Gönderen Konu: ana arı yavruyu nezaman keser .. konya / ılgın  (Okunma sayısı 31072 defa)

yusuf can

• Acemi Üye
  • *
  • yusuf can konya/ılgın
ana arı yavruyu nezaman keser .. konya / ılgın
« : 18 Ekim 2011, 21:50:11 »
merhaba üsdatlar; konya'da 14 kovanla arıcılığa başladım (biraz fazla oldu ama yinede hobi).
ırkını bilmiyorum arılarım yavruyu bırakalı 15gü oldu ..
sizce normalmi ?...
havalar baya soğudu..
kovanlarda 2 şer kg fondan şekeri var..
« Son Düzenleme: 18 Ekim 2011, 22:22:17 Gönderen: yusuf can »

mdoganaksehir

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
Ynt: ana arı yavruyu nezaman keser .. konya / ılgın
« Yanıtla #1 : 19 Ekim 2011, 15:16:13 »
Hemşehrim nasılsın bende akşehirden
Arının yavru kesmesi ırkına göre değişir.
ancak yavru kesme olayını etkileyen faktörlerin en başında yiyecek stoğu ve hava şartları gelir
ılgında senin arılar yavruyu kesmiş ama ben burada akşehirde hala yavur faaliyeti var
günlük yumurtalar görüldü ve arının sıkışkın olması da önemli kışa güçlü koloni ve sıkıştırarak girmek önemli
Ali Türk abimizin zayıf koloni sıkıştırma yönteminde yazdılarınıda okumakta fayda var
saygılarımla
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 19 Ekim 2011, 21:24:38 »
          Yusuf bey,arınıza 2kg fondan şeker verme fikri nerden dogdu.Yiyecek durumu ve çerçeve durumu nedir açıklarsan ,arkadaşlar yardımcı olmaya çalışırlar.Saglıcakla kalın.

yusuf can

• Acemi Üye
  • *
  • yusuf can konya/ılgın
« Yanıtla #3 : 19 Ekim 2011, 22:34:57 »
          Yusuf bey,arınıza 2kg fondan şeker verme fikri nerden dogdu.Yiyecek durumu ve çerçeve durumu nedir açıklarsan ,arkadaşlar yardımcı olmaya çalışırlar.Saglıcakla kalın.

ırkını bilmiyorum arılarım yavruyu bırakalı 15gü oldu ..
bal sıtoğu iyi.
sıkıştırma geç yapıldı.
besleme yapamadığım için fondan şekeri verdim.
şıkıştırma yapıldıktan sonra kovanlar 6 ila 8 çıta arası...

sıkıştırma yaparken yağmalama oluştu elimdeki resimler şuanda bunlar arılığıma gittiğimde yenilerini yayınlayacağım.

« Son Düzenleme: 19 Ekim 2011, 22:56:57 Gönderen: yusuf can »

yusuf can

• Acemi Üye
  • *
  • yusuf can konya/ılgın
« Yanıtla #4 : 20 Ekim 2011, 14:21:47 »
 bugün çektim arılarımın vazieti bu kötügibi görünmüyorlar..  bitirmişler yeni şekeri verdim..

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #5 : 21 Ekim 2011, 15:14:51 »
Arılar yavruyu ne zaman keser sorusu niçin soruluyor önce arıcı bunu bilecek.

Arıcının yaptığı işlemlere göre yavru kesilecekse bile yavru için gazda verilmiş oluyor.

Aynı ırk arıyı yapılan işlemlere göre yavruyu kendisi kestiği gibi, başka bir uygulamayla yavru faaliyeti için zorlarsın.

Arılar mevsim değişikliklerini bizden daha iyi bilmekteler. Benim şu an ormandaki arılarım yavruyu kesmek üzereler, hiçbir besleme yapmıyorum kendi hallerine devam ediyorlar.

Başka arkadaşlarım var, onlar arıya kek verdiler arı burada yavruyu kesemez. Kek adı üstünde keklemede kullanılır, yapay akım oluşuyor, işçiler keki alıp gözlere koyuyor, keki alabilmek içinde suya ihtiyaç var dolayısı ile koloni içi faaliyeti hızlanıyor kovan içi ısıda artıyor, bu hıza ana arıda uymak zorunda, bu kadar güzel bir ortamda yumurtaya başlamaz ise ne zaman yavru yapacak.

Gelenek ve babadan arıcılara anlatamadığımız püf nokta şudur.
Arılar keki her zaman yer.
Kışın ortasında ver gene yiyecek. Keki tüketmek için, ilk olarak suya ihtiyaç var. Hava soğuk olsa da içerideki faaliyette kovan ısısı yükseliyor, arı kekle kandırılmış ve yapay akım oluşturulmuş, buz gibi havada suya giden arı, konduğu yerden kalkamayacak, karlı havada kovanda kek varsa, işçi arılar kartopu oynayacaktır. Burada elimizdeki arıları farkında olmadan telef etmekteyiz.

Derdimiz koloniye besin takviyesi yapmak ise şurupla bu işi en kısa sürede yaparız. 5-6 çıta bir arı, 3 litre şurubu 2 saatte çekip petek gözlerine doldurur.

Gene 5-6 çıta arıya 1 kilo kek verin en aşağı 10 günde ancak bitirecektir. Elimizdeki işçi arılarla kışı çıkartmak zorundayız. Kış arılarını kekle yorup ömürlerini bitirdiğini kimse anlamak istemiyor.

Doğduktan sonra faal hayat sürdüğünde 40 gün yaşayan arı, çalışmadığı dönemde 6 ay gibi yaşayabiliyor. Arıyı kek acayip çalışmak zorunda bırakıp ömrünü bitiriyor.

Benim 4 kovan arım var diyelim, denemesi çok kolay. 2 Koloniye şurup veriyoruz, 2 koloniye kek verip gözlemliyorsunuz sonuçlar çok farlı çıkacaktır. Bu iş, bu kadar basit.

Bulunduğunuz yörede kış ne zaman geliyor, ona göre kek veya şurubu arıcı bilinçli kullanmalı.
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2011, 19:10:49 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #6 : 25 Ekim 2011, 10:40:03 »
Konu arılar ne zaman yavruyu keserdi. Genel olarak baktıgımızda ana arı yavruyu, polen ve  bal gelmeyen kurak yaz aylarında kesiyor. Kek gelişmiş ülkelerde o zaman verilip koloni yavru faliyetini sürdürüp geriye düşmesin istenir.

Arıcılıkta kek kullanımı ülkemizde zamansız yapılmaktadır. Yani yanlış zamanda kek veriliyor. Bende geçmişte bu yanlışı çok yapan biriyim. Kek yanlış zamanda kullanıldığında neler oluyor bunu uzun uzun defalarca yazdık. Kış geldimi eski alışkanlıklarından vaz geçemeyen klasik arıcıların kek tarifleri hemen ortaya çıkar. Biz oraları çok oldu geçeli. Kış salkımına girmeye çalışan arıya kek vemek işçi arıların bir kısmının ölümünü kendi elinizle hazırlamaktır. Yani arı bahara kadar yaşayacaksa kıştan çıkmamasını sağlarsınız. Kek arıyı yorar ve yaşlandırır, yaşlananda doğal olarak ölecektir.

Kek ile ilgili bir başka yanlış, son bahar gelmiş, hala keke polen karıştırılması. Keki yiyebilmek için suyu zor bir şekilde temin eden işçi arıların ilerki daha soguk havalarda yedikleri poleni dışkılamak için kovandan mecburi çıkmaları gerekiyor. Buna arıcı neden olmuştur, güya iyilik yapıyorya. Zor şartlarda kek ile yavruya zorlanan ana arının bu gün atacagı yumurta 3 hafta yavru faliyeti demektir.

Kek işi ülkemizde önemli sektörlerden.
Yanlış kek kullanımının zararlarını çogu kişi henüz çözememiştir. Son bahara güçlü giren koloniler bahara keklerimiz sayesinde çok zayıf çıkarlar.

Kek kullanımıyla alakalı 2008 yılında yazmış oldugum yazının linki aşagıdadır.

http://bengittim.blogspot.com/2008/11/aricilikta-kekin-yararlarizamanisiz.html
« Son Düzenleme: 25 Ekim 2011, 22:41:04 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 25 Ekim 2011, 20:57:09 »
           Değerli arkadaşlar,Ali beyin dediği gibi hepimiz zamanında kek kullandık.Yanlış yaptık.Şu zamanda  arı şurubu almazken kek vermenin manası ne .Sonuçda arı keki şuruba çevirip kullanacak,eziyet etmenin manası ne.Arı su getirecek keki sulandıracak,çalışarak yaşlanacak,ömrünü azaltmanın manası ne.
            Antepli pilav pişirmiş yiyen yok,seslenmiş demişki pilavı gelin yiyin,yemezseniz köfte yapar yediririm,köfteyide yemezseniz,çorba yapar yediririm,gelin pilavı pilav olarak yeyin.
             Arkadaşlar arı bizim verdiğimiz şekeri kek olarak bir kaç işlem yaparak tüketecektir,ömrünü azaltmanın manası yok,gelin vereceğiniz şekeri invert şurup yapın verin,yapmazsanız arınız yapacaktır,siz invert şurup yapında arının ömrü azalmasın.Cenaze baharı beklemez.Saglıcakla kalın.