Gönderen Konu: Ana arı çiftleştirme kutusu oluşturmak  (Okunma sayısı 30080 defa)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ana arı çiftleştirme kutusu oluşturmak
« : 27 Nisan 2012, 08:20:39 »
<a href="http://www.dailymotion.com/swf/video/xqf13s" target="_blank" class="new_win">http://www.dailymotion.com/swf/video/xqf13s</a>

Ana arı üretimi ve ana arı çiftleştirme kutusu oluşturmak. Yukarıdaki video için benim metro kovan dediğim, içerisinde çok sayıda ana arı kutu çıtası alan, çıtaların bal ve yavru durumuna göre kutularta servis edildiği  kovan bu iş için biçilmiş kaftandır.

Bir kaç gün içerisinde ana arı kutusunun arılandırılıp, sisteme sokulduğu tüm aşamaların videosunu yayınlayacağım. Yukarıdaki videodan bir kaç parçayıda o videoya almam gerekiyor.
Yayınlayacağım, videoda en ilginç teknik ise kutuya arı silkelenmesinde geldiğim son noktayı göreceksiniz. Ayrıntılar bir sonraki videoda olacak.
Arıcılarımızın bu kadar bilgi ve belge varken hala hatalar yapmasına anlam veremiyorum. Arıcılar her şeyin hazırı peşinde okumuyor uygulamıyor, araştırmıyor. ::)

« Son Düzenleme: 27 Nisan 2012, 09:52:52 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: Ana arı çiftleştirme kutusu oluşturmak
« Yanıtla #1 : 30 Nisan 2012, 08:06:53 »

<a href="http://www.youtube.com/v/qeaFQ96ePso?version=3&amp;amp;hl=en_US" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/qeaFQ96ePso?version=3&amp;amp;hl=en_US</a>

Ana arı çiftleştirme kutusunun hazırlanması aşamaları, ana arı üretiminin bir bölümüdür. Kutuların hazırlanması ana arı memelerinin 10 günlük olmasından önce yapılmalı.
Yani bu işte bir sistem var, sistem sırasıyla işlemez ise sonuç hüsranla biter.

Geçmişte kutu arılandırması bilmiyorduk,bir çok kişi bir çok olumsuzluk yaşadı, arı silkele, ertesi gün kutu boş. Kutuyu hazırlarsınız meme olmadığında yavrusuz arılar anında yalancıya kaçar. Kutuyu hazırlarsınız, ana arı memesi besleyen kovanda, arıların kendi yaptığı bir ana arı memesini kaçırdığınızda, sizin ürettiğiniz tüm memelerin imhası demektir. Videolar çok yer kaplıyor, küçültüyoruz, görüntü kalitesi düşüyor, bu videodan parçalar alıp, olayın başından sonuna kadar kesitler  olan yeni video montajı yapmalıyım.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Muhittin YILMAZ

• Acemi Üye
  • *
    • http://minikarc.blogspot.com/
« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2012, 21:18:45 »
Görüntüler süper, elinize sağlık.
Benim gibi acemi arıcılar için bulunmaz bir ders.
BİZ, BİZE YAKIŞANI YAPMAYA ÇALIŞIRIZ.

Doğanşehir / MALATYA
Yaş 42
http://minikarc.blogspot.com/

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 01 Mayıs 2012, 23:07:32 »
Abi geçen sene bu bilgileri biliyor olsaydım daha iyi olacaktı be.

Çıtaları silkiyorum bir sürü arı kaçışıyor 3,5 çıta sonrasında istediğim arı miktarına ancak ulaşmıştım.

Sonrasında arı  sütü işi istediğim gibi olmamıştı filan bakalım bu sene nasıl olacak.

Bilgiler için teşekkürler...

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #4 : 03 Mayıs 2012, 11:04:40 »
Abi geçen sene bu bilgileri biliyor olsaydım daha iyi olacaktı be.

Çıtaları silkiyorum bir sürü arı kaçışıyor 3,5 çıta sonrasında istediğim arı miktarına ancak ulaşmıştım.

Sonrasında arı  sütü işi istediğim gibi olmamıştı filan bakalım bu sene nasıl olacak.

Bilgiler için teşekkürler...

Fatih geçen sene bu bilgiler elimizde olsaydı diyorsun. Yıllardır bu bilgiler saklandı, bizler bu tür bilgileri öğrendikten sonra üzerinde ne gibi kolaylıklar yapabiliriz düşünüp bu bilgileri geliştiriyoruz. Geçen sene ben kutuya arı silkeleyip hemen kapatıyordum, şimdi bakın ne yapıyorum, giden gitsin onun size faydası yok. Gidecek olan arıyı aynı arılıkta tutamazsın, 3 km uzağa götüreceksen o tarlacı arı kutuda lazım olabilir, sonuçta bu tür kutular ruşetleri beslediğimiz için en iyisi dışarıya hiç gitmemiş arıyı kutu veya bölmeye almakta fayda var.

Başlatıcı kovan olayında Mehmet Yüksel'in son yayınladığı bilgilerde ülkemizde bilinmiyordu, çok önemli bilgilerdir. Biz başlatıcı oluşturmak için neler çekiyorduk, bir kaç kovanı bu işe ayırıyorduk, bu kovanların sürekli meme kontrolü yapılmalı, sürekli kapalı yavru takviyesi yapılmalıydı. Mehmet Yüksel bir paylaşım yaptı bu işi rafa kaldırdı. Mememi başlatacaksın, birçok kovandan bir kovana arı silkeliyorsun, usta arlar geri kovana gidiyor, geriye genç arılar kalıyor zaten bize de bu arı lazım. Bu arı bir saatte anasız kaldığını anlıyor, sizde 2-3 saat bekleyin fark etmez. Sonrasında larva transferi yapıp bu genç işçili yavrusuz arıya verdiğinizde hani derler ya askerden gelmiş gibi sarılıyor diye, işçilerin başka sarılacak bir şeyi yok zaten. Memeler sütlendiğinde alın bitirici kovanlarınıza ve olayı sonlandırın.
Arıcılık sürekli dünyada gelişmekte, bizde ise bize yön verenler gelişmediği sürece ilerlememiz yavaş olacaktır. İnternet ise gelişmek isteyenlere çok iyi bir hoca veya yol gösterici derim, belki de daha fazlası. Videoyu beğendiğine sevindim, inşallah işinize yarar.

Ali Türk

Gultepeku

• Yeni Üye
  • **
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
« Yanıtla #5 : 03 Mayıs 2012, 13:24:33 »
Sn Ali bey
 Mehmet beyin son paylaşımı ve sizin videolarınızla  başlatıcı koloni işi kafamızda tamamen netleşti. geçenlerde iki arkadaşa larva trasferi yaptım, başlatııcları ayarla ben geliyorum dedim, iki arkadaşda günlük yumurtalı açık kapalı yavrulu kovanın sadece anasını almışlar., benden öncede birisi ikidefa trasfer yapmış tabi tutmamış. Ben sizlerden ve internete diğer kaynaklardan aldığım bilgiler doğrultusunda  başlatıcı koloniyi yeniden düzenledim. 35 memeden 29 tuttu , fakat birkaç gün sonra 12 tanesinin beslemesini kestiler. 17 tane kapandı. BU rakamda Mehmet beyin son paylaşımda belirttiği 15 e yakın oldu. başlatıcı kovan güçleride mehmet beyin başlatıcısı ile aynı güçte idi. Kovanda tüm peteklerin alınması ve trasfer yapılacak anaç koloni çıtasının bir gün önceden başlatıcıya verilip sütlendirilmesi bu işiin püf noktaları olsa gerek. Kaliteli ana üretme konusunda başka püf noktaları bilen arkadaşlardan rica ediyoruz lütfen yazsınlar . Bilmeyenlerde sorsunlar...
<< Kadir Ünsal Gültepe >>

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #6 : 04 Mayıs 2012, 09:37:20 »

<a href="http://www.dailymotion.com/swf/video/xqkkrz" target="_blank" class="new_win">http://www.dailymotion.com/swf/video/xqkkrz</a>
Kadir bey, ana arı üretimi, kutu arılandırması, memelerin dagıtılması gibi konuyla alakalı elimde çok videolar var. Önemli olanları seçip düzenlemek zaman alıyor, gerekli olanları sezon başladı, bu işe merakı olanları adınlatmaya çalışıyoruz. Başımızdan bir sürü olumsuzluk geçmiş, bunları başkaları yaşamasın istemekteyiz. Videolar şu an parça parça, bölüm bölüm yayınlıyorum, bu videoların tamamını bir videoda toplayacağım ama bu parça videolar kadar açıklayıcı olmayabilir, her aşamadan kısa pasajlar alacağım, dolayısı ile araya girecegim açıklamalarla konuyu bütünleyip, güzel bir kaynak oluşturmaya çalışıyorum. Forumda olsun bloklarımızda olsun, doyurucu bilgi olduğunu zannediyorum.
Bizim arkadaşlarımız bile videoları beğendiklerini bana telefonda veya msn sohbetinde söylüyor, foruma bunu yansıtmıyor. Kimseyi zorla yazmaya zorlayamayız. Boş geyik muhabbetlerini zaten hiç istemiyoruz, öyle olsun isteseydim şu ana kadar 3 bin kişi üye oldu, isimsiz ve nikle üyelikleri kabul etmedim, bunların 2500 kişisi silindi. Bu işi bilenler bilir, gerekirse üye olunan sayıların olduğu panoyu gösterebilirim. Hatalarımız mutlaka vardır ama forumun arıcılık bilgi merkezi olması için çalışmalarımız devam ediyor ve olayların sulandırılmasına asla musade edilmeyecektir, hedeflediklerimize ulaştığımızı sanıyorum.

Ali Türk

AYDIN BAYAR

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #7 : 04 Mayıs 2012, 12:02:06 »
ali abi cuman mubarek olsun abi videon ve anlatımların cok güzel mehmet yüksele ve sana emeği gecenlere cok teşekkür ederim

serdar_durmus

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2012, 00:58:25 »
s.a ali abi benim şöyle bir sorum olacak  anladığım kadarıyla sökeden aldığınız arılara memeleri veriyorsunuz. peki saldırgan arının erkekleri ile çiftleşmiyormu bu analar. yoksa bunun için bir önlem alıyormusunuz ?

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #9 : 05 Mayıs 2012, 08:11:03 »
s.a ali abi benim şöyle bir sorum olacak  anladığım kadarıyla sökeden aldığınız arılara memeleri veriyorsunuz. peki saldırgan arının erkekleri ile çiftleşmiyormu bu analar. yoksa bunun için bir önlem alıyormusunuz ?

Serdar Durmuş, hala arıcıların anlamadığı bir şey var.  Biz izole bölge değiliz ve ürettiğimiz arıların F1 olması için zaten yabancı ırklara ihtiyaç var, F1 demek uzak akraba demektir bir anlamı. Yani İtalyan saf anadan ürettiğin ana arıların doğada başka erkeklerle çiftleşsinki F1 olabilsin, Kafkas saf anadan üretilen ana arı başka ırklar ile çiftleştiğinde F1 olur. Her taraf kafkas ve siz üretiğiniz ana arıyı kafkaslara mahkum ederseniz o F1 degil saf Kafkas olur. Karniol arısı içinde durum aynıdır, saf arıların özellikleri F1 lere oranla her şeyi düşüktür eksik olur. Benim ürettiğim ana arılar isterseniz dünyanın en saldırgan ana arılarıyla çiftleşsin, gene sakin olur, çünkü bu işte anaçlar önemli. Yanlız iş suyunun suyunu üretmeye gelirse, sizin en sakin arınız, her tur sonrası bozulmaya ve hırçınlaşmaya başlar, onun için arılıktaki kuşak sayısını arıcı bilmeli, siz F4 karniol üretin feci şekilde saldırgan arılarla karşılaşacaksınız. Çünkü okuduğum tüm kaynaklarda üç tur sonrası elinizde asıldan bir şey kalmıyor gibi bir şey oluyor. Melezleme konusunda bunu grafikli izah ettim sanıyorum.

Sonuçta ben bala çalışacak ana arı üretiyorum ve bu iş benim kendi çapımda,birçok kişi bizi ticari ana arı üreticisi zannediyor, biz kendimize yaptıgımız bölmelere olsun başka ihtiyaçlarımnıza olsun ana arı üretiyoıruz fazla olanları ilk başta yakınlarıma veriyorum.
Geçtiğimiz sene bir hadise olmuş bunu ben bu yıl öğrendim, bizden ana arı temini yapan birileri, bunları suni tohumla diye birilerine gazlamış. Biz hiç kimseye böyle bir ana arı vermedik, bunuda buradan belirteyim.
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2012, 22:34:05 Gönderen: Arı Bakanı »

Ali Türk

faruk kayse

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #10 : 05 Mayıs 2012, 22:27:52 »
Abi burada bir konudan bahsetmek istiyorum. Elimde şu anda iki farklı cins var. Geçen yıl bir de oğul gelmişti. Onu gönderdim. Bu üçünü karşılatırdığımda şöyle bir durum ortaya çıkıyor.

Yeni ana arılar üstünden kapağı kaldırıyorsunuz. El demiri ile çerçeveleri çekiyor, inceliyorsunuz her şey sakin iyi gibi, ancak bir müddet sonra etrafımda uçuşanlar kovanlarını korumaya çalışanlar...

Diğer İkinci cinsin olduğu kovan, kovanı daha önceden bir arıcıdan almıştım. Kovanın kapağını kaldırıyorsunuz. Savunma amaçlı bir kaç arı etrafınızda dolaşmaya başlıyor. Biraz sonra etrafımda saldıranlar dolaşıyor.

Üçüncü cins oğul arısı. Kapağı açar açmaz onlarcası kafanıza doğru fırlıyor. Başka bir arkadaşa hediye ettim. (Arkadaşım başta saldırgan olduğunu sonradan sakinleştiğini söyledi, bu da garip  :o )

Bu karşılaştırmaya bakarsanız. Karniyol sakinlikte iyi fakat, bizim buranın havasından suyundan mıdır nedir, maskeyi malesef çıkartamıyorum.
Arılığını yapıyor, onunda savunma için bir iğnesi var.

Nerde hata yapıyorum, da karniyole bile kendimi sokturuyorum acaba?  ???

« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2012, 22:29:46 Gönderen: faruk kayse »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #11 : 05 Mayıs 2012, 23:20:11 »

Bu karşılaştırmaya bakarsanız. Karniyol sakinlikte iyi fakat, bizim buranın havasından suyundan mıdır nedir, maskeyi malesef çıkartamıyorum.
Arılığını yapıyor, onunda savunma için bir iğnesi var.

Nerde hata yapıyorum, da karniyole bile kendimi sokturuyorum acaba?  ???

Faruk bey ben ne diyem ki size :D
Bu akademisyenler içinde bir tek kalfam Dr.Muhteşem bey sorunsuz gidiyor.
Dr İsmailk abim var oda sizin gibi karniol arısı beni sokuyor dedi. Bende merak ettim bir gün dediki arılara bakarken belim ağrıdı :o
Birden sordun abi iki kovan arın var nasıl belin ağrıyor?
Birde o gün dört çıta çekmiş bir kovandan ::)
Dedimki senin iki kovanın bakımı ne kadar sürüyor, dediki iki saat, yuh yani, arı ne yapsın, bununda bir sabrı var, sakin diye saatlerce kovanı açık tutamazsın ki.
Sizde bir akedemisyensiniz, sizi arılarla çalışırken izlemek isterdim, şimdi buradan ne desem boş olur, kovanın üzerinden elinizi bile geçirirken, arı radar gibidir, radara yakalanmadan sakince geçmelisiniz... Bu günlerde Ege arısı parçalamaktayım, istersen radarı dikkate alma neler oluyor neler 8)

Ali Türk

AYDIN BAYAR

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #12 : 08 Mayıs 2012, 02:25:04 »
değerli arkadaşım serdar aliden temin  ettigim f1lerden f2ürettim benim arılığımda f2nin birtanesi anasını yeniledi  ne f1e nede f2ye benziyor saldırganlaşıyor  düşünün ana hattı belli olmayan anaları babamın arılığında  3kovan var diyor kapağı acamıyorum diyor ana hattı belli olmayan ırklar saldırgan oluyor kal sağlıcakla ;)

serdar_durmus

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #13 : 08 Mayıs 2012, 03:46:28 »
s.a bilgiler için teşekkür ederim benim için yeterlidir. benimde sıkıntım aynı konu saldırgalık. sakin arı istiyorum kovanların icabına bakıcam inş. kolay gelsin.

faruk kayse

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #14 : 13 Mayıs 2012, 22:35:54 »
Ali bey,
ne deseniz haklısınız bütün çıtaları tek tek çekip kovanı tamamlayıncaya kadar 30 dk ya yakın zaman harcadığımın farkına vardım.
Enes Emin kardeşimin arı hipnozu tekniğine ihtiyacım var  ;D

Ama elimdeki en iyi cins saf halis mulis Kayserili Anadolu arısı.
En bariz bugün gördüğüm bir durum. Hava yağmurlu idi, yağmur durdu. Kenardan ne yapıyorlar diye seyrettim. Diğerlerine göre kapalı ve nemli havayı daha az umursuyorlar gibime geldi. Çalışmaları diğerlerine göre devam ediyordu.

Çalışmalarınızda bereket dilerim.
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2012, 22:41:16 Gönderen: faruk kayse »