Gönderen Konu: ANTİ VARROA DİP TAHTASI ( ELEK TELLİ DİP TAHTASI)  (Okunma sayısı 121566 defa)

ismail koca

• Acemi Üye
  • *
Ynt: ANTİ VARROA DİP TAHTASI ( ELEK TELLİ DİP TAHTASI)
« Yanıtla #30 : 25 Mart 2010, 23:28:53 »
Merhaba
Bazı kişiler arıyı üşüteceğinizi ön görecekler.
hatta zatürre olacağını söyleyecekler Kovanlarını üşütmemek için kat kat saranlara ters ;D ;D ;Dsiz şimdi bunu böylece de kışlatırsınız.
    ;D ;D
  Giriş deliklerini yağmacılık olmasın diye besleme döneminde daraltıp kışın tüm kovanların giriş deliklerini havalandırma için sonuna kadar açtığımı söylesem buna bile itiraz ederler.
İlk baharda yavruyu üşütmemek için sararlar.

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #31 : 26 Mart 2010, 21:01:46 »
Merhaba
Bazı kişiler arıyı üşüteceğinizi ön görecekler.
hatta zatürre olacağını söyleyecekler Kovanlarını üşütmemek için kat kat saranlara ters ;D ;D ;Dsiz şimdi bunu böylece de kışlatırsınız.
    ;D ;D
  Giriş deliklerini yağmacılık olmasın diye besleme döneminde daraltıp kışın tüm kovanların giriş deliklerini havalandırma için sonuna kadar açtığımı söylesem buna bile itiraz ederler.
İlk baharda yavruyu üşütmemek için sararlar.

İsmail bey dediklerinize sonuna kadar katılıyorum.Eski arıcılara yenilikleri kabul ettirmek çok zor.Burda sonuca bakmaklazım.Arı üşür,bu aylarda şerbet verilmez,kek veya akide şekeri verilir :) :) diyecekler.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #32 : 31 Mart 2010, 12:31:06 »

Anti varroa kovan altlıgı.
Bu yapmış oldugumuz altık, herhangi bir standar ölçüye göre yapılmadı. Ali Şekerli'nin paylaşmış oldugu resimlerin orjinali Almanyadan gelen, oradaki orjinal ölçülerdir. Ayrıca dip tahtamızı önden 2 cm ileri çıkardık, orjinalleri kovana sıfır oluyor.

Anti varroa altlıklı kovan.
Numune elek telli altlıgımız çıkınca bir ballık koyup, gezginci arılıkta tabanı nasıl sabitleriz. Bir çok seçenek var ben arka köşelerden aliminyum köşebentle vidalamayı, yanlardanda birer ince saçla da iki yandan tutturmayı düşünüyorum.
Bir başka seçenek ise pervaz dönelim oldu.
Bir başka seçenegimiz ise pervazın saç olarak monte edilmesiydi.
Tüm seçenekler olumlu, en önemli konu istediğimiz zaman en kısa sürede altlıgı nasıl sökeriz Çünkü bu tip altlıklar kullandıgınızda, kovan temizleme derdi olmuyor, diyelim oldu altlık degişiyorsunuz. Kovan kayıtlarınada zarar gelmez.

Ellek telli ve çekmeceli kovan altlığı.
Altlıgın yandan görünüşü. Çekmecenin kanalında çalışan parça 3 mm lik bir plastik.  Bunun orjinali ise sac levhaydı. Bu parçagı gene degiştirebiliriz, en uygun ve ucuz malzeme arayışımız sürüyor. Genelde bu parçanın altına veya üstüne çıta çakılıyor. Ben çıta çakmayıp levhayıda kanal içine aldım, daha güzel görüntü oldu.

Ellek telli ve çekmeceli kovan altlığı.
Altlıktaki en önemli şey sağlamlık ve az parçadan oluşması. Çekmeceyi çıkardığımızda, sadece iki yan bir ön, birde arkadan oluşan toplam 4 parça . Malzemeyide ayriyeten kalın tuttuk.
Anti varroa kovan altlığı
Bir malzemenin iyi veya kötü yönleri kullanıldıktan sonra ortaya çıkacaktır. Biz bu konulara yeniyiz. İnşallah ihtiyaçlarımızı karşılar. Resdimlerde gördüğünüz elek teli degil aliminyüm bir madde. Tel degil baskıyla delinmiş. Numune olarak 8 tane gelmişti, formik asit ne yapacak onuda test edecegiz. Altlıklarda kullanacagımız, Asıl elek telimiz 27-28 mm göz genişliğinde olacak.

Anti varroa kovan altlığı.
Yan parçaların yüksekligi 7,5 x3,5 cm. Üstten 2,5 cm aşagısına teli tutturmak için 13 mm lik kanallar açıldı.
Birde genel filimini çektim, onuda seslendirdikten sonra bu haberin içine atacağım bütünlük bozulmasın. İhtiyacı olanların inşallah ihtiyaçlarına cevap olur.
« Son Düzenleme: 31 Mart 2010, 16:40:51 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #33 : 01 Nisan 2010, 21:14:18 »
Ali abi yeni altlıkların hayırlı olsun güle, güle kullan.Yapımı basit gözüküyor.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk

arıgülü

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #35 : 05 Nisan 2010, 18:47:22 »
Ali bey çekmece bölümünün filmi de olsa yani nasıl alıştığını görsek iyi olur kanatindeyim. Genede derek sizin gereksede Şekerli Ali abinin ellerinize sağlık olsun.

yusuf

• Ziyaretçi
« Yanıtla #36 : 05 Nisan 2010, 22:41:57 »
''hani bu tabandaki polenlik tuzağı 4 parça ağaca tel çakılmış çakmece diyede bir karton kullanılmış avrupayı örnek alacağızda avrupa böyle malzemelerdenmi ürün imal ediyor birde komple tel çakılınca havalandırması güzel olacak deniyor alttaki çekmece orada olduğu müddetçe nerden hava alacakki hava girişini o çekmece kapatıyor''

diye yorum yaptı biri

yapanın bir bildiği vardır denemiş uygulamış ondan sonra yapıyordur dedim genede ikna olmadı

o diyeni ikna edecek bir açıklama yapar heralde bir bilirkişi  ;)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #37 : 05 Nisan 2010, 22:57:44 »
Yusuf birilerinin yorumlarına karnım tok. İsteyen istedigi yorumu yapsın. Yorum yapanın kim oldgunu bilmiyorum ama umurumda degil. İsteyen istediğini yapabilir.8)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yusuf

• Ziyaretçi
« Yanıtla #38 : 05 Nisan 2010, 23:08:04 »
yorum yapanın soruları benide meraklandırdığı için buraya getirdim
sen neden polen toplama işine başlamıyorsun sende biliyorsun ki seni ve yaptıklarını takip eden bir sürü arıcılar var sen polen toplamayınca insan haliyle soru işaretiyle karşılaşıyor
 Ali Türk neden polen toplamıyor yoksa arıya sakıncasımı var biz topluyoruz ondanmı arılarımız zayıf kalıyor
gibi düşünceler çıkıyor vaktim yok toplayamam o yüzden diyorsan hacı amca arıların yanında o toplar :)
dip tahtası havalandırması için de çekmecenin hava girişini engelleyeceği bir yönden doğru varrova için uygun olabilir ama komple kapalı durumda duracak o çekmece hava nereden girecek ??
her hangi biri sormuş gibi cevaplarsan forum yöneticiliğine uygun olur  ;) bilmem biri yorum yapmadı
belki aynı düşüncede bir sürü kişi vardırda sormaya korkuyordur  ;D

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #39 : 06 Nisan 2010, 09:48:53 »
yorum yapanın soruları benide meraklandırdığı için buraya getirdim
sen neden polen toplama işine başlamıyorsun sende biliyorsun ki seni ve yaptıklarını takip eden bir sürü arıcılar var sen polen toplamayınca insan haliyle soru işaretiyle karşılaşıyor
 Ali Türk neden polen toplamıyor yoksa arıya sakıncasımı var biz topluyoruz ondanmı arılarımız zayıf kalıyor
gibi düşünceler çıkıyor vaktim yok toplayamam o yüzden diyorsan hacı amca arıların yanında o toplar :)
dip tahtası havalandırması için de çekmecenin hava girişini engelleyeceği bir yönden doğru varrova için uygun olabilir ama komple kapalı durumda duracak o çekmece hava nereden girecek ??
her hangi biri sormuş gibi cevaplarsan forum yöneticiliğine uygun olur  ;) bilmem biri yorum yapmadı
belki aynı düşüncede bir sürü kişi vardırda sormaya korkuyordur  ;D

Yusuf fazla merak iyi değil ::)
Gerçi bende meraklı biriyimdir, bundan dolayıdır ki, başımız beladan kurtulmuyor.
Öncelikle polen işinde işin başında olmalısınız, bir çok arkadaşım polenleri toplamaya gitmediğinde polenler küfleniyor. Benim işim başımdan aşmış hangi işe yetişeceğim.

Benim niçin polen toplamıyorum  sorusuna verilecek başka cevaplarım var. Arılığım Gebze’nin içi ve sanayi dibimde otoban bir yanımda ve bu bölgeden alacağım polen bana göre sakıncalı olur.

Polen toplamak için geçen sene 10 tane polen tuzağı aldım. Bir türlü kovana bunları takamadım. Arkadaşlarım polen istiyor, kendime lazım oluyor, erkek arı yetiştirilmesinde en son ulaştığım bilgiler erkek üretim kovanına acayip polen lazım diyor. Şimdilik bu bilgileri paylaşmayacağım.
Polen toplamak için gene 10 kovanımı ormanda kullanmayı düşünüyorum.
Madem çok meraklısın bu sırada ihale sana kaldı. Bana gelir iken 10 tane kovan altı getir, tuzakları ben takarım onlar için zahmet etme kenarda beliyorlar zaten.

Gelelim elek telli altlığa. Yazın havayı kesen çekmece bölümü tamamen çıkarılabilir, bir bölüm geriye çekilebilir sonuçta sabit bir şey yapmadık. Çekmeceye kullandığımız malzeme karton değil, plastik bir madde. Bu gün itibari ile o plastiğin 4 mm olanı gelecek. Bir malzemeyi yaptığınızda bunun önce sağlam ve kullanışlı olması gerekiyor, birde yapımı çok basit olmalı. Toplam 4 ana parçayla altlık oluşuyor.

Çekmeceye hava kapalıyken nerden girecek diye bir soru var. Kovanın girişi zaten eskisi gibi dar olmayacak, birkaç değişken giriş oluyor. Hatta değişken parçayı aldığınızda giriş 2,5 x38cm olabiliyor. Bu girişin altı zaten çekmece üstünde elek teli var. Eskiden minicik girişler vardı o zaman hiç kimse kovan nasıl hava alıyor diye sormuyordu, şimdi çekmece havasız kaldı demek biraz garip değil mi? ;D

Korkmadan sorularını sorabilirsin. Şimdilik bu sana 10 tane polen tuzaklı alta mal oldu. Başka merakların varsa çekinme ;)
Ali Türk, arıları polende toplar 8).
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2010, 09:51:16 Gönderen: Arı Bakanı »

Ali Türk

yusuf

• Ziyaretçi
« Yanıtla #40 : 06 Nisan 2010, 17:39:39 »
soruyu ben sormadımki başkaları sordu ben yazdım  ;D
kovan altı dediğin ne ben öyle bir şey yapmıyorum hatta bir sürü kişi kovan dip tahtası istiyor sadece.ben kovan yapıyorum sadece .milletin zevkine göre özel istekler yapmam kendim kullanmadığım bişeyi başkasına yapmak bana ters :)
ama işin ucunda bakan varsa tabi kaidelerin dışına çıkılabilir  :Pgerekli ölçüler için lütven msn ye geçiniz ;D

arıgülü

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #41 : 06 Nisan 2010, 18:26:32 »
Alttaki çekmece varken nasıl hava alacak arı anlamadım demiş Yusuf kardeşim  :o hani aklıma geldi nakillerde o çekmece çıkarılsa diyorum ama ;D fakat sakın kızmayın istemeyen çıkarmasın :P

İ. HAKKI ÇALIK

• Ziyaretçi
« Yanıtla #42 : 06 Nisan 2010, 21:40:31 »
ben bugün kovan aldım,dip tahtası yerine telörgü yaptırdım. altına varrao kontrolü için tahtadan  çekmece koydurttum .varrao kontrolleri dışında takmayıda düşün müyorum.devamlı olarak havalandırma sağlanmış olur ne dersiniz yanlışmı yapıyorum acaba.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #43 : 24 Nisan 2010, 00:10:36 »

Anti varroa altlıklarımız nihayet tamamlandı, yarına boyanıp kovanları aktarmaya başlıyacagım. Altlıkla kovanı pervazla tutturmaya karar verdim. İlk uyğulamasını bu gün yapıp iki adet kovanı bir doktor için aktardım. 8)

Bu gün altlıgın en zor parçalarından birisini yaptım. Girişleri kesip içini almak çok tehlikeli oluyor. Bir çok kişi hala altlıkla alakalı soru sormakta, bu filim ve resim bir çok konuyu aydınlatır diye düşünmekteyim.

Ali Türk

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #44 : 30 Nisan 2010, 18:27:07 »

Benim yaptığım varroa dip tahtası için çekmeceleri sac dan yaptım saclar ince olduğun,dan esneme yapıyor.Etrafını çıta ile dönsemmi yoksa başka nasıl olabilir.