Gönderen Konu: Şubat ayında kolonide erkek yavru arı olması  (Okunma sayısı 9068 defa)

Mustafa Akdağ

• Ziyaretçi
Şubat ayında kolonide erkek yavru arı olması
« : 06 Şubat 2011, 17:51:01 »
          Bu günkü sıcak havadan faydalanarak,arıların uçuşlarını seyrederken, iki kolonide uçuş yapan yavru erkek arıları gördüm .Kendimce bazı tahminlerde bulundum ancak bu konuda bilgisi olan kişilerin fikrini sorma gereği duyuyorum.
          Bilgi ve tecrübelerini aktaracak arı dostlarının fikir ve tavsiyelerine şimdiden teşekkür ederim.   

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: Şubat ayında kolonide erkek yavru arı olması
« Yanıtla #1 : 06 Şubat 2011, 18:38:15 »
          Bu günkü sıcak havadan faydalanarak,arıların uçuşlarını seyrederken, iki kolonide uçuş yapan yavru erkek arıları gördüm .Kendimce bazı tahminlerde bulundum ancak bu konuda bilgisi olan kişilerin fikrini sorma gereği duyuyorum.
          Bilgi ve tecrübelerini aktaracak arı dostlarının fikir ve tavsiyelerine şimdiden teşekkür ederim.   

Mustafa hocam;
Öncelikle erkek arılar uçuyorsa onlar yavru değiller. Erkek arılar genel olarak ergen olduklarında uçarlar ve günün belli saatleri dışında gene uçmuyorlar. Yeni doğan erkek arılar ise hiç uçmazlar.
Erkek olan kolonileri dışarıdan değil de içerden bir kontrol etmek gerekir. Bir olumsuzluk var mı diye.
 Başlıca olumsuzluklar, spermi biten anaarının tüm attığı yumurtalardan erkek arı çıkar.
Sonbaharda çiftleşen kalitesiz ve vasıfsız olarak bilinen anaarılar tam sperm keseleri dolmadığı için karışık yumurta atar, hem işçi hem de erkek bulunur kolonide.
Birde anasız kalan koloni, yalancı analara kapılır ve çıkan tüm doğan yavrular erkek olur.
Bu gün bende bir anaarı çiftleştirme kutusunu incelerken, yavrulu çıtasında işçi ve erkek kapalı yavruları vardı.
Arılığınızda bulunan iki koloniye havanın iyi olduğu bir zamanda anaarılar var mı? varsa yavru düzenine bir bakın.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Mustafa Akdağ

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 07 Şubat 2011, 19:54:22 »
                                                       Ali Bey;
        Önerinize uyarak,kolonileri kontrol ettim.Bir tanesinde ana arı yoktu,havanında güzelliğinden faydalanıp arıları
30-40 metre aşağıda çırptım.Yerine fazla analarımdan birisini az bir ekibi ile koydum.Delikli bölme tahtası ile ayırdım.
Çırptığım arılar kovana girdiler.2 saat kadar sonra bölme tahtasını aldım.Şimdilik sorun yok.
        Diğerindeki anayı da alıp  yanındaki kovanla birleştirdim.Çünkü o anayı sonbaharda üretmiştim.Orada da
sorun kalmadı.Yarın kontrol edeceğim.  (Biraz acele oldu sanki)
         Sitenizden çok faydalanıyorum.Hiç bilinmeyen ya da yeterince önemsenmeyen pek çok hususta bilgi sahibi oldum.Seneye çok farklı ve çok zevkli bir çalışma yapacağıma inanıyorum. Teşekkürler ve çok faydalı çalışmalarınız  nedeni ile tebrikler. Umarım ileride bizimde olumlu katkılarımız olur.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 07 Şubat 2011, 22:12:32 »
Mustafa hocam gerçekten çok acele degilde, acil olmuş.
Havalar gerçekten hava tahmin raporlarını tersini yaptı. Bizde 17 dereceleri vurdu bu gün itibari ile.
Kovanlara acil mudahale etmeniz aslında çok iyi olmuş. Arıcı kolonisinde sorun varsa onu gidermediği sürece o sorun ilerler.

Bizim forumun en büyük özelliği burada arıcılar kitaplardan ve  makalelerden başkalarına akıl vermezler.
Burada yazanların hepsinin genelde aktif arıcılar oldugunu herkes bilir. Bizim gizli kapaklı işlerimmiz olmamıştır, böyleyken bile hala bizi eleştirenler var. Bizi eletirenler bizden daha iyisini yapmadıklarında eleştiriler sadece eleştiriyi yapan kişilerin egosunu tatmine yarar ;D
Bizim kervan ne kadar istemezük diye mırıldananlarda olsa bu kervan birçok konuda mırıldananlara inat yoluna devam ediyor.
Paylaşımlarımızı ben ve arkadaşlarımız yıllardır sürdürmekte.
Biz sadece başarıları degil başarısızllıklarıda yazarız.
Ben sizinle ne konuştum nede sohbet ettim, siz derdinizi yazmışsınız bende cevapladım.
Vermiş olduğum cevaplar, doğru çıktı.
Bir ara Emin benli abi vardı buna benzer sorular sormuştu bende cevapladım, bana ertesi gün yazdıgı şuydu, sanki gelip koloniyi görmüş gibiydin, demişti.

Bu hafta sonu kendi arılığımda iki koloniden şüpelendim.
Tüm kolonilerde çalışma vardı bir koloniden arı çıkmıyordu.
Arı çıkmayan koloniyi açtım.
Arı saldırdı, dedim madem saldırıyorsun senin çalışmanda lazım, hemen körüğü yakıp çıta çektim. Ben bazı konularda aşırı inat birisiyim. Bir bölme vardı çok zayıf, zaten 2 çıtayla kışa giren arılardan biriydi. 2 çıta balı bitirmiş, yan taraftanda iki yedek çıta balıda bitirmiş. Kovanda gram bal kalmamış, büyük ihtimal yağmalanmış, zayıf koloniler fazla bal tüketir ama bu kadarda degil. Hemen depodan iki çıta bal alıp ortasından biraz sırları açıp koloniye verdik, boş çıtaları silkelyip aldık. kolay kolay adam olacak bir arı degil ama benim takıntılarım var işte. Eninde sonunda sezon biterken kendisini toparlar, bu tür kolonilerle aslında hiç ugraşılmamalı, iki çıta arı 2 anaarımı kesti, şu an içindeki anaarı üçüncü anaarı.

Bir başka sorunlu koloni ağustos ayında iki kolonide son anaarı üretimi yaptıgım yan yana iki koloniden biri. Tüm kolonilere polen geliyor, bu kolonilerin birisine polen gelmiyor. Polen gelmeyeni açtım anaarı yok ve yalancıya kaçmış ve erkek yavrular kapanmış durumdaydı. Yandaki koloniyle birleştirdim, direk kat atıp araya gazete koyıp gazeteye bıçakla kesikler yaptım. Analı kovanla birleştiğinde yumurta atan yalancı anaları gittikleri kovanda besleyen olmayacagı için yumurta atamayacaklardır.

Bakın iki kovanda sorun yaşadım, ikiside sorun olma ihtimali yüksek koloniler, birisi hem zayıf hemde iki kolonide sonbahar anaarıları vardı.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk