Erkan arıcılıkta her şeyi çözemediğimiz konusu doğrudur. İnsan hayatını çözebildik mi?
Adam sıgara içimiyor, içki içmiyor, kanser oluyor. Bir bakıyorsun gencecik insan ölüyor ve neden öldüğü belli degil.
Dilini bilmediğimiz ve inceleme imkanımız az olan bir böcek neden deprasyona giriyor belli degil sonuçta karşımızda bir makina yok bir canlı var.
Arıcılıkta sorunlar verimsiz bir yıl sonunda daha çok oluyor. Ben geçtigimiz 3 yıl içinde kışın kovan söndürmedim. 2011 baharında 5 koloni kaybıyla çıktım bir tanesine acayip üzüldüm açlıktandı, 3 çıta fule yakın kapalı yavruyla sönmüştü, ve o koloni elimizin altıda degildi, zaten 5 kayıbın 4 tanesi yanımızda olmayan arılıkta gerçekleşti, çok kötü bir ihmal sonucu bahara çıkmış bir koloniyi kaybettik, 3 tanesi kıştan zaten çıkamamıştı.
2011 Yılı bitmeden kışa girmeden denilebilir, Gebze de 4 kovan yağmalattık. Ormandaki 4 kovan arıda ana arı kaybı ve bazısında nüfus kaybı oldu. 4 Kovandan bir kovan arı çıkardım, toplamda kışa girmeden 7 kovan kaybım var. Son 5 yılın en yüksek kaybı, bunu saklasam ne olur saklamasam ne olur, bahara da çıkmış değiliz arıların bal durumları da iyi değil şurup hazırlamaya başladım şu an invert şurup stokları başladı ve en kısa sürede kolonilere şurup vereceğim. Geçmiş yıllarda bloklarıma bakın pürenden sonra arıları sıkıştırıp fazla ballı çıtaları depoya alırdık bu sene, geçmiş yıllara nazaran çok berbat geçti, zaten olaylara baktığınızda başınıza gelecekleri de genelde tahmin ediyorsunuz.
Benim bu sene arı ölümleri duyumlarım %60 lardan bahsediliyor ve dediğin gibi kayıp var deyip kesin benim bu kadar arım söndü diye ortaya çıkan olmuyor.
Efendim "bildiğim bir şey var, oda hiç bir şey bilmediğim" bölümüne ben katılmıyorum. Bu söz niçin söylendiğine bağlı. Adam namaz sürelerini biliyordur, karşısında Kuran’ı ezbere bileni görünce bu kadar uçurumu anlatmak isteyebilir ama gene de o bildiği namaz süreleri o kişinin işine acayip yarar. Başkalarının çok bilmesi sizin işinize yaramaz, siz azda olsa kendiniz bir şeyler bilirseniz, bazı şeyler söyleme hakkınız olacaktır. Bin bilirsen bir bilene bir sor sözü, sizin o bir taneyi bilmediğiniz olabilir anlamındadır.
Bir video ekleyecektim, bir sonraki paylaşıma bırakıyorum. Sönmüş bir ana arı kutusu, sönmesine ben bile hayret ettim ama mantıklı düşünüldü günde sönme kaçınılmazdı.