Gönderen Konu: Mum Sıkma Aparatları.  (Okunma sayısı 25620 defa)

yunus emre

• Ziyaretçi
Mum Sıkma Aparatları.
« : 05 Ocak 2010, 21:40:08 »

« Son Düzenleme: 12 Ocak 2010, 21:46:50 Gönderen: yunus emre »

yusuf

• Ziyaretçi
Ynt: Mum Sıkma Aparatları.
« Yanıtla #1 : 20 Ocak 2011, 12:43:34 »
bu mum sıkma aletinin türkiyede satışı nerede var bilen varmı ?sıkılması gereken bayağı bir mum var.mum eritmesini yapıyoruzda iş böyle sıkmaya gelince çok zorlanıyoruz

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #2 : 20 Ocak 2011, 22:07:15 »
Ben temel petekde gördüm. Beykozdaki yeni açılan dükkanlarında var. Fakat fiatını sormadım.
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2011, 11:40:01 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 21 Ocak 2011, 11:26:35 »
Mum sıkma aparatı görünüşte çok güzel duruyor. Fakat mum sıkılırken sıcak bir ortam olmalı. Birde biz ne kadar mumu eritsek te sıksak ta mum üreticileri gibi, eritilen veya sıkılan mumdan %100 istifade edemiyoruz.
Mum üreticileri mumu eritirken kimyasal bir madde kullanıp tüm mumları alabiliyor. Balmumu çak acayip bir madde, içinde bir sürü kalıntıyı barındırmakta. Uzmanlar onun için petekli bal yemeyin der.

Ben kendim güneş ısısından yararlanarak mumlarımı eritiyorum, kalan posayı eskiden sobada yakardım, o kadar mum kalıyor ki mum posası acayip yanıyor hatta soba borusunu bile kızartıyordu. Buda erittiğimiz mumların içinden mumları tam alamadığımız anlamına gelir.

Muğla yöresindeki balmumcuları peteklerdeki mumu bire bir değişirler, hiç eritmeden, zaten siz eritseniz de bir çıtalık mum çıkartamazsınız.

Bu şuna benzer, siz evinizde yoğurt yapın, 1 litre sütten 700 gr yoğurt çıkacaktır, 300 gr da su. Yoğurt firmaları 1 kilo sütle bir kilo yoğurt yapıyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yusuf

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 22 Ocak 2011, 01:37:37 »
eski kararmış peteğe bire bir verenler buralarda yok 2/1 veriyorlar oda en az bin kadar olursa gelir alırız diyorlar .
1/1 verenler bu işten ne kar ediyorlar anlam veremedim biz 2 petekten bir petek çıkaramayız onlar 1/1 verip birde kar ediyorlar var bu işte illaki hile.

şeref KORKMAZ

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #5 : 22 Ocak 2011, 12:12:19 »
       Kararmış   siyah  petekleri  erikmek  için  okadar  uğraşverdim ,  okadar  zamanımı  harcadım  bir  okadarda  eritmek  için  odun  yakdım.

Elde  etdiğim  saf  mum , zamanımı  ve  yakdığım  odunun  maliyetini  kurtarmadı. Ağustos ayında  petekleri  yalatdıkdan  sonra ,  bütün  petekleri  toparlıyorum  çuvala  doldurup , kilosu 3,5 tl  veriyorum.

Bana  böylesi  daha  kolay  geliyor , mumu eritirken ;  etrafı  , kap   kacak  kirlenmesi   onları  saymıyorum. 

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
« Yanıtla #6 : 22 Ocak 2011, 13:56:21 »
Selam arı dostları,
Temel petek üretenlerden alınan bir mum örneğini analiz için bir üniversiteye veya
başka bir araştırma merkezine gönderme imkanınız varmı Türkiyede ?
Varsa bence bu klavuz mum örneklerinin içinde parafin denen kanser tehlikesi yaratan madde ve
diğer kalıntıların olmadığını gösteren bir belge olması bence en sağlıklı yoldur.

Eğer böyle bir sorunla karşılaştığınızda nerelere başvurulur ve nereye şikayette bulunulur ?

Arıcılar birlikleri mum konusunda tavsiyelerde bulunuyorlarmı ?

Temel petek üretenlerin kendi analizleri olmaz bence,tarafsız bir yerin yapması bence bütün arıcılar
için en iyisidir ve temel petek satan kişi içinde güvence verir,müşterisi artar.

İşini iyi yapmayan klavuz petek üreticisi yok olsun gitsin bence,para kazanacam diye
milletin sağlığıyla oynamasına müsade etmememiz gerekli.

Selamlar Hepinize arı dostları.

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #7 : 23 Ocak 2011, 11:42:56 »
Ah be mehmet abi hani bir söz vardır ya deveye sormuşlar boynun niye eğri diye oda demiş nerem düzgün.. İşte öyle bir durum bu..

Şekerli

• Yeni Üye
  • **
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
« Yanıtla #8 : 23 Ocak 2011, 22:41:16 »
       Kararmış   siyah  petekleri  erikmek  için  okadar  uğraşverdim ,  okadar  zamanımı  harcadım  bir  okadarda  eritmek  için  odun  yakdım.

Elde  etdiğim  saf  mum , zamanımı  ve  yakdığım  odunun  maliyetini  kurtarmadı. Ağustos ayında  petekleri  yalatdıkdan  sonra ,  bütün  petekleri  toparlıyorum  çuvala  doldurup , kilosu 3,5 tl  veriyorum.

Bana  böylesi  daha  kolay  geliyor , mumu eritirken ;  etrafı  , kap   kacak  kirlenmesi   onları  saymıyorum.

Kuluçkalıktaki petekleri, en fazla 2 yıl hadi bilemediniz 3 yıldan fazla kullanmamak lazım bence, hem petek gözleri küçülüyor hemde eritince mum çıkmıyor.

laz arıcı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : 24 Ocak 2011, 00:03:45 »
değerli arıcı dostlarım temel petek imalatında saf mum miktarı % 10 geçmemekte hatta belki bunun çok çok altındada olabilir çünkü bizim almış olduğumuz temel petekler inde % 90 ı parafin olduğuna göre bizlerden alınan has mumlardan artık. almış olduğumuz temel peteklerin % kaçı hasmum dan yapılmış olduğunu düşünebilmemiz bile mümkün değil bu günkü seminerlerde hoca özellikle tembihlediğini ileteyim sizlere özellikle ülkemizde ruhsatlı olan fakat avrupanın birçok ülkesinde kesinlikle yasak olan ..... ve bu firmanın ürettiği diğer ilaçların kullanımına izin verilmemekte  bunların mumda çok büyük kalıntı braktığını beyan etmekte ve hoca önerdiği sadece formik asit ile oksalik asit başka bütün ilaçların kalıntı brakacağını söyledi

Not:Ali Türk
Asım abi ülkemizdeki ruhsatlı bir ürünü buraya yasak diye yazman dogru degil.
Ayrıca peteklerin %90 oranında parafin oldugunun kanıtını burada sunamıyorsan o bölümüde yazından çıkar.
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2011, 22:19:47 Gönderen: Arı Bakanı »

şeref KORKMAZ

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #10 : 24 Ocak 2011, 10:27:35 »
           Şekerli  abimiz  sizcede  eritmeden  kilo  hesabı  satmak ( petek)  daha  uygunmudur.?

Peteklerde  yeterki  bal ve  polen  kalıntısı  olmasın ,  satılıyor. Okadar  uğraşa  değermi  bilmiyorum.

Birde  eritirken  hertaraf  balmumu  olmaca  cabası.

Selamlar  Olsun.

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #11 : 24 Ocak 2011, 19:03:11 »
Asım abi bu oranları bir yerlerden aldın muhtemelen. Kaynağını da paylaşırsan sevinicez.

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
« Yanıtla #12 : 24 Ocak 2011, 22:03:26 »
Abi Almanyada Perizin kullanımı yasak değil halen selbest,sadece arılara uzun yıllar uygulandığı için
Varroa paraziti bağışıklık kazandığı için tavsiye edilmiyor,çünkü bir çok kişi uzun yıllar Perizin kullandı
ve yinede kolonileri söndü,aynı zamanda arısını Organik asitler ile mücadele edenlerin kolonileri
ise hayatta kalmayı başardı,varroa paraziti Organik asitlere karşı bağışıklık kazanamıyor.
Perizinin mumda kalıntı bıraktığı bir gerçek,organik arıcılık yapanların ise Perizin kullanması yasak
Asım abi belki onu söylemek istemiştir,çünkü oraganik arıcılık yapanlar Organik asit kullanıyorlar yada organik
yağlar.
Ben kendim arılarımın ürettiği mumu işleyerek temel peteklerimi mümkün oldukca kendim üretmeye çalışacağım
biraz emek birazda uğraş işteyen bir iş ama benim hoşuma gidiyor.
Temel petek yapma imkanı olmayan arı dostları yine alırken pestisitsiz ve organik temel petek almaları tavsiye edilir.

Şekerli

• Yeni Üye
  • **
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
« Yanıtla #13 : 24 Ocak 2011, 22:26:34 »
           Şekerli  abimiz  sizcede  eritmeden  kilo  hesabı  satmak ( petek)  daha  uygunmudur.?

Peteklerde  yeterki  bal ve  polen  kalıntısı  olmasın ,  satılıyor. Okadar  uğraşa  değermi  bilmiyorum.

Birde  eritirken  hertaraf  balmumu  olmaca  cabası.

Selamlar  Olsun.

Şeref bey, siz çok ucuz vermişsiniz galiba kilo ile, bence kg. mı 3.5 tl. den fazla yapar.

Geçenlerde Pınarhisardan, Aliosman abi gelmişti onunla laflamıştık biraz, biz mumları çerçeveden kesip eritmeden bire bir değişiyoruz dedi bu tür değiş tokuş bence çok daha hesaplı.

şeref KORKMAZ

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #14 : 25 Ocak 2011, 11:39:00 »
           Şekerli     Abim   teşekkür  ederim ,  inşallah  seneye  daha  farklı  bir  şekilde  peteklerimi  değerlendireceğim.

Bundan  dört   beş  sene  önceleri   propolisleri  ,  siyah  petekleri  hep  çöplere  attım. Yeni  yeni  bazı  şeylerin   kıymetini  anlıyoruz.

Selamlar  Olsun