Gönderen Konu: VAROA MÜCADELESİ  (Okunma sayısı 8722 defa)

Mehmetpullu

• Acemi Üye
  • *
VAROA MÜCADELESİ
« : 26 Nisan 2010, 00:47:52 »
Merhabalar;
Kışın hava 5 derece altında iken bir defa oksalik asit vaptım; 30 kovanım var, arılarım şu anda 3 katlı;
Bugün kanatsız arı gördüm.
Duman olarak yapılan varoa mücadele ilacı varmış şu anda etkili olur mu?
Arıyı kestane ıhlamur için hazırlıyorum.
Varoa mücadelesi için ne yapmam gerekiyor acil bilgi verebilirmisiniz?

mgencunal

• Ziyaretçi
Ynt: VAROA MÜCADELESİ
« Yanıtla #1 : 26 Nisan 2010, 09:45:41 »
Arın üçüncü kata çıkacak kadar güçlendiyse mücadeleyi hiç düşünme.Yapmayı düşündüğün mücadele yöntemi bal akımının yaklaştığı dönemde kalıntı problemi oluşturmaktan başka bir işe yaramaz.Eğer yine de yapacağım diyorsan kapalı gözlerdeki varroaya hiç etkisi olmıyacağı için yinede sonuç alamıyacaksın.Bol ve verimli bir sezon dileğiyle,Mehmet Gençünal.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #2 : 26 Nisan 2010, 17:28:05 »

Mehmet Pullu;
Varroa mücadelesi, arıcılığın geliştiği ülkelerde belli zamanlarda yapılıyor. Bizde ise arıcı aklına geldikçe mücadele yapıyor ve hiç bu parazitle başa çıkamıyoruz. Yada siz çok bilinçli mücadele yaparken komşu arılıkta mücadele yapılmadığı için yan tarafınızda varroa üretimi devam etmektedir. Varroaların kovandan kovanlara geçişleri bana kalırsa erkek arılarla oluyor. Ben bazı işlerim için bazı kovandaki erkekleri boyadım. Boyamış olduğum kovan diyelimki arka arkaya 5 sıra, boyalı erkelerin bulunduğu sırada ilk sırada. Kontrollerde en arka sıradaki kovanlarda boyalı erkek arılar görmekteyim. Sadece bunla kalınmıyor, son okuduğum bilgilerde arılıkta anasız kovanınız varsa erkek arı mevcudu kısa sürede üç katına çıkıyormuş. Bir başka neden bakire kraliçelerin kokusuna 15 km den erkek arılar geldiklerinde tekrar kovanlarına dönmeyip geldikleri arılıklardaki kovanlara dalıyorlar. Bunun içindir ki kovanlarımızda arıcılık mevsimi açık olduğunda varroadan kurtuluş yok, zaten yok edilemeyen bir parazit.

Varroaya karşı en az hasarlı nasıl mücadele edilir. Birincisi forumdaki laktik asit bölümünü bir incele. Laktik asit bal sezonuna bir ay kalana kadar kullanacağın organik asittir. En az haftada bir kez 3 hafta mücadele gerekir. Kalıntı olsada en az zararı bu asit bırakıyor.
http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=86.0

İkinci olarak amitraz içerikli kimyasal ilaç yada duman, bu duman arıların üstündekileri dökecek, kapalı yavruların üstündeki varroalara tesir etmeyecektir, bunun içindirki en az 4 gün arayla 4 sefer hiç aksatmadan mücadele yapman gerekiyor akşam arılar kovana döndüğünde yaparsan daha iyi olur. Kapalı işçi arılar 10 günde çıkarlar, erkek arıların kapalısı 14 gün sonra çıkar. Varroada kapalı gözlerden çıktıktan 4 gün sonra yeni kapanacak gözlere giriş yapar. Bunun içindirki 4 gün süreler aşılmamalıdır.

Üçüncü olarak fulimetril içerikli kimyasal ilaç vardır. Üzerinde 3,6 mg fulimetril etken madde var yazar.  Fakat nedense bu doz bana göre bu ilaçlarda yok. Çünkü daha düşük dozlarda daha çok varroa döküldüğünü biliyorum.

Sonuç  bölümünde ise şunları yazabilirim, bu işlemler bal hasadından 1 ay öncesi bitirilmeli.

Bir başka yöntem ise doğal mücadele yöntemidir. Kovanda 100 tane varroa varsa, boş çıta koyarak erkek üretimi yaptıracaksın, yapmış olduğun erkek üretimi sezonda üç kez yapılıyormuş, bu uygulamada  100 Varroa dan 50 tanesi gelip erkek larvalara girecek, larvalar kapandığında erkek kapalı yavruları kesip alacaksın. Hiçbir kalıntı ve kimyasal kullanmadan , örnek kolonide 100 varroa varsa 50 tanesini yok ediyoruz.

Varroa mücadeleri her zaman bal hasatlarından sonra, son bahar ve kışın yapılmalı. Yani arılarda kapalı yavru olmadığı yada en az olduğu zamanlar seçilmeli ve ne kullanılacaksa kurallara uyulmalı.
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2010, 21:20:20 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

asım özel

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #3 : 27 Nisan 2010, 14:47:53 »
selamlar,

tanıdık bi sorunla karşı karşıyayız benimde bölyle bi derdim vardı,

gerekli müdahale yapıldı,

benim mehmetpullu beyin durumuyla ilgili olarak okuyunca aklıma ilk takılan arı 3 kat ve varoa hala mevcut.

varoa her zaman var fakat bu durumda bile 3 kat atılacak seviyeye gelmiş.

bu durmda tuhaf olan şey nedir sizce varoayla 3 kata ulaşması mı yoksa 3 kata ulaştığı halde varoayla mücade edememesimi.

çok çelişkili bi soru sınavlardaki tuzak sorular gibi

çık işin içinden çıkabilirsen.

bal akım zamanı yaklaşmışken bence ilaçlı mücadeleden çok ilaçsız mücadele erkek çıtası asmak.

bide bunu nasıl uygulamamız gerekiyor mesela benim 6 çerçeve arım var son çerçeve ve ilk  çerçeve ballı 7. çerçeve olarak boş çerçeveyi koyduğumuzda arı buna direk erkek gözü yapıp erkek yumurtasımı atacak.
havalar henüz ısınmadı ve bu durumda erkek çıtasını örüp erkek yumurtası atarmı.
herkese hayırlı günler 

Mehmetpullu

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #4 : 28 Nisan 2010, 02:59:47 »
İlginize teşekkür ederim.
23 Nisan Cuma günü 3-4cm temel petekli cıtaları 2.katlara 2.çıta olarak vermiştim.
pazar günü yaptığım kontrolde 4-5cm erkek gözü yapıldığını gördüm. Verdiğim çıtalar dikey telli olduğu için tel bölgelerine petek örülmemişti.Cumartesi günü kontrol edeceğim.
Anladığım kadarıyla bu erkek gözlerine yumurta bırakılmasını ve gözlerin kapanmasını bekliyeceğim.

Ali beyden alacağım karniyollar için genç arılı kovanlar böleceğim, böldüğüm günün akşamına bu kovanlara geçen seneden kalan hiç açmadığım perizini yapmayı düşünüyorum. Bal hasadını haziran sonu yapmayı düşündüğüm için problem olmaz diye düşünüyorum.
vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.