanlar çok zayıf olarak bahara çıktılar.Geçen yıllara oranla arıların genel durumu zayıf.Ama yavru genişletme durumu gelecek vaadediyor.Sonbaharda yaptığım amitraz içerikli varrova mücadelesi, kışın salkımdaki dönemde yaptığım oksalik asitin damlatma mücadelesi arılarım için çok verimli olmuş. Açlık sıkıntısı olan arılarıma besleme yaptım. Anadolu ırkı arılara göre Karniyolların yavru sahası daha geniş.Zayıf bölünen Karniyollarda diğerlerine göre iyi. Tüm arkadaşlara bol ballı polenli bir sezon diliyorum.
Balı Balcıdan Alın

yusuf

• Ziyaretçi
Ynt: TÜM ÜYELER BULUNDUĞU BÖLGEDEKİ ARILARIN DURUMUNU PAYLAŞSIN
« Yanıtla #10 : 08 Nisan 2011, 23:01:30 »
8 nisan 2011 Yalova...

Arılara 4 gün önce verdiğim şurupları tamamıyla bitiren arı oranı yüzde 30.Geri kalanı yemlikte duruyor ekşimiş kokmuş.

Soğuk ve yağışlı geçen nisan ayının ilk günleri sıkıntılı geçiyor.

Genel yavru durumu 2/4 çerçevede yavru var.Nektar akımına 2 ay gibi bir süre var.

Erik çiçekleri kademeli olarak devam ediyor, şu arıların sıkça ziyaret ettikleri çiçek onlar.

Söğüt ağaçlarıda şu anlarda arıların tercih ettiği evsahipleri.Polen konusunda arılara ikramlarını esirgemiyorlar.

hayreddin hoca

• Yeni Üye
  • **
  • üreten türkiye
« Yanıtla #11 : 08 Nisan 2011, 23:35:20 »
            Akçaabat ta bugün güneş kendini gösterdi. Erikler tam olarak açtılar.Kovanlara bal aktı desem abartı sayılmaz.
            Akşam üzeri baktığım arılarım kovana sanki temmuz gibi geliyorlardı. Beş gün önce koyduğum şişmiş peteklere bal serpmişler, bazılarına yumurta atanlar olmuş.
            Şu anda dışarıda fırtına var. Bu da yarın yağmur demek oluyor. Anlaşılan bu bahar bal bayramı bir günlükmüş. inşallah yanılırım.
            Arılarımın iki tanesine onuncu çerçevelerini verdim. Genel olarak 5-6-7-8 çerçevedeler daha zayıf olan 3-5 tane kolonim var. Havalar ısındığında hızla gelişmezlerse birleştirebilirim. Aslında onları, ana kaybı ihtimaline karşı bekliyorum.
            Artık havaların mevsim normallerinde seyretmesi içi dua ediyorum.  Aksi halde 80 binler hedefinden uzak kalacağız. Allah'tan hayırlısı.
            Herkese selam ve sevgiler...
hayreddin bayraktar

Abdulcelil

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #12 : 09 Nisan 2011, 12:42:11 »
Adıyaman / Kahta

Kışı 6 çitada çıkaran arılarım , şu an 14 çitada , yavru her çitada mevcut , arı oğula meyletmiş olmalı ki arı yüksükleri yapmışlar. Şu an içleri boş ama herhalde hava ısınınca yumurta atacaklar içlerine.

Yağmurlar müsade ettikçe arı dışarı çıkıp polen getiriyor.Ağaçların birçoğu çiçek açtı .

hilmiunal077

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #13 : 09 Nisan 2011, 21:42:30 »
Öncelikle tüm arıcı arkadaşlara iyi çalışmalar diliyorum.Benim arılarım şu anda Yalova Termal Yenimahallede.25 adet kovanla kışlatmaya girdim bahara çıktığımızda 1 kovanı ana kaybından kaybettim.Havalar iki gün güzeldi ilk sıvı beslemeyi dün oldukça rüzgarlı bir havada mecburiyetten yaptım. Rüzgar nedeni ile arılar da oldukça hırçındı ayağımızdan beş on iğne de yedik.Bu kış ilk defa arılarıma kek vermedim.Arılarım kafkas kırması henüz karniyolle çalışmak nasip olmadı.Halen 24 adet kovanım mevcut kat attığım kovan yok.Yaklaşık 5-6 tanesi haftaya kata gelmiş olur inş,.Ama kat atmaya da niyetim yok,3-4 çerçeve ile kışlatmaya giren ve anaları yeni olan geçen yıl bölünmüş kolonilerim var ki onları destekleme için güçlü kovanlardan takfiye yapmaya niyetlendim.Bu gün akaşam üzeri hava yağmura döndü,yer yer erik çiçek açmış,12 gün önce yaptığım kontrollerde 7 çita olan kolonilede ortalama 4-5 çita yavrulu çerçeve mevcut.Hava sıcaklıkları düşük olduğundan her fırsatta besleme yapılmalı.Çünki tüketim oldukça artmış durumda.Kafkas arıları ile bal akım dönemine 20 çıta arı ile girmek nerdeyse imkansız,ortalama 15 er çıtalı kolaniler ile bal akımına girmek hedefim geçen yıl da yaklaşık 22 civarında kolonim vardı bal akımında birleştirmek sureti ile 15 e düşürdüm 15 koloniden de yaklaşık 300 kg bal aldım.Üstelik geçen yıl bal akım döneminde 5 gün yağmur yağmıştı.Kolonileri güçlendirmekten işi biraz kurtardım.Herkese şimdilik iyi akşamlar diliyorum.

Turan15

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #14 : 11 Nisan 2011, 14:59:46 »
Burdur'da arıcılık yapmaktayım, Muğladan 15 gün önce Arılarımı getirdim, 60'ın üzerinde kolonim var bunların 7-8 tanesi dolu, yarısı 6-7 çıta gerisi de 5 çıtanın altında, bir haftadır şuruplamaya başladım ve ilk ilacımıda bu pazar verdim, zayıf arılarıma takviyeyi gece sıcaklığı 10 derecenin üzerine çıkanca vereceğim.