Gönderen Konu: Ocak ayında Arılığım.  (Okunma sayısı 29040 defa)

özen efe

• Acemi Üye
  • *
Ynt: Ocak ayında Arılığım.
« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2013, 23:01:07 »
Sayın arı bakanı verdiğin bilgiler için teşekürler.Arı ırkları değişik yapılarda oluyorlar sizinde söylediğiniz gibi.Bazıları bal yapmaya meyilli oluyor bazılarıda üremeye.
Benim arılarım Muğla arısı olarak adlandırılıyor.Bazıları bu arılara yerli arı diyorlar.Anladığım kadarıyla bizim arılar yavru yapmaya meyilli.
Arıcılıkta bende deney ve gözlemden yanayım. Kendi doğrularımızı kendimiz bulursak en iyi verimi alırız bunu sizde vurguluyorsunuz.Çünkü,arı ırkları,çevre koşulları,iklim, doğruları tek kılmıyor Matematiksel konuşamıyoruz.
Biz arıcıların bunu öğrenmesi çok zaman alıyor.Saygılar.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşcesine.

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #16 : 24 Ocak 2013, 22:29:28 »
Bende bu gün dokuz arıya baktım hepsin,de yumurta gördüm.Daha yeni yavruya geçmiş çoğu sadece birinde larva gördüm.Bal kemerleri ve açık balları mevcut yinede biraz hafif geldi bana çıtalar ilerki haftalarda dikkatli olmak gerekir heralde.Havalar çok guzel şu gunlerde.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #17 : 26 Ocak 2013, 09:10:57 »

2012 Yılı kışı ılıman geçti, 2013 de aynen devam ediyor. Havaların sıcak gitmesi birçok kolonide yavru faaliyetini tırmandırdı. Bu mevsimde salkımda olması gereken arılar polen topluyor, kolonilere gelen polen karışık birçok çiçek açmış durumda.
Bu koloninin bir kaç gün önce videosunu yayınlamıştım. Önümüzdeki günler hava sıcaklıkları düşüyor ve kolonide yavru faaliyeti var ve normalin üstündeydi. Uzun süre havalar bozarsa sıkıntı çıkmasın diye arının katını alıp, kattaki ballı çıtaları alta çektim. Bu kontrolde kolonide yavru faaliyeti üçüncü çıtaya çıkmış, önceden hazırladığımız invert şurubu koloniye yüklemeye karar verdim. Ballı çıtanın birisi yan taraftaki başka bir koloniye verildi. Şimdi kovanın katı gitti, bol şurubu da buldu, hava istediği kadar soğusun. Önceki halinde yavru yapmaması için zorluyordum, şimdi önünü açtım daha rahat yavru alanını açacak, inşallah önümüzdeki günlerde kolonideki durumları hep birlikte göreceğiz.

Bu mevsimde bazılarına göre şurup verilmez, benim üç yıllık deneylerim var, kış boyu aç arıyı şurupla bahara çıkartmışım, herkes bildiğini yapsın.
İlginç durumlarda olmuyor değil ;D
Geçenlerde arkadaşlardan biri abi arılara şurup veriyorlar dedi. Bu benim için önemli bir durum değil gayet normal dediğimde abi şurubu veren kişi filan deyince iş değişti. Ben onları okuyup takip etmem ama onlar bizi harfiyen takip ediyorlar etmeliler de, başka çareleri yok, bu kadar takip etmelerine rağmen 4-5 yıl gerimizden gelmelerine gönlüm genede razı değil :D

Şimdi imamın keçisi çalınınca haber değeri olmuyor, fakat imam keçi çalarsa bu çok önemli haberdir ::)

Keçilerle hiç uğraşasım yok ama ne yapam, gelip zorla sürünüyorlar değnegimize, mutlu oluyorum tabiki :)
Arıcılara örnek olmaya çalışan bu kişiler tam çarşı, her şeye karşı durumundaydılar, bizi 3-4 yıl geriden takip etseler de sonuçta izimizden geliyorlar.
 İnvert şuruba karşı çıktılar.
Tel altlıklı, diplikler yaptık, buna karşı çıktılar.
Kışın şurup verilmesine karşı çıktılar.(bana göre,koloni aç ise, kek yerine şurup daha sağlıklı)
Islah edilmiş arılara karşı çıktılar.
Hocalara yere göğe sığdıramayanlar vardı, nihayet benim 5 sene önce me yeni geldiler.
Suni tohumlamaya karşı çıkıyorlar.
İşin garip tarafı bunlar bilimsel çalışmayı hedefleyen kişiler.
Varroa dersleri verirken, baharda arılarım varroadan söndü diyen, kaç arıcı var bilmiyorum :o
Çapsızlara ne kadar çok şey, mundar gözüküyor dimi 8)

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mdoganaksehir

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
« Yanıtla #18 : 26 Ocak 2013, 11:07:44 »
Ali abi, güzel yazı olmuş eline sağlık. Gündüz gözlerini kapayan yalnızca kendine, gündüzü gece yapmış olur...
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #19 : 26 Ocak 2013, 18:39:27 »
Sevgili ustam ::) senin Halil abinin bahçesindeki birleştirdiğin arımı bu..Bide ballı çıtasını alddım şerbet verdim diyorsun ??? Allah mustahakını versin demek geliyor içimden :D iyi yapmışın be garibanlarım sır boz, balı sulandır, balı yavru alanının yakınına taşı gibi işlerle uğraşmasınlar. Bir kerede işi çözmüşün de ne o keçi değnek muhabbetleri ;) ne istiyon garibanlardan..Baksana bloglarında ayda bir bile haber yapamaz oldular ;D

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #20 : 26 Ocak 2013, 22:38:43 »
Muhteşem abi hiç arı birleştirdiğim arılığa burası benziyor mu? bir bak :(

3 Numarayla başka arıları karıştırma, bir hafta sonra hep birlikte görürüz durumları. Keçi mevzusu bize miras kaldı, sende çoban olursan o zaman beni anlarsın, tarif edemiyorum.
Bir ip ucu verebilirim, peşimizden geliyorlar, hemde her konuda ;D
Bu arıcılığı bayağı öğrendiklerini gösteriyor ;)
Bunca yıl, bunlara çobanlık yaptık beya :)

Arıların durumuna gelecek olursak, uzun süre arılar dışarı çıkamazlar ise bu şurup ile su işini de çözdüm diye bilirim.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

L.Doğanay KILIÇ

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #21 : 31 Ocak 2013, 11:41:56 »
            20 ocak pazar günü arılıkta  kontrol yapıyordum elime bir erkek arı kondu biran şaşırdım hangi kovandan çıktığını tespit ettim kovanı açtım günlük yumurta var ama içeride 1/10 kadar erkek arı var . arkadaşlar ocak ayında bu erkek arılar normal midir  bu konuda ne yapabilirim.

Dogan Ünal Bey,erkek arı çıkan koloniyi nasıl tespit ettiniz?
Kolonide günlük yumurta var diyorsunuz demekki kolonide ana arı var.

Yusuf Bey,kolonide günlük yumurta var ise nasıl anasız kaldı diyebiliyorsunuz?
Benim incelediğim yayınlara göre ana arısı olan kovanda erkek arı olması normal.