Gönderen Konu: ARINIZIN BALI VARMI ?  (Okunma sayısı 14948 defa)

erkanduzce

• Ziyaretçi
ARINIZIN BALI VARMI ?
« : 23 Ocak 2012, 20:03:46 »
BU YIL EKİM AYINDAN BU YANA ARI KIŞ MODUNA GİRDİ
YANİ SOĞUKLAR ERKEN BAŞLADI
EKİM-KASIM-ARALIK OCAK VE ŞU AN 23 .01 2012  ARILARIM BALINI ÇOK TÜKETMİŞ
GÖRDÜĞÜM BU MANZARA 
ARALIK OCAK ŞUBAT MART  BU DÖRT AYIN SONUNUDAKİ MANZARA OLMALIYDI

ARKADAŞLAR LAFIN KISASI ARINIZI KONTROL EDİN

AÇLIKTAN KOLONİ SÖNMESİ YAŞANMASIN...

hayreddin hoca

• Yeni Üye
  • **
  • üreten türkiye
Ynt: ARINIZIN BALI VARMI ?
« Yanıtla #1 : 24 Ocak 2012, 00:16:17 »
Bilinen; arıların soğuk aylarda çok az bal tükettiğidir. Fakat kış öncesi yeterli besini olmayanlar riskli. Asıl bal tüketimi, havalar ısınıp yavru faaliyeti başldığında olacak. Tabiiki tedbiri elden bırakmamalıyız.
hayreddin bayraktar

Muhittin YILMAZ

• Acemi Üye
  • *
    • http://minikarc.blogspot.com/
« Yanıtla #2 : 24 Ocak 2012, 14:16:36 »
Geçenseneki hataya düşmeyeceğim. Çünkü İnvert şurubu hazırlıyorum.
BİZ, BİZE YAKIŞANI YAPMAYA ÇALIŞIRIZ.

Doğanşehir / MALATYA
Yaş 42
http://minikarc.blogspot.com/

Gultepeku

• Yeni Üye
  • **
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
« Yanıtla #3 : 24 Ocak 2012, 17:18:03 »
Selam Arkadaşlar

Bende geçtiğiz pazar arılarımı kontrol ettim.  Hava sıcaklığı çok güzeldi, Bazı kolonilerin çıtanın en üzerine çıktıklarını gördüm, bal kemerleri     bitmiş ve arı çıta üzerine çıkmıştı bende invert şurup verdim poşetli olarak ilerik günlerde yine vermeyi düşünüyorum.
   Bu yıl 17 kolonimden birisi açlıktan birisi ana arı kaybından biriside yağmalandığından söndü. Tabi bunlar benim tespitlerim.
   bizim buralarda arı kayıpları % 60 lar civarında geçen hafta bileickde bu konu ile ilgili bir toplantı yapılmış haberim olamadı. Bilen bey gelmiş.
   burada görüştüğüm arkadaşlar arı ölümlerini varoa ya bağlıyorlar. Uzun yıllar arıcılık yapıpda ben çok biliyorum benim yaptığım doğrudur taassubunda olan arkadaşlar malasef büyük kayıpar verdiler. ben insanların yeniklere bilgiye açık olmasından yanayım . meşur haside peygamber efendimiz S. A
( Hazret-i Enes (ra) rivayet etmiştir: Peygamber Efendimiz (asm) buyurmuştur ki: “Çin’de de olsa ilmi arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslümana farzdır. Melekler, yaptıkları işten hoşlandıkları ilim talebeleri için kanatlarını yere sererler.”)
demiştir.
<< Kadir Ünsal Gültepe >>

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #4 : 24 Ocak 2012, 21:53:20 »
Erkan aslında havalar soğusa sorun olmaz, arılar en az bal tüketimini salkımdayken yaparlar. 5 Çıtalık bir koloni aylık 600 gr bal tüketerek geçirir. Yapılan araştırmalar böyle. Aynı araştırmada 1 çıta yaşlı arıda aynı balı tüketiyor aynı süreçte. Konyada yapılan bir araştırma vardı onu bulup paylaşacağım. Bizim bölgemizde sorun arılar salkıma giremiyor, yavruya yatıyor, bu gibi durumlarda bal tüketimi çogalır. Geçtiğimiz sene arılar kendi yiyeceklerini karşılayamadı, sorun ondan kaynaklanıyor. Ben kendi arılarımdan son baharda 60-70 yarım yamalak çıta bal alıp depoya kaldırırdım,, çok açık balları zayıf kovanlara yan taraftan çektirirdim, depoya kaldırılanları baharda sırını açıp, zayıf kolonilere dagıtırdım. Bu sene bir çıta bile arılardan bal alamadık. Zaten Gebze deki arılara bir şurup vererk kışa soktuk, ormandakiler ise bu sene kendi başının çaresine bakamadı, bu tüm bölgede aynı oldu. Arı koloni sönmelerinin altında da bu olusuz sezon vardır. Siz her sene verdiğinizin iki mislini vermeniz gerekirdi.Çünkü arılar kendileri bu sene bir şey yapamadılar.

Uyarın ise yerinde, zaten ben 10 öncesi durumu farkedip arılarıma ilk şurubu vermiştim, dün ise ikinci şurubu verdim.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #5 : 24 Ocak 2012, 22:15:06 »
Kadir, arıların varroadan öldüğüne ben inanmıyorum, bu varroa 1976 yılından beri var. En büyük varroa ölümüde 1980 lerde oldu yanılmıyorsam, kimse neden oldugunu bilemedi ve sonunda varroa ile tanıştılar. Geçtiğimiz sene olumsuz bir arıcılık yılıydı batı bölgeleri adına. Ankara Niğde, Sivas, Erzincan civarlarında güzel bal alan arkadaşlar vardı, hele Ankaraya bir Muğlalı gelmişti, bal süzmekten bıktım diyordu. Marmara bölgesi ise verimli geçmedi. Verim dediğinizde her şeyi etkiliyor, arı polen bulacakki yavru yapsın, yavru güçlü olursa güçlü bal getirecek ve kışada güçlü girecek. İnsanlar kendilerini avutabilirler, bunu her olumsuzlukta bir bahane bulup, bir dahaki senelere başka bahaneler bulmak çok kolay. Ülkemizde yapılan en büyük yanlışlardan biriside, ağustostan sonra arı bölüp, kışa sokuyor ve kıştan çıkamıyor.

Muğla'da varroa yokmu, arılar çamdan bir çıta çıkıyor, bahara bizim arılar daha erkek yapmadan adamların böldükleri arı 7-8 çıtaya çıkıyor, bunuda bir iki çıta arıdan yapıyorlar.

Gebze'nin köylerinde bir abimiz var. Her sene aynı şeyleri yaşar, bu yıl gene arısının yarısı sönmüş. 100 kovanı vardır, hiç bir zaman 30 kovandan aşığı sönme yaşamaz. Bu yıl yarısı gene ölmüş. Bu adam yılların arıcısı, babası arıcıydı, şu an kendiside 60 yaşında filan. Arılarının kayıtları yoktur, her sene irili ufaklı oğullarla 100 kovan yapar bahara yarısını kaybedip çıkar, ben bu adamı tanıdım tanıyalı bu hiç degişmedi.

Arıcılar salkıma girecek arılara kış arısı oluşturamıyor.

Bahara sizi taşıyacak genç arınız yoksa, şurup vermek filanda para etmeyecektir. Kolonilerin balı varmı yokmu genede çok iyi kontrol edilmeli. Arıcılık bir bütün olarak ele alınmalı, sadece varroa dersen olmaz. Varroayı hallettik, arı açsa gene sönecek, varroa ve balı hallettik, arı gene sönüyor, kovanda bal var arı kalmamış diyenleri çok gördük. Varroa, bal ve kış arısı oluşturulursa koloniyi istesende söndüremesiniz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Ahmet Yıldırım

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #6 : 27 Ocak 2012, 15:00:08 »

Erkandüzce bey arı kovanlarınızı yanılmıyorsan siz içeri almıyorsunuz.Biz kış geldiğinde kovanlarımızı depoya alırız.Çalışmayan arı nasıl balı tüketsin.Siz arılarınızı bahçede tutuyorsunuz.Işığı gören arı uçuşa geçer ve bal tüketir.Koloni sönmesi olmasın demişiniz.Bu durumda koloni söner.saygılar sunuyorum yanlış anlamayın.

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 27 Ocak 2012, 19:45:09 »
               Değerli arkadaşlar,arıcılar arasında süregelen bir tartışmada,kovanları içerimi almak iyi,dışarda kalmasımı iyi.Bu tartışma sonucu dogruyu bulmamız imkansızdır.Burda asıl olan,arıcının kovanlarına ,bal sagımından sonra bakımını yapmasıdır.Varroa mücadelesi ve asıl olan kış arısının üretilmesi ve bal stoklarının kontrolüdür.Arıcı bunları yaparsa,dışarda arı kalsa arıya ne olabilirki.İçeri alır ,içeride kışlatma şartları saglanamamışsa,arı sönebilir ,hata arıcıdadır.İçerde kışlanacaksa ,karanlık tam saglanmalı,havalandırma mutlak olmalı,fareye karşı tedbir alınmalı,içerinin ısısı kontrol altında tutulmalı.Arının bal tüketmesinin yogunlaştığı dönem,petek kabartmadan 1 ay önceki dönemdir.Mum kabaartma döneminde bal tüketimi giderek artacaktır.Arı en az bal tükettiği dönem ise kış dönemidir.Saglıcakla kalın.

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 28 Ocak 2012, 20:27:37 »
bölgemde arkadaşlarımın çoğunun ortak fikri arı bu sene daha fazla tüketti.....
hatta açlıktan arısı ölen arkadaşım da var...
herkezin bölgesi farklı
herkezin arısını koyacağı bir depo da olmuyor...
tabi arıyı depoya kaldırmak  her bölgeye de uymaya bilir...
kek veriyorsanız arı yavru faaliyetini çoğaltır
yavru çoğalırsa bal tüketimi çoğalır
bazen yavruyu saramayıp hastalıklara meydan verir..
yine de şunu söyleyeyim sabit arıcılarda bal tüketimi fazla olmuştur
hava sıcaklıkları gerçekten fazla düştü
ben geçtiğimiz hafta türkiyenin yarısını gezdim
ortak karar  bu sene çok soğuk.
arı salkıma giriyor ama 0 derece ile -10 derece arasındaki farkta arı  sizce aynı  balımı tüketiyorrr....

vesselam ilk fırsatta siz kontrol edin..
umarım görmek istediğiniz gibidir..

Efraim Korkut

• Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
« Yanıtla #9 : 29 Ocak 2012, 22:58:11 »
         Erkan bey
         Güzel bir konu açmıssın tebrik ederim.
         Geçen hafta hava biraz güneş oldu arıların önünde gezerken baktım birini bozuyorlar.Hiç tahmin etmediğim bir kovanım soğuk ve bala ulaşamadığı için ölmüş.önceki yıllarda onun emsali kovanlar bahara çıkar hatta bazılarına kat koyar ve bunu herkese ballandıra ballandıra anlatırdım.Bu yıl önce soğuk olmadı olmadı.Dolayısıyla arılar uyumadı.Sonrasında kış bir geldi pir geldi.Çok bal harcamışlar.Kenarlarda bal var ama arının merkezinde bal kalmamış.Aşırı soğuktan birçok arı da bala gidemediği için ölmüş.Birçoğu petek gözlerinin içine kafayı sokmuş.Adeta intihar etmiş.Çok üzücü bir durum tabiki.Bende kayıp oranı şimdilik % 5 . Kovan sayım çok olmasına rağmen yine de çok üzüldüm.
          Diğer kovanları muayene ettiğim de onların balı vardı ama eski yıllara göre gözüme az geldi.Hemen İnvert şurup yaptım bazılarına takviye yaptım.Sonrada kış bastırdı.Şimdi içim rahat açlıktan başka kayıp vermem belki ama baharda baya bi şuruplama yapacağımız kesin.
         Bir de işin iyi tarafına bakacak olursak bu yıl çok kar kış oldu.Umarım bahar da bal da çok güzel olur.Zaten eski bir arıcı ^^çiftli yıllarda bal çok olur^^ derdi.Bakalım onun sözü doğru çıkacak mı ?Yoksa yine umutlarımız bir başka bahara mı kalacak.Zaten bir çiftçinin kursağını yarmışlar içinden 40 tane gelecek sene çıkmış.
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241