Gönderen Konu: varoa zararlısı bölgelere göre değişiklik gösterirmi  (Okunma sayısı 7309 defa)

karagüzel

• Acemi Üye
  • *
  • RÜŞTÜ KARAGÜZEL
       selam arıcı arkadaşlar. kavanlarım telli tabanlı , çekmecede varoaya raslamıyorum bu durum kovanda varoa olmadığına işaretmidir, ilaçlama yapmak gerekirmi.
       varoa yoğuluk bakımından  kıtalara bölgelere göre değişiklik gösterirmi (mesela kene olayında kurak bölgelerde fazla görünürken yağışlı bölgelerde yok denecek kadar az)

oyun bitince şahta piyonda aynı kutuya konur

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: varoa zararlısı bölgelere göre değişiklik gösterirmi
« Yanıtla #1 : 10 Eylül 2012, 09:26:51 »
       selam arıcı arkadaşlar. kavanlarım telli tabanlı , çekmecede varoaya raslamıyorum bu durum kovanda varoa olmadığına işaretmidir, ilaçlama yapmak gerekirmi.
       varoa yoğuluk bakımından  kıtalara bölgelere göre değişiklik gösterirmi (mesela kene olayında kurak bölgelerde fazla görünürken yağışlı bölgelerde yok denecek kadar az)

Rüştü bey, öncelikle bir konu var onu belirteyim. Tel tabanlıklarda varroa düşşe bile göremezsiniz, tel tabanlıkların altındaki dipliğe karıncalar çok rahat girip çıkabiliyor. Düşen varroayı alıp götürüyorlar. Bu sizi ve başkalarını yanılmasın. Biz varroa mücadelesinden sonra bile diplikte varroa göremediğimiz olmuştu, kolonide varroa var bu olmaması lazım diyorsun ama karıncaları sonradan fark ettik, düşeni alıp gidiyorlar, hatta benim arşivimde var, karıncanın ağzında varroa, almış gidiyordu.
Varroa yavru yoksa mutlaka arıların üzerinde yaşamını devam ettiriyor. Dikkatli bakılırsa mutlaka arı üzerinde görülür, varroa yoksa görmekte mümkün degil.

Varroa kıtalara göre degilde mevsime göre yogunluk gösterir, yani arıların yavrulamasıyla alakalı. Kovanlarda yavru faliyeti başladığında, varroalarda yavrulama faliyetini petek gözlerindeki larva ve pupalarda başlatıyorlar.
Mehmet Yüksel ile son konuşmamızda Almanya da yapılan bir araştırmadan bahsetti. Petek gözlerinde bir mm darlık, ciddi derecede varroa ürememesine neden oluyormuş. Konuyuda tam bilmiyorum, bu konuyu Mehmet yazarsa daha iyi olur, araştırma bitmiş degil.
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2012, 16:48:44 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

karagüzel

• Acemi Üye
  • *
  • RÜŞTÜ KARAGÜZEL
Ynt: varoa zararlısı bölgelere göre değişiklik gösterirmi
« Yanıtla #2 : 11 Eylül 2012, 20:34:08 »
Evet Ali bey dediğiniz gibi karıncalar  kovanların etrafından hiç eksik olmuyorlar,  kovanlarda varoa yok veya az diye düşünüyordum, bilgileriniz için teşekkürler başarılarınızın devamını dilerim
oyun bitince şahta piyonda aynı kutuya konur