Gönderen Konu: karniyol arısını muğlada iş yaparmı?  (Okunma sayısı 11354 defa)

ahmeterdogan

• Acemi Üye
  • *
karniyol arısını muğlada iş yaparmı?
« : 24 Eylül 2014, 21:06:00 »
tüm arıcı arkadaşlara slm lar.
muğlada arıcılıkla uğraşıyorum 23 kovan arım var muğlada muğla arısından başka arı iş yapmaz diyorlar buna pek inanasım gelmiyor aslında bitki örtüsü olarak ocakta badem çiçek acıyor datçada dağa sonra diğer meyve ve bitkiler sonra köyceğiz tarafında mandalina limon portakal daha sonrasında datçada kekikler açmaya başlıyo muğla merkez ve gökovada temmuz-ağustosta susam açıyor ağustos -eylül-ekim çam zamanı sonrasında püren ve tekra enbaştan arının kış uykusuna yatma diye birşey söz konusu değil. verimli olan bu karniyol arısı muğla il içinde gezdirsek çiçek balı üretiminde iş yaparmı kış salkımı oluşturmak istermi şimdiden soruma cevap veren arkadaşlara teşekkürler.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: karniyol arısını muğlada iş yaparmı?
« Yanıtla #1 : 25 Eylül 2014, 11:22:52 »
muğlada arıcılıkla uğraşıyorum 23 kovan arım var muğlada muğla arısından başka arı iş yapmaz diyorlar buna pek inanasım gelmiyor aslında bitki örtüsü olarak ocakta badem çiçek acıyor datçada dağa sonra diğer meyve ve bitkiler sonra köyceğiz tarafında mandalina limon portakal daha sonrasında datçada kekikler açmaya başlıyo muğla merkez ve gökovada temmuz-ağustosta susam açıyor ağustos -eylül-ekim çam zamanı sonrasında püren ve tekra enbaştan arının kış uykusuna yatma diye birşey söz konusu değil. verimli olan bu karniyol arısı muğla il içinde gezdirsek çiçek balı üretiminde iş yaparmı kış salkımı oluşturmak istermi şimdiden soruma cevap veren arkadaşlara teşekkürler.
Ahmet Doğan;
Karniol arısı gittiği yere en kısa sürede uyum sağlayan bir arıdır, öncelikle bunu belirteyim.

Karniol arısı Muğla’da iş yapar mı derseniz, kesinlikle iş yapamaz.

Neden yapamaz derseniz, Muğla’da, Muğla arısından başka arıya iş vermiyorlar bu bir.

Arıcıların kafa yapısı,  karniol arısı kullanmaya uygun değil bu iki.

Kullanılan ekipmanlar karniol arısı için uygun değil bu üç. Bunu biraz açayım, Muğla arısı ile çalışan arıcılara 10 çıtalık kovanlar bile büyük geliyor 7-8-9 çıtalık kovanlar yapıyorlar. Neredeyse ruşet kovanlarla arıcılık yapacaklar. Karniol arısı ise kat ister hatta bazen tek kat değil ikinci katı isteyecektir. 10 Çıta arı ile çalışan arıcılar,30 çıta arıyı ne yapsın...

Karniol arısı oğulcu bir arı değildir, buda dört. Muğla’daki arıcı oğul vermeyen arıyı ne yapsın…

Karniolun başka olumsuz özellikleri var onları açmaya gerek bile yok...

Bu kriterlere göre karniol arısı, Muğla’da olmaz diyorlar, bence de doğru diyorlar…
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ahmeterdogan

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2014, 14:30:08 »
Ahmet Doğan;
Karniol arısı gittiği yere en kısa sürede uyum sağlayan bir arıdır, öncelikle bunu belirteyim.

Karniol arısı Muğla’da iş yapar mı derseniz, kesinlikle iş yapamaz.

Neden yapamaz derseniz, Muğla’da, Muğla arısından başka arıya iş vermiyorlar bu bir.

Arıcıların kafa yapısı,  karniol arısı kullanmaya uygun değil bu iki.

Kullanılan ekipmanlar karniol arısı için uygun değil bu üç. Bunu biraz açayım, Muğla arısı ile çalışan arıcılara 10 çıtalık kovanlar bile büyük geliyor 7-8-9 çıtalık kovanlar yapıyorlar. Neredeyse ruşet kovanlarla arıcılık yapacaklar. Karniol arısı ise kat ister hatta bazen tek kat değil ikinci katı isteyecektir. 10 Çıta arı ile çalışan arıcılar,30 çıta arıyı ne yapsın...

Karniol arısı oğulcu bir arı değildir, buda dört. Muğla’daki arıcı oğul vermeyen arıyı ne yapsın…

Karniolun başka olumsuz özellikleri var onları açmaya gerek bile yok...

Bu kriterlere göre karniol arısı, Muğla’da olmaz diyorlar, bence de doğru diyorlar…

Ali Abi Bu cevap "gelinim sana söylüyorum kızım sen anla " gibi olmuş birazda sitemkar yada bana biraz kızmışsın. karniyol arısı muğlada iş yaparmı diye soruşumun nedeni karniyol arısını senin sayende iyi bir şekilde tanımış olmam benim için kötü yanı bu arıyla çalışmamış oluşum. soru soruşumun sebebi bir art niyet içermiyor muğla merkez yatağan ve kavaklıdere haricindeki yerler hep sahil kenarı ve yazları çok sıcak kışın ılıman arının kış salkımı oluşturma gibi bir durum söz konusu değil yazın aşırı sıcak var eşek arısı ve sarı arı çok bunlardan dolayı sordum bu soruyu yoksa ben arı oğula gitsin isteyenlerden değilim arı kat istesin yeter ki benden karniyol arısına ilgim var arılığım da olsun istiyorum muğlada denemek istiyorum kötü bir niyetle sormadım ali abi yanlış anlamamışsındır umarım beni. 

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 26 Eylül 2014, 10:05:51 »

Alıntı
Ali Abi Bu cevap "gelinim sana söylüyorum kızım sen anla " gibi olmuş birazda sitemkar yada bana biraz kızmışsın. karniyol arısı muğlada iş yaparmı diye soruşumun nedeni karniyol arısını senin sayende iyi bir şekilde tanımış olmam benim için kötü yanı bu arıyla çalışmamış oluşum. soru soruşumun sebebi bir art niyet içermiyor muğla merkez yatağan ve kavaklıdere haricindeki yerler hep sahil kenarı ve yazları çok sıcak kışın ılıman arının kış salkımı oluşturma gibi bir durum söz konusu değil yazın aşırı sıcak var eşek arısı ve sarı arı çok bunlardan dolayı sordum bu soruyu yoksa ben arı oğula gitsin isteyenlerden değilim arı kat istesin yeter ki benden karniyol arısına ilgim var arılığım da olsun istiyorum muğlada denemek istiyorum kötü bir niyetle sormadım ali abi yanlış anlamamışsındır umarım beni. 

Ahmet Erdoğan;
Kim nasıl anlar orasını bilemem ama sana kızdığım filan yok, bu genel bir tespit ve tespitlerim doğrudur…

Sitem konusu ise, sitemim olmaz diyenleredir, onlar lafla arıcılık yapanlaradır.

Düşün adam en basit arıları yaşatamamış arısı yok, bana ahkam kesiyor, arılarım açmış, arısı tok olanın arısı kalmamış, lafa geldimi salla gitsin. “Arıcı değilsen konuş, arıcı sansınlar” diye bir özlü söz üretmek zorunda kaldım.

Arıcı dediğimiz kişi, yanlışta olsa karar vermeli.
Yusuf Şimşak ile bir ara bir konuşma yaptık. Dedim ki abi yanlışta olsa, bir şey yapmaya karar ver ve uygula.

Yusuf birkaç ay sonra bana dediki ben artık arıcıyım, karar verebiliyorum. Yoksa başkasının ağzıyla arıcılık yapmaya devam edersen arıcı olmazsın. Adam hiçbir şey bilmese bile bilgiçlik taslamak için sana yanlış bilgi verecek. Ben bilmiyorum diyen arıcı şu güne kadar göremedim, hepsi çok biliyor. Arıcılığı çok biliyorum diyenlerin, nereden nereye geldiklerine, bakmak lazım.

Ülkemizde kelli felli kişilerin ağzına bakıp, oradan laf üreten ve yıllardır yerinde sayan, ayrıca kendisini büyük arıcı sayan çok kişi tanıyorum. Şu hoca böyle dedi, şu şunu dedi, peki bu hocalarımızın arılıkları nerede…

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ahmeterdogan

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #4 : 26 Eylül 2014, 10:26:49 »
Ali Abi ilgi ve alakana teşekkür ederim bu forumda böyle bir başlık açmamın amacı aslında sorduğum sorunun cevabını senden almaktı. türkiyede hem forumlardan hem de izlediğim vidolardan karniyol ırkını senden daha iyi bilen tanıyan uzun yıllardın bu arı ırkıyla çalışan bir kişiye rastlamadım deneyim tecrübe çok önemli sadece okumakla olmuyor ne demişler  "ustayı ustaya ver bir ekmek üste ver " ben ve arılarım seneye ölmezde sağ kalırsak karniyol arısınıda muğlada datça kekik balında deniycem herkese selam ve saygılar.