Gönderen Konu: Niye ana arı üretimi ?  (Okunma sayısı 24369 defa)

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
Niye ana arı üretimi ?
« : 30 Ekim 2012, 22:17:14 »
 Bizler 5-10 kovanla tabiri caizse hobi dedikleri şekilde  arıyla uğraşıyoruz.Ana arı üretimi gibi konulara yabancıyız.

Bu forumdaki tecrübelilere bazı sorularım olacak.Şimdi sıkı durun  :)

Ana arı  ne sebeble üretiliyor ?

Diyelim ki 50 ve üzeri kovanla çalışan biri gerçekten ana arı üretmeye ihtiyaç duyuyor mu?

Ürettiğiniz ana arıları ne yapıyorsunuz ?

Uzun bir süredir kafama takılan bu soruların tam bir cevabını bu forumda  ve diğer bir forumda şöyle kabataslak araştırdım.Fakat açıklayıcı bir cevap bulamadım.
« Son Düzenleme: 16 Ekim 2013, 12:24:05 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

erkanduzce

• Ziyaretçi
Ynt: Niye ana arı üretimi ?
« Yanıtla #1 : 30 Ekim 2012, 22:45:35 »
Sevgili  arıcı dostum

Arıcılık hobi amacından ticari ye doğru kaymaya başladığında üretimin zirvesini yakalamak için çalıştığın kovanın ana arısının yüksek derecede verimli  olması gerekiyor
Verimi engelleyen sebeblerin başında ana arının yaşlanmış olması geliyor
Bu sebeble kendi kendinini yenilemesini ve ya oğula  gitmesini beklemek yerine
Yaşını bildiğimiz ana arıları zamanı gelince genç olanı ile değiştiriyoruz.
Yada arı genç ama verimi hiç iyi değil çiftleşmede  yeteri kadar döl alamamış olması kovanın bal akım zamanına kadar yeterli mevcuda erişememiş olması durumunda da değişim kaçınılmaz
Ve tabiki arılığın kovan sayısını arttırmak amacı ile de ana arı üreterek bölme usulü ile yeni kovanlara 2-3 çıta arıya bir ana verme sureti  ile..
Arıcı dendiğinde sadece bal üretimi yok
Kovan satışıda var bu sebeple
Devamlı olarak arıcılar bölme yöntemi ile kovan sayısını arttırırlar..
Her kovana bir ana lazım
Tabi ana arı yı hazır almak yada kendi arılığında üretmek o da  ayrı bir konu...

belki başka şeyler eklemek isteyen arkadaşlarımda vardır 
sevgiler

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #2 : 01 Kasım 2012, 22:33:47 »
Sayın Erkan Bey verdiğiniz bu cevaplardan sonra konuyu biraz daha anlamaya başladım.

özetlemek gerekirse,yüksek derecede verim için yaşlı ananın genç  ile değiştirilmesi,kovan sayısını artırarak arı satışının yapılması.

Bu konular öncelikle gezginci arıcıları ilgilendiriyor olmalı.

Yüksek verim için sadece ana arı değil  öncelikle bulunulan yerin iklimi,bitki örtüsü gibi şeyler de önemli.

Kovan sayısını artırmaya gelince ..Biz ne kadar kovan sayısını artırmak istesekte varroa yapacağını yapıyor.Benim kovan sayısını artırıp arı satmak gibi bir çabam yok.Bu sene altı kolonide çerçeve verme işini sıkı tuttum ,katı erkenden verdim kendimce .Sadece biri oğula meyletti.oda anayı değiştirmek için olabilir.

Arı kendisi yapıyor bu işi.Bunu normal görmek lazım.

Demek istediğim oğula gitmesini engel olmak istiyorsak öncelikle çerçevelerini baharda zamanında verip,katını da gecikmeden vermeli.

« Son Düzenleme: 01 Kasım 2012, 23:36:01 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 01 Kasım 2012, 23:26:24 »
selamlar
ana arı ile ilgili bir yazı okudum paylaşmak istedim bu yazı birazda size cevap gibi

Teknik Arıcılık Uygulanmıyor, Ana Arılar Yenilenmiyor

Arıcılarımızın kolonilerinde damızlık ana arı kullanmamaları ve ana arılarını yenilememeleri nedeni ile koloni başına verim düşüktür.

Arıcılık tekniğine göre bir koloninin ana arısının her yıl ya da en geç iki yılda bir yenilenmesi gerekir. Yenilenen ana arılar yüksek verimli ve bölge şartlarına adapte ana arılar olmalıdır.

Türkiye geneli için yılda en az koloni varlığının yarısı kadar  2 milyon 650 bin ana arı ihtiyacı vardır. Kalitesi bir yana, yılda üretilen ticari ana arı miktarı 200.000 civarındadır. Bu üretim ihtiyacın ancak on üç de biridir.

Bir kısım arıcılarımız ellerindeki soysuzlaşmış, çok oğul veren koloniler kendiliğinden kolayca ana arı yaptığı ve değiştirdiği için ana arı üretmeyi gereksiz buluyorlar. Ege Bölgesi arıcılarımızın ellerindeki Muğla arısı melezi koloniler bu grup kolonilerdir.

İleri derecede melez koloniler çok oğul yaptığı için ana arılar doğal olarak gençleşiyorlar. Ancak oğul veren koloniler de bal yapmıyorlar. Arılıkta koloni sayısı azalmasa bile bal üretimi artmıyor.

Arıcıların büyük çoğunluğu ana arı üretimine zaman ayırmıyorlar.

Ticari ana arı alıp kullananlar ticari ana arıların kalitesizliği nedeni ile yeteri fayda görmedikleri için ana arıyı önemsemiyorlar.

Son yıllara kadar da kendi ana arılarını üretmek isteyenler damızlık ana arı bulamıyorlardı.

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2012, 13:20:34 »
Okuduğum bir yazıyı ben de burada aklımda kaldığı kadarıyla paylaşayım :

Bizim Türk arıcılar İngiliz arıcılarına ziyarete gitmişler.Söz bi ara kovan sayısına gelmiş.Türk arıcıları İngilizlere

sormuşlar:

Sizin kaç kovanınız var ?

İngilizler:

-1 milyon 250 bin

Türkler bu sayıyı duyunca göğüsleri kabarmış :

-o kadarcık mı? Bizim 1 milyon 500 bin kovanımız var.

Bu defa İngilizler şaşırmış.:

_Neee! O kadarcık mı? 

Eğer sizin topraklar gibi topraklara sahip olsaydık (veya sizin elinizdeki topraklar bizde olsaydı) değil bir

buçuk,milyonlarca kovanımız olurdu.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2012, 20:42:17 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

Timuçin Keskin

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2012, 19:20:46 »
Kovan sayısı farketmeksizin kendini arıcı olarak nitelendiren herkesin kovan sayısına uygun bir miktarda yedek ana arı üretmesi ve hazır bulundurması gerektiğini düşünmekteyim.

Kaynağını not etmemişim ama "Damızlık seçiminde bal verimi, yumurta hızı, kuluçka alanı, petek işleri, uçuş etkinliği, yaşama gücü ve fizyolojik olarak vücut büyüklüğü, renk, dil uzunluğu, kıl örtüsü gibi morfolojik olarak da hırçınlık, yağmacılık eğilimi, oğul eğilimi, propolis toplama gibi bir takım özellikler dikkate alınır. " şeklinde bir listeyi notlarıma eklemişim. Bu kadar çok seçim kriteri mevcutken işleri doğal akışına bırakmak mantıklı görünmüyor.

Buna ek olarak her mevsimde ana arı üretmek mümkün değilken, ana arı ihtiyacı sürekli var. Mesela sonbaharda üretilen ana arı çiftleşecek erkek arı bulabilir mi?

Ayrıca Varroa ile ilgili düşüncelerinize katılmadığımı belirtmek istiyorum. Yeterli, doğru zamanlı ve çok etkenli bir mücadele yapılması ile varroa kontrol altına alındıktan sonra koloni sönmeleri olur mu?

Yüksek verim konusuna gelince en önemli etken ana arıdır ama tek etken değildir.
14 koloni Samsun Vezirköprü

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2012, 19:50:40 »
timuçin bey
varroa mucadelesinde tüm dünya neredeyse savaş halinde
sizin tek seferinizle neyi kastettiğinizi tam anlayamadım

Timuçin Keskin

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #7 : 02 Kasım 2012, 21:04:21 »
Tek sefer diye bir ibare kullanmadım ki.

"Yeterli, doğru zamanlı ve çok etkenli bir mücadele yapılması ile varroa kontrol altına alındıktan sonra koloni sönmeleri olur mu?"

Yeni acemi bir arıcıyım bende ama dil döndüğünce yazayım.

1.  Ana arı  ne sebeble üretiliyor ?
Kaliteli ana arı sahibi olmak için,
Genç ana arı ile çalışmak için,
Oğul verme etmenlerinden birini ortadan kaldırmak için,
Arı veya ana arı satışı için,
Olmadık zamandaki ana arı kayıpları sebebiyle oluşacak zararı azaltmak için (Kovan ilaçlanmasında, bakım sırasında, çiftleşmeden dönmeme sonucunda oluşan ana arı kayıpları gibi).
Kısacası "Sürdürülebilir bir arıcılık için."

2.  Diyelim ki 50 ve üzeri kovanla çalışan biri gerçekten ana arı üretmeye ihtiyaç duyuyor mu?
Benim 14 kovanım var ve ben ana arı üretmeye ihtiyaç duyuyorsam 50 ve üstü arıcılar ihtiyaç duyarlar mı bilmem.

3.  Ürettiğiniz ana arıları ne yapıyorsunuz ?

1. soru cevabındaki yazdıklarım gibi bir çok sebepten oluşan amaçlara ulaşabilmek için kullanılıyordur.

« Son Düzenleme: 02 Kasım 2012, 21:24:00 Gönderen: Timuçin Keskin »
14 koloni Samsun Vezirköprü

LeventUZUNER

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 03 Kasım 2012, 12:05:16 »
Selamün Aleyküm
Ben gölcük'te arıcılıkla ilgileniyorum.

Yoğun varroa hasarına maruz kalmış koloninin ana arısıda varroadan çok etkilenmişmidir?
Bu ana arıyı tekrar başka koloniye kabul ettirirsem veya desteklersem varroa hasarına maruz kalmış olan bu ana arı  tekrar düzgün yumurtlayabilir mi?
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2012, 12:24:29 Gönderen: LeventUZUNER »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #9 : 03 Kasım 2012, 15:08:29 »
Bizler 5-10 kovanla tabiri caizse hobi dedikleri şekilde  arıyla uğraşıyoruz.Ana arı üretimi gibi konulara yabancıyız.

Uzun bir süredir kafama takılan bu soruların tam bir cevabını bu forumda  ve diğer bir forumcukta şöyle kabataslak araştırdım.Fakat açıklayıcı bir cevap bulamadım.

Etem Batmazoğlu;
Konu ben seyahatte iken açılmıştı, cepten foruma girip çıksam da, cevap verme istediğim gibi olmuyordu, sadece soruları okudum cevap veren arkadaşları okudum.

Ülkemizde anlaşılamayan şeylerden biriside önüne gelen  veya beğendiğiniz kovandan ana arı üretmektir, bizde geçmişte bu tavsiyelere uyduk, sonuç hüsran ve bir sürü bilinmeyenle karşılaşılıyor. Bunu bir yerde yazmıştım yeniden buraya yazmak istemiyorum, oradan okuyun. Linkini vereyim.

http://karniyol.blogspot.com/2011/07/karniol-damzlk-anaclar.html (Yazıdaki Mustafa Kabaoğlu hoca İstanbul'da arıcılık yapmakta, tanıyanlar kendisine sorabilir.)

Ana arı damızlıktan üretilir ve arılıkta ne olduğu belli olmayan piç arılar olmasın istenir. Piç arıların geneli verimsizdir. Verimli piç arıları yakalamakta gene imkansız, çünkü hangi evrelerden geçilip bu piçlik oluştu, belli değil. Forumda bir yazım olacak melezlenme ile alakalı idi. (yazıyı bulursam linkini buraya alacağım, blokta da olabilir.)Soyu belli bir anaçtan bile ana arı üretmeye başladık, 3 tur sonrası felaket bir şey çıkıyor karşımıza. Mendel kanununa göre, damızlıktan üretilen F1 de 9 iyi karakter oldu, , f1 den f2 üretir iseniz, 9 karakterden, 6 karakter kaldığı, f2 den, f3 üretir iseniz, 6 iyi karakterden  3 iyi karakter kaldığı, f3 tende gene üretim yapıldığında sıralamadaki 3 iyi karakterin kalmadığı yönünde bilgi var, yani saf anaçtan üretilenden sonrası, her tur melezleşme de 3 iyi huy kayboluyor.

Ana arı üretimi bunun için yapılır, yada damızlıktan üretemeyenler macera için üretim yaparlar. Başka forumlar bizi ilgilendirmiyor, en azından beni, onun için onların burada kesinlikle gündeme getirilmesini istemiyorum. Onlar bizimle istedikleri kadar uğraşsa da, ben olayı foruma taşımak istemiyorum, bloktan gerekirse cevap veriyorum.Ben onlar gibi forum faal olsun da ne yazılarsa yazılsın mantığına karşıyım.
Konuyu ilk yazımla  boğmak istemedim, diğer yazan arkadaşlara ve sana gene cevap vereceğim.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #10 : 03 Kasım 2012, 22:25:41 »
Selamün Aleyküm

Yoğun varroa hasarına maruz kalmış koloninin ana arısıda varroadan çok etkilenmişmidir?
Bu ana arıyı tekrar başka koloniye kabul ettirirsem veya desteklersem varroa hasarına maruz kalmış olan bu ana arı  tekrar düzgün yumurtlayabilir mi?

Aleykümselam kardeş.

Bu sorunun kesin cevabı ancak labaratuvar ortamında incelenip anlaşılabilir.

Fakat şu anda böyle bir imkanımız olmadığına göre tam anlayamayız.

Gemiyi en son kaptan terkedermiş. :)

Bir kovandaki ana arı da kaptan gibi olduğuna göre ,petek gözlerinde yumurta varsa, kapalı yavru gözleride normalse ana arı iyi demektir.

« Son Düzenleme: 03 Kasım 2012, 22:30:10 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #11 : 05 Kasım 2012, 12:54:04 »
Selamün Aleyküm

Levent  Uzuner, ana arının performansını üretim aşaması belirler. Ülkemizde bu aşamaları ise kimse dikkate almaz ve kışın bile ana arı arayanlara rastlarsın.
Bir koloniyi varroa istila etti ise ana arıya da zarar veriyordur ama genelde bu varroalar yavrulara musallat oluyor, belki varroa çok ise ana arı üzerinde de kışlaya bilir.

Bir başka konu ise konu başlıklar varken, ana arı üretiminin altına koloni yönetimi ile yazılar yazılyor du, konuyu taşıyayım dedim yazı yok, daha önce böyle bir durumda konuyu silmiştim. Daha eskilere gider isek, blojtaki çift resimin birisini sileyim derken 4 aylık yayını komple silmiştim :( Onun için iletiler konu başlıkları altlarında işlensin, baktım konuyu taşıyamıyorum, direk siliyorum. Yazık emekler zayi olmasın, duyurulur, sakar bir admininiz var ;D
Bu işlere Mehmet Yüksel ve Emrah Karadeniz bakıyordu, bu sıra onlarda arazi :(
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #12 : 06 Kasım 2012, 22:27:48 »

Diyelim ki 50 ve üzeri kovanla çalışan biri gerçekten ana arı üretmeye ihtiyaç duyuyor mu?

Ürettiğiniz ana arıları ne yapıyorsunuz ?

Uzun bir süredir kafama takılan bu soruların tam bir cevabını bu forumda  ve diğer bir forumcukta şöyle kabataslak araştırdım.Fakat açıklayıcı bir cevap bulamadım.

Etem Batmazoğlu, ana arı neden üretilir diyorsun. Ana arı üretmek için üretilmez herhalde,yada ben böyle anlarım. İlk başlarda ana arıyı bende ürete bilirmiyim diye kendinizi bir sınarsınız, hatta işi başardığınızda gereğinden fazla üretim bile yapıyorsunuz. Biz sanal arıcılık yok iken ana arı üretmesini bilmiyorduk, ana arı üretimini öğrendik, bu seferde birinci cevabımda verdiğim durumla karşılaştık. Yani ana arıyı üretiyorsun, bir sürü bilinmeyenle karşılaşılıyor. Hani bir ineğimiz var, bunu iyi bir tosuna çekersiniz, kaliteli buzağı elde edilir,ana belli baba belli. Ana arıda bu durum belli değil, nedeni sizin elinizdeki bu arım çok iyi dediğiniz arının nasıl oluştuğu belli değil.Arıcılıkta ana arı üretebilmek için damızlık anaçlara ihtiyaç var, yani bunlar saf olmalı. Saf ana arıdan üretilen ana arılar yabancı erkeklerde çiftleşe bilir, zaten f1 bu demektir. Arıcılıkta en verimli hatlar f1 arılarla gerçekleşiyor, yani en basit kullanma melezi. Sıradan seçilen iyi kolonilerden üretilen ana arılarda bir standart yakalanamaz, bazısı verimli, bazısı sakin, bazısı saldırgan olacaktır. Bunları geçmişte yaşadık. Bilim adamları derki arılığınız da bulunan iyi kolonilerden ana arı üretin, bunu devlet yapmalı, en basit tarif şu, en iyi bal toplayan 10 koloni, en iyi polen toplayan 10 koloni, çok sakin 10 koloni, en iyi hasta olmayan 10 koloni, en iyi ana arı yedekleyen 10 koloni, kovanını en iyi savunan 10 koloni, en iyi yavru yapan 10 şeklinde, 200 kolonili bir havuz oluşturulur. Genleri burada karıştırma işlemine giriyorlar, bu 200 kovan arının 100 tanesinden erkek, diğer 100 tanesinden ana arı üretip, bunların kızlarının kızlarıyla iş 5-6 sene devam ediliyor, yani ıslahı böyle yazıyorlar yapan var mı ülkemizde maalesef yok. Bu gen havuzunda üretilen analar devamlı ana arı üretilip, içlerinde  seçmeler yapıla yapıla 5 yıl sonra artık damızlık olarak kullanıma hazır denilebiliyor ve bu selekte ömür boyu devam etmekte, bu yöntemle sizin adını koyacağınız damızlıklar oluşuyor, yani saf bir hat değil, ama üzerinde yıllaca çalışılıp test edilmiş arılarınız olacak. Bilimcilerimiz bu işi yapamadıkları için arıcılara siz yapın diye bunu önemle tavsiye ediyor, ben ana arıyı ürettim, doğada çiftleşti geldi, vasıflarına hakim değilim, vasıflarına hakim olabilmek için ana arının saf olması veya damızlık olarak tescillenmesi için en az 5 yıllık aşamadan geçmesi lazım değil mi?

Resimdeki cevizler kendi bahçemizden, iri olan ülkemizde, Yavuz cinsi olarak satılan önemli bir cevizdir. İlkbaharda geç yeşerir, erkek yeşerir ise soğuk vurur ve meyvesi olmaz. Yani ülkemizdeki iklime göre bir sürü ceviz çeşidimiz var, yerli ve yabancı ırklar mevcut.
Küçük olan ise sıradan ekilmiş veya bir yerde yeşerip büyümüş ve bahçeye getirip dikmişiz.
İri ceviz istiyorsanız bu iri cevizinden dal alınabilir, göz alınabilir, yaprak aşısı yapılabilir. Dolayısı ile beğendiğiniz cevize sahip olursunuz, arıda damızlık olmadan bu imkansız.

Bu resimde ise 3 farklı ceviz var, soldaki iriler Yavuz, ilerideki iriler Şebin, küçüklerde bahçemizdeki kendi kendine oluşan cevizler, bunlara yoz, daha anlaşılırı ise piç ceviz diyebiliriz. Kalite bu kadar bariz, ülkemizdeki yerli ceviz çeşitleri bayağı çok olmasına rağmen belki tamamı 50 çeşit yoktur, birçokta yabancı damızlık ceviz cinsleri bulunuyor.
Ceviz ile arı arasında nasıl bağ kuruyorsun diyen olabilir, her işte damızlık şart, doğal diye kimse ormandan yabani erik getirip, bahçesine ekip, can eriği gibi baharda yiyemez.
Arıcılıkta ileri ülkelerde neler yapılıyor, geldikleri noktalar nedir, İnternet sayesinde görüyoruz, bizde ise despot dayatmalar vardır, 25 yıl bir ırk arıyı her yere dayadılar, şimdi olmadığı anlaşıldı. Şimdi bir başka dayatma geliyor, 25-30 senede böyle gidilecek, eline imkanlar geçirip, bunu ülke çıkarlarına kullanmayanlar, burada olmasa bile bir yerde mutlaka hesap vereceklerdir, ben o huzurda hakkımı onlardan alacağım, kimler geldi kimler geçti, kimse dünyaya kazık çakamadı, her geçen gün mezara biraz daha yaklaşıyoruz. Orada kaçma yok, kıvırma yok, torpil yok, gerçek adalet var, insanlar yaptıklarına kalpleri mutmain, yani doğrudur diyebiliyorsa zaten mesele yok. herkese iyi ana arı üretimleri diyorum ne diyem ???
Sorularının bir kısmına verilmiş kısıtlı bir cevap.

Ali Türk

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : 06 Kasım 2012, 22:55:20 »
selamlar

öyle önemli bir konuki bu....
anlamak istenmiyormu
anlaşılamıyormu
inanın ben bu işin içinden çıkamadım

ben aynı zamanda fındık üreticisiyim..
fındık 30 derece sıcaklığın üstüne çıkan bir bölgede verim sağlayamaz
hatta kurur yada hastalanır
nemli ve aşırı sıcak olmayan bir iklimin yiyeceği.
ben bu fındık bahçesinde muz da yetiştireyim desem muz da buraya uymaz
her türün ayrı isteği
her bölgenin ayrı bir türü var

ama niye her yere kafkas uydurulmaya devam ediyor
niye ıslah yok
niye gen bankası yok
inanın bende anlamıyorum

sevgiler

engin altin

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #14 : 07 Kasım 2012, 11:10:40 »
SLM Aleyküm.Bitki ve hayvan işleri ile bilinçli bir şekilde uğraşanlar soy ırk özelliklerini inceleyerek araştırarak kendi bölgesine toprak yapısına iklim koşullarına ve diğer verilerine uygun özellikli bitki ve hayvanları seçerler.Mesela bir süt üretim çifliği kuracaksanız en iyi sür ırkını alarak işe başlarsınız veya bir koşu atı almanız gerekiyor bunun için haradan anasının soyu babasının soyu nekadar yarış kazanmışlar bunları ararıştırarak karar verirsiniz.Köpeklerdede bu böyledirde arıda niye ırk ların özelliklerini yumurta sayısını anasını babasını iyi huylumu hastalıklara karşı dayanıklımı gelişmesi hızlımı her iklime çabuk adapte olabiliyormu vs vs .Bunlar bazı abiler tarafından denenmiş verimleri diğer  özellikleri iyi bunlar görsel yayınlarla ispatlanmış görmek isteyen herhese açık olduğu halde dünyayı bir daha keşfetmeye gerek yok.Ben bu arcılık işine en yeni başlayanlardan birisi olarak soyu sop ırk ve özelliklerini araştırarak bir kaç ırk üzerindeki tecrübe ve gözlemlerinden faydalandığım erkan kardeşimle istişare ederek onun arılığında görerek karar verdim.Ana arı üretiminin fonksiyonunun büyüklüğünü anlamalıyız.Verim arttırmanın en basit kuralının 1 inci maddesi elinizdeki malzemenin kalitesine bağlı daha sonra iş sizin doğru işleri doğru zamanda yapmanızla alakalı acizane bende düşüncelerimi anlatmaya çalıştım.Herkese iyi günler.