Gönderen Konu: kovanların anası varken ana evi yapmaları  (Okunma sayısı 11116 defa)

özen efe

• Acemi Üye
  • *
kovanların anası varken ana evi yapmaları
« : 06 Mayıs 2013, 21:11:54 »
Bu günlerde on çerçeveli tek katlı arılarımda ana memeleri görmeye başladım

Kovanı incelediğimde anasının olduğunu görüyorum

Beş  kovanımda bu durumu tespit ettim.

Bunların analarıda 2012 ve 2011 doğumlu

Bu durumda ne yapmalıyım?

Ana memelerini bozsam çözüm olurmu?

Yoksa arılarım oğula gidecek.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşcesine.

Adnan Yavuz

• Acemi Üye
  • *
Ynt: kovanların anası varken ana evi yapmaları
« Yanıtla #1 : 07 Mayıs 2013, 01:42:20 »
Usta arıcı arkadaşlarımızın affına sığınarak kısaca cevaplamak isterim. Cevabınız aslında sorunuzun içinde saklı. 10 çıta arı ve tek katlı... İlkbaharda arı aileleri hızlı gelişim gösterirler. 10 çıta dediğiniz arı muhtemelen arı sayısı bakımından 11-12 çıta olmuştur. Muhtemelen en az da 7 tane kapalı yavrulu çıtası vardır. Kovan ahşap olduğundan, genişleyemeyeceğinden dolayı arıcıklar yeni bir yer arayışına girmişler. Yani oğul çıktı, çıkacak. Muhtemelen kapalı gözlerden ilk arı çıkmadan önce ana kraliçe kovanın yarısını alıp terki diyar eyleyecek ve bir başka arıcıyı sevindirecek. :-))

Bu kapsamda oğul eğer çıkmadıysa vede istemiyorsanız tüm memeleri kırıp acil olarak kat verebilirsiniz. Kapalı ana yüksüklü bir yada birkaç çıtayı ayrı ayrı bölüp yeni koloniler yapabilirsiniz.

Daha eklenecek aslında pek çok şey var. Ama kısaca böyle arkadaşım. Kolaylıklar diliyorum.

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #2 : 07 Mayıs 2013, 12:27:00 »
 Ok yaydan çıkmış gibi bir durum olmuş.

Şimdiki aklıma göre ben olsam,ana memesi kırmakla uğraşmam.

Beş kovanada kat yerleştirip,üçer,beşer çerçeve eklerim.Oluruna bırakırım.

Hergün gidebilirsem ve de elimde bolca kovanım varsa çıkan oğullardan alabildiğimi alırım.

Alamadığımız ne olacak ?

Haydi güle güle.Yolu açık olsun.

« Son Düzenleme: 07 Mayıs 2013, 13:53:03 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

özen efe

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #3 : 07 Mayıs 2013, 22:17:29 »
Teşekkür ederim arkadaşlar söylediklerinize bende katılıyorum.

Bende aşağı yukarı aynı tahminlerde bulunmuştum.

Demekki bu arılar sıkıştı oyüzden böyle yapıyorlar.

Hemen yarın gidip birkaç yeni koloni oluşturmalı memeli peteklerle ana kovandaki memeleride bozmalı

belki niyetlerinden vazgeçerler.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşcesine.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #4 : 08 Mayıs 2013, 10:12:39 »
Arıların oğula meyletme sebeblerinin bir çok nedeni vardır.
Başta yaşlı anaları degiştirmek isterler.
En önemli nedenlerin başında ise baharın inişli çıkışlı hava durumlarından kaynaklanır. Koloniler her şey normalken bal toplarlar petek örerler, genişleyecek alanları var, böyle bir durumda olumsuzluk kolay kolay olmaz.

Havalar bozup yağışlı bir hafta geçirmiş kolonilerin büyük bölümünde sorunlar çıkıyor, arı işe gidemiyor ve iş arıyor, en iyisi oğul vermek diye karar veriyorlar. Oğul işine giriştiklerinde artık ortam ve işler düzelse de geri adım atmaları artık zor.

10 çıtalı kolonilerden bahsediliyor, böyle bir koloni havalar iyice ısındığında 13-14 çıtalık alanı sarabilir, dolayısı ile sıcaklıktan 10 çıtalık kovan sıkışmış olur. Havalar iyice soğuduğunda 10 çıtaya sıgmayan arılar 7-8 çıtaya kadar sıkışıp çekilirler, bunlarada dikkat edilmeli.

Birde siz ne kadar iyi arıcı olursanız olun, ırk veya genetik olarak oğul manyagı arıyı yönetme şansıznı çok zor.

Arıcı kolonileri yöneten kişidir, arıcı olmayanları ise arı yönetir. ;D
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk