Gönderen Konu: püren  (Okunma sayısı 15444 defa)

erkanduzce

• Ziyaretçi
püren
« : 01 Ekim 2011, 18:39:49 »
püren yada yılgın son baharın vazgeçilmezi gibi..
bir turlu nasip olmadı bana..
ne ortamdan haberdarım nerededir herkeze açıkmıdır.
nede gidersem karşılaşabileceğim sorunlardan habersiz olmak bir turlü olmadı işte.
bana bu lonudaki görüşlerinizi aktarabilirseniz memnun olurum..

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: püren
« Yanıtla #1 : 01 Ekim 2011, 21:51:56 »

Erkan püren ve koca yemiş son baharın arıcılıkta vazgeçilmezidir.
Bir çok yerde vardır, benim bildigim Trakya da var, İstanbul ve ilçelerinde var. En çok pürenlik alan ise, Kartal, Maltepe, Tuzla, Pendik ve Şile'nin ormanlık alanlarında yoğun olarak var.

Kocaeli'nin bazı ilçelerinde gene vardır, bunların başında Gebze gelir.

Pürenlik alanlara arıcılar bilinçsizce gelip arılarını atıp gidiyor. Şu an bile arılarıma 100 metre yok yanımıza arı indirip gidilmiş ve arılar Düzce'den, 81 numaları barkotlar var. Bir sürü arılıkta ise bar kot ta yok, kim getirmiş ne zaman bırakılmış belli değil, bir gece bırakan kişi gelip arılarını alıp gitmekte.

Püren ve kocayemiş arıların kış arılarını oluşturmaya ve kışlık stoklarını tamamlamak için biçilmiş kaftan. Ben yıllardır, kış stoklaması için arılarıma yükleme yapmam.

Arıları pürene getirdiğinizde, başınıza gelebilecek en büyük sorun ise yağmalanma. Sorumsuzca ormana bırakılan koloniler yüzünden kovan kapağı açamazsınız. her türlü koloni bırakılıyor,i en tehlikeli olanları ise aç koloniler. Aç koloni, civardaki tüm kolonilere sataşır. Aç koloni, kovanını terk edip sizin en kuvetli kovanınıza girmeye kalkar felaket arılar birbirini kırar. Püren için, İlçe tarım ve orman işletmesi müracaat ettiğinizde hiç bir yerde sizi geri çevirmemekte. Arıcılar bu yolu tercih etmeyip gözlerine kestirdikleri yere arı indirmeye devam ediyor.

Bu resimdeki püren ise 18.10.2009 yılında Muğla Milas'ta çekildi. Yani Ege bölgemizde de püren var. Benim bilmediğim bir çok yerde vardır. Milas'taki pürenle çam iç içeydi.
« Son Düzenleme: 01 Ekim 2011, 22:49:35 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 02 Ekim 2011, 15:27:24 »
gebze de püren çiçeği ne zaman son buluyor acaba şu anda gelsek yatişebilir miyim

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 03 Ekim 2011, 09:00:42 »
Erkan;
Püren çiçegi en az 1 ay devam eder. Hava şartlarıda önemli ne kadar kötü hava olsada mutlaka arılar bu çiçekten faydalanır, peşinden koca yemişler açar. Biz yıllardır arılarımıza kış beslemesi yapmadan kışa sokuyoruz, havalar buz gibi olana kadar çiçek devam ediyor, yerlerde kar varken bile kocayemişte salkım salkım çiçek olur.

Gelsek yetişebilirmiyiz bölümü senle alakalı, gelmeden gelip yer ayarlayıp ondan sonra gelmelisin. Bazı yerlere sonbaharda girdigin gibi çıkamıyorsun. Şimdi havalar iyi yağışlar başladıgında traktör bile giremediği yerler oluyor, sanırım bu nedenle herkez ulaşabilecegi yere arı koyuyor, buda bazı noktalarda yıgılmalara neden oluyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mehmet ay

• Acemi Üye
  • *
  • adanalı
« Yanıtla #4 : 12 Eylül 2013, 20:59:08 »
adana ve tüm akdeniz de var püren sonbaharda açar kış boyu az da olsa açık olur sonra ilkbahar da açan çeşitleri var adana da 20 eylül de açmaya başlar ve nisan ayına kadar azda olsa olur sonbaharda çok yoğun olur..
gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi!...