Gönderen Konu: Ocak ayında ne yapalım....  (Okunma sayısı 33029 defa)

polis mustafa

• Ziyaretçi
Ynt: Ocak ayında ne yapalım....
« Yanıtla #15 : 15 Ocak 2010, 23:57:37 »
  Ağabeyler ben Balıkesirin körfez bölgesinde 20 kovan arı ile uğraşıyorum. Bu gün 15,01,2010 havalar bayağı soğudu.Kovanların yanına gittiğimde musluk önlerinde sökülüp atılan larvalar gördüm.Ben kek, şurup vermedim.Ama havalar güzeldi.Arılar aldandı yalancı bahara,yavruya bakamıyor bu soğukta zannedersem. Benim sorum bu durumda ne yapmalıyım.ilginizden dolayı şimdidin teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2010, 00:12:41 Gönderen: polis mustafa »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #16 : 17 Ocak 2010, 00:52:46 »

Mustafa kovanlarında bal stogu varsa hiçbir olumsuzluk yaşamazsın. Bir sende değil bir çok yerde sizin sorunu yaşayan var. Arılar hava durumuna göre kendilerini ayarlamaya çalıştıklarından yavruları söküp atıyorlar.
Bizim yöneticiler uyuyormu  :-[
Bu soru bu gün arada kaynamış, çok geç farkettim.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mgencunal

• Ziyaretçi
« Yanıtla #17 : 18 Ocak 2010, 12:45:11 »
Tüm arkadaşlara selamlar.
Ben Orhangazi'nin Gürle köyünde sabit arıcılık yapıyorum ve tüm faaliyetlerinizi ilgiyle izlemekteyim,bu güne kadar paylaşılan deneyim ve bilgilerden çok şeyler öğrendim.
2008'den 2009'a 65 koloniden 5 koloni yağma sonucu söndü kalan kovanlarla formik jel ile varroa mücadelesi yapıp kışa 60 koloni ile giriş yaptım. Sağlam 30 koloni ile bahara çıktım.Alt katlardan hiç bal almadım.Yiyecek stoğu en üst düzeyde olduğu halde sönen kovanlarda ballı petekleri olduğu gibi geri çıkardım.Hatam varroa mücadelesini tam yapmadım sanırım.2009 'da hiç oğul verdirmeden aynı mevcutla kışa girdim.Varroa mücadelesini hasat sonu formik asitle sonbaharda da rulamid ile yaptım.Gözlemlerimde arılar üzerinde hiç varroa göremeziken polen çekmeceleri ceset kaynıyordu.Şu anda bulun-
duğum bölgede güneyim dağ olduğu için güneşli havalarda bile arı geç faaliyete geçip erken dönüyor.Bu yüzden kovan içinde rutubet fazla oluyor.Tüm kovanlarım polen çekmeceli,çekmeceleri açsam sakıncası olurmu? Bu konuda deneyimlerinize ihtiyacım var.
Mehmet Gençünal

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #18 : 18 Ocak 2010, 15:18:32 »
Mehmet Gençünal.

Öncelikle şunu belirteyim varroa kovanları birden söndürmez. Sönecek olsa kovanlarınıza ayni mücadeleyi yapmanıza rağmen yarısı niye sağ kalsın ki? Bizim bilemeyerek yaptığımız hatalardan birisi kış arıları oluşturamıyoruz. Yazın sonlarına doğru arıları kekleyip kış arısı oluşturmuş olsak bunlar başımıza gelmeyecek. Fakat hızla eski alışkanlıklarımızı bırakıp işin gereğini yapanların sayısı artmakta, ilerde bu tür kayıplar yaşamayacağız.

Bu sene takip ettiyseniz ben balla bloke olup sönen kovanları haber yaptım. Bu sönen kovanların sahibi kovanlarına çok bal bıraktı. Boş çıta vermedi, bal akımı devam etti, tüm çıtalar bal doldu bu arılar nereye yavru yapsın ki. Geriden yeni arı gelmedi, eskilerinde belli bir ömrü var. Aynen sizin dediğiniz gibi durumla karşılaştı, kovanlarda bal dolu içinde arı yoktu.

Rutubet konusunda kovanlarınızın üstünü iyi izole edin. Almanya da örtü olarak bildiğimiz naylon kullanılıyor ve üstüne 2.5 cm kalınlığında strafor  konuluyor hiç rutubet olmuyor. Kovan girişlerini açıyorlar. Bizim kovanlarımızda rutubeti kendimiz oluşturuyoruz, kovan üstü zayıf örtülüyor girişi daraltınca ister istemez rutubet oluyor. Kovanların alttan hava alması arılara hiç zarar vermez, sepet arıları düşünsenize.  Kovanlarınızın polen çekmecesini çıkartırsanız arılarınız bana göre daha rahat kışlayacak ufak tefek hava akımlarında çalışmaya çıkmayacaklardır.

Yukarda izah etmeye çalıştıgım blokeyla alakalı gözlemlerimden oluşan yazım bu linktedir.

http://bengittim.blogspot.com/2009/11/kovanlarimizin-blokesi-ve-sonuclar.html
« Son Düzenleme: 18 Ocak 2010, 20:31:38 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mgencunal

• Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : 18 Ocak 2010, 16:19:05 »
Arı bakanı merhaba.
Vermiş olduğunuz cevaba teşekkür ederim.Kovan örtüsü,arasında bütün bir gazete kağıdı olan şeker çuvalı olup üzerlerinede 2 cm'lik strafor koydum,kapak izolasyonu hariç.Buna rağmen yinede polen çekmecelerini açık bırakmaya cesaret edemedim.Bursada ikamet ettiğim için haftada bir gidebiliyorum ilk fırsatta uygulamaya başlıyacağım.Geçenlerde lodos sıcaklarında polen geliyordu yavru atmışsa sıkıntı yaratmazmı?Selamlar
Mehmet Gençünal
« Son Düzenleme: 19 Ocak 2010, 09:37:30 Gönderen: mgencunal »

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #20 : 27 Ocak 2010, 19:48:11 »
Emrah koloni sönmelerinde sadece varroa sebeb olmuyor,kış arılarının yeterince miktarda çıkmamasından da oluyor böyle kayıplar ama teşhis etmek için ölü arıların durumuna bakmak gereklidir.
Varroa paraziti kullanılan ilaçlara karşı bağışıklık kazandığından tesir etmiyor,varroa mücadelesi yapılıp
sonuçlarını gözünle yani varroa ölülerini gördüğün zaman emin olabilirsin tesir ettiğini,aksi halde
kışın koloni sönmeleri kaçınılmaz oluyor.
Bu durumlara düşmemek için hasattan sonra hemen varroa mücadelesi yapılması gerek,peşindeb teşvik
yemleme kış arılarının çıkması için bu şart sonra yine varroa mücadelesi ve arıların kış stoklarını yapması için besleme ve en son kalan varrolar için arılar salkımda iken kolonide yavru yokken %3.5
Oksalik asit uygulaması ve kışa miktarı güçlü ve sağlıklı varroasız koloniler ile girilmesi şarttır.

İster Oksalik asit uygulaması olsun ister Perizin olsun kullanma kılavuzunda arıların yavru olmadığı dönemlerde kullanılması tavsiye ediliyor neden,Oksalik asit kapalı petek gözlerinde tesir etmiyor,onun için yavru olmadığı zamanda en uygun zaman diye belirtiliyor.

Bu günümüz Arıcılığında kullandığımız asitlerin ve ilaçların tesirini görmemiz şart,tesir etmeyen
uygulama işe yaramıyor onun için sönmeler başlmadan zamanında önelem almalıyız.

selamlar.
Selamlar Mehmet abi senin dediklerine katılıyorum ama bizim arıcılar eskiden kalma bilgilerle arıcılığa devam ediyorlar.Dediklerinin hiç birini uygulamazlar mesale on kolonisi sönen arıcı hiç sıkıştırma yapmıyormuş,varro ilacı yaptım diyor onuda nasıl yaptı kimbilir.u zamana kadar niye sönmedi dersek şansa heralde.

çaylı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #21 : 30 Ocak 2010, 09:01:24 »
selam ustalarım.benyeni üyeniz mehmet sürücü sizlere hayırlı günlerle birliktesağlık ve esenlikler dilerim,bende ocak ayında mugladan aydına getirdim balstogu var ben genede kekini koydum benden önce de bayagı gelen olmuş onlarda anaarı faaliyeti cok güzel gördüm
benim korkum yavru aktarımında balstogunun azalacagı tekrer çam,a mı  götürsem portakal gecenyıl gecikti balsız  zorlandık umarım bu yıl yaşamayız  koloni sönmesi ise şimdilik 1 adet allaha şükür

polis mustafa

• Ziyaretçi
« Yanıtla #22 : 31 Ocak 2010, 22:48:15 »
AĞABEYLER VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLERDEN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜRLER.BU BİLGİ VE TECRÜBELERİ YAŞAMAYA ÇALIŞSAYDIM ÖMRÜM YETMEZDİ HERHALDE. KOVAN ALTLIKLARININ TELLENMESİ İŞİNE YARIN İTİBARI İLE BAŞLIYORUM TEŞEKKÜRLER. ALLAH RASZIOLSUN BU BİLGİLERİ PAYLAŞAN ARKADAŞLARDAN VE BU FORMU AÇAN BAKANIM ALİ TÜRK'E MEHMET YÜKSEL AĞABEYİME VE DİĞER ABİLERİME SAYGILAR.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #23 : 31 Ocak 2010, 23:16:57 »
Mustafa bey bizde teşekür ederiz, birazdan telli haberin ölçüleride yayında olacak, bu arada yazılarınızı küçük harflerle yazarsanız daha iyi olacak. Sağlıcakla kal.

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #24 : 15 Şubat 2010, 16:17:20 »

Ocak ayı geçti fakat kayıtlarda dursun bir dahaki seneye kış geldiğinde bu resimler lazım olacak.
Resimdeki gibi şimdilik kuvetli arılarımız yok ama olsun ilerde olacaktır. Kış günü çok güçlü arılarda salkımda ölen arıları o kadar çok ki, resimdeki gibi temizlenmediğinde giriş deligini tıkayabilir. Bir kancayla açmak gerekiyor.

Bu resim ise bir başka uygulamada işimize yarayacaktır. Hani aynı arılıkta kovanlara yer degiştiriyorduk. Gece yerini degiştirdiğimiz kovanın önüne böyle bir engel koydugumuzda sabah çıkışta bakacakki arılar sorun var. Çıkışı bir kontrol edip, yeni yeri hafızalarına kaydedip işlerine gideceklerdir.
Bu resimde asıl gaye ise çok kar yağdıgında girişler açık kalsın.
Bir önemli nedende, kar yagdığında güneş çıkar ve kovan girişine güneşin yansıması olur. Arılarda dışarsını iyi zannedip fırlarlar ve ölüp giderler.
Bu yansımayı engellemek için düşünülmüştür.

Kışın yapılması gereken işlemlerden birisidir.

Tüm aşamalar resimlenmiş. Hiç bir şey bilmeseniz bile bazen resimler çok şey anlatır. Uygulamanın yapıldıgı sitenin adresi alt linktedir.
http://www.beebehavior.com/natural_beekeeping.php

« Son Düzenleme: 15 Şubat 2010, 17:43:38 Gönderen: Arı Bakanı »

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #25 : 02 Ocak 2014, 13:51:38 »

2014 Yılının ilk günü...
Arıcılık işlerine devam.
Hakim abiyi aradım dedi ki ben yurt dışındayım...
Bende nasılsa tatil senin arılara oksalik yapalım diyecektim, demesine dedim de Zaim abi olmayınca ben yalnız gittim...

Sezon boyu yapmış olduğumuz varroa mücadeleri yetersiz kaldı.

Bunu kendi arılarıma yaptığım oksalik asit uygulamasında gördüm. Benim arılarım da varroa yoktur diye seviniyordum.
Oksalik asit damlatma uyguladık, çekmeceleri çektiğimizde bir sürü varroa ile karşılaştık.
Benim oksalik asit yapmak hiç aklımda yokken, Muhteşem abi ısrar etmişti yap, tam zamanı diye...

Oksalik asit damlatma tekniği, maliyet olarak çok ucuz.
Etki zamanında yapıldığında çak fazla.
Arıcıya sağlık açısından baktığınızda zararı yok...
Avrupada yıllardır uygulanıyor ve vaz geçilmiyor.
Varroa damlatma tekniğinde verilen doz belli.
Çekmeceyi çektiğinizde sonuçları görmek, uygulamanın ne kadar başarılı olduğunu zaten ortaya koymakta...
Bu uygulamada ana arı kestirmekte yok...
Oksalik asit damlatma tekniğini her arıcı yapabilir, özel aletlere gerek yok...

Dolayısı ile önce Hakim abinin arılarına oksalik damlatma yaptım. Teknik gayet basit, 50 kovan için genelde bir litre solüsyon yetiyor.
1 Litre solüsyonun malzemeleri. 35 Gr.Oksalik asit. 200 Gr toz şeker. Asit ve şekeri bir kaba alıyoruz, 1 litre olana kadar üzerine ılık su doldurup, çalkalıyorsunuz. karışım içindeki etken madde, Oksalik asit oranı %3.5, çözelti hazır.

Her arılı çıta arası 5 ml damlatılacak. Arısız yerelere damlatılma malı. Çıta arasında çok az yerde arı varsa burayada 5 ml dökmemeliyiz. Çıtalar arasında az arı varsa doz 5 ml , diye 5 ml verilmez.
Dolayısı ile Zaim abinin kara kovanada oksalik asit uyguladık...
Bu varroa mücadele yöntemi çok etkili hele kovanda yavru yoksa varroaların büyük bölümünü yok ediyor. Fırsat bulur isek sonuçları yayınlarım.

Daha sonra Raşit abinin arılarına oksalik asit uyguladık. Raşit abide benim gibi arılarım da varroa yok diyor bakacağız var mı, yok mu::))
Bahar hızla yaklaşıyor. Arıcılıkta her şey zamanında yapılmalı. Kuruyan çiçeğe su verdiğinizde yeşermediği gibi arıcılıkta yapılması gerekenleri yapmadığınızda istediğimiz sonuçları göremiyoruz. Oksalik asit damlatma tekniğide kışın arılar salkımda iken bir kez yapıldığında yaklaşık 5 hafta varroa dökülmeye devam ediyor. Oksalik asit bir şekilde varroaya zarar verip sakatlıyor, bazısı kısa sürede ölürken bazısı arı üzerinde sakat sakat yaşamını devam ettiriyor ama sağlığı bozulduğu için ilerleyen süreçte arı üzerinden düşmek zorunda kalıyor.

Raşit abinin oğlu Metin de biz uygulama yaparken geldi. Hava soğuktu, dereceye baktık 4 dereceydi...

Muhteşem abi, ocak ayında ne yapalım demiş. Oksalik asit yapmayanlar hazır arılar salkımda iken oksalik asit yapabilirler diyorum ;)

Ali Türk