Sayın Mestan Besler ; Hijyen açısından ve yavru çıktıkça küçülen petek gözleri açısından , kuluçkalıkta her yıl , en az kararmış mumlu 4 çerçeveyi değiştirmeliyiz.
Mum kabartma işlemi ; bir önceki yazımda bahsettiğim gibi genelde bahar aylarında popülasyonun ilerlediği günlerde yapılması daha uygun olur...
Çünkü oğulu önlemek için genç arılara iş vermek zorundayız , koloniye zamanında petek kabartmakla , arıcı bir taşla iki kuş vurmuş oluyor , hem oğul önlenmiş hemde kuluçkalıktaki petekleri değiştirmiş oluyor!
Peki bu işlemi nasıl yapacağız sorusunu sorarsak , ben uyguladığım yöntemi şöyle aktarabilirim...
Koloni kuluçkalığı doldurduğunda , yani kuluçkalıkta 8-9 çerçeve , yumurta ve yavruya ulaştığında zaten kat vermek gerekiyor.
Kat verir iken yapacağımız işlem şu şekilde olmalıdır...
8-9 yavrulu çerçeveye ulaşmış olan koloninin kuluçkalığında diyelim ki 2 çerçeve ful kapalı gözlü yavrulu var.
Bu 2 çerçeve kapalı gözlü yavrulu çerçeveyi ballığa alıyoruz...
Ballıktaki düzenleme şöyle olmalıdır ; ilk önce duvar çerçevesi olarak elimizdeki bir ballı çerçeveyi duvar çerçevesi yapıyoruz onun yanına da kuluçkalıktan aldığımız 2 kapalı gözlü yavrulu çerçeveyi koyuyoruz, yavrulu çerçevenin yanına da yani en dışa ham petek takılmış yeni bir çerçeve veriyoruz...
Bu şekilde düzenlenmiş bir ballığa anaarı genelde çıkmaz çünkü yumurtlayacağı alan yok.
Yok ben ana ızgarası koyacağım diyorsanız ; yavrulu petekleri ballığa koymadan önce çerçeve üzerideki arılar kuluçkalığa silkilmelidir ki , ballıkta erkek arı bulunup anaarı ızgarasını tıkamasın peteğin üzerindeki erkek arı gözleri de bozulmalıdır ki sonra doğan arılar kuluçkalıkta sıkışıp kalmasın ve anaarı ızgarasını tıkamasın.
Ballığı, bu şekilde yapmış olduğumuz işlem ile düzenledik...
Gelelim kuluçkalığa ; kuluçkalıkta ballığa aldığımız 2 çerçevenin yeri boş kalmıştı!
İlk önce geriye kalan yavrulu çerçeveleri bir araya ortaya topluyoruz, ham petek takılmış 2 çerçeveyi 2. ci ve 9. cu çerçeve olarak vermeliyiz.
Kısaca niye , 2. ci ve 9. cu sıralar ona bir açıklık getirelim...
Erken bahar aylarında koloninin ortasına kesinlikle ham petek verilmez , verildiğinde koloni 2 ayrı parçaya ayrılır , bu ayrılma koloninin gücünün düşmesi ve yavrunun üşümesi demektir.
Arıcı ilk etapta peteği ortaya verip işi hızlandırayım diye düşünür ama bu çok büyük bir yalnıştır!
Ham peteği ortaya vermenin ikinci bir olumsuzluğu da ; arılar, peteği kabartmak için zincir oluşturduğunda , petek ortada olduğu için girişi tıkayıp , kargaşaya ve kovan içi düzeninin bozulmasına neden olmaktadır.
Onun içindir ki kuluçkalığa verilecek ham petek duvar çerçevesinden hemen sonra , yani 2. ci ve 9. cu sıraya verilmelidir , ham petekler burada arılar tarafından işlenmelidir.
Bazı durumlarda , tam koloninin ortasına , istenilen amaca hizmet etmesi için kabartılmış petek verilebiliyor , bu durumu da sırası gelince açıklarız...
Bir hafta sonraki kontrolde , kuluçkalıktaki 1 veya 2 kapalı gözlü yavrulu çerçeve yukarıya ballığa alınıp , Daha önce yukarıya verdiğimiz ham peteğin bir yüzü genelde kabartılmıştır bu çerçeveyi aşağı verip yerine yine bir ham petek vermeliyiz.
Kuluçkalıkta , yine yavrulu çerçeveler bir araya toplanıp 2. ve 9. sılara ham petek verilmelidir
Bu işlem kuvvetli nektar akımına kadar devam ettirilip petek kabarttırılır.
Petek kabarttırılırken nektar akımı hiç olmazsa kabartma işlemi durabilir , o zaman koloni şurup ile desteklenmelidir.
Bu konuya bir şey daha eklemek istiyorum ; genelde , kuluçkalıktan uzakta yani ballıkta işletilen ham petekleri , arı bal koyacağı için erkek arı gözü yaparak kabartıyor , bu petekler kuluçkalığa alınırsa anaarının bunlara erkek yumurtası koyacağı malumdur !!!