Gönderen Konu: Petek ortasında ana memesi ne anlama geliyor ?  (Okunma sayısı 23130 defa)

Gultepeku

• Yeni Üye
  • **
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
Petek ortasında ana memesi ne anlama geliyor ?
« : 01 Mayıs 2012, 14:53:40 »
Geçen hafta 4 kapalı 8 yayrulu kovanınmın üzerine ana ızgarası koyarak 3. katı atmıştım . Bu gün yaptığım kontrolde petek ortasında irice bir kapnmamış anan memesi gördüm, içerisnde larva ve bolca arı sütü vardı. 2-3 Çıtada günlük yumurtada vardı. arı çok kalabalık anada boyasız olunca anayı göremedim. Yavrulu petekler haricindekiler polenli be ballı. Üstadlardan fikirlerini , tecrübelerini bekliyorum.

<< Kadir Ünsal Gültepe >>

miriliburak

• Ziyaretçi
Ynt: Petek ortasında ana memesi ne anlama geliyor ?
« Yanıtla #1 : 01 Mayıs 2012, 23:13:11 »
Kadir bey benim öyle bir kovanım vardı geçen senelerde.

Ne yaptıysam olmadı en son oğula gittiğini duymuştum acayip kalabalık bir kovandı.
Benim öyle güçlü kovanım da aynı durum olsa o çıtayı yeni bir kovana alır üzerine de genç arı silkeler kapatırdım ağzını.
Anayı değiştireceklerse zaten yine yaparlar o zaman çıkan yeni anayı verirdim kovana.

laz arıcı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 02 Mayıs 2012, 00:00:40 »
  değerli kardeşlerim petek ortasına yapılan ana memeleri oğul eğiliminden ziyade ana değiştirme isteğinden sebep orta kısımlarına memeyapmaktalar madem koloniniz 3 kar bütün memeleri bozun 2 meme brakın ana arıyıda 1 veya 2 çıta ile başka kovana alın koloniye oğul verme hevesinden vaz geçirmiş olursunuz  bir başka mevzu siz şu an var olan anayı çok beğenirsiniz yumurta atışı v. s gibi durumlarını ama koloninin isteğine cevap veremediğinden dolayı değiştirme maksadı ile orta kısıma meme yapmıştır.

laz arıcı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 02 Mayıs 2012, 00:07:27 »
eğer memeler 3. katta ise bu durum normaldir çünkü ana ızgarası koyduktan sonra 3. kata kesinlikle ana memesi yapılabileceği açık lavralar çıkarılmamalıdır.

Gultepeku

• Yeni Üye
  • **
  • Kadir Ünsal Gültepe
« Yanıtla #4 : 02 Mayıs 2012, 13:54:10 »
Sn Asım Bey
 Ana memesi 1. kuluçkalıkta baştan 2. petekte ( Bal ve polenli betek) , Sanki Anadan saklıyorlar gibi geldi bana, normalde ana 2. kuluçkalıkta , yer darlığından gibi geldi bana 2 kat kuluçkalık olmasına rağmen 4 kapalı 8 açık-kapalı yavrulu gerisi bal ve polenli . Arı çok hırslı çalışıyor daha güçlü kovanım olmasına rağmen bu kovanın bal getirişi daha güzel.
Bende Alo Arıcılık Danışma  Hattını Aradım ( Ali Beyi) ;) , memeyi kovandan al dedi , meme güzel olduğundan 3 çıta arıyla böldüm 1 kapalı 1 ballı digeride ballı- polenli.

laz arıcı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 02 Mayıs 2012, 22:18:32 »
en iyisini yapmışın  ama yine o koloniyi gözlem altında tut ve ondan önemlisi kuluçkalıklara da temel petek vermeyi ihmal etme kolay gelsin.

Gultepeku

• Yeni Üye
  • **
  • Kadir Ünsal Gültepe
« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2012, 13:40:05 »
"SÜPERSEDUR"?
 Sanırım Benim kovanın başına gelen Süpersedure

Arı kolonisi, anaarıyı beğenmeyip (yaşlı.verimsiz sakat v.b) değiştirmeye karar verdiğinde, çerçevenin tam ortasına, benim şahit olduğum kadar ile sayıları 1 ile 5 arasında ana yüksüğü yapıyor.

Bu yüksükler çerçevenin, tam ortasında oluyor yanlarda veya altlardaki oğul memeleri ile karıştırılmamalıdır!

Bu memeleri tam ortaya yapar ki, anaarıya; sanki sen başarısızsın, gidicisin mesajı verir...

Kovan içindeki mevcut anaarının, memeleri bozmasına kesinlikle izin verilmez!

Oğul memelerine nazaran, daha bir ihtişam ile yapılır...

Daha kaliteli ve daha iridirler...

Sayısı fazla olmayan bu memelerden bir anaarı doğar!

Konun linkini Sn Ali Şekerlinin Bloğunda buldum.
http://alisekerli.blogspot.com/2009/12/supersedure-ingilizce-bir-deyim-olmak.html

faruk kayse

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #7 : 05 Mayıs 2012, 22:15:15 »
Bugün kovanların başına gittim. Arı bakanı Ali bey'den aldığım arılar maşallah yaşıyorlar. 1 kovanımdaki arı da ne olduğunu bilmediğim, bunlara nazaran kapağını açar açmaz saldırı meyilli başka bir cins. Kovanlara kat attım. Geçen senenin yeni ana arıları 13,14 çıta nüfusa erişti. Daha önceki kovan da 13,14 çıta gibi nufüsü var. anaları geçen yıl kabul ettirmiştim. Kışı da atlattılar, şükürler olsun.

Bu bilgiden sonra asıl mevzuya gireyim. Yeni analardan birisinde 1. katın orta çıtalarından birine baktım. Peteğin altında kapalı yüksük gördüm. Acaba ana arıyı kaybettik mi dedim. Bütün çıtaları sırasıyla teker teker kontrol ettim. Çok şükür ana arıyı gördüm. Bu durmda oğul vermesin diye o çıtayı başka bir kovana üzerinde bulunan arısıyla yerleştirdim.
Alt kattaki bazı petekler üzerinde polen blokesi olmuş. Elimde de kabarmış petek yok, 2. ve 9. çıtalara ham mumlu çıta koymuştum. Başka bir anektot da Sağdan 2. çıtayı güzel kabartıyor ancak soldan ikinci çıtayı, tellerin geçtiği yerlerden kesmiş. Tam anlamıyla kabartmamış.

Sizce iyi etmiş miyim?

Herkese bereketli ve helal kazançlar dilerim.

laz arıcı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 08 Mayıs 2012, 23:56:27 »
selamun aleyküm faruk kardeşim arıların gerek tellerin geçtiği gerek se herhangi bir yerini kestiği petekleri yol yakın iken değitirmenizi tavsiye ederim sebebi bu tür petekler bozuk yırtık kabartıldığında hiç oğula meilli olmayan ırklar bile bozuk olan yerlere hemen ana memesi takıp oğul olur ana değiştirme olur. birde farzetelim bu bozuk olan yer çıtanın ortasında ise vay işte benim arım çıtanın ortasına meme yapmış anayı beğenmiyor demekki gibilerinden yorum yapmaktayız. çıtalara temel petek takarken gerek mahmuz ile gerek akü veya adaptör ile peteğin zarar görmemesi için çok dikkat etmeliyiz. yeterli  nektar akımı olmadığı dönemlerde sıvı besleme yapmalıyızki petek kabartsın.

herşeyin gönlünüzce olması dileği ile

faruk kayse

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #9 : 09 Mayıs 2012, 11:45:25 »
ve aleyküm selam Asım abi,

elimde kabarmış petekler olmadığı için ham petekleri yeni almıştım. elektrik ile telleri güzelce yapıştırmıştım çerçevelere. 17-18 kadar hazırlamıştım. Diğerleri hala duruyor bunları imha etmek ağır geliyor. Ham petekten kaynaklanan bir durum mu dediğiniz.

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : 09 Mayıs 2012, 11:50:02 »

Bu resim 60 yıllık arıcıyım diye söze başlayan bir arıcının kovanından aldım. Önce yavruları söküldü sonra tamamen eritmek için kenara alındı.

Böyle bir çıta kovanda dursa sizce ne kadar o kovana faydalı olur. Ancak yer işgal eder. Çıkan yavru sayısı tatmin etmez arının basması gereken çıtalar çoğalır ama üreme az vs. vs.

« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2012, 12:21:04 Gönderen: miriliburak »

laz arıcı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : 10 Mayıs 2012, 01:14:06 »
 faruk kardeşim petekle alakalı olduğunu sanmıyorum ya yapıştırmada, yapıştırma esnasında petekler kesilmiş tir yada akım yoktur petek kabartması için takviye besin vermemişiniz.  ben bu yıl taa 2009 yılından kalan temel peteği işledim yapıştırmada hata yaptıklarımı kestiler hatasız olanları sorunsuz şişirdiler.birde çok önemli bir konu ayrı bir başlık açılabilir yeri gelmişken biraz değineyim bunları bir çok arıcı dostum da bizzat gözlemledim adam cağızın elinde onlarca kabarmış eski petekleri var temel peteğe ne gerek var diyor arının doğasında olan bir iş mum kabartmak bunu mutlaka yapmalı yeni kabartılmış peteğe bahar aylarında bal kemeri diye tabir ettiğimiz alana dahi yumurta attığını gözlemlemekteyiz bir çoğumuz oysaki eski petekler ya polenle yada bal ile bloke ederek yavru alanı dar tutmaktalar ondan sonrada eh benim arım gelişmedi bu durumlarda elbette gelişmez.
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2012, 02:47:02 Gönderen: laz arıcı »

laz arıcı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : 10 Mayıs 2012, 02:37:31 »
 yırtık petekler bir an için kar gibi görebiliriz. ırk ve yaş önemli olmadan oğul verdiğinde başımıza gelebilecekleri düşünürsek hiçte kar değil. esmer petek in sahip olduğu kovan bu yıl sahibinin dediğine göre 4 oğul vermiş müdahale
etmeseydim belki bir o kadarda verebilirdi.
http://arivearicidostu.blogspot.com/2012/05/bozuk-petek-ve-sebep-olduklar.html resim yüklemyebilmek için oldukça vakit harcadım beceremedim blog sayfamdan bu konu ile resimleri görme şansına sahip olabilirsiniz .
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2012, 02:45:20 Gönderen: laz arıcı »

faruk kayse

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #13 : 10 Mayıs 2012, 22:58:05 »
Abi günlüğünü okudum, çok güzel açıklamışsınız. Takviye besin hiç vermiyorum. Biraz da acele ediyorum galiba fazla petek veriyor olabilirim. Kesilenleri çıkarmalıyım.

trakyalı senol

• Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : 11 Mayıs 2012, 09:22:52 »
Faruk kardeş bence ham petekleri arının gücüne ve yiyeceğin gelişine göre koyun yiyeceği varsa gücüde varsa bence hiç sorun yaşamassın kolay gelsin.