Kat verilen ruşetler
Mustafa bey;
Ruşete kat atılması güldüm geçtim, videodan bahsediliyor videoda olmayınca önemsememiştim. Vecdi abi bir hesap çıkartınca dedim burada neler oluyor birde ben bakayım. Ruşet kovandan bahsediliyor, alınan bal 20 çıta, biz bunu kovanlarda göremiyoruz. Araştırıp videoyu buldum birde arıcının diğer videolarına baktım. Arıcı Romanyalı. Kullandığı arı ise karniol, bundan sonra yazacaklarım bir çok kişinin işine gelmeyecektir, görüp yaşadıklarım ise aynen budur, karniol arısı acemi arısı değil. Yani Kafkas arısına, doğal dediğimiz ıslah edilmeyen piç veya yoz arılar zaten arıcıya gerek kalmadan kendiişlerini yapıyor, yani siz koloniyi değil, koloni sizi yönetiyor. Eğe arımız 10 çıta olmadan oğul verir, arıcı ne yaparsa yapsın bu genetik bir durum bu oğul olacaktır. Kafkas arısı siz ne kadar müdahale ederseniz edin balı buldu mu yavru alanına depolayıp kendisini bitirecektir. Bunun içindir ki bizim en büyük bilimcimiz, güçlü kolonilerimiz olmadığı için, iki kovanınız varsa biri bala çalışsın, öbürünü ne yapıyoruz derseniz, yaptıgı yavrular çıkmak üzereyken bu bala çalışana alıyoruz, yani cambazlık yapacağız, bir bakın bakalım elin Romanyalı sı ne yapıyor demiştim ama arılığından video vermeden direk ruşetlere neler yapıyor görelim.
Romanyalı arıcının bala çalışan kovanlarını daha sonra paylaşacağım.
Arıcılıkta güçlü koloniler bal yapar, bizim kültürümüze ise güçlü koloni terstir.
Arıcı işi çok iyi biliyor, Mehmet Yüksel de oğula gidecek arılarını zayıflatmak için arı böler ve o yıl, bölünen kolonilerden bal alamıyor, bu arıcı zayıf arıdanda nasıl bal alınacagını çözmüş.
Ana arı üretimi için olsa gerek veya oğla gidecek arıları engellemek için olabilir, bölme arılar yapılmış, bunlar bal sezonuna 12 çıtaya çıkmışlar, yani 12 çıtalık koloni bal yapamaz, bunu bilen arıcı, kolonileri güçlü hala getirmenin yolunu bulmuş. En ideal bal verimi 80 bin nüfuslu kovanlarda olur, 80 bin üzerine çıkan nüfusu bir ana arı yönetemiyor, burada yapılan birleştirme ile 120 nüfuslu ve 3 ana arılı bir koloni oluyor. Bal akımları kısadır ve bu süreçte 120 bin nüfuslu arılar son vuruşu yapıyor. Bu ruşetler kendi hallerine devam etse toplamda bir kasa bal yapamazlardı, fakat 4 kasa balı şu an sırladılar.
bal hasadı