Gönderen Konu: Karniyol ana arı kabulü  (Okunma sayısı 48844 defa)

miriliburak

• Ziyaretçi
Karniyol ana arı kabulü
« : 26 Haziran 2011, 23:41:32 »
Geçen hafta Ali abinin gönderdiği anaları kovanlara Ali şekerli (http://alisekerli.blogspot.com/) abinin metoduna (eski ana arı ile yeni ana arıyı bir müddet aynı kovanda farklı kafesler içerisinde tuttuktan sonra eski anayı kovandan alıyoruz yeni ana 3,4 gün daha kovanda kafesi ile duruyor) uygun şekilde hareket edip şükürler olsun anaların sağ salim kovanlara kabulunü gördük.

Şimdi benim arı tecrübemin ne kadar olduğu ortada bu vaziyet ile 3 anada kovanlarda sağ salim dolanıyor, demekki makbul olanı uygulamak sevindirici bir netice ile size dönüyormuş. Ana verilen kovanlardan biri bölme arı diğerleri dışardan gelen oğullar, oğul diyorum ama 6,7 çıta ve eski anaların yumurtaları kapanmış durumda hani denir hep karniyol arı farklı ırklara kabul ettirmek zor evet oluyordur ama sabırla sonucu beklerseniz sevinen taraf olma yüzdeniz oldukça fazla ki benim anaları verdiğim kovanlar farklı ırklar idi...

[/b]

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: Karniyol ana arı kabulü
« Yanıtla #1 : 27 Haziran 2011, 10:13:25 »
Mirili Fatih;
Arıcılıkta anaarı kabul etirmede sorun hep vardır.
Katılmış oldugumuz ana arı üreetim kursunda hocaya bir kaç kişi bu soruyu sordu. Hocam anaarı kabulde kesilmeler oluyor ne yapmalıyız.  Soru soranlar karniol filan kullanmıyor, yani tüm ırklarda kesilme riski var.
Hocamızın cevabı ise, anaarıyı vereceginiz koloni 4 çıtayı geçmesin, ve mümkünce 7 gün sonra serbest bırakın dedi, 7 gün sonrası arıların anaarı yapacagı larva filan kalmıyor ve işçi arılar anaarıya mahkum, dolayısı ile kabul kaçınılmaz olacak.

Ana arı kestirmeleri hakında çok yazıp çizdik, bir iki gün içinde yumurta attırıp anaarı üretmeyi planlayanlar bile var aramızda. Bu iş bazılarına göre bu kadar basit, bu gün atılan yumurtayı ancak 4 gün sonra larva olarak aşılayabilirsin. Ana arı kabulünde herkesin kendisine göre teknikleri olabilir, ama hepsinden önce arıcı sabrı öğrenmeli.
« Son Düzenleme: 27 Haziran 2011, 10:44:02 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #2 : 27 Haziran 2011, 13:27:37 »
Faith bey geçen yıl Şekerli abinin yöntemini bende deneyecektim bir türlü fırsat bulamadım.Sizin deneyip paylaşmanız iyi oldu.

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #3 : 27 Haziran 2011, 18:24:28 »
Fatihcim sen Ali abini arayıp ana isteseydin beklerdin gelmelerini:) ama sen doğru zaman ve yerde doğru kişiyi arayıp analarına kavuştun:) lütfen bu konuda emek ve zekalarını kullananları unutmayalım:)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #4 : 28 Haziran 2011, 11:12:03 »
Fatihcim sen Ali abini arayıp ana isteseydin beklerdin gelmelerini:) ama sen doğru zaman ve yerde doğru kişiyi arayıp analarına kavuştun:) lütfen bu konuda emek ve zekalarını kullananları unutmayalım:)

Ben aynı anda bir başkasına telefonda ana arı yok derken, kalfamda aynı anda Mirili Fatih'e kaç tane ana arı istiyorsun hemen halledeyim, diyordu :(
Sonrada arılığa girip, anaarı yoksa bile, kovanlardan alıp gönderecegiz ben söz verdim demezmi:(
Allah kalfanında hayırlısını versin :)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 28 Haziran 2011, 17:42:57 »
Faith bey geçen yıl Şekerli abinin yöntemini bende deneyecektim bir türlü fırsat bulamadım.Sizin deneyip paylaşmanız iyi oldu.

Abi metod bende netice aldı sizdede alır ama yapılan memeleri iyi temizlemek lazım.

Doktor abi geç olmadan işi öğrendik bundan sonra adres belli çok sağolasın :)

[quote author=Ben aynı anda bir başkasına telefonda ana arı yok derken, kalfamda aynı anda Mirili Fatih'e kaç tane ana arı istiyorsun hemen halledeyim, diyordu :(
Sonrada arılığa girip, anaarı yoksa bile, kovanlardan alıp gönderecegiz ben söz verdim demezmi:(
Allah kalfanında hayırlısını versin :)[/quote]

Ali abi mesele zaten olmaz denileni olur edebilmek kalfa bu işi en güzel yapan ikinizede çok teşekkürler :)

faruk kayse

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #6 : 15 Temmuz 2011, 16:49:45 »
Ali abinin gönderdiği geçen cumartesi elime ulaşan Karniyol arılardan birini 2 çıta ile bölmüştüm. İkincisini 4 çıta arı ile böldüm. Salı günü kek kısmını açtım. Dün baktım. Analar geziyordu. İnşallah yumurta da atıp kapatır.

Bir şey dikkatimi çekti. 2 çıtalık böldüğüm ana arının daha önce tam olan boyası silinmiş çok az kalmış.

Burdan Arı bakanıma teşekkür eder, herkesin kandilini kutlarım.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #7 : 15 Temmuz 2011, 22:34:03 »
Faruk bey;
Geçtiğimiz senelere nazaran felaketler bitti.
Her şeyin bir kuralı var ve kurallara uyulmalı, buna koloniye anaarı kabul ettirmede dahil.
Bu sene ana arı kabulunde fire yok denecek kadar az.
Siz bir üniversitede araştırma görevlisiniz, (adınızla yazı yazmanızı çok isterdim, fakat gerekçeleriniz var) bu konuda sizin açınızdan iyi bir deneyim oldu. Çok kuvvetli kolonilere ana arı kabul ettirmeniz çok büyük riskti, beni dinlediğiniz için ayrıca teşekür ediyorum.

Ana arıların boyaları genelde çıkıyor, efendim şu marka çıkmıyor deniliyor, şu en iyisi deniliyor, genede boyaları işçi arılar kemiriyor. Aslında 500 adet beyaz pul getirdi  Mehmet Yüksel , zaman alıyor diye pulları kullanamıyorum, inşallah ben pul taksam daha iyi olacak.

Ana arılar hayırlı olsun, kendi yavrusu çıkana kadar haftada bir kez tüm çıtaları bir kontrol ediniz, ana arıyı degiştirmeye kalkmasınlar.

Ali Türk

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 15 Temmuz 2011, 23:48:02 »
Faruk bey analar hayırlı olsun bereketlide olurlar inşallah.

Ana verdiğim kovanlardan biri çok sertti. 5 gün önce yaptığım kontrollerde saklı memeye rastladım. Bunun üzerine çıkmakta olan yavrulu bir adet karniyol çıtası ile kovanı destekledim. Netice itibari ile kovanda 3. çıta yavruları kapatılmaya hazır. Eğer Ali abinin dediği kontroller aksatılmış olsaydı ana bir şekilde kesilecekti ve kovan istenilen sonucu vermediği gibi herşey aksayacaktı. Bu tür kovanlar sürekli kek ile beslenmeli başı boş arıların kovan içerisinde ihtilal yapmalarına fırsat verilmemeli.

YUSUF ŞİMŞAK

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
« Yanıtla #9 : 16 Temmuz 2011, 17:05:02 »
SLM...

Yahu desenize Analar Kayserilinin eşeği gibi çıktı :):)

Kesin Çin malıdır bunlar ya ...hadi neyse.....

Faruk bey hayırlı olsun.Bu saatten sonra arıya olan sevgi ve muhabbetiniz iki kat daha fazla artacaktır.

SLM ve Muhabbetle...
:)

faruk kayse

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #10 : 19 Temmuz 2011, 18:15:05 »
Ali bey, Fatih bey, Yusuf bey iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum.  Hamdolsun arılığımda karniyol arısı da oldu.

Bu sene iki cins arım vardı.Birini geçen yıl arıcıdan aldım (geçen yıl 3 arkadaş birer kovan almıştık onlar da ben de bal alamadık bu ırktan). Geçen yıl ana arı alıp bölmüştüm diğerini.

Bu sene; böldüğüm kovana göre geriden takip etsede bunların ikiside 20 çıtalık nufusa ulaştı.

Bu yıl da gözüne baktık ama satın aldığım kovan ne hikmetse bir türlü bal yapamadı.  kovanlar yanyana çevre koşulları ikisi içinde aynı ama biri geriden gidiyor. Bu durumu görmek de benim için çok iyi bir tecrübe oldu. Bal yapmayan kovandan arıları aldım ve karniyol bölmelerinin o arı ile yaptım.

Bu sırada baktım ki ana arı memesi yapmış, Ali abi de bu kovana koyma demişti ana arıyı, öyleyse bu ana arıyı da kenara çekeyim anayı yenilesinler bir bakalım belki sonraki nesil ana verimli olur diye düşündüm.  Kovan 10-15 tane meme yaptı.

Cumartesi günü baktığımda karniyoller yumurta atmış. Birinde bir tane yüksük temizledim. Fatih bey haklısınız kontrol etmekte fayda var.

Yusuf bey Ali abi işçi arılarıda boyayarak göndermiş olabilir ona hiç dikkat etmemiştim. Nihayetinde onun memleketi de bu topraklara yakın   ;D

Ali bey, forum sitesinde meslek icabı biliyorum düzeltme imkanı var. Hele bulunduğum durumdan mezun olayım, ömrümüz olursa inşallah gerçek isimle değişirsiniz. Olmazsa yeniden üye olurum artık, Muhteşem bey de çakma isimden bahsedemez.

Herkese bereketli bir ömür dilerim.

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : 19 Temmuz 2011, 20:59:53 »

Ana kovana verildiğinde durum 7 çıta idi hafta sonu kontrollerde üstteki resimde göründüğü gibi kovan o kadar kalabalıklaşmışki çıtalarda salkımlar oluşturmuşlar verdiğim temel petekli çıtayı da örmüşler. Anaya yumurta atacak yer kalmamış bu çıtayı kontrol ederken buldum. Ne hikmetse bu yıl ki analar hep siyah ve beneği kaybolmuş :).  10 çıtaya tamamladık. Eğer böyle yeni ana verdiğimiz kolonilere iyi bir zamanlama ile besleme yapar isek her şey istediğimiz gibi oluyor.

Yok ben anayı vereyimde kovan kendi gelişsin derseniz ancak bu arıdan adam olmaz der durursunuz.

Faruk bey geçen yıl 10 kg civarı bal aldığım saldırgan kolonim bu yıl da aynı durumda kaldı. Karniyollarda ise bir teneke bal almak işten bile değil. Ya ben bu arının bal yapanına denk geldim ya da bilemiyorum. İnşallah hepimiz emeğimizin semeresini almaya muvaffak oluruz.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #12 : 22 Temmuz 2011, 21:30:36 »
Miriliburak;
Direnenler boşuna direniyor.
Sende köyündekileri  bana anlatmıştın, hepsinin şimdi bakış açısı degişti.
Önümüzdeki bahara koloni şiparişi peşine düştüler dimi::)

İnsanlar artık kuru lafa bakmıyor. Bakın Şile civarında kestane bal hasadına giren yok. Beykoz gene aynı, Saim Gürel yaklaşık 50-60 kovandan aldıgı bal 4 teneke. Bu sene tün anaları degişiyor, yan yanaydık farkı nihayet gördü. Nedeni belli, koloniler zayıf, oğula gidebiliyor ve sonuca gidemiyorsun.

Karniol ana arı kabul ettirmede felaket kayıplar vardı, şimdi yok.
Bu bile başlı başına sorundu,dün kesiliyorduda şimdi niye kesilmiyor.
Demekki oyunu kuralına göre oynamak önemliymiş.

Bazı kişiler özellikle karniol arısının sadece sakinliğini ön plana çıkarsada, bu arı her konuda selekte edilip elenmiş ve öyle karşınıza gelmiş. Yıllarca istenmeyen yönler törpülenmiş.
Sakinlikte karniol arısından daha sakin başka ırk zaten yok.

Çok yazıp çizenlere lafım ise, sizde arılığınızı paylaşın, habire yazmakla olmuyor madem, ekotip arınız var, anadolu arınız var, kaflkas arınız var, yerli arınız var, buyurun.

Geçtiğimiz hafta yapılan kestane balı hasadında gördünüz, Zaim abi adliyede hakim, arıcılıkla alakası yok, arıların önüne oturmuş arıyı tartışıp konuşuyoruz :)

Ali Türk

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : 23 Temmuz 2011, 08:14:49 »
Ali abi ;

İllaki her işte zayiat olur başarısızlıkta olur sonucun böyle olması genel anlamda o sonucu muteber seviyeye çıkartmaz fakat başarısız olduk diyebilme erdemini insanlarda göremiyorum.

Dün balların bir kısmını aldık inan çok sevinçliyim onca söylenen laftan sonra, benim bu arıdan bal almam şahsım adıma çok mükemmel bir sonuç şükürler olsun.

Bir diğeri ise hep denilir bu arı ile ana arı üreticilerinden başkası ne hikmetse başarılı olamadı, bloktaki direğin altına bu söz öyle şık giderdiki o an akllıma gelmediği için yazmadım fakat öyle söyleyenler diğer başarılı arıcıları görmek istemiyorlar benim kimseye hava atmak gibi bir derdim yokki.

Herkes yaptığı işte başarılı olsun diye bu haberler yapılıyor; ana arı kabulü ortada bal hasadı ortada, sizlerin dediğini uygulayıpta başarısız oldum diyen çıkarsa önce kendilerine baksınlar.

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : 24 Temmuz 2011, 22:49:57 »
            Değerli arkadaşlarım,Karniyol ana arı kabulunde,aslında zorluk yaşanmamaktadır.Ülkemizde 300.000 ana arı, üreticiler tarafından üretilmektedir.Bu miktarın yüzde doksanı Kafkas ve Mugla arısı diye adlandırılan arıdır.Kalan kısmı ise agırlık İtalyan,  Buckfast ve Karniyoldur.
            Bir Karniyol ana arı kabulünde zorluk veya kesilmesi durumunda,bazıları Kına gecesi düzenlemektedir. Sonuçda her arıcının bilği ve becerisi farklıdır.Bunun sonucunda kabul ettirmekte var ettirememekte var.Bu durum bütün ırklar içinde geçerlidir.
            Sadettin isminde duvar ustası,günde 3000 tugla ördüğünü iddia ediyordu,itiraz ettim biraz azalt dedim.İnadı tutu ya.Aradan birkaç gün  geçti,duydum ki, kayınpeder evinin giriş katındaki dükkanları, Sadettin usta tugla ile örerek eve dönüştürmüş.Gittim saydım 380 tane.Ustaya dedimki senin dilin 3000 tugla elin 380 tugla örüyor.
            Kafkas ve Mugla ana arılarda ana arı kaybı yaşanmıyormu.Yaşanıyorda diyemiyormusunuz, yoksa bilğinizimi paylaşamıyorsunuz.
            Bugünlerde padanaj seslerini yoğun olarak duymaktayım.
            KOVANDAKİ ARIYI YÖNETEMEYENİ, ARI YÖNETİR.
            Saglıcakla kalın.
« Son Düzenleme: 24 Temmuz 2011, 22:52:49 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »