Gönderen Konu: Ana arının kanadını kesme  (Okunma sayısı 9110 defa)

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
Ana arının kanadını kesme
« : 03 Temmuz 2011, 22:11:44 »
Ana arının kanadını ne kadar kesmeliyiz?Bunun olumsuz yanları varmıdır ana arıyı kesebilirmi koloni?

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: Ana arının kanadını kesme
« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2011, 14:28:42 »
Ana arının kanadını ne kadar kesmeliyiz?Bunun olumsuz yanları varmıdır ana arıyı kesebilirmi koloni?

Emrah, anaarının kanadının birisini 3-4 mm kesmen yeterli. İki kanadı aynı oranda kesersen anaarı biraz düz olarak uçabilir, birisini kesip birisini kesmez isen arı daire çizerek uçar ve istediği yere gitme şansı yoktur, yere iniş yapar.

Anaarının kanadının kesilmesinin kolonideki işçi arılasrın ana arıyı kesecegini zannetmiyorum, çünkü yabancı ülkelerde damızlık ana arıların kanatlarının birazı  kesik, hatta bazı anaarı resimleri gördüm, iki kanat neredeyse kanat dibine yakın kesilmişti.

Ana arının kanatlrından birisinden az bi kısmını bile kesmeniz anaarının uçuş dengesini bozar ve uçamaz. Uçamaz derken alıp başını bir yere gidemez anlamında yazıyorum. Sonuçta azda olsa, biraz dengesiz uçacaktır.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Ana arının kanadını kesme
« Yanıtla #2 : 04 Temmuz 2011, 18:24:52 »
Bende bu sene diye diye hiç gerçekleştiremedim ama anaların kanadının kesilmesi hakikaten çok önemli. Hele benim gibi kontrol tembeli olanlar için. İlk oğul bu yöntemle kaçmaz ve kayıp yaşanmadan tedbir alınır. Zira ana arı fazla uçamayıp düşecek arılar başına toplanacaklar bir süre sonrada kovana döneceklerdir.