Gönderen Konu: Kovan kapağı nasıl olmalı?  (Okunma sayısı 22185 defa)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Kovan kapağı nasıl olmalı?
« : 10 Kasım 2012, 18:48:41 »
Arıcılıkta bir çok çeşit kovan ve kapak seçeneği var. Şimdiye kadar tüm kapakları genelde gördüm bir çoğu mutlaka kovana su veriyor.
Arıcılık malzemesi üretenler, plastik altlık üretiyor, plastik kapakta üretilmeli. Kovan ölçüleri aşağı yukarı belli, her taraftan 1 veya 2 cm boşluk kalacak şeklinde yapılacak bir kovan kapağı ülkemizde çok tutacaktır, içine de 2 cm kalınlıkta strafor konduğunda süper olur, yazın sıcaktan, kışın soğuk ve rutubetten korur. Hadi rastgele :)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
Ynt: Kovan kapağı nasıl olmalı?
« Yanıtla #1 : 11 Kasım 2012, 22:15:10 »
Bu son yağmurlarda çoğu kovanım su almıştı.Kışlık brandalarını taktık ek bir masrafda orası var tabiki.İyi bir tesbit Ali abi plastik kapaklar aynı zamanda hafif olur.Bir firma yapıyor ama nerdeyse kovan parasına bir kaç firma yaparsa rekabet olur berki fiyatıda düşer.Bekliyoruz bakalım yapan olurmu.

Timuçin Keskin

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2012, 23:57:20 »
Mevcut plastik ürün çok pahalı.
Kapak altı ile örtü tahtası arasına hem ucuz olsun, hem de hava akımını kessin hemde yağışlarda kovana su girmesin diye laminant parke altına kullanılan beyaz renkli 2 mm strofor benzeri şiltelerden koydum. Kapak ile kovan arasında kullandığımdan, çok aç kapaya dayanmayacağını düşünüyorum. Bir yere takılırsa yırtılıyor ama kışın başında bir kere koyup bahara açanlar için yeterlidir.

14 koloni Samsun Vezirköprü

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #3 : 12 Kasım 2012, 16:06:30 »
Mevcut ürün piyasada tek olduğu için pahalı.Plastik kovan altlığıda pahalıydı altarnetifleri çıkınca fiyatı düştü biraz.Kapak şuan rakipsiz.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #4 : 13 Kasım 2012, 08:52:57 »
Kovan kapağında benim anlatmaya çalıştığım şekil, üstten havalandırması olamayacak, legenin dikdörtgenini düşünün , 10 cm yükseklik olacak. Bizdeki kapak kültürü farklı, gezgincilikte kullanılan saç geçme kapaklar var, maksat bir sıra daha fazla arı atabilmek, fakat o kapakta su alıyor. Kovanlarımızın kapak yapısından dolayı rutubet sorunuda bitmiyor. Kovanı kapatrken örtü veya kontra kulanıyoruz, üzerine kapattığımız kapakla bu arada boşluk var. Bu boşluk rutubete neden oluyor. Kovan tavanı zayıf kaldığında koloni içindeki rutubet tavana toplanıp su olarak akıyor. Bunları uzun gözlemlerden sonra yazıyorum. Benim kovanlarımın altı tel tabandır, yani hava sürkülasyanunda sorun yok, kışın yukarıda bahsettiğim tavan izolesi iyi olmadığı için rutubet oluyor, yani malzemeleri yanlış kullanıyoruz.

Bu resimleri Mehmet Yüksel'in sitesinden aldım.
Benim anlatmaya çalıştığım kapağın şekli bu, kovana geçecek, sıradan bir plastik malzemeden et kalınlığı 5 mm filan olacak, bu sac kapaklar gibide dışa çıkıntısı olmayacak.

Bu kovanlarda ortala 15 çıta arı kışlıyor, Almanya bizden çok soğuk iklime sahip. Kovanlarda ise rutubet oluşmuyor, bunun nedeni ise yazının başında belirttiğim çatı zayıflığı ve kapakla örtü arasndaki boşluk.
Bu kapağı kaldırın altında 2.5 cm kalınlığında strafor var, straforun altında ise bildiğimiz bir naylon, kovanlar bu şekilde kışlıyor ve gıram rutubet yok.

Bu kadar izahtan sonra ne demek istediğim heralde anlaşılmıştır diyeyim. Bir örnek daha vereyim, balkonlar için üretilmiş uzunlamasına saksılar var onun kovana geçtiğini düşünün malzemeside biraz kalın olacak, gıdayla temes etmyeceği için sıhı malzeme olmasıda gerekmiyor. Bahsettiğim kapak olsa, aynı bu sac sistem gibi kullansak, kışın rutubeti kesecek, yazın ise aradaki strafor sayesinde kovana sıcak işlemeyecek.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

engin altin

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #5 : 27 Aralık 2012, 21:07:08 »
Kovan kapağındaki havalandırma deliğinin ne gibi faydaları vardır.mevsimsel farklılık içerirmi,termo kapaklarda havalandırma deliğinin işlevi nedir,üst kapak örtüsünün en verimlisi hangisidir.Deneyim ve bilgilerinizi paylaşmanız dileğiyle.

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #6 : 27 Aralık 2012, 22:26:41 »
Engin bey, bizim kullandığımız kovanların altan havalandırma olmadığından kapakkısmından havalandırma açılmıştır.Her iki taraftan havalandırma olursa arı için pek iyi olmaz sanırım.Ben kendi kovanlarımda hep alttan havalandırma açmaktayım kapaklarda havalandırma yok arı taşırken de rahatlık oluyor.Benim düşüncem bunlar.Henüz termo kapak kullanmadık onun hakkında arkadaşlar yazar heralde.

L.Doğanay KILIÇ

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #7 : 02 Ocak 2013, 10:29:27 »
Kovan kapakğı her ülkeye göre değişiyor gözlemlerim o yönde.Bazı ülker kovan örtüsü kullanmıyır.Sadece çıtaların üstüne kapağı kapatmak yetiyor.Bazı kovanların örtü tahtası ortası delik oluyor.Kovan kapaklarındaki delikler havalandırma için olduğunu düşünmekteyim.Araştırdığım zaman fark ettim kovanların her yerinde delik bulmak mümkün.Bu delikler mutlaka bir nedenden dolayı delinmiştir.