Gönderen Konu: TÜRKİYE VE AVRUPA ÜLKELERİ ...KOLONİ SAYISI VE BAL VERİMİ  (Okunma sayısı 19046 defa)

erkanduzce

• Ziyaretçi
Avrupa Birliği ve Türkiye’de Koloni Sayıları, Bal Üretimleri
ve Bal Verimlerindeki Değişimler

AB-27 ülkelerinde son 20 yılda koloni sayısında önemli bir
değişim olmamasına karşılık
1990 YILINDA 11 420 750 KOLONİ SAYISI toplam bal üretimi 150 bin tonlardan
2009 YILINDA 11 180 500 KOLONİ SAYISI toplam bal verimi 200 bin tonlara, bunun paralelinde koloni başına bal verimleri de 13 kg lardan 18 kg lara yükselmiştir.
 Türkiye’de ise son 20 yılda 2 milyondan
fazla koloni artışı sağlanmış,
1990 da 3 283 460 KOLONİ sayısı 51 bin tondan
2009 da 5 339 220 KOLONİ sayısı 82 bin tona bu paralelde toplam bal üretiüretimi
de 30 bin ton artış göstermiş olmasına rağmen
koloni başına bal veriminde
zaman zaman artışlar olsa da önemli bir değişiklik görülmemiştir...

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
Ynt: TÜRKİYE VE AVRUPA ÜLKELERİ ...KOLONİ SAYISI VE BAL VERİMİ
« Yanıtla #1 : 04 Aralık 2012, 22:15:45 »
            Değerli arkadaşlar,Erkan arkadşımızın açtığı konuya kimse birşeyler yazmadı.Ülkemizde koloni sayısı artarken ,doğru orantıda bal verimi ortalama değişmeden artmıştır.Bal ortalaması artı istikametinde artmıyorsa,çok düşünmeliyiz.Anlaşırlır bir örnekle konuyu açmak istiyorum.Ülkemizde sıgır sayısı düşerken süt ve et üretiminde artış olmuştur.Aynı artışı arıcılık alanında gerçekleştirebilseydik,biz arıcılar dünyanın sayılı arıcıları olacaktık,Ülkemizde bu alanda lider ülke olacaktı.
            Herkes bu alanda görevini gerçekleştirememiştir.
            Ülkemizin Damızlık ana arı sorunu çözülseydi,ithal eden ülke olmaktan çıkar ihraç eden ülke konumuna gelirdik.5milyon kayıtlı koloni sayısına sahibiz,300bin ana arı üretimi yapmaktayız.Ana arıyı da üreteni karalamaktan başka bir şey yapılamamaktadır.Saglıcakla kalın.

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 04 Aralık 2012, 22:31:37 »
bu konuya eş anlamlı olarak koloni kayıpları nı eklemeliyiz
ülke olarak çok kayıp veriyoruzz
tabi baharda tekrar çoğaltmaya çabalayıp eski kovan sayımıza ulaşmaya çalışıyoruz
tabi bu yeni üretilen arılar kovan lar
bala çalışacak kadar güçlü olamıyor sadece kolonı sayımızın çokluğunu ifade ediyor
buda bizim ortalamamızı düşürüyor

evet işte yine kış kapıda 
bahara kaç kovan kayıp vereceğiz
kaçlanların kaçı bala çalışabilecek
hep soru işareti
inşaallah  kayıplar bu yıl az olur temennisi ile
sağlıcakla kalın

engin altin

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #3 : 05 Aralık 2012, 11:29:35 »
Bu her üretim işinde olduğu gibi bal üretimindede aynı.Ben aynı zamanda fındık üreticisiyim.1979 senesinden bu yakın zamana kadar fındık dikilen arazi miktarı binlerce dönüm büyümüş fakat ürün yerinde sayıyor.Büyümeye göre verim hikaye.Bizim fındıklıkların üretimini arttırmak için gelenekçiliği bırakmamız lazım buda zor oluyor insanlar alışkanlıklarından ko lay kolay vazgeçemiyor yanlış yaptığını bile bile ama bu işe yeni başlayacak olanlar çok mühim
bunlara işi doğru başlatabilirsek inşaalah bal verimindede artışlar başlayacaktır.Onun içinde ustalara çok önemli görevler düşüyor ilk iş olarak çalışılacak arının ırkının araştırılarak tespiti gerekiyor.Bu bu işin olmazsa olmazı olmalı.Bunu bilimsel olarak yeni başlayacaklara izah ve ispat etmeli.Ben bu işe yeni başlayanlardan biriyim.İlk olarak kendi çevremizden arı edindim daha sonra yöredeki arıcılara sordum ilk sene yığılcaya meyil ettim sonra internette sitelere baktım arıların yumurta şablonlarını gördüm bunların farkını görmemek için kör olmam lazım daha sonra iyi bir arının özelliklerini araştırdım buradaki yayınlanan görselleri izledim bunlar işin en büyük ispatları bunları çekip yayınlayanlardan ALLAH razı olsun görerek izleyerek belki 5 senede göremiyeceğim konular hakkında bilgi edindim.DNEYİMLERİNİ bizlerle paylaştılar ben şimdi onların 3 4 senede elde ettiklerini hızlı bir şekilde geçtim çünkü dünyayı keşfe bir daha gerek yok.Bu doğrulara direnenler tabiiki olacaktır ama doğrular karşısında duramayıp sonunda onlarda yıkılacak hizaya gireceklerdir.TÜRKİYE ninde inşaallah bu abiler sayesinde izleyen yaptıklarını tekrar takip ederek yapan arıcıların çoğalarak ülkenin bal üretimini artıtacaklardır.Güzel günler yakında olur İNŞAALLAH.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2012, 14:05:15 »
Şimdi bu konuda yazı yazanlara cevap vermeden bazı şeyler yazacağım.
Yazılarımda özellikle bal verimi konusunda 80 bin nufuslu kolonilerin, yüksek bal veriminden bahsediyorum, bu yıllarca Amerikada test edilmiş, bizim bilimcilerimizde bunu kitaplarında yayınlamışlar.

Koloni sönmelerinin asıl nedeni, zayıflık birinci nedendir, zayıf arı kış salkımında yandaki çıtaya bile geçemeyip kovanda bal varken açlıktan ölür.

Bu iki temel neden bile arıcılığımızın nerede olduğunu gösterir.

Her yıl binlerce koloni södürüyoruz.
İkincisi ise hiç bir dönem 80 binlik kolonilere ulaşamıyoruz, yerli arılar oğulcu, damızlık arımız dünyanın en hantalı.

Gelelim son yayınlanan bir bildiri vardı dünyada, bal üretiminde ikinci sıraya çıkmışız.
Şimdi yukarıdaki olumsuzlukları üst üste koyup, bu nasıl olur diye hiç düşünen oldumu bilmiyorum.
Bal için gerekli şartlar yok, yani arılarınız güçlü degil ve üretimde ikincilik.

Peki bu bal üretim artışı neden?
Az arı, çok bal?
Geçtiğimiz sene bir video vardı, yutupta, hatta facedende faylaştım. Video Türkiye de çekilmiş, nedense Fransız birisi yayınlamış.
Arıcıya soruyorlar çekim yapanlar, çekim sıradan bir çekim değil onu belirteyim, diyorki ne kadar şeker veriyorsun, arıcıda diyorki mevsim iyi ise yarım çuval şeker veriyorum, (yani kovan başı 25 kilo), bu hadise bal akımında oluyor dikkat edelim. Mevsim kötü ise kovan başına bir çuval şeker veriyorum (mevsin kötüyse bal akımında 50 kilo şeker) diyordu. Az arıyla çok bal böyle alınır.
Bir başka dikkatinizi çekmek istediğim nokta ise, arılara şeker verilerek yaptırılan bala doğal bal deniliyor, glikoz verirseniz bu bal sahte oluyormuş. Bizim ballarımız ise bu sıralamada organik ötesi bir ürün demek ki.
Yazı yazan arkadaşlar, dikkat çektiğim nokrtalara da dikkat etsinler.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2012, 20:24:55 »
                Değerli arkadaşlar,Ülkemizde üretilen balın hesaplanmasında kullanılan yöntem koloni sayısı x ortalama verim.Her koloninin üretime etkisi ancak arı ölümlerine,son vermekle,hastalıklara dayanıklı hatlarla,iyi bir mera,güçlü koloni oluşturan arı ırkları ve kovan yönetimi ile olur.Eline 1 büyük çerçeve bal alıp,üzerinde 500gram bal yok,sagım yaptım diyen arıcılar,benim arım ekotip deyip,başka arı ırklarına akılları sıra savaş açarlarsa,bu arıcılar  üretemedikleri baldan ötürü ,Ülkemizin bal verimin düşürdüklerini bilmeliler.Begenmediğimiz 17 kg bal verimine ulaşsalar.Saglıcakla kalın.

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2012, 20:44:56 »
yazı yazan arkadaşlar dan birisi olarak
kimseye herhangi bir sorum olmadı.
dikkat edilecek nokta olarak
bunca arıcılık deneyimleri artmışken
yeni yeni alet edevat çıkmışken
bal verimini arttırmaya yönelik metodlar varken
biz yinede ortalamanın üzerine çıkamamışız
ben ülkemiz arıcılığının en iyi hali olarak gösterilen bal ortalamasının belkide bu kadarda olmadığı kanaatindeyim.
arıcı arkadaşlarımıza bizim başarısızlığımızı ilerleyemediğimizi göstermek istedim.
herkes farklı bi yöne dikkat ten bahsedebilir tabi..
bal hasadından sonra arınız istediği kadar güçlü olsun kendi haline bırakılırsa kışı çıkaramaz.
en iyi ırk arı da ilk bahar kötü giderse ve arıcı mudahale etmez ise hasad zamanına 80 binlik konuma gelemez.

biz bu işin inceliklerini tam manası ile yapamıyoruz
toplum olarak B planımız yok
neyse bahar ola hayr ola..
selamlar

Adnan Öztaş

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #7 : 07 Haziran 2013, 15:00:26 »
Alıntı
2009 YILINDA 11 180 500 KOLONİ SAYISI toplam bal verimi 200 bin tonlara, bunun paralelinde koloni başına bal verimleri de 13 kg lardan 18 kg lara yükselmiştir.

Bu değer az gibi geldi.

Kolonilerin % kaçı bala çalışıyor?

Bir koloniye resmî olarak koloni demek için gerekli mevcut nedir?

Bir çerçeve bal süzülünce ne kadar süzme bal çıkıyor?

Kendimi "Bu ne?" deyip duran 4-5 yaş çocukları gibi hissediyorum. İdare edin lütfen. :-[

Adnan Yavuz

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #8 : 20 Haziran 2013, 20:17:45 »
Sevgili adaşım ve belki de müstakbel meslektaşım...

İyi bir arıcı en geç yaz ortalarına kadar bir sonraki sezonun kolonilerini hazırlar. Yani koloni sayısını olası kış kayıplarını da dikkate alarak bir sonraki sezon için ayarlar. Bu da arıcıdan arıcıya değişir. Ama usta arıcılar kolonilerin her yıl yüzde yirmi oranında arttırılmasını tavsiye ederler.

Bir arı ailesinde yumurtlayabilen bir kraliçe varsa o aile koloni sayılır. Lakin bala çalışabilmesi için en az 10 çıta olmalıdır. Yani yaklaşık 40.000 arı gibi olmalıdır. Ama içinde sağlam bir kraliçe ve en az 7 çıta da yavrulu çıta barındırmalıdır. Ama kısa süreli bal akımlarından faydalanmayı düşünüyorsanız 80.000 yani 20 çıta arınız olması önerilir.

Ortalama bir çıtadan 2,5 kg. bal çıkması mümkündür. Bu miktar 3 kg.yı da geçebilir.

Moraliniz bozulmasın. Bu iş sevgi işidir. Severseniz yaparsınız.

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #9 : 21 Haziran 2013, 12:38:56 »
Bir çerçeveden  2.5 kg. veya 3 kg.bal çıkabilir.Fakat bunu ortalamaya vuracak olursak bu mümkün değil.Geçen yıllarda ben ölçtüm.Siz de ölçüp burada yayınlarsanız kendi yöremizin diğer yörelere göre  bal verimini de karşılaştırmış oluruz. 
Balı süzüpte 1.5 litrelik cam kavanozlara aktardım.Diyelim ki sekiz çerçeve.Sekiz cam kavanozu dolduruyor.Hadi dokuz kavanoz olsun.Kavanozun ballı ağırlığı  1750 gram.400 gr.camın ağırlığını çıkartırsak 1350 gr.9x1350=12150:9=1518 gr.
2012 yılı çerçeve ortalama bal verimi=1.5 kg.

« Son Düzenleme: 21 Haziran 2013, 14:29:24 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »