Gönderen Konu: iki tane 6 lık katlı ruchet ana arı kolonisinin üstüne ızgara koyup langstrot k  (Okunma sayısı 25513 defa)

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
üç. tane 6 lık katlı ruchet ana arı kolonisinin üstüne ızgara koyup  langstrot kat verilip ortak çalıştırması ve bal akımında yüksek verim elde edilmesi ben you tubede izledim ama birdaha aynı video denk gelmedi bilen abilerimden yeni bir teknık ögrenmek isterim buldum ve ekledim sanaatkarların elinden öpmek lazım burda video youtube de_Apicultura la distanta 37 - Adaugare caturi ptr. miere la nuclee
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2012, 21:55:06 Gönderen: mustafa hak »

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
İki amalı çalıştırma yöntemlerine bir örnek olsa gerek; ana arılar kıymetli ise denenebilir.Birleştirmeye tercihen kullanılabilir. B en şahsen bal akımına zayıf adıyla girmiyorum birleştiriyorum.

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
buşekilde ikinci katta ızgara koyup anayı hapsedip hem fazla gelen nufusu bala yönlendiriyorlarvideo burda you tubede _Apicultura la distanta 37 - Adaugare caturi ptr. miere la nuclee
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2012, 21:53:57 Gönderen: mustafa hak »

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
üç tane  6 lık katlı ruchet kovana 2 tane langstrot kat verme olacak  acemilik işte doktorum kusura bakma  video burda_1      Apicultura la distanta 37 - Adaugare caturi ptr. miere la nuclee
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2012, 19:16:57 Gönderen: mustafa hak »

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
            Mustafa bey,verdiğiniz linki inceledim.Ruşet dediğiniz tam bir koloni arıya sahip.3koloniden 40 çerçeve  bal alınmış.3 e bölersek koloni başı 13 çerçeve bal demek.aşırı bir bal alınmışta değil.Arıcılıkta değişik koloni yönetimleri vardır.Bir yerde geçerli olan her yerde geçerli olmaya bilir.Hatta aynı yerde başka bir senedeki sezonda da geçerli olmayabilir.Aynı yöntemler 2 ırk arı arasındada geçerli olmayabilir.Örnek verecek olursak,2000 günlük yumurta atan bir ırk arıya kuluçkalıkta açılan yumurta sahası ile,1100 yumurta atan atan ırk bir arının yumurta atma sahası bir değildir.Aynı yöntem burada geçerli olmaz.1100 yumurta atan arı ırkının kuluçkalıktaki alanını,2000 yumurta atan ırktada,kuluçkalıkta aynı alanı yaratırsanız,koloniyi ogula yönlendirirsiniz ve bu arı ogulcu der yanılgıya düşersiniz.Böyle bir linki inleme fırsatı ve bilğisine sahip olduğunuza göre,tecrübeli bir arıcısınız kanaatindeyim.Saglıcakla kalın.

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
evet 3 tane katlı 36 çerçeve etti 54 ızgara dan sonra 18 çıtadaha onun üstüne daha kat atarlarmı bilmem yorumuma cevap verdiginiz  için teşekkürler
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2012, 19:15:57 Gönderen: mustafa hak »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk

Kat verilen ruşetler

Mustafa bey;
Ruşete kat atılması güldüm geçtim, videodan bahsediliyor videoda olmayınca önemsememiştim. Vecdi abi bir hesap çıkartınca dedim burada neler oluyor birde ben bakayım. Ruşet kovandan bahsediliyor, alınan bal 20 çıta, biz bunu kovanlarda göremiyoruz. Araştırıp videoyu buldum birde arıcının diğer videolarına baktım. Arıcı Romanyalı. Kullandığı arı ise karniol, bundan sonra yazacaklarım bir çok kişinin işine gelmeyecektir, görüp yaşadıklarım ise aynen budur, karniol arısı acemi arısı değil. Yani Kafkas arısına, doğal dediğimiz ıslah edilmeyen piç veya yoz arılar zaten arıcıya gerek kalmadan kendiişlerini yapıyor, yani siz koloniyi değil, koloni sizi yönetiyor. Eğe arımız 10 çıta olmadan oğul verir, arıcı ne yaparsa yapsın bu genetik bir durum bu oğul olacaktır. Kafkas arısı siz ne kadar müdahale ederseniz edin balı buldu mu yavru alanına depolayıp kendisini bitirecektir. Bunun içindir ki bizim en büyük bilimcimiz, güçlü kolonilerimiz olmadığı için, iki kovanınız varsa biri bala çalışsın, öbürünü ne yapıyoruz derseniz, yaptıgı yavrular çıkmak üzereyken bu bala çalışana alıyoruz, yani cambazlık yapacağız, bir bakın bakalım elin Romanyalı sı ne yapıyor demiştim ama arılığından video vermeden direk ruşetlere neler yapıyor görelim.

Romanyalı arıcının bala çalışan kovanlarını daha sonra paylaşacağım.

Arıcılıkta güçlü koloniler bal yapar, bizim kültürümüze ise güçlü koloni terstir.
Arıcı işi çok iyi biliyor, Mehmet Yüksel de oğula gidecek arılarını zayıflatmak için arı böler ve o yıl, bölünen kolonilerden bal alamıyor, bu arıcı zayıf arıdanda nasıl bal alınacagını çözmüş.

Ana arı üretimi için olsa gerek veya oğla gidecek arıları engellemek için olabilir, bölme arılar yapılmış, bunlar bal sezonuna 12 çıtaya çıkmışlar, yani 12 çıtalık koloni bal yapamaz, bunu bilen arıcı, kolonileri güçlü hala getirmenin yolunu bulmuş. En ideal bal verimi 80 bin nüfuslu kovanlarda olur, 80 bin üzerine çıkan nüfusu bir ana arı yönetemiyor, burada yapılan birleştirme ile 120 nüfuslu ve 3 ana arılı bir koloni oluyor. Bal akımları kısadır ve bu süreçte 120 bin nüfuslu arılar son vuruşu yapıyor. Bu ruşetler kendi hallerine devam etse toplamda bir kasa bal yapamazlardı, fakat 4 kasa balı şu an sırladılar.

bal hasadı
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2012, 20:04:08 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
her gördümüzü ilk anda anlayamıyoruz usta gözüyle karnıol arısının ve profosyonel arıcılık teknıklerinin tercümesini siz yapıverin ali abi 3-4 senedir seni izlerken bir şeyler ögreniyom  ögrenmek lazım çeşme akarken bilgi testisini dolduralım  adam nerdeyse ölüyü diriltip bal sagıyor
« Son Düzenleme: 20 Aralık 2012, 02:20:13 Gönderen: mustafa hak »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Mustafa bey, arıcılıkta yapmak istediğimiz nedir önce onu belirlemeliyiz. Videoda anlatılmak isteneni anladık, arıcı diyorki ben atıl arılardan bile bal almanın yolunu biliyorum. Bu videodaki adamın bala çalışan arıları 5-6-7-8-9-10 katlı arıları var. Bu adam ruşete kat atıyor diye ruşet arıcılığına özenmemiz bizim arıcılığımızı geliştirmez. Bizim arıcıların arılarının her tarafı bal dolsa ne olur, tek kat ile ülkeyi baştan sona dolaşıp arıcılık yapıyoruz, bu mantık degişmeli, 200 arıya bakan arıcı, güçlü 50 kovandan, 200 kovan arının balından daha çok bal alacaktır. Bu işlere kafa yormalıyız, videodaki arıcı ruşetleri güçlendiremedim diye birleştirip kat atıyor, bizim arıcıların %80 ninde böyle arı bulamazsın. Ruşet dediğimiz arı 12 çıta. Bir Muğla'lı arıcının 500 kovanı olsun, bu kovanları 10 çıtada tutmak bile imkansız, belki kısa süreliğine bir kaçına kat atılabilir. Gelenek arıcılığını bırakmamız uzun yıllar alacak gibi gözüküyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
ruşetlerde katlı 12 çıtası var ana arı ızgaradan sonra hiçbirşey yapamıyor işçi arılarda nektarı gördümü hurra yukleniyorlar zaten kovanlarıda özel kapaklarında tahliye kaçış deligide var birde yabancı sitelerden okuduguma göre kırmızı jöle veya nasanov ve feromon dan bahsediyorlar italyanın biride yay gibi ana kafesi yapmış arılar ana olsada olmasada yaya atlıyorlar oynuyor ana var başka birtanesinde ana yok kokumu veriyorler anlamadım ben bu kadar gördgümü paylaşıyorum foruma selam

akdemir66

• Acemi Üye
  • *
      Katlı12 çıtalık ruşetlerin duvar kenerlarını saymadığımızda  her ruşette 8 çıtaya anarı tam faz,  Türkiye haritası gibi yumurta ata biliyor. Üç ruşette toplamda 24 çıta tam faal bir şekilde çalışıyor. Biz bunu hiç bir zaman normal kovanlarda yakalayamayız. En ideal ana arı izgarasını kuluçkalık artı katta kullanabiliyoruz yani 20 çıtada. Bunun üzerine çıktığımızda ana arının kovan hakimiyeti  azalıyor. Koloni oğula yöneliyor. Bu şekilde bile yavrulu çıta sayısı 7'yi geçmiyor.
      Romanyalı arıcının diger vidolarını incelediğimizde normal kovanlara çok sayıda kat atmıştı ama dikkat ettiyseniz yukarlardan katları indirirken hiç zorlanmıyordu. Ama ruşetlerin üzerindeki ballıkları alırken zorlanıyordu. Petekler hem sırlan, hemde tam dolu idi. Bu uygulama bal akım döneminde değilde sezon başında yapılmışolsa acaba nasıl olurdu. Kısacası bu uygulama çok hoşuma gitti. Zaman bizlere daha neler gösterecek hadi hayırlısı.

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
Mustafa bey, arıcılıkta yapmak istediğimiz nedir önce onu belirlemeliyiz. Videoda anlatılmak isteneni anladık, arıcı diyorki ben atıl arılardan bile bal almanın yolunu biliyorum. Bu videodaki adamın bala çalışan arıları 5-6-7-8-9-10 katlı arıları var. Bu adam ruşete kat atıyor diye ruşet arıcılığına özenmemiz bizim arıcılığımızı geliştirmez. Bizim arıcıların arılarının her tarafı bal dolsa ne olur, tek kat ile ülkeyi baştan sona dolaşıp arıcılık yapıyoruz, bu mantık degişmeli, 200 arıya bakan arıcı, güçlü 50 kovandan, 200 kovan arının balından daha çok bal alacaktır. Bu işlere kafa yormalıyız, videodaki arıcı ruşetleri güçlendiremedim diye birleştirip kat atıyor, bizim arıcıların %80 ninde böyle arı bulamazsın. Ruşet dediğimiz arı 12 çıta. Bir Muğla'lı arıcının 500 kovanı olsun, bu kovanları 10 çıtada tutmak bile imkansız, belki kısa süreliğine bir kaçına kat atılabilir. Gelenek arıcılığını bırakmamız uzun yıllar alacak gibi gözüküyor.
1. evet 6 çıtalı kovanı geliştirip kata aliyor üçünü biraraya alıp ızgarayla kat koyuyor 5 kat 2. balını sagıp langstrota  alıp 2 katlı kışlatıyor ana arıyı kademe kademe işveriyor nuc veya ruşet veya lanstrot bilgisi var teknik var ekipman var
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2012, 19:19:24 Gönderen: mustafa hak »

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
arıcı sistemine kuvvetli kolonilerinden ana yumurtası alıyor çiftleştirme kutusunda yetiştiriyor başarılı ise ruşete alıyor gelişmesi iyiyse kat atıyor katı doldurunca  3 adet ruşeti birleştiriyor ana ızgarası vasıtası ile a2 ila 5 kat koyuyor bu sisteme ana arı ları birbirlerinin yaşam alanını daraltmadan yüksek verim alınması hedefleniyor

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
evet çıkmış anayı katogorize ederek nuc -ruşet- lansgtrot ve katlarla ölçerek kovan tipini ananın performasına göre iş veriyor ali abi selamlar

mustafa hak

• Acemi Üye
  • *
muglalı arıcı arkadaşlar arı bölmeyi ve ogul çıkınca kovana koymayı şekerle polenle arı çogaltıp çam balı üretmeyi seviyorlar biz -katlı -güçlü -ballı -arısı arı balı bal teknigi iyi arıcılık yapmalıyız
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2012, 02:44:47 Gönderen: mustafa hak »