Gönderen Konu: BALLI POLENLİ ÇITALARI NASIL SAKLAYABİLİRİZ  (Okunma sayısı 10578 defa)

erkanduzce

• Ziyaretçi
BALLI POLENLİ ÇITALARI NASIL SAKLAYABİLİRİZ
« : 25 Şubat 2012, 16:15:43 »
her arıcının kendine özgü bir metodu vardır
her konu da
fakat her konuyada çözüm bulamaya biliyorum
özellikle karşolaşmadığım bir konu da çok fazla yorum yapamıyorum

bir arkadaşın 6 kolonisi varmış maalesef
kışı çıkamamışlar
ölen arıların ballı ve polenli çıtaları nı nasıl muhafaza edebilir..

nisan sonu yada mayıs başı tekrar 3 kovan arı alacağım
 birini bala bırakacam diğer ikisini bölmeyi düşünüyorum
bölme yapacağım zaman çıtalar işime yarayacak ama o zamana kadar nasıl muhafaza edebilirim dedi.

biz elimizde kalan çıtaları özellikle polenli olanları
arının bölme tahtasının yanına koyarak
muhafazasını sağlıyoruz

fakat hiç arısı olmayan ne yapabilir
2-3 ay nasıl saklayabilir

konuyla ilgili bilgisi olan abilerden
yardım bekliyoruz
selamlar...

mustafa temiz

• Acemi Üye
  • *
Ynt: BALLI POLENLİ ÇITALARI NASIL SAKLAYABİLİRİZ
« Yanıtla #1 : 25 Şubat 2012, 21:29:02 »
Selamlar erkanduzce kardeşim,
O çıtalarda şu an güve yumurtası yoktur diye tahmin ediyorum. Mevcut yumurtalar yaz sonu aktif olmuştur ve arılar tarafından temizlenmiştir. Yapılacak işlem çıtalı bal için satılan poşetlerden alıp çıtaları poşete koyup ağzını güve kelebeği girmeyecek şekilde kapatmaktır. Belki derin dondurucuda birgün bırakıp kapatmak daha garanti olur. Ayrıca sönmüş koloninin peteklerini kullanmak ne kadar sağlıklı olur o da tartışılır.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #2 : 28 Şubat 2012, 09:19:16 »
her arıcının kendine özgü bir metodu vardır
her konu da
fakat her konuyada çözüm bulamaya biliyorum
özellikle karşolaşmadığım bir konu da çok fazla yorum yapamıyorum

bir arkadaşın 6 kolonisi varmış maalesef
kışı çıkamamışlar
ölen arıların ballı ve polenli çıtaları nı nasıl muhafaza edebilir..

nisan sonu yada mayıs başı tekrar 3 kovan arı alacağım
 birini bala bırakacam diğer ikisini bölmeyi düşünüyorum
bölme yapacağım zaman çıtalar işime yarayacak ama o zamana kadar nasıl muhafaza edebilirim dedi.

biz elimizde kalan çıtaları özellikle polenli olanları
arının bölme tahtasının yanına koyarak
muhafazasını sağlıyoruz

fakat hiç arısı olmayan ne yapabilir
2-3 ay nasıl saklayabilir

konuyla ilgili bilgisi olan abilerden
yardım bekliyoruz
selamlar...

Erkan dün akşam arkadaş cevap bekliyor diye sitem etmiştin, ben her şeye cevap verecek robot degilim önce burada bir anlaşalım.

Olay ayrıca çok üzücü, okuyunca moraliniz bozuluyor. Bir kaç kovan kalsaydı yol göstermek daha kolay olurdu.

Ben burada başka konularada dikkat çekmek istiyorum. Birincisi bu koloniler bilindik ırklardan oluşuyor. Yani yerli, ekotip ve kafkas agırlıklı, bu söylemlerin bana göre açılımı ise, büyük bölümü yoz, yani soyu belli olmayan piç arı. Hep yükleniyorlardı, karniol sorun çıkartıyor diye, diğer arılarımızın maşallahı var bakın nasıl dökülüp hiç sorun çıkartmıyorlar. Her yıl yere göge sıgdıramadığımız bu arılar ölür, yeniden sıfırdan başlarız gene ölür.
Koloni sönmelerinin başında açlık ve kış arıları yapamayan veya oluşturamayan az yavru yapan arılar ölüyor, birde çok zayıf bölmeler. Bakın bal var arı yok yani sönmüş. Hangi ırk olursa olsun, kışa genç nufusla girip, bu uzun maratonu bitirebilsin. Dikkat ederseniz yaşlı insanlar bile kışın daha çok ölürler. Yazın bu kadar ölüm olmaz.

Şimdi gelelim ballı polenli çıtaların saklanmasına.
Ballı çıtaları havalar ısınana kadar her türlü saklarsınız. Serin bir yerde açık olamayan ballar bekleyebilir.
Polenli ve gözlerdeki açık ballar sıkıntı oluşturacak, bunu kovan dışına aldıgınızda saklama şansınız tam olmuyor. Kovan içi sistemi dışarıda sağlayamıyorsunuz. Polenli çıtalar genelde küflenir ve verdiğiniz yeni kolonilerde arılara yük edersiniz, bizim görmediğimiz bir bozulma vardır, arılar o polenleri söküp atarlar, bazan poleni sökemedikleri olur bu sefer petegi traşlayarak bu işi bitirirler sonra tekrar petek örerler.

Çıtalardaki stoklanmış polenlerin içinde mutlaka güve yumurtası vardır, uygun ortamı bulduğunda bu yumurtalar çaylayıp ag kurdu oluşuyor ve daha sonra koza yapıp kelebek olarak bu böcek neslini devam ettiriyor. Polenli peteklerin dondurulmasının amacı, polen stoklarının içindeki yumurtaları öldürmek içindir.

Bir kaç sağlam koloni olsaydı, polenli çıtalar oralara verilip, ballılar bekletilebilirdi, böyle bir durumda yapılacak pek fazla bir şey kalmıyor. Ballı ve polenli çıtalar ayrılıp, ayrı ayrı kovanlarda serin ve rutubetsiz bir yerde saklamaktan başka çare gözükmüyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Efraim Korkut

• Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
« Yanıtla #3 : 28 Şubat 2012, 15:19:12 »
Erkan dün akşam arkadaş cevap bekliyor diye sitem etmiştin, ben her şeye cevap verecek robot degilim önce burada bir anlaşalım.

Muhterem Arı Bakanımız haklı arkadaşlar.Kimse cevap yazmayınca Ali Bey her konuda hem de her soruya vevap vermek zorunda gibi düşünülüyor.Ben robot-Süpermen değilim demiş.Doğru söylemiş ama yine de süpermen gibi maşallah.hem resmi bir işte çalışacaksın.Hem arıcılık yapacaksın.Hem telefonda onca sorulara cevap vereceksin.hemde forumdaki her soruya cevap yazacaksın.Bu adam kendine ve çocuklarına nasıl zaman bulabiliyor şaşıyorum doğrusu.
                 Bendeniz bilmediğim bir hususta susar beklerim.Bilen arkadaşlardan cevap beklerim.Bildiğim konularda ise cevap yazmayınca adeta rahatsız oluyorum.Foruma üye olan siz değerli arkadaşlar da karınca kararınca cevap yazsanız çok iyi olur hem Ali Beyin de yükü azalmış olur diye düşünüyorum.
                 Polenli petekler arısı olan için bir hazine ama arısı olmayan  bütün kovanları ölen arkadaşlar için maalesef tam bir problem.Eğer arıları hastalıktan ölmediyse (galiba böyle) bu arkadaşlar peteklerini güvendiği bir arıcıya bal,para veya arı karşılığında verebilirler.Benim bir arkadaşım diğer bir arkadaşıma bu şekilde 100 petek verdi karşılında arı ve bal aldı.Sonunda ikisi de memnun oldu.İnşallah arkadaşlarımız memnun kalacağı bir yöntem bulur.
                 Siz sağolun arı bulunur siz bulunmassınız.Siz bize lazımsınız hoşcakalın arkadaşlar.
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2012, 15:42:54 Gönderen: Efraim Korkut »
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241