Gönderen Konu: SALDIRGAN ARILAR  (Okunma sayısı 110240 defa)

haracmezat

• Acemi Üye
  • *
SALDIRGAN ARILAR
« : 05 Ağustos 2010, 12:40:19 »
Şu sıralar arılarım kısmen sakin ama 15 gün öncesine kadar kovan kapağını açmamla onlarca arı saldırıyorduve beni kıyafetten dolayı sokamadığı için etraftaki komşulara saldırıyorlardı. Hatta sokmayı kafasına koymuş bir arı günler sonra bile bir insan yaklaştığında onu bulup sokuyodu. Sanki aldığı görev buymuş ve artık kovanda başka işi yokmuş gibi. Bu tespitimin doğruluğunu kendimce ispatlamak için kovanlarla işim bittiğinde eve dönmeyip kovanların 20 30 metre uzağında gölgede bekleyip saldırgan arıları tek tek haklamaya başladım bazı günle 1 kaçtane bazı günler 30 dan fazla arı öldürdüm. Dikkat ettim etrafta saldırgan arı kalmıyodu ve arı soktu şikayeti gelmemeye başladı. Diyeceksiniz ki insan kendi arısını öldürürmü? Sizce öldürmelimi? Zaten sokmayı kafasına koyan arı kovana birdaha dönmüyor ortalarda serseri mayın gibi dolaşmaya başlıyor. Kovana geri dönememesinin sebebinide ben muhafız arıların genç arılar olduğuna bağlıyorum. Doğruluğunu tartışalım ama bence muhafız arılar kovan içinde çalışan genç arılar olduğundan kovanın yerini dışardan tanıyamıyor, birde üst kapaktan saldırıya karşılık vermek amacıyla hızla ayrıldığından kovanın yerini bile tekrar bulamıyor bence. Uyguladığım yöntemin faydalarını gördüğüme inanıyorum sizce doğrumu. Daha bu yıl arıcılığa hobi olarak başladım ve Yazlığımın bahcesinde yapıyorum bu işi. Dolayısıyla çevredeki insanlara saldıran arılar (yani saldırmamaları) benim için çok önemli. Başka fikirleri oln varmı?

dima

• Acemi Üye
  • *
Ynt: SALDIRGAN ARILAR
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2010, 13:05:18 »
Problemin çözümü sinekle mücadele ederek değil bataklığı kurutarak olmalı.

haracmezat

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 05 Ağustos 2010, 19:19:54 »
bataklığı kurutmak için tedbir almaya başladım 2 karniyol 2 kafkas kraliçesi aldım ve bir kovanı 5 e bölerek 4 tane küçük kovan oluşturdum ama verim durumundan şüpheliyim o nedenle eski kovanları bu yıl iptal etmek istemiyorum. Karniyolları kabul ettireli bir haftayı geçti hala yeni yumurta yok?

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 06 Ağustos 2010, 09:18:36 »
Bende de var o tip saldırganlar ama iki cins biri çok güzel bal yapıyor biri ancak yemesini biliyor.
Ana arıyı kabul ettirdikten 2 gün sonra azar azar invertle besleme yaptım şimdi 7,8 çıta yavru mevcuduna ulaştı, ilk yumurtalar çıkalı bir hafta oldu. Normalde 1 ay önce verilen ana şu an 3,4 çıtada oyalanıyor olurdu hem dışardan bal geliyor hem 2,3 günde yarım lt civarında besleme yapınca durum değişti. Birde bu sene 4 suni oğul aldım hiçbirini 5 çıtanın altında bölmedim sen nasıl ettinki 5 parça oldu 2 çıtalık olunca yumurta atma problemi yaşaman normal.

Birde sen ne kadar öldürürsen öldür hiç bir işe yaramaz şimdi rakım 600 700 civarlarında bulunan kendi bölgemde basra balı akımı başladı ayçiçekleri geç ekilmiş daha yeni çiçeklendi bal gelmesi sebebi ile olduğunu düşünüyorum ( bize öğretenler böyle anlattı"diplomalılar") arıların saldırganlığı azaldı.Sende de böyle bir durum olmalı ki arılar saldırganlığı bırakmış.
« Son Düzenleme: 06 Ağustos 2010, 16:32:27 Gönderen: miriliburak »

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 09 Ağustos 2010, 22:35:39 »
          Arkadaşlar saldırganlık arılarda istenmeyen durumdur.Hem arıcıyı hemde çevreyi rahatsız ederek,arıcıyı hedef haline getirir.Çevreyi de arıcılıktan uzaklaştırır.Arı melezlenme sonucu değişik ırklardan gen almıştır,istenmeyen bu durum ortaya çıkmıştır.Ana arıyı değiştirmekten başka çare yoktur.Arılığınıza hem karniyol hemde kafkas almakla,sorunu daha karmaşa hale getirmişsiniz.Birini neden tercih etmemişsiniz.Kaç arınız olduğunu bilmiyorum ama varsa diğer arılarınızı daha da melezlemekmi istiyorsunuz.Eski arılarınızdan memnunmusunuz ki iptal etmemişsiniz.Kafkaslar yumurta attımı,karniyollar nerden temin ettiniz neden yumurta atmadı,bazı noktalar karanlık aydınlatmak dileğiyle,saglıcakla kalın.

ismail koca

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #5 : 17 Ağustos 2010, 00:28:32 »
Merhaba
Arı ne durumlarda saldırır?
-Koloni düzeni bozulursa sakin arı bile saldırıyor.
-Kovanın açma saati
-Düzgün körük kullanmama
-Yeterli besin olmaması
-Kovana saldırı olması halinde
-Sakin çalışmama
-Kovanların aynı saat içinde defalarca açılması
-Uygun olmayan koku
-
-
-
Saldırma nedenini kendinde aramalısın.İlk aldığım kovanları İmam arkadaş dan aldım o her saat kovan açıp aktarıyordu.Bana gelince saldırıyorlardı Benimle alay ederdi.
zamanla öğreniyorsun.

ünsal

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #6 : 08 Ekim 2010, 17:21:38 »
selamlar. saldırgan arıyla bir yıldır mücadele ediyorum. en sonunda kafkas F1 aldım.6 ekim 2010 günü anayı verdim.şimdi arım gayet yumuşak olacak.temmuzda böldüğüme F1 verdim şimdi harika.ben onun için diyorum ki,( ben çalışırken onlar çay- kahve içiyorlar) diyorum. inşallah bu da aynısı olacak.

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #7 : 08 Ekim 2010, 22:52:01 »
Ünsal abi diyecem zira yaşını yazmamışın. Temmuzda sen çalışırken onlar çay kahve içiyorlar demişinde bir filmini göreydik bu halinin ne iyi olurdu. Bizde sen böyle paylaşımlarda bulunmadığından meydanı boş bulup temmuzda şortla arı açıp hava atıyoz ;D Aslında foroğraf makinesi olan arkadaşlar bu şekilde görüntülerini bizlerle paylaşsa ne iyi olur. Hoş olmayanlarda elde edebilirmiki hani pahalı olmasalar gerek.

ünsal

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #8 : 09 Ekim 2010, 09:48:03 »
selam arkadaşlar. muhteşem bey ,yaşım 50 sizinle biraz sohbet edelim.15 tane kivim var.geçen yıl 15 kg .kivi verdi.nedenini araştırdım karşı köydeki arıcı arkadaş arılarını yaylaya götürmüş. bu durumu arıcı arkadaşlara anlattım. sana bir arı verelim dediler.arıyı aldım.aldım ama arı değil,sanki zebani.yanına varmadan etrafım sarılıyor.tarlada çalışanı sokuyor.velhasıl çok saldırgan bir arı. hiç hoşlanmadım.herkes benim acemiliğime bağladı.biz de kabul ettik.çok araştırmacı bir kişiliğim var.arı sitelerine üye oldum.her gördüğüme sordum epey bilgi topladım.mayıs ayında arıyı orta kuşak dediğimiz 750 rakıma götürdüm. orman gülü alsın diye.gül çok olmasına rağmen getiremedi. eski arıcılar bu arının ordu arısı olduğunu,iğnesinin kısa olup gülü alamadığını söylediler. çok yumurta döküyor,hızlı ürüyor, ama çok sert.değiştirmeye karar verdim.geçen hafta ısmarladım bu çarşamba günü verdim yarın almış olması lazım.bahara kadar da neslini yeniler, bende rahat ederim.muhteşem bey, F1 ile çalışırken inanın sizlerin cesaretinin 1/10 i kadar cesaretim olsa kısa kollu giysi ile yanına varacam.ordunun yanına nasıl vardığımı anlatayım. maskenin kalın olanını giyiyorum. eldivenin kalını olacak.kalın kot pantol ayakta çizme olacak iple bağlanacak. öyle çalışıyordum. siz daha iyi bilirsiniz,çalışma ortamı ne kadar iyi olursa verimde o kadar artar ayrıca insan yaptığı iştende o kadar zevk alır. son olarak şunu belirteyim kividen 100/100 verim aldım diyebilirim. daha fazla zamanınızı almayayım. kalın sağlıcakla.

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #9 : 14 Ekim 2010, 11:34:28 »
Ünsal kardeşim ::) (yaşım 52) epeydir giremiyorum foruma bizim admin bi şeyler yaptı beni engelledi herhalde ama çözdüm >:( geldim. İnşallah arın uysal çıkar ve verimli olur. Evet dediğin gibi arılar çiçeklerin tozlaşmasında oldukça önemli role sahipler.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #10 : 15 Ekim 2010, 09:04:24 »
Ünsal kardeşim ::) (yaşım 52) epeydir giremiyorum foruma bizim admin bi şeyler yaptı beni engelledi herhalde ama çözdüm >:( geldim. İnşallah arın uysal çıkar ve verimli olur. Evet dediğin gibi arılar çiçeklerin tozlaşmasında oldukça önemli role sahipler.

Muhteşem bey ne güzel yaşınızıda yazmışınız ???
Adminin sizi engellediği filan yok, sitenin 4 yöneticisinden birisisiniz, benim ne yetkim varsa sizinde aynı yetkiniz vardır :)
Bir daha şifreni unutma, sonra kabak benim başıma patlamasın 8)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

arıgülü

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #11 : 18 Ekim 2010, 08:34:09 »
Aaaa :o Muhteşem abi gerçekten 52 yaşındamısın Ali abiden genç duruyosunda ???

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #12 : 18 Ekim 2010, 18:46:18 »
Sn arıgülü Ali abi tabiki benden yaşlı ne sandın ya  ;)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #13 : 18 Ekim 2010, 19:10:11 »
Sn arıgülü Ali abi tabiki benden yaşlı ne sandın ya  ;)
Aaaa :o Muhteşem abi gerçekten 52 yaşındamısın Ali abiden genç duruyosunda ???
Konu saldırgan arılar, bu yaş mevzusunu kim çıkardı bilmiyorum. Yaş mevzusu, yaş sorunu olanların sorunudur. Çok şükür benim öyle bir problemim yok.:)
Arıgülü senin bir karakovanın vardı, akibetinden haberimiz olmadı, kara batak gibi bir gözüküp bir kayboluyorsunuz. Karakovan sezona yetiştirdinizmi?

Muhteşem bey herkesin modeli cüzdanında yazıyor dimi 8)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Kadirkasalak

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #14 : 03 Aralık 2010, 09:19:20 »
Saldirgan arilar deyimi kiliç arisini animsatir.Kiliç arısi Anadolu arısı olarakta bilinir.Saldirgan arılar anadoluarısımı.Kalkancı arı sakinmi olur.Bu konuda bilgisi olanlar yazasra sevinirim.