Gönderen Konu: Eşek arıları  (Okunma sayısı 15917 defa)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Eşek arıları
« : 01 Ekim 2012, 09:18:07 »

Arıcıların sorunlarından biriside eşek arılarıdır. Arıların o kadar düşmanı varki, saymakla bitmez. Bunlardan biriside eşek arılarıdır. Eşek arısı sonbahar geldiğinde kolonilere çok büyük zarar verirler, hatta bazı zayıf kolonileri hedef aldıklarında söndürürler. Kalabalık arılıklarda hedef büyük ve tehlike arılığın geneline yayıldıgında koloni sönmeleri pek yaşanmaz.

Bulmuş olduğumuz Eşek arısı kolonisini yok etmeye karar verdik.
Tabiki bu iş çok tehlikeli, ve dolayısı ile tırsıyorsunuz, maskemi giyinip işleme geçecegiz, kameraman Enes Emin soruyor bu arılar ovacık yerlisimi?
İstemeyerek gülüyorsunuz, bu arılar Gebze Azmanı ;D

Tüm arıları yere dökmemize rağmen biri tarafından hem ısırıldım, hemde sokuldum.
Aslında 10 gün öncesi bu arılardan birisini elime alıp makro bir resim çekeyim derken, parmagımdan sokulmuştum, dolayısı ile zehiri vucut tanıyor, sorun çıkmaz diye düşünüyordum.
İş hiçte böyle degilmiş, ilk sokulmalarda şişmiyor, ikicide şişiyormuş, bunu bizim hain domdom kalfa söyledi >:(
Sanki oh olmuş gibi bir konuşma tarzı vardı, telefondan onu anladım :(

Eşek arılarıyla mücadelemiz genele bakıldığında %100 başarılı olamadım ama koloni bence çöktü, geri kalanlarıda bir akşam hallederiz.
Eşek arılarıyla mücadelemiz sürecek, tırssakta ;D

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Adnan Öztaş

• Acemi Üye
  • *
Ynt: Eşek arıları
« Yanıtla #1 : 27 Ağustos 2013, 15:38:10 »

İlk gördüğümde güzellikleri, uçuş yetenekleri, hatta arıcıklarımı avlamaları bile hoşuma gitmişti. "Yıllardır yaşadığım yerde daha önce farketmediğime göre sayıları çok olmasa gerek." diyerek endişelenmemiştim.

Gugıllayınca bunların Hornet Vespa Oriantalis ( umarım doğru yazabilmişimdir ) olduğunu anladım. Motosiklet kullanıcısı bir adam için hoş çağrışımlar yapan bir isim!

İlerleyen günlerde, fırından ekmek alırcasına arıcıklarımı götürdüklerini görünce; önce katlanmış gazete kağıdıyla bu canavarları öldürmeye başladım.

Ama nereye kadar.

Sonra fare yapıştırıcısı ve kesilerek iç içe geçirilmiş kola şişesi tuzakları devreye soktum. Bunlara yem olarak ciğer koymuştuk.

Sonuç olarak şimdi ciğerden vaz geçtik. En iyi yem ölü hemcinsleri. Kola şişesi de çok verimli olmuyor. Ama eski fayanslara fare yapıştırıcısı sürüp birde ölü eşek arısı koyarsanız, günde 15-20 civarı eşek arısı yakalanıyor. Gazete kağıdını da kullanmaya devam ediyorum.

Her gün biraz daha ustalaşmaya başladım. 5 dakika içinde 10 tane öldürdüğüm oldu.

Fakat hala kurtulamadım. :'(

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #2 : 27 Ağustos 2013, 22:34:32 »
Adnan bey;
Eşek arılarıyla en iyi mücadele onların yuvalarını bularak yapılmalı.
Bende günlük en az 25-30 tane eşek arısı öldürüyorum ama bitmiyor. Bu yıl irili ufaklı en az 20 eşek arısı kolonisi imha ettik. Sinek ilacı yanında iki degişik ilacıda kıyme ve çiğerle kullanmaktayım.
Bizim bulunduğumuz bölgede, eşek arılarının birinci tercihi kurumuş ağaçlar , ayrıca kovukları olan ağaçları eşek arıları mesken tutuyor.
Bal arılarının eşek arılarına karşı teke tekte şansı yok, bal arısını uçarken yakalıyor ve hemen ikiye bölüp göğüs ve kafasını yiyiyor.
Aynı sorun tüm arıcılar için geçerli yurt dışında bazı paylaşımcılar eşek arılarına neler yapıyorlar yayınlayanlar var.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Adnan Öztaş

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #3 : 31 Ağustos 2013, 08:23:21 »

Malesef eşek arılarının yuvalarını bulma şansım yok. İstanbul'un göbeğindeyim. Yan bahçelere geçtiklerinde takip etmeyi bırakmak zorunda kalıyoruz.

300 - 400 tane öldürmüş olmamıza rağmen, her gün daha çok eşek arısıyla karşılaşıyoruz.

Bu güne kadar sarıca arının bizimkilere bir zarar verdiğini görmedik. Acaba ilerleyen dönemde zarar verecekleri bir mevsim var mıdır? ( Depomuzda bir sarıca kolonisi tespit ettik, bozup bozmama konusunda kararsızız.)

mehmet ay

• Acemi Üye
  • *
  • adanalı
« Yanıtla #4 : 31 Ağustos 2013, 21:30:38 »
SLM arkadaşlar. 
Ali abi eşek arısı ile kimyasal mücadele doğaya zarar vermez mi?
Benim arılarıma da zarar veriyor ama bence kimyasal mücadele zararlı olabilir eşek arısından başka hayvanlara zarar vermez mi abi kuşlara felan sanki biraz tehlikeli gibi.. fare yapıştırıcısıyla eşek arıları zayıflıyor zayıflayan arı da çok fazla zarar veremez diye düşünüyorum..
« Son Düzenleme: 31 Ağustos 2013, 21:52:28 Gönderen: mehmet ay »
gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi!...

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #5 : 17 Eylül 2013, 21:54:03 »
Eşek arılarınınyanındayız onlara kimyasal mücadele aman zarar vermesin. Eşek arıları arılarımızı yesin bizde böyle seyredip videolarını çekelim >:(
Nede güzel yiyor keratalar.....

Ali Türk