Tuncay herkesin çalışması gözlemlemesi farklı olabiliyor. Birde insanlar yaptıkları işleri anlatırken ve örneklerken gene ilginç şeyleri kendileriyle kıyaslayabiliyor. Kabak ve mısır ekimi yapanların hali güzel örnek olmuş.
Arıcılıkta yerli ekotip Anadolu diyenlerde senin aynen tarif ettiğin gibi arıları nufus yapana kadar nektar bitti, bazıları bol oğul topladı. Tüm olumsuzlukları arıcılarımız olumlu göstermeye çalışsalarda zarar ettiklerinin bir çoğu farkında degil.
Benim Mersinde bir arkadaşım var, yılların arıcısı. Ben kendisine karnioldan bahsettim hiç oralı olmadı. Ben ısrar ettim bir kaç kovan vereyim sadece baharda bunlar erkek kapattığında bana erkeklerini yolla, başka bir şey istemiyorum diye. Bu yıl arıları gözlemlemiş. Senin arılar geldiklerinde 5 çıta yoklardı, elimizdeki arılar 8-9 çıtaydı.Devamında bizim arılara yetişip geçtiler, bizimkiler oğula başladı, senin arılar kat koydukça bal yapıp oğlulda vermediler, bizim arılara göre senden gelen arılar en az 5-6 kat daha verimli diye, böyle bir gözlem yapmış.
Bazı konularda arıcıları anlamak zor.
Diyorumki arıcılıktan ne bekliyorsun bal. Bal artı para degilmi evet. Çok bal alabilmek için ne gerekiyorsa yapılmalı, bunun içinde arı ırkları kullanımıda olmalı. Bulunduğunuz bölgede İtalyan işyapıyorsa onu kullanacaksınız, Kafkas iş yapıyorsa kafkas kullanılacak, karniol iş yapıyorsa karniol kullanmalı.
Takım kuruyorsun, elinde forvet yok, büyük takımlara bakıyorsun önemli yerdeki futbolcuların hemen hemen hespsi yabancı. Takımın hepsini bek yapsanız veya orta saha yapsanı yada forvetten okuştursanız, olurmu olmaz. Arıcılıkta buna benziyor, soğuk iklimde İtalyan arısı kullanırsan burada başarı beklemek?
Arıcılıktaki bilgiler makalelerden degil, sahalara inilerek yapılmalı. Yıllardır hep aynı şeyleri yaşamaktan bıkmadık aslında bazı şeyler kader degil.
Arıcılıkta olumsuz söylemlerde bulunanların neler yaptıklarına bakılmalı.
Bir şeylere karşı çıkanlar alternatif sunsunlar. Yapmış oldukları uyğulamaları bizler gibi paylaşsınlar.
Bilimsel makalelerde ise gezginci arıcılık yok, tüm çalışmalar sabit arıcılık için yapılmış gibi. Efemdim her arı bölgesinde kullanılmalı gibi ifadeler var, gel bir gezginci ol , gezerken bölgelerde ayrı ayrı bir arı kullan.
Masa başında önüne gelen uzman arıcı oldu.
Geçmişte işin ucunu kaçırmışız şimdi onların hata olduğunu söylemektense, hala hatalarda ısrar edilmeye devam ediliyor.