Gönderen Konu: KARNİYOL ARISI VE OLUMSUZ SÖYLEMLER  (Okunma sayısı 51158 defa)

Turan15

• Acemi Üye
  • *
Ynt: KARNİYOL ARISI VE OLUMSUZ SÖYLEMLER
« Yanıtla #15 : 14 Mart 2011, 09:33:12 »
2008 yılında kafkas denemesi yaptım vebenim arıcılık yaptığım bölgeye uyum sağlamadı (Güney ve güney batı bölgesi) tabi bu arada hep Muğla bölgesi ile devam etmekteyim zaten bu bölgede mecbursun bu ıkla çalışmaya zaten kendiliğinden birkaç yılda oluşuyor, Muğla ırkı ilkbaharda çiçek+Şurup ve ılık hava yı buldumu hemen yavruya yatıyor, oğul meselesine gelince elinde değnek beklemen gerekiyor Ali bey in dediği gibi 7-8 çıta hop oğul, ızgara koy Ballığa ana arı çıkamuyor hop ana memesi böyle bir alışkanlığı var bu ırk Çam bölgesinde iyi iş yapıyor çiçekten balı nen istediğim gibi alamuyorum, Bu yıl karniyol deneyeceğim.

osmanbaris

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #16 : 24 Kasım 2011, 00:40:36 »
Bu sene dört karniyol ana arı ile karniyola dönüş yaptım.Benim anlamadığım olay insanların sabit fikirli olmaları her ortamda karniyol arısını kötülemek isteyen kişiler var inanın anlayamıyorum.Tutturmuşlar bir kafkas ve anadolu arısı tamam onlarda iyidir.Güzel yurdumun güzel arı ırkları olabilir.Ama ıslah edilmediklerinden dünya ortalamalarında bal üretemiyorlar.Diyorlarki illa yerli olmalı insanlarımilliyetcilik taraflarından vurma çabasındalar.Ahh derlerya dinime küfreden keşke müslüman olsa (o zaman yapılacak bellidir) adamın cebinde nokia-motorala vs cep telefonu gidip aselsan cep telefonundan  (general mobil)  bahsetmezler bu modeli kullanmak dahi istemezler.Altlarındaki araba belki doğan -şahindir ama parayı buldularmı mersedese veya bmw ye binmekten geri kalmazlar bunlarrı düşünmeden biri çıkıp bakın arkadaşlar bir arı var karniyol arısı yurdumuzdaki ırklara göre daha fazla bal üretiyor dedimi vayyyy senmisin bunu diyen..

Sözlerimi bir örnek vererek bitirmek istedimm.

Osmanlı zamanı avrupada matbaa içat edilmiş ve osmanlıya yaklaşık 100 yıl sonra gelmiş.Osmanlının geri kalmışlığına örnek olarak verilir bu örnek.

Ben bu konuyu araştırdım ve bir sonuca vardım.

O zaman matbaanın gelmeme nedeni kullanışlı olmaması matbaa nın harfleri demirden yapıldığından kağıdı yırttığı ve harflerin kırılmasından dolayı kullanışlı olmaması ama ne zaman harfler kurşundan yapılmış işte o zaman matbaa osmanlıya gelmiş tabii 100 yıl geçmiş.

Şimdi diyebilirsiniz ilk içat edildiği zaman gelseydide arge çalışmalarını bizim bilim adamları yapsa diyebilirsiniz buna diyecek lafım yokkk.

AMA

Karniyol arısını kötüleyip neydiği belli olmayan anadolu arısını ve diğer ırkları bende derim ki;

Bu arı bize matbaa gibi 100 yıl sonra geldi.Elin gavuru geliştirmiş bize sattı haa bizim bilim adamları ne yaptı şu geçen 100 yılda?

Cevap : Doktora tezlerini o beğenmediğimiz gavurun araştırıp yazdığı kitapları makaleleri harmanlayıp uzman-Doçent veya profösör olmakla meşkullerdi. :)

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #17 : 14 Aralık 2011, 14:53:48 »
ali bey
karniyol arısının
kanola
kestane
ay çiçeği
balındaki çalışmalarından biraz da olsa haberdarım
biz burada bazı arkadaşlar ile konuşurken bir arkadaşımın aklına geldi ve sormamı istedi
acaba siz yada arkadaşlarınızdan karnıyol arısı ile orman gulu yani acı bal dedikleri bala çalışan oldumu
oldu ise verimi hakkında bilgi sahibi olabilirmiyiz.
hani bu teknik özelliklere bakarken dil uzunluğu biraz daha kısa ya
acaba orman gülündede çalışabiliyormu dedik.
yanlız şunu da net olarak söyleyeyim
orman gulunde randıman vermiyor desenizde çok önem vermiyoruz
zira acı bal satışı artık yasak gibi bir şey.
sadece arı hakkındaki bilgimizin artması önemli..
tşk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #18 : 15 Aralık 2011, 14:29:09 »
ali bey
karniyol arısının
kanola
kestane
ay çiçeği
balındaki çalışmalarından biraz da olsa haberdarım
biz burada bazı arkadaşlar ile konuşurken bir arkadaşımın aklına geldi ve sormamı istedi
acaba siz yada arkadaşlarınızdan karnıyol arısı ile orman gulu yani acı bal dedikleri bala çalışan oldumu
oldu ise verimi hakkında bilgi sahibi olabilirmiyiz.
hani bu teknik özelliklere bakarken dil uzunluğu biraz daha kısa ya
acaba orman gülündede çalışabiliyormu dedik.
yanlız şunu da net olarak söyleyeyim
orman gulunde randıman vermiyor desenizde çok önem vermiyoruz
zira acı bal satışı artık yasak gibi bir şey.
sadece arı hakkındaki bilgimizin artması önemli..
tşk

Erkan;
Bazı şeylerden haberdar olduğunuzu yazmışınız. Sizin orada bazı arkadaşlar çok biliyor gibime geliyor.

Arıcılar bu kadar meraklı olmamalı. Meraklı arıcı hem kendisini hem de karşısındakinin başını belaya sokar. Arıcı dediğin kıymetli büyüklerimiz ne verirse ve derse yemeli.

Bu sanal ortam herkesin ayarını bozdu, arıcı dediğin ne suya nede sabuna dokunmalı. Ülkemizdeki arılar gibi saf, eko tip ve yerli olmalı.

Gelelim arkadaşlarının sorusuna, soruları görünce bazen diyorum ki, ben sanki Türkiye İstatistik Kurumu muyum?

Arıcılıkta verim alabilmek için gerekli şartlar bellidir. Bunu defalarca söyleyip yazmamıza rağmen hala öküz altında yeni doğmuş olan buzağıyı arayanlar var.

Bu şartlar neydi denildiğinde öncelikle 80 bin nüfuslu koloni gerekli. Bal arılarının zaten verimli olanları biliniyor ve dünyada en çok kullanılan arı ise İtalyan, daha sonrasında Karniol geliyor, ülkemizde ise Kafkas tan başka ırk bilinmiyor.

Zaten 80 bin nüfuslu kolonilerle araştırma yaparlarken ırk belirtmemişlerdir. Hortum olayı da bu araştırmalarda yok. Verim alabilmek için. Flora olmalı, nektar akımında aşırı rüzgâr, yağış ve soğuk olmamalı. Siz gidip arılarınızı ekin tarlasına koyarsanız bırakın balı, arı açlıktan ölecektir.

Efendim bu arı şu çiçekte çalışamaz, efendim bu arıların hortumu kısa, efendim bu arının rengi siyah, yok efendim bu arı çamda iş yapmaz gibi boş söylemleri bırakmalıyız. Ne kadar ekmek o kadar köfte diyorlar ya, bu işte de ne kadar arı o kadar bal.

Eşit güçteki farklı ırk kolonilerden birkaç tane yan yana koyup, neler yaptığına bir sezon bakmak hiçte zor değildir.

Ağzı olan konuşuyor diye de bir söz vardı. Yaşı bayağı ilerlemiş adamın birisi, arkadaşına hep hava atıyormuş. Ben her gece 3 takla atarım diye. Bizimkide doktoruna gidip diyor ki benim bir arkadaşım var, her gün üç takla atıyorum diyor, ben haftada bir takla atamıyorum bu nasıl iş. Doktorda dinlemiş, demiş ki. Bu işler demekle oluyorsa, sende de.
Her şeyin hayırlısı. Bu esnada bu arı orman gülünde çalışırmıy dı? ona bilmiyorum.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : 15 Aralık 2011, 17:37:15 »
ali bey
vermiş olduğunuz cevaba teşekkür ederim.

bir başka konudan da sizi haberdar etmek istiyorum.
arıcılığın şu anki konumu itibarı ile şikayetçi olduğumuz durumlar var
en başta ana arı kalitesi
benim bu konudaki en büyük şikayetim ana arı üretimlerinin yetersiz denetimi idi
fakat konuyla ilgili gerekli yerler ile görüşürken
sizin de bir yazınız gerçekten beni derin bir düşünceye sevk etti.
 tkv nin arı ıslahı ile tüm türkiye ye kafkas göndermesi
ben her bölgede farklı ırklar olduğunu düşünüyordum.
ve bu konuda sizin yazınızıda ekleyerek tab a bir mesaj gönderdim....

mesaj da söylediğim şeylerden bir kaçı.

bana saf karniyol ana arı bulmam için yardımcı olabilirmisiniz.
türkiye ye kafkas hariciı bir rk da denemeliyiz
siz ce kafkas yeterlimi
israil italyan kullanıyormuş ortalama 40-45 kg bal alıyorlarmış.
ve birkaç şey daha

« Son Düzenleme: 15 Aralık 2011, 19:54:07 Gönderen: Arı Bakanı »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #20 : 15 Aralık 2011, 19:53:42 »
Erken;
Sana cevabımda söyleyeceklerimi söylemiştim zaten, Fazla meraklı olmamak gerekiyor ve büyüklerimizin dedikleri çok doğru.

Arı kalitesini, ana arılar tartılarak büyük ölçüde test edebiliyorlar.

Irk konusunda Egede İtalyan, Karniolu Tokat, Erzincan Kemaliye  ve Mersin'de üretenler uzaydanmı geldi.

Şeker mevzusuna gelinde yazın tüm bölgelerimizi bir gez, kim ne yapıyor bir bak derim. Turbo şurupluklardan bahsediliyor, her kovana bir seferde 8-10 litre şurup vermek için. Bir çok yerde 4 ila 6.5 lirası arası toptan petek bal satılıyor. Marketlerde 13-15 lira arasında piyasaya verilmekte.

Başkalarının meillerini burada paylaşmalarınızı istemiyorum.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

YUSUF ŞİMŞAK

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
« Yanıtla #21 : 16 Aralık 2011, 16:38:07 »
SLM...

Erkan Bey.

Bir kaç defa okumama rağmen tam olarak neyi öğrenmek istediğini anlayabilmiş değilim ???

Meramın Irk konusunda bilgi sahibi olmak ise bu konuda forumda yeterli bilgi olduğunu düşünüyorum.

Yok ,ırkların verimleri konusunda bilgi edinmek istiyorsan ,o da forumda ilgili bölümde var :-\

Paylaşılan bilgiler içine sinmemişse ; ki bu senin tabii hakkın olabilir,bunun çözümü gayet basit ::)

Sezon başladığında hangi ırkların verimi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsan , herbirinden bir koloni temin edersin ve yörendeki gelişimini ve bal rekoltesini hem ölçersin hemde bizimle paylaşırsın :)

Bazen insanlara başkalarının yaptıkları uygulamalar yeterli gelmeyebilir ve kendileri de denemek isterler.

Bu da gayet doğal bir durum.

SLM ve Muhabbetle...
:)

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #22 : 16 Aralık 2011, 19:13:56 »
slm   yusuf bey

ben bu siteyi 2009 den beri takip ediyorum
ve benim bilgilerime bilgi katıyor yada burdan öğrendiğim bir şey benim başka bir konuya bakış açımı değiştirmemi sağlıyor.
bu siteye yada buradaki her hangi bir üyeye bir saygısızlığım olmadığı kanaatindeyim.
elimde mevcut 100 kovan arı var
bizim arılarımız genelde yığılca oluyor
buna rağmen 2007 yılından beri ulaşıp alabileceğim 4-5 çeşit arı ırkını deniyor ve kıyaslıyorum
sizlerin de karnıyola başladığınız tarih itibari ile
karniyol arısını alıp denemeye çalıştım fakat aldığım arı nın saf lığı tartışılır
halen o arının soyundan 3 kovan arı var 1 i 2008 2 si benim o 2008 den üretim yaptığım 2010 arı lar.
sakinlik olarak çok sakinler ama sizinkiler kadar iyi olmadığını biliyorum..

ali bey  den ana arı istemeyi de düşünmüştüm lakin  baktım yazılan yazılara isteyen çok üretim az
ali bey ile bir mrb mız yok   kalkıp karniyol ana mı istenir.,...................
vesselam iyi dir yada kötüdür ben kendim denemeden
bizim bölgemize olan uyumunu görmeden hiç bir arıya kötüdür diyemem

bizim arıcı arkadaş bir gurubumuz var  .... arıcılar birliğinde ki arıcılar
kimi az alır çok söyler  kimi de yaptığı şeyi paylaşmaz..
ama gerçekten konulara hakim bilgisini sonuna kadar paylaşan
zarar gördüğü işleri anlatan 
senin yanlız kalıp yardıma ihtiyacın olduğunu farkeden yardıma gelen   arkadaşlarda var..

bu sitedeki yazıların neredeyse hepsini okudum
eğer karnıyol arısının acı bal da ki durumunu anlatan bir yazıyı okuyabilse idim
ali bey e o soruyu sormazdım.
arkadaşıma cevabı ben verirdim..

yok eğer siz benim size karşı bir tavrım olduğunu karnıyola karşı olduğumu düşünüyorsanız
yanılıyorsunuz...........  derim

yok ben sizi yanlış anladı isem özür dilerim.

(Sezon başladığında hangi ırkların verimi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsan , herbirinden bir koloni temin edersin ve yörendeki gelişimini ve bal rekoltesini hem ölçersin hemde bizimle paylaşırsın.)

eğer siz samimi iseniz
bana karşılığını almak kaydı ile karniyol verin
bende sayeniz de gerçek karnıyol ile tanışıp deneyeyim..

ben arı sevdalısıyım
 bölgeme ve ülkeme en verimli olanı tercih ederim

umarım anlaşılabilmişimdir
kolaylıklar dilerim

TUNCAY HADİSE

• Acemi Üye
  • *
    • gölbezli arıcılık
« Yanıtla #23 : 21 Aralık 2011, 17:55:38 »
ALİ ABİ,
BEREKET TV DE BİR ÜRETİCİ İLE RÖPORTAJ İZLEDİM.KONU VATANDAŞ DİYOR Kİ BEN HER SENE KABAK EKERİM 1 DÖNÜMDEN 2,5 TON KABAK ÇEKİRDEĞİ ALIRIM. BURADAKİ ÜRETİCİLERİN ÇOĞUDA MISIR EKER 5-6 DÖNÜM TARLADAN BEMİN 1 DÖNÜM KABAKTAN ALDIĞIMIN KARŞILIĞINI ALIRLAR. İKİSİ ARASINDAKİ FARKI SORULDUĞUNDA ADAM DİYORKİ:"MISIR EKİCİSİ TARLADA İŞ YAPMAYA FAZLA ZAMAN AYIRMAZ ZAMANININ ÇOĞUNU KAHVEDE GEÇİRİR. KABAK EKENSE TARLADAN ÇIKMAZ." DİYOR. ŞİMDİ KABAKLA ARININ NE ALAKASI VAR DİYECEKSİNİZ. ŞÖYLE BİR ALAKA VAR BANA GÖRE; KARNIYOL ARISI İLE ÇALIŞAN ARICI ÖZELLİKLE İLKBAHARDA KONTROLLERİ SIK YAPMALI ÇÜNKÜ SENİN DEYİMİNLE GAZA BASINCA FRENLEMEK MÜMKÜN DEĞİL BU ARIYI.
HAFTADA 2 HAM ÇERÇEVE YERİNE BEN 4 ER ÇERÇEVE VERİYORDUM BAHARDA,BUNU BLOGUMDA DA YAZDIM. ESKİ ALIŞKANLIĞIMIZ YANİ BENİM ESKİ YERLİ ARILARIMA 2 HAFTADA KONTROL EDİYORDUM VE KAHVEDE OTURMAYA ZAMANIMIZ BOL BOL OLUYORDU. ÇÜNKÜ GELİŞME YAVAŞ OLUYOR VE NEKTAR AKIM ZAMANINA KADAR ARI YETERLİ NÜFUSA ULAŞAMIYORDU.
 YANİ KARNİYOLLA ÇALIŞACAK KİŞİ HEM ÇALIŞKAN OLACAK HEMDE ESKİDEN ALIŞAGELDİĞİ SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRECEK.EĞER YAVAŞ HAREKET EDERDE O HIZA AYAK UYDURAMAZSA SONUÇ BELLİ, BOL BOL OĞULU OLUR,ŞURUPLUK ALTLARINA GÜZEL GÜZEL PETEK ÖRDÜRÜR.
  İYİ ÇALIŞIR ALAN GENİŞLETİP KONTROLLERİ SIKLAŞTIRIR(TARLADAN ÇIKMAZ)SA VE GEREKLİ MÜDAHALELERİ ZAMANINDA YAPARSA 80.000 OLUŞTUĞU GİBİ İSTEDİĞİ VERİMİ ALIR VE ÇİFT KATTADA KOLONİSİNİ KIŞLATIR.
 BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ?
 SAYGILARIMLA.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #24 : 22 Aralık 2011, 11:03:56 »
Tuncay herkesin çalışması gözlemlemesi farklı olabiliyor. Birde insanlar yaptıkları işleri anlatırken ve örneklerken gene ilginç şeyleri kendileriyle kıyaslayabiliyor. Kabak ve mısır ekimi yapanların hali güzel örnek olmuş.
Arıcılıkta yerli ekotip Anadolu diyenlerde senin aynen tarif ettiğin gibi arıları nufus yapana kadar nektar bitti, bazıları bol oğul topladı. Tüm olumsuzlukları arıcılarımız olumlu göstermeye çalışsalarda zarar ettiklerinin bir çoğu farkında degil.
Benim Mersinde bir arkadaşım var, yılların arıcısı. Ben kendisine karnioldan bahsettim hiç oralı olmadı. Ben ısrar ettim bir kaç kovan vereyim sadece baharda bunlar erkek kapattığında bana erkeklerini yolla, başka bir şey istemiyorum diye. Bu yıl arıları gözlemlemiş. Senin arılar geldiklerinde 5 çıta yoklardı, elimizdeki arılar 8-9 çıtaydı.Devamında bizim arılara yetişip geçtiler, bizimkiler oğula başladı, senin arılar kat koydukça bal yapıp oğlulda vermediler, bizim arılara göre senden gelen arılar en az 5-6 kat daha verimli diye, böyle bir gözlem yapmış.

Bazı konularda arıcıları anlamak zor.
Diyorumki arıcılıktan ne bekliyorsun bal. Bal artı para degilmi evet. Çok bal alabilmek için ne gerekiyorsa yapılmalı, bunun içinde arı ırkları kullanımıda olmalı. Bulunduğunuz bölgede İtalyan işyapıyorsa onu kullanacaksınız, Kafkas iş yapıyorsa kafkas kullanılacak, karniol iş yapıyorsa karniol kullanmalı.

Takım kuruyorsun, elinde forvet yok, büyük takımlara bakıyorsun önemli yerdeki futbolcuların hemen hemen hespsi yabancı. Takımın hepsini bek yapsanız veya orta saha yapsanı yada forvetten okuştursanız, olurmu olmaz. Arıcılıkta buna benziyor, soğuk iklimde İtalyan arısı kullanırsan burada başarı beklemek?

Arıcılıktaki bilgiler makalelerden degil, sahalara inilerek yapılmalı. Yıllardır hep aynı şeyleri yaşamaktan bıkmadık aslında bazı şeyler kader degil.

Arıcılıkta olumsuz söylemlerde bulunanların neler yaptıklarına bakılmalı.
Bir şeylere karşı çıkanlar alternatif sunsunlar. Yapmış oldukları uyğulamaları bizler gibi paylaşsınlar.
Bilimsel makalelerde ise gezginci arıcılık yok, tüm çalışmalar sabit arıcılık için yapılmış gibi. Efemdim her arı bölgesinde kullanılmalı gibi ifadeler var, gel bir gezginci ol , gezerken  bölgelerde ayrı ayrı bir arı kullan.
Masa başında önüne gelen uzman arıcı oldu.
Geçmişte işin ucunu kaçırmışız şimdi onların hata olduğunu söylemektense, hala hatalarda ısrar edilmeye devam ediliyor.

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #25 : 22 Aralık 2011, 11:36:18 »
                           Değerli arkadaşlar,arıcı yaptığı işte en yüksek verimi alma çabası yoksa,bu işi benimsemediği ve hedefleri amaçları olmadığını gösterir.
                           Bölge arısı,vay efendim herkes bölgesinde çalışsın.Yasaklayın gezginciliği,ana arı ticaretini,bögeler arası arı ticaretini,bölge arısı olur o zaman.Hangi çagda yaşıyoruz anlamadım.
                           Diyeceksiniz bu konuda bunları niye yazdın.Arkadaşlar Karniyol arısını tanımayan görmeyen ,kullanmayan olumsuz söylemlerden bahsediyor.Karniyol arısı ülkemin arısıdır,her cografyasında bal yapar. Övdükleri arıdan daha hastalıklara dayanıklıdır.soguga dayanıklıdır,kovanlarda propolis bile yapmaz,soguga meydan okumasındandır.2000 yumurta atar 80 binlik koloniyi tek  bir ana arı ile oluşturur.Sakindir,arıcıya yedi kat giyindirmez,500 metreden geçeni karşılamaz,en kıt dönemde bal yapar,arıcıyı çalıştırır yorar ,arıcının çenesi çalışmaz, kuluçkalıga 2 ham petek veriyorsan karniyolda 4 tane verirsin,çabuk ve güzel petek örer.Ne yazayım yazacak çokda,Karniyol arısı hakkında olumsuz söz söyleyen kendi ile barışık değildir.Başkası ile nasıl barışık olaki.Karniyol arısı berekettir,böyle bir arın varsa arkadaşlarına  ana arı verirsin arı verirsin,3 arı 4 olmazsa ne yapabilkirizki.Saglıcakla kalın.

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #26 : 22 Aralık 2011, 15:55:27 »
merhabalar

anştayn ın bir sözü nü paylaşmak istiyorum
atom çekirdeğini parçalamak
insanların ön yargısını kırmaktan daha kolaydır.