Gönderen Konu: Anasız Kovan Birleştirilmesi nasıl yapılmalı  (Okunma sayısı 85589 defa)

Kadirkasalak

• Acemi Üye
  • *
Anasız Kovan Birleştirilmesi nasıl yapılmalı
« : 23 Şubat 2010, 17:56:51 »
Sevgili arıcılar,baharda bazı kovan anasız olabiliyor.Bir çok kişide anasız kovanları birleştirin tavsiyesi yapmakta.Birleştirme nasıl olacak.Birlertirme yapılır ise arılar birirlerini öldürmezmi?Vereceginiz bilgiler için şimdiden teşşekkür ederim.Tüm arıcılara çalışmalarında başarılar.

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: Anasız Kovan Birleştirilmesi nasıl yapılmalı
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2010, 00:35:31 »
Kadir bey merhaba,
Ben size burada böyle durumlarda ne yaptığımızı anlatayım,anasını kaybeten koloni
uğultu vererek kendini fark ettirdiğinde güneşli bir gün kovan açılır ve kontrol edilir,ana arı durumunun
olmadığı netleştiği zaman,akşama doğru tek katlı yapay bölme yaptığımız genç kolonilerden birini alıyoruz ve anası olmayan kovanın katın üzerine bir gazete sererek ve gazetenin bir kaç yerine bıcak ile çizerek analı kovanı üzerine koyuyoruz,çizdiğimiz gazetenin arasından arılar birbirlerine alışarak
bütünleşme oluyor gazeteyi parçalayarak kovan önüne atıldığında birleşme gerçekleşmiş oluyor.
Böyle birleşmelerde koku kullanılmıyor,arılarda kırılma olmuyor.

Bir secenek daha var onuda yazayım,anasız koloni uzun süre anasız kaldığında işci arılar
yumurta atmaya başlarlar böyle kolonilere ana arı vermiyoruz,genç koloniler ile birleştirmiyoruz,
uzak bir yere kovan götürülüp içindeki bütün arıları dışarıya silkeliyoruz,işci arılar uçarak diğer kovanlara dağılıyorlar,uzakta kalan yalancı ana ise uçamadığından silkelenen yerde kalıyor,ayrıca diğer kovanlar böyle yalancı anaları içeri almıyorlar.

Bir de döl kesesinde dölü biten ana arılar erkek yavru ürettiğinden işci arılarda uğultu duyulmaz
koloni gayet normal çalışır hatta polen bile getirirler,buna benzer kolonilerde işci arı gözlerine
bakılır göz kapakları düz ve aynı hizada değil ise,çıtalarda bütününde kabarmış erkek gözleri var ise
ana arı bulunur ve imha edilir,yerine yukarda belirttiğim gibi gazeteyle anası genç bir koloni ile
birleştirilir.

Yazdıklarım inşallah işinize yarar kadir bey,kolay gelsin selamlar.

fehmi

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2010, 17:46:48 »
Ben anasız kovanı birleştireceğim zaman bir gün önceden  birleştireceğim her iki kovana soğan doğruyorum. Ertesi gün anasız kovanın peteklerini alıp diğer kovana veriyorum. Çok güzel bir birleşme oluyor.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 25 Şubat 2010, 14:46:52 »
Sevgili arıcılar,baharda bazı kovan anasız olabiliyor.Bir çok kişide anasız kovanları birleştirin tavsiyesi yapmakta.Birleştirme nasıl olacak.Birlertirme yapılır ise arılar birirlerini öldürmezmi?Vereceginiz bilgiler için şimdiden teşşekkür ederim.Tüm arıcılara çalışmalarında başarılar.

Kadir bey benim anasız kovanların birleştirmesine ekleyeceklerim var.
Umarım siz ve sizin durumda olanların işine yarar. Ben öncelikle birleştireceğim kovanın anasız olduğundan emin olduktan sonra, analı kovandaki anaarıyı kesinlikle kafese alıyorum. Arılar ilk etapta anaarıya sataşabiliyor, kafesten anaarıyı arıların çıkarması ise en az 3-4 gün sürmekte. Bu kadar uzun sürede kovanlar birleştirildiğinde kavga dövüş kalmıyor. Kafesteki anaarıda sorunsuz korunmuş olmakta.

En garantili yöntemlerden birisi Mehmet Yükselin tarif ettiği, katlı ve arada gazeteli birleştirmedir. Bizimle ters olanı ise, biz analı kovanı aşağıda tutuyoruz, Almanya da anaarılı kovan üstte oluyormuş. Ayrıcada Mehmet'e sordum neden diye bizim kovanların altı çıkıyor onun için dedi.

Kokuyla da analı ve anasız koloni birleştirilir. Gene anaarıyı kafeslemekte fayda vardır.
 Koku işinde bazı sakıncalar var birisi geçen hafta başıma geldi. Bir kutunun anasını aldım, kalan arısını başka analı bir anaarı kutusuyla birleştirdim. Birleştirme işini de koku olarak soğan doğramıştım.::((

Soğan kokusu kalabalık arılıkta tehlikeli. Neden derseniz, soğan koktuğu müddetçe dışardan gelenleri içerdekiler ayırt edemiyor. Bu durumda yağmalanmayı da fark edemiyor. Çok güçlü anaarı kutularımdan birisi bir hafta bu şekilde yağmaladı. Hafta sonu gittiğimde tüm arıların hareketsiz ve petek gözlerine kafalarını sokmuş olduklarını gördüm. Arılar belki uyuşuktur ölmemiştir diye ısıttım filan ama nafileydi. İçerdeki yiyeceği kutunun bitirmesi imkansızdı, hem bal stoku vardı, hem  de koyu şurup vermiştim. Bunu da diğer arıcı arkadaşlar dikkate alsınlar. Ben arılıkta olsaydım bu kutu sönmezdi, gezerken arılıkta neler olduğunu gözlemleyiniz. Bir yerde hareket varsa buraya gelen arı nerden geliyor, çıkan arı nereye gidiyor bakınız.

Kokularla alakalı, varroa için kullanılan kokulu maddelerde yağma yaptırır buna çok dikkat edilmeli. Yağma erken ilk bahar ile sonbaharda çok olur. Konu anasız kovanların birleştirilmesiydi, nerelere geldik. Başka tecrübeleri olanlar paylaşır ise bu tür hataları hiç bir arıcı yapmaz. Kalın sağlıcakla.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Kadirkasalak

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #4 : 26 Şubat 2010, 23:11:34 »
Sevgili arıcılar verdiniz bilgiler için hepimize ayrı ayrı teşekkür ederim.ne kadar iysiniz, hepinize başarılar.

ismail turhan

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #5 : 11 Kasım 2010, 09:08:17 »
Değerli arkadaşlar bu birleştirme işinde bir iki noktaya dikkat çekmek istiyorum, koku ile birleştirmenin sayın bakanımın dediği gibi yağmaya sebeb olma ihtimali yüksek hele floradan nekterın gelmediği mevsimlerde. Böyle zamanlarda hava soğuk değilse arıları birkaç saat meşgul eddecek böylece o an için farklı kokuları unutturacak (perdeleyici) uygulamalar yapılabilir. mesela büyük tuzluklara pudra şekeri doldurularak her iki kovanın çerçevelerini teker teker çıkartıp tüm arılarını beyazlatacak kadar pudralamak veya akşam üzeri arılar kovana çekilirken aynı şekilde üzerlerine şurup püskürtmek gibi uygulamalar yapılabilir. Diğer bir husus belki kutularda sorun olmaz ama kovanları birleştirirken soğan sarmısak naftalin gibi kötü kokular yerine oda parfümü gibi güzel kokulu ama etkisi günlerce değil birkaç saat süren malzemeler kullanılmalı. çünkü bal ve balmumu absorban maddeler olduğundan petek veya balımızda ilerde kötü kokuya sebebiyet verir. Özellikle yağmacı arıları cezbeden şurup, oda parfümü gibi maddeleri kullanacaksak muhakkak akşam üzeri uygulalıyız. bence kovan birleştirmelerde en güzeli orta yerinden küçük bir kısmı çıkarılmış ve sinek teli geçirilmiş böylece kokunun birbirine karıştığı ama arıların birbirini hiç veya çok az gördüğü dolayısıyla aşırı tepki vermediği ve belkide gazete kağıdı ile katta birleştirmenin küçük bir mahzuru olan üstteki kovanın uçuşunun olmadığı duruma bir alternatif olabilir. kayıpsız bir kış dileğiyle iyi çalışmalar...   

Kadirkasalak

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2010, 09:14:07 »
İsmail bey verdigin bilgiler için yenidende taşekur ederim.Tum arilara kayıpsız bir kış dileklerimle.

MESTAN BESLER

• Acemi Üye
  • *
  • Lütfen duyarlı Olalım DÜNYAMIZ Hasta onu Koruyalım
« Yanıtla #7 : 06 Aralık 2010, 11:54:33 »
Sayın arıcı dostlarım.Bu hafta sonu oldukca güçlü arımın bitanesinde fazlaca erkek arı giriş çıkışı ve polen gelişide görerek garip bir durumun olduğunu ferkettim.Bu mevsimde erkek arının fazla oluşundan bide polen gelişinden yavruda olacağını varsayarak,biraz serinde olsa korkarakta olsa kovanı açtım.İçerisi abartısız yarı yarıya erkek arı vardı ve tümüde çıkmış vazyetteydi.Hemen hemen tüm çıtalarda yumurta vardı 3 er 5 er kesin anası yok  yani.Sanırım bu durum olalı baya bi sürede olmuş.Ben sık sık arılığı gezerim ama erkek arıları hava serin olduğundan olmalı daha önce görmemiştim.İşçi arıların yaşlı olma ihtimalini düşünerek başta birleştirme konusunda teretdüt etsemde 4 çıtalık ruşet kovana araya elek teli koyarak kat atarak 4 çerçevesini birleştirdim.Gündüz vakti olduğu için eski kovanda bir kısım arı kaldı ve dışarda olan arılarında gelerek toplanması için 2 çerçeve orta kısma yerleştirerek birazda kovanı serinlemesi için alt çekmecesini açarak salkıma girmelerini sağlayarak 2 çıtayıda 2 çerçevelik kovana araya elek telli çıta koyarak birleştirdim bundada iki cm açıklık kalan yere köpük koydum.Bu durumda sormak istediğim elek teli (Sinek teli naylon)kaç gün sonra çıkarmalıyım.Yada elek teli veya köpüğü kendileri delebilirlermi,aralarında yumurtlayan işçi de çok olacağından,havalarda soğuyacağını varsayarsak bana ne öneririsiniz. Saygılarımla

Salih Yıldırım

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #8 : 06 Aralık 2010, 16:51:36 »
Öncelikle forumun degerli uyelerine merhabalar.

Mestanbey birlestirmiş oldugunuz kolonide anaarı kontrolü yaptınızmı?

Kolonide erkek arı bazen anaarı varken aşırı derecede bulunur.

Bunun nedeni anaarı sperm kesesi boşalmış attıgı her yumurtadan erkek dogacaktır.

Saygılarımla...

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #9 : 06 Aralık 2010, 18:40:45 »
"Hemen hemen tüm çıtalarda yumurta vardı 3 er 5 er kesin anası yok  yani."
Sayın Mestan bey bir gözde bu kadar yumurta varsa bu yalancıya kaçmış gibi bir görüntü var. Bence en iyi yapılacak şey sizin bu kovanı 100-200 metre öteye sikeleyin geri dönenlerle bu birleştirme işini yapın. Bir başka yolda alttaki yumurtalar bitmeden yani yapacağınız kontrollerde alt katta yumurta görmeyene kadar bu elek telini almayın. Alt kattaki yalancı analar yukardaki ananın kokusuyla işçiler tarafından beslenmeyecek sonuçta da yumurtayı keseceklerdir bir süre sonra. Salih beyin dediği sperm bitmesi de olabilir ancak bir gözde 3-5 yumurta olmaz yada bu anayı şimdiye kadar keselerdi diye düşünüyorum. Saygılar...

Halileroğlu

• Acemi Üye
  • *
  • Arıcı olmak bir ayrıcalıktır
« Yanıtla #10 : 07 Aralık 2010, 17:45:48 »
bende bu gazete yöntemini denedim. geçen sne kovanlarımın birinde  anası olduğu halde hiç yumurta göremedim bende bunun üzerine anayı öldürüp  anası olan güçlü bir koloni ile birleştirmek istedim aynen iki koloni arasına gazete koydum bıçakla küçük geçitler açtım garanti olsun diye parfüm sıktım ama ertesi gün geldiğimde kovanın önü ölü arı doluydu acaba nerede hata yaptım yada gözden neyi kaçırdım  halbuki anasını öldürmüştüm? ilk denememde kötü sonuç alınca birdaha yapasım gelmiyor   :-\
Fizyoterapist

arıgülü

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #11 : 07 Aralık 2010, 18:13:37 »
Halil bey gazeteye küçük geçitler yaptım diyorsunuz eğer bu geçitler arıların o anda geçmelerini sağlayabilecek büyüklükteyse vah vah. Çizik şeklinde olmalıydı arılar onu zaman içinde büyüterek geçilebilir kılmalıydılar. Neyse geçmiş olsun bende böyle üzücü tecrübeleri hiç unutamam yani faydası da vardır.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #12 : 08 Aralık 2010, 22:29:06 »

Sayın : Halileroğlu  Benimde   kovan  birleştireceksem   uyguladığım   yöntem.

Gazete  kağıdıyla   birleştirme  , hepsinde de   olumlu   sonuç  aldım . Gazetedeki  delikler   büyük  açılmışdır  büyük  ihtimalle  ,  arılar  biraz  zaman  geçmeden  birbirine  girdiler  en  az  6  saat  geçmesi  gerektiğini  biliyorum.

Ben  gazeteye  delikleri  , yıldız  tornavidasıyla  açarım , koku  olarak  gülsuyu  kullanıyorum. İlk  zamanlar  soğanı  ikiye  kesip  , alt  ve  üst  kovanların  içine  sürerdim buda  iyi  uygulama  olduğunu  düşünüyorum.

Uyğulamayı   akşam  üstü  olması    en  önemli   unsur. Kolay  gelsin.
NOT
Bu yazı şeref Korkmaza ait, yendi yazımı düzenlerken bu yazıyı silmişim. :(
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #13 : 08 Aralık 2010, 22:31:29 »
Anasız koloni birleştirmede belkide en rizikosuz yöntem gazete kagıdıyla yapılan birleştirmedir.
Burada dikkat edilmesi gereken konu, kovanların birisinde anaarı olacak. Anasız diye birleştirdiginiz koloninin ikisindede anaarı varsa orada katliyam olacaktır.

Bu yazdıklarıma nasıl bir cevap gelecek bilmiyorum ama, bizim arıcılar, anaarısı olan koloniye kafesle anaarı kabul ettirmeye çalışır.
Larva tranferi için hazırlanan kolonide aman larva veya yumurta olmasın dersin içinden yumurtlayan anaarı çıkar.
Bunları hep yaşadık.
Birleştirme olayının sadece arılar birbirini kırdı bölüne takılıp kalmayın derim.
Bu yöntem kadar başarılı yöntem yok gibi. Yeterki işi kuralına göre yapın.

Ali Türk

Halileroğlu

• Acemi Üye
  • *
  • Arıcı olmak bir ayrıcalıktır
« Yanıtla #14 : 09 Aralık 2010, 13:41:42 »
evet geçitler büyük olabilr ona dikkat etmemiştim.

bide arının ırkı bu konuda sıkıntı çıkarır mı? yada renkleri arasındaki bariz farklar biri sarı biri kahverengi olsa  ( tabi  illa %100 uydurma durumununda söz konusu olmadığını herkes biliyor)?
Fizyoterapist