Gönderen Konu: Anasız Kovan Birleştirilmesi nasıl yapılmalı  (Okunma sayısı 86719 defa)

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: Anasız Kovan Birleştirilmesi nasıl yapılmalı
« Yanıtla #30 : 25 Mayıs 2013, 14:58:19 »
Adnan Bey Selamlar,
Yapmış olduğunuz koloni kurtarma işlemleriniz kesinlikle doğrudur fakat bir kaç eksiği var,
Alıntı
Ana arı kaybı yaşamış bir kolonimiz ana memeleri yapmıştı. İkisini bırakıp diğerlerini temizledik
Burada ana memelerini seçerken büyüklerinden biri açık biride kapalı seçerseniz iyi olurdu,
aksi halde dölsüz ana arılarda peş peşe oğul çıkarırlar.
Alıntı
Diğer koloni 8 çerçeve. Anasını göremeyince bu koloniye günlük yumurtalı 1 çerçeve verdik
Yaptığınız işlem doğrudur,test amaçlı böyle yapabilirsiniz.
Çerçeve ortasındaki ana memeleri kolonide aniden ana kaybı olduğunu gösterir,
iki ana arı memesinden biri açık biri kapalı olması gerekli,biri bozuk olduğunda öbürü ile devam etmeleri için bu şart.

Alıntı
Oğul kolonimizdeki anaya yumurta alanı ve işçi takviyesi yapalım dedik
Anasız kalan kolonideki işci arılar yaşlandıkları için diğer koloniye adapte olmaları biraz zor olur,yani hepsi geri
kovanlarına uçarlar,bir veya iki çerçeve normal şartlarda destek için vereceğiniz arılar genç olması gereklidir ve aralarına
gazete vermeniz gerekmez,her gün bir arılı çerçeve verirseniz gazeteye gerek kalmıyor fakat iki koloniyi birleştirecekseniz
şöyle yapmanız gerekiyor.
Anasız kalan kolonideki ana arı memelerini tamamen temizliyorsunuz,
katın üstüne tek katlı bir gazete seriyorsunuz,
fıs fıs ile hafif ıslatıyorsunuz,
gazeteye çerçeve aralarına gelecek şekilde el demiri veya bıçak ile hafif çizikler atıyorsunuz beş on adet filan,
ve üstlerine anası genç ve yumurta atan küçük koloniyi koyuyorsunuz,
alt katda anasız kalan koloni ile yukarıdaki genç analı koloni gazetenin sayesinde birbirlerine alışarak kabul edileceklerdir
ve ana arı alt kata inecektir ve yumurta atmaya orada devam edecektir,gazeteye gerek kalmadığı içinde arılar kovan dışına atmaya
başlayacaklardır,bunlar tabiki bir örnektir siz isterseniz 8 çerçeveli koloniye ana arılarını yapmalarına izin verebilirsiniz yada birleştirebilirsiniz.
Gazete ile koloni birleştirme yönteminde ana arısız koloni altda veya üstde olabiliyor,önemli olan iki katda da ana olmamasını iyi bilmek gereklidir,iki katda ana arı olsa dahi sonuçta sadece biri sağ çıkacaktır.

Kolay gelsin.

« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2013, 15:02:18 Gönderen: Mehmet Yüksel »

Adnan Öztaş

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #31 : 25 Mayıs 2013, 15:58:42 »
Öncelikle çok teşekkür ederim.

Alıntı
iki ana arı memesinden biri açık biri kapalı olması gerekli,biri bozuk olduğunda öbürü ile devam etmeleri için bu şart.

Maalesef burayı atladık. İkisi de kapalı. Sanıyorum ilk oğulun sebebi de bu hata.

Anladığım kadarıyla kapalı memedeki çıkınca gidip çıkmamış olanı öldürüyor. Eş zamanlı çıkınca biri oğula gidiyor.

Koloniyi sıkı takibe alalım bari.

Zaten bu sezonu staj sezonu olarak algılıyoruz.

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #32 : 25 Mayıs 2013, 17:56:48 »
Adnan bey takviye verdiğiniz kovanda ana arı duruyormu baktınızmı?Takviye için verdiğiniz arılar ana arıyı kesmesin.

özen efe

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #33 : 26 Mayıs 2013, 00:13:47 »
Gazete ile birleştirme işini bu sene bu form dan öğrendim.

Geçenlerde iki arıda denedim.

Ben iki kat gazete koydum ve delik falan açmadım.

Ertesi gün geldiğimde gazeteyi lif lif üğütmüşler.

Böylece iki analı arıyla iki anasız arıyı sorunsuzca birleştirmiş oldum.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşcesine.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #34 : 29 Mayıs 2013, 10:44:59 »
Kovanların veya kolonilerin birleştirilmesi arıcılıkta oldukça önemlidir. Bu işi yaparken arıcı nelere dikat etmeli. Öncelikle ben 2008 yılı olması lazım, o zamanlar kulandığımız arılar kestane sozonuna 15 çıta olamıyordu ve iki kovan birleştirsek bile 30 çıta arı yapamıyorduk.

İlk kovan birleştirme deneyimim aslında tamamen maceraydı, 50 küsür kovanla şile kızılca köye kestane balına gidilmişti. Ben bir işi kafama koyduğumda bunu yapan birisiyim, zararım ne olursa olsun her türlü riski alıyorum, belkide başarılar risklerde yatmakta.

Arıları yan yana dizdim, iki kovan iki kovan şeklinde. Bu dediğim uygulamanın videoları yutupta var. Akşam tüm kovanlara aynı kokuyu verdim, kesilmiş parça kartonlara sıradan bir koku emdirip, kolonilere verdim.
Ertesi gün gülü koloniye yandaki kovanı çıtayla aktardım arada hiç bir şey olmadan, bu işlemde kesinlikle ana arıyı bulmalısınız, ana arı verirsenin iç savaş çıkar veya oğul verdirirsiniz.
İstediğim kadar birleştirip zayıf kovanları geri sıraya aldım ve birleşen kovanı biraz daha ortaladım. Sonuç 26 kovan birleşti ve kestane nektar akımı sonrası yapılan bal hasadında 22 teneke kestana balı almıştım.
Hedefim 80 bin nufuslu koloniler oluşturmaktı bazı kovanlar100 bin nufuslu oldu, ölçüyü kaçırmıştık.
Bakın birleştirmede işleminde hiç bir engel olmadan direk birleştirme yaptım ve birleşen kovanların ikisinde ana arı vardı.

Gazeteyle birleştirmede gene birleştirme esnasında ana arı kesnlikle bulunacak, bir kovananda iki ana arı olursa kırım yaşanır veya birisi kendisine uyanları alıp oğula çıkacaktır.

Birleştirmelerde başımdan geçen bir olumsuzluk var o çok önemli.

Zayıf bir koloniyinin anasını öldürüp yeni çıkan oğulu bu kovana araya gazete koyup üstüne katı koydum, gazeteye çizikler attım. Oğulu kata silkeledim. Bir kaç gün sonra kovandan ölü arılar taşınıyor oldugunu gördüm :(

Kovanın kapagını bir açtımki felaket, tüm arılar gazete üzerinde ölmüş ve yıgınla arı ölüsü yatıyordu. Hatam şuydu, hava yaz günü sıcak, oğul güçlü, gazeteye açtığım delikler küçük arı içeride havasız kalmış ve hepsi havasızlıktan boğulup ölmüştü. Burada yapılması gereken kapak altından elek teliyle bir havalandırma verseydim bu yaşanmayacaktı. Sizde birleştirme yaptığınızda sıcakta bu işi yaparsanız arıların hava durumunu gözetiniz. Gazete delikleri havalandırma için yetmeyecek ise kovan örtüsünün bir köşesini, katlayıp üçgen bir havalandırma yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz havalandırmayı elek teli ile kapatırsanız arı kovandan çıkamaz ama kapak altından hava almaya devam eder.
Gazete tek kat olmalı, fazla katlı olursa arıların yemesi ve birbirleriyle kaynaşması uzun sürer ve gene boğulmalar olabilir.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Adnan Öztaş

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #35 : 29 Mayıs 2013, 14:00:42 »
Adnan bey takviye verdiğiniz kovanda ana arı duruyormu baktınızmı?Takviye için verdiğiniz arılar ana arıyı kesmesin.

Emrah Bey, anasız kovandan takviye yaptık. Takviye alan kovanın anası şu an (4 gün geçti) faliyete devam ediyor.

Yalnız birleştirmeden iki gün sonra kapağı kaldırdığımızda, tek kat gazete kağıdını geçemedikleri için bir avuç ölü arı ile karşılaştık.

Deliklerden kokuya alıştıklarına kanaat getirip katı kaldırıp kalanları kuluçkalığa indirdik. Sıkıntı görünmüyor.

Alıntı
Gazete delikleri havalandırma için yetmeyecek ise kovan örtüsünün bir köşesini, katlayıp üçgen bir havalandırma yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz havalandırmayı elek teli ile kapatırsanız arı kovandan çıkamaz ama kapak altından hava almaya devam eder.

Ali Bey örtü koymadığımız halde, kapakta da 4 adet havalandırma olduğu halde ölü arılarla karşılaştık. Bir de bu gazeteyi hiç kemirememişlerdi.

özen efe

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #36 : 29 Mayıs 2013, 23:22:14 »
Birleştirme işinden sonra gördüğüm kadarıyla birleşen koloni bir hafta kendine gelemiyor.

Ana yavru atmıyor dört beş gün bir yerlerde saklanıyor pek ortada gözükmüyor.

Kovanda bir tedirginlik,durgunluk oluyor

Bu süreç 10 gün falan sürüyor.

Bunuda hesaba katmak lazım.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşcesine.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #37 : 31 Mayıs 2013, 09:49:39 »

2007 Yılında yapmış olduğum arı kolonisi birleştirme videom. Yan yana koyduğum kolonilerin birisini diğer koloniye anasını vermemek kaydıyla birleştirmiştik. Videonun çekildiği yer ve tarih Şile Kızılca köy, 2007 kestane balındayız. Telefonlarda o gün bu gündür hala durmaz ;D
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk