Gönderen Konu: Arıcılıkta karniyol arısı ve bal hasadı (balkon fakiri)  (Okunma sayısı 21301 defa)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk

Filime düşülecek notlar.
Bu kovan baharda 4-5 çıta olarak balkondan Trakya’ya götürüldü.
Baharda 10 çıta son hasatta da 14 çıta bal alındı.
1 kilo petek örmek için arılar en az 10-12-15 kilo bal harcar diyenler var.
Bu fakir en az 20 çıta mum örmüştür, 20 çıta mumda iki kilo eder.
Nektar akımı yok arılar hala sakin ve hasat maskesiz yapılmakta.
Arılıkta bulunan diğer kovanlarda hasat yapılan kovana yağma için bindirme yapmıyor.
Karniol arısı yağmacı bir arı değildir, bu yağma yapmaz anlamına da gelmez.
Bizin sıfır sağımcılar hasat etseydi bu fakiri, 10 çıta bal kovanda gene vardı.

Şimdi birde bir başka açıdan bakalım.
Arıcıyım geçinip arıcılıktan anlamayanlara diyecek bir sözüm yok.
Bu arıya bilim adamlarımız karşı çıktıktan sonra arıcıya ne diyebilirsin ki?
Bilim adamlarımızın karşı çıktığı, bir başka ülkenin bilim adamlarının selekte ettiği bir arıdır.
Bu ırk kesinlikle genleriyle oynanmamış ve saf bir arıdır.
Islah veya selekte dediğimizde bilimcilerimiz genetiği değiştirilmiş olan şeylerden örnek verip topu taca atıyor.
Karşı çıkmalarının altında ise kendi başarısızlıkları yatmakta.
Bakıyorsun atıp tutuyorlar, ülkenin şurası karniyol, şurası Anadolu, şurası Kafkas, ülkemizde 5 ayrı ırk doğal yaşıyor filan, bunların safı veya ekotipini bana bul diyorsun ses seda yok.
Ben doğruları yazdığımda birileri kalkıp bilim adamlarımıza niye sataşıyorsun demekte. Ben icraat istiyorum, madem kariyer ve etiketleri var bunu üretime yansıtsınlar niye hep laf yapılıyor ki?
Benim istediklerim bilimcilerin yapması gereken işlerden biridir, onlar yapmayacaksa ben bu isteklerimi kimden karşılayacağım.
Zaten bilim adamlarımızda çaresizliklerini fark edip benimle başka türlü başa çıkmaya çalışmakta.
Bu sanal alem çıktıktan sonra her şey değişti. Kimseyi uyutmak artık eskisi kadar kolay değil.
Biz nerelerden nerelere gelmişiz. Bu işler yatarken olmadı. Yaptıklarımızı hep paylaştık. Yapılanları görenler hala körü kürüne bazı şeylere karşı çıksınlar bakalım, millet uyandı da  kendilerini daha ne kadar uyutacaklar.
Filime benim yorumum şimdilik bu kadar, benim dikkatimden kaçan ve sizin ilginizi çeken şeyleri paylaşın.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

• Ziyaretçi
Ynt: Arıcılıkta karniyol arısı ve bal hasadı (balkon fakiri)
« Yanıtla #1 : 19 Ağustos 2010, 10:40:39 »
MAŞALLAH diyelim önce...

Bendeki 10 kovan muğla kafkas melezine bedel. Burda nektar yoktur filan diyenler oldu alakası yok getiren getiriyor.

Daha ne açıklanırki abi İNŞAALLAH daha bol balınız olur...

uğur gök

• Acemi Üye
  • *
  • samsun/yakakent
« Yanıtla #2 : 19 Ağustos 2010, 16:03:48 »
     Abi vallahi ne diyeceğimi yorumuma nasıl başlayacağımı bilemedim.Sanal alemin ilk başlarında yabancı sitelerden alınan bir filimde : 3-4 katlı arılarla çalışan maskesiz arıcılar vardı ağzım açık bir şekilde tekrar takrar seyrediyordum bu arada bende  arılığıma girerken maskenin yanına eldiven kalın pantolon ve lazım olan yoğun duman için körükçü ile giriyodum.
  Şimdi bu filmi seyredince nerden nereye dedim kendi kendime.Artık bende bu kadar değil ama sadece başlıkla eldivensiz arılara bakıyorum.
   Arıcılığımızın çok kısa birsürede bugünlere gelmesini sağlayan başta Ali Abiye size ve bütün ekip arkadaşlarınıza canı gönülden teşekkür ederiz.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 22 Ağustos 2010, 01:12:50 »
Uğur Gök;
Bir kaç yıl içerisinde neler yapıldı ortada.
Arıcılıkta maske gerekli, fakat bazı arılara maskede para etmiyor.
Benim şu an 100 kovanım çocukların oyun oynadığı tarlanın bitişiğinde hiç kimseden şikâyet yok.
Baharda arılığa Muğla’dan gelen 15 kovan tek kat arı terör estirdi.
Kolonilerin analarını değişip ırk değiştirene kadar şikâyet bile edildik.
Sakin arılarla çalışıp onlara bakım yapmak ayrı bir zevk.
Muhteşem beyin bir kaç sene öncesine bakın, kalın inşaat eldiveniyle kovan açardı.
Bize yol göstericilerimiz 80 binlik nüfus için 2 kovan arıyı birleştirin diye akıl verirken, bu kolonileri yurt dışında nasıl fark edemediler. Bakın 1 anaarıyla koloni 80 binlik nüfus yapıyor, oğul vermiyor bal yapıyor ve sakin.
Bir iki ay sonra göreceksiniz 4-5 çıta arıyla arıcılarımız çam balına girecekler. 4–5 çıta arı 1 teneke bal yapıyor, 20 çıta arıyla çama girsek kaybımız nedir?
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

arıgülü

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #4 : 24 Ağustos 2010, 08:16:45 »
Maşallah bu filmi bende beğendim. Şu bilgisray işni bir iyi öğreneyim blog kurup bende böyle filmler çekeceğim.

Turan15

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #5 : 24 Ağustos 2010, 10:01:46 »
Ali bey, önce çalışmalırınız için gerçekten teşekkür ederim,
2004 yılında 8 koloni Muğla ile bu işe gönül verdim, aşağı yukarı Arı'yı tanıdım ama daha alacak çok yolum var, ha şunu da yazayım Arıcılık hususunda hiç kimse dört dörtlük değil hergün yeni şeyler öğreniyoruz, Arıcı arkadaşlarla yaptığımız sohbetlerde ve Bloglardaki gözlemlerimde Kafkas Arısı gündemdeydi ve bende 2009 yılında bir saf dört adet de F1 sipariş ederek Arılığıma müdahil ettim, 2009 yılında benim bölgemde bu arılardan verim alamadım 5 kovan arı gitti geldi ve elde var sıfır, ben bu kovanların anasını kendi arılarımdan ürettiğim analarla değiştirdim, Kafkas arısı benim bölgeme uygun bir tip değil bunu anlamış oldum.
Sizin üzerinde çalışmış olduğunuz verimi oldukça iyi, uysal olan Karniyol Arı cinsi Benim Bölgem Burdur-Isparta dolaylarında deneyen varmı ve Muğla da nasıl iş yapıyor, Yoksa bu arı Sadece Marmara bölgesindemi verimli oluyor?
(Tabiki bu yıl denemek nasip olmadı ama seneye mutlaka sizin cep'inizi arayıp temin etmeye çalışacağım)
Hayırlı Ramazanlar.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #6 : 24 Ağustos 2010, 11:32:31 »
Maşallah bu filmi bende beğendim. Şu bilgisray işni bir iyi öğreneyim blog kurup bende böyle filmler çekeceğim.

Arıgülü;
Film yapılan ve uygulanan yöntemlerin finaliydi.
Arıcılıkta hedefler nelerdir, başta bal almak, bu arıdan fazlasıyla bal alındı.
Arı gayet sakin, arının sakin olmasının kime zararı var ki? Bundan o kadar rahatsız olunuyor.
Arının yağma özelliği çok düşük, bu size arı kolonilerini açıp kapatırken çalışma kolaylığı sağlar.
Bu arıların bir başka özelliği çok iyi petek örmesi. Zaten bir şey selekte edilirken, her özelliğin en iyisi seçilir, karniyol arılar acayip petek örüyor. Kovandan anayı almışım Anaarı memesi besletiyorum, içerde iki tane ham çıta var, arı çektiği şurupla petek kabartıyor ve kabarttığı peteğe yalancı memeler yapıp ben anasızım diye size mesaj atıyor.
Ben bir arılığa gireyim, arılara bakmadan sadece getirdiği polenden arının karniyol olduğunu söyleyebilirim. Karniyol arıların getirdiği polen, diğerler arı ırklarına nazaran çok büyüktür.
Karniol arısı oğul eğilimi çok düşük bir arıdır. Oğul vermediği için gerekli boş alan ve yiyeceği olduğunda her dönem 80 bin nüfusta tutulabilir. Arıcılıkta herkesin hedefi ise 80 binlik kovanlarla çalışabilmek.

Şimdi bu kadar olumlu sebepler var iken bu arıya karşı çıkılmasını nasıl açıklanır.
Ben ve Muhteşem bey, Mehmet Yüksel’den bilgiler alarak, karniyol arısının nasıl kullanılacağını ancak 2-3 senede çözdük. Bizim klasik arıcılık uygulamamızda bu arı gelişemiyor ve kısa sürede bloke oluyor. Bizim hedefimiz ise bu arıyı yabancı ülkelerdeki gibi güçlü tutmaktı.

Karniol arı için,yetersiz olanlar, en başta kovan girişlerimiz yetersiz.
Kovan altlarındaki havalandırmalar yetersiz.
Tek kat kuluçkalık bu arıya yetersiz.
Elinizdeki malzemeye bu arıyı uyduramazsınız.
Arıcı karniyola uygun ortam oluşturmak zorundadır.
Karniyol arısını yönlendirmek için kesinlikle ızgara kullanılmalı.

Yapmış olduğumuz çalışmaları yabancı ülkelerdeki gibi üniversitelerimiz çalışma yapıp bunları arıcılarla paylaşmalıydı.
O kadar çok üniversitemizde arıcılık bölümü var, bunlar ne yapar bilemiyoruz. Bilen varsa beri gelsin.
Almanya’daki Üniversiteye bakıyorsun, hocalar arıcı gibi çalışıyor, tüm çalışmaları yakından takip edip olumlu ve olumsuzlukları anında görüyor. Kovandaki gelişmeler ve alınan ballar anında istatistik notlar alınıp bilgisayara kaydediliyor.

Sonuçta biz ülke arıcılığımızın gelişmesi için önce kendimizi geliştirdik, zaten kendisine faydası olmayanların başkalarına faydası olamaz. Bir hasta düşünün kendisine bakamıyor ki başkalarına fayda sağlasın.

Binlerce hoca olsun, bu hocalar çalışma yapmadığında , diploma ve etiketler bir işe yaramıyor.

Dünyada her şeyde selekte ve ıslah almış başını gidiyor.
Hiç kimse bahçesindeki yoz ve verimsiz ağacı barındırmayıp aşılayarak ıslah ediyor.
Neden kimse dağlardan yabani dağ eriği söküp bahçesine ekmiyor da, en iyi can eriğini almaya çalışıyor. İkisi de erik değimli?
Hayvancılıkta gene durum aynı, biz inek besliyoruz  ve bundan kar edemiyorsak, tezeği için mi inek bakıyoruz.

Yaptıklarımızı paylaşırken bilim adamlarımız gibi çevirilerden paylaşım yapmıyoruz.
Yapmış olduğumuz paylaşımlarda deneyim ve emek vardır. Paylaştıklarımız yılların birikimi olan şeylerdir. Bizim yaptıklarımız ve dokümanlarımız bunlardır, başkaları da bir şeyler derken varsayımla konuşmayıp deliller sunmalı.

Bunu bazıları beğenir bazıları da beğenmez, herkesin görüşü kendisine.

Bilgisayar işini ben öğrendikten sonra herkes öğrenir, filmlerinizi merakla bekliyoruz.

Ali Türk

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 24 Ağustos 2010, 16:29:49 »
Ali abi arılardaki F1 olayını ve saflığı sanmıyorumki arıcılarımız bilsin. Burda arıcı olduğunu ifade eden çok kişi sallıyor. sen şunu böyle yap şöyle yap şu ilacı ver aman haaa şurupsuz bırakma v.s. v.s. fakat ben ananın yumurta atacağı çıtaların temiz yeni olması lazım dediğim zaman hadi len diyorlar :)
sonrada bizim hoca gibi arılarım nereye gitti diyenler boy gösteriyor.
Eniştemde bir zamanlar 40 lt süt veren inekler vardı şimdi torunları 20 lt vermiyor. anası bellide danası belli değil :) maalesef her durumda hal böyle hayırlısı sizler örnek olmaya devam edin umulurki esinlenip dediklerinizi uygulayan olur.

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 25 Ağustos 2010, 00:27:28 »
      Arkadaşlar,geçenlerde pınarhisarlı arıcı  Ali Osman Çalık agbeyimize bir daha bu cinsi cibilyeti belli olmayan arıyı yöremize getirme ilçe tarıma şikayet ederim diye tehdit ediyor aklı sıra.Kanım dondu,ne günlere kaldık.Karniyol arı genetik olarak ıslah edilmiş,menşei balkanlar olan bu arıyı trakya da yüzde seksen iki karniyol arısı diye övünülen kırklareli arısı bunun bir ekotipi diye övünen yörede ki tepkiyi anlamada zorluk çekiyorum.Trakya boz inekleri senede 1250 kilo civarında süt verirken niçin senede 6 ton süt veren Hoştayn ineklerle değiştirenlere tepki koymadınız.Herkes sizinle aynı kafa yapısındamı olması lazım.Sizin arılarınız 10kg bal veriyorsa fazla bal almanın sakıncası ne.Bilim adamları kafkas arısın bir mugla arısı katıp seksen binlik kovan yapıp bal alır derken,bal aldığımızda hangi arını hanesine yazacağız.Dr.Ali KORKMAZ bey karniyol arısı hakkında yazdıkları yalanmı.Dr.Ali KORKMAZ bey bilim adamı değilmi.Dr.Muhteşem TURUNÇ abimiz 3 çerçevelik arıdan 40 kilo bal alıyor,Marmara Ereğlisi Trakya da değilmi,şimdi arısı yaklaşık 20 çerçevede ,  sizin arınız kaç çerçevede.Saldırgan arılar ancak apiterapide gerekli olabilir.Saglıcakla kalın.

arıgülü

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #9 : 25 Ağustos 2010, 08:43:49 »
Vecdi bey dediğiniz gibi nasıl çeşit çeşit faydalı faydasız inek ve arı varsa bu şekilde faydalı faydasız ve saldırgan uysal insanlarda olacakdır. Onlar olmazssa sizlerin kıymeti bilinmez. Saygılar...