Şimdi bu konuda yazı yazanlara cevap vermeden bazı şeyler yazacağım.
Yazılarımda özellikle bal verimi konusunda 80 bin nufuslu kolonilerin, yüksek bal veriminden bahsediyorum, bu yıllarca Amerikada test edilmiş, bizim bilimcilerimizde bunu kitaplarında yayınlamışlar.
Koloni sönmelerinin asıl nedeni, zayıflık birinci nedendir, zayıf arı kış salkımında yandaki çıtaya bile geçemeyip kovanda bal varken açlıktan ölür.
Bu iki temel neden bile arıcılığımızın nerede olduğunu gösterir.
Her yıl binlerce koloni södürüyoruz.
İkincisi ise hiç bir dönem 80 binlik kolonilere ulaşamıyoruz, yerli arılar oğulcu, damızlık arımız dünyanın en hantalı.
Gelelim son yayınlanan bir bildiri vardı dünyada, bal üretiminde ikinci sıraya çıkmışız.
Şimdi yukarıdaki olumsuzlukları üst üste koyup, bu nasıl olur diye hiç düşünen oldumu bilmiyorum.
Bal için gerekli şartlar yok, yani arılarınız güçlü degil ve üretimde ikincilik.
Peki bu bal üretim artışı neden?
Az arı, çok bal?
Geçtiğimiz sene bir video vardı, yutupta, hatta facedende faylaştım. Video Türkiye de çekilmiş, nedense Fransız birisi yayınlamış.
Arıcıya soruyorlar çekim yapanlar, çekim sıradan bir çekim değil onu belirteyim, diyorki ne kadar şeker veriyorsun, arıcıda diyorki mevsim iyi ise yarım çuval şeker veriyorum, (yani kovan başı 25 kilo), bu hadise bal akımında oluyor dikkat edelim. Mevsim kötü ise kovan başına bir çuval şeker veriyorum (mevsin kötüyse bal akımında 50 kilo şeker) diyordu. Az arıyla çok bal böyle alınır.
Bir başka dikkatinizi çekmek istediğim nokta ise, arılara şeker verilerek yaptırılan bala doğal bal deniliyor, glikoz verirseniz bu bal sahte oluyormuş. Bizim ballarımız ise bu sıralamada organik ötesi bir ürün demek ki.
Yazı yazan arkadaşlar, dikkat çektiğim nokrtalara da dikkat etsinler.