Gönderen Konu: arıları günün hangi zamanında kekleyelim ?  (Okunma sayısı 6713 defa)

Halileroğlu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 11
  • Arıcı olmak bir ayrıcalıktır
arıları günün hangi zamanında kekleyelim ?
« : 26 Kasım 2010, 21:29:57 »
 arılara yanlış bir zamanda verilen kekin bize doğuracağı ciddi sorunlar ne olabilir ?
Fizyoterapist

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.118
    • Ali Türk
Ynt: arıları günün hangi zamanında kekleyelim ?
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2010, 19:46:38 »
arılara yanlış bir zamanda verilen kekin bize doğuracağı ciddi sorunlar ne olabilir ?


Halileroğlu;
Günün hangi saatinde veya konunun başlıgı arasında bir sorun var, hangi mevsim, kekleyelimi demek istediniz tam anlamadım. Çünkü bizde kek uzun yıllardır yanlış mevsimde kullanlıyor, bende bu yanlışı yapanlardan birisiyim.

Kekle alakalı bir yazım vardı onu buraya atıyorum. 2008 yılının 11. ayında yazmışım.

ARICILIKTA KEKİN YARARLARI,ZAMANSIZ KULLANIMINDA ZARARLARI

Öncelikle bir canlıyla çalıştığımızı unutmamalıyız,ve bu canlının bir ömrü var ve bu ömrü en iyi şekilde yaşaması gerekir.İşçi arıların ömrüne bir göz atar isek,yumurtadan 21 günde işçi arı olarak doğuyor,20 ün iç hizmetlerde çalışıyor,20 gün civarı da dışarı çalışıp ölüyor.Bu süreler daima önem taşır bu hesapları devamlı yapmamız lazım.Arıların nektar akımına hazırlanmasında kesin bu süreler dikkate alınmalıdır.Toplamda yumurtadan ölüme bu hesaplara göre 60 gün vardır.Yada yumurtadan doğuma kadar bölümü çıkarırsak 40 günde ölüyor.Burada en ilginç bir şey var,40 günde ölen arılar kışa denk geldiklerinde 5- 6 aya varan ömürlere ulaşıyorlar.

Birde arıların yaşadıkları ortama bir göz atıyoruz.14 derece altına düştüğünde ısı,arıların kasları işlevlerini azaltıyor.10 derecenin altına düştüğünde de uçmazlar.7 dereceden aşağıdaki ısılara maruz kalırsa felç olup kıvrana,kıvrana ölüyorlar.Arılar normal hallerinde bırakılırsa bu yukarda sayılanlar doğal olarak tekrar edecektir.Ama dışardan müdahalede bulunursanız 10 derecede bile arı uçmaya başlar ve çoğu telef olur bunu yazının sonunda yazacağım.

Birde bu arı dediğimiz canlı ömrü boyunca polen hariç sıvıyla hayatını devam ettirir.Poleni de kullanırken ve yerken değişik işlemlerden geçirdiğini biliyoruz.Peki arı kek yer mi diye bir soru sorarsak kendimize?.Arı keki her zaman yer,kışın ortasında ver gene salkımı bozar kekle uğraşır.Çünkü dışarıdaki ısı ne kadar düşerse düşsün kovan içinde belli bir değişken sıcaklık var.Salkımın merkezi farklı altı üstü farklı ısılardadır.Keki yedikçe de su ve dışkılıma ihtiyaçları olur,dışarı giden geriye gelemez.Kekin asıl zararı da bu değildir.

Peki keki ne zaman vereceğiz soruları sorulabilir.Benim şimdiki geldiğim nokta kek artık besleme ürünü değildir.Adı üstünde arıları kek leme de kullanılır.Yurt dışına baktığımızda Almanya ve Kosova’da arılara kek verildikleri tarihleri inceledim.Son bal hasadından sonra hemen kek verme başladılar.Buralardaki tarihlerden biz ne kadar geriden gidiyoruz herkes kendi bölgesinde bunu hesaplamalı.Yurt dışındada kek arıları beslemekte kullanılmıyor.Arıyı beslemek istersen ver bir kilo şurubu hemen çekip depolasın.Ama bir kilo keki ver arı 15 gün didinsin dursun.Yurt dışında kek yavru üretiminde kullanılıyor.Bizim ülkemizde kek her zaman her derde deva oluyor.

Birde doğal hayatta yaşayan arılara gene bir göz atar isek,bu arılara da hiç kimse ne kek nede şurup veriyor.Bunlarda hiç sorunsuz yaşamlarını devam ettiriyorlar.Dünyadaki arıcılarda arılarını doğal ortamdaki gibi bırakıyor,yapılması gerekenleri zamanında yapıp kenara çekilip baharı bekliyorlar.Türkiye’deki arıcılarda işler karışıyor.Benim anladığım arıyla insanı karıştırıyoruz.İnsanlarda kış salkımı yok ya,arılarda da olmaz diye bazı yiyecekler vermeden edemiyoruz.Sorunda burada başlıyor.Ülkemizde başı boş bir arıcılık var,bir şeyleri zamanında yapmamaktanmı kaynaklanıyor bilemiyorum.Ayrıcada nereden bu kek işi başladı ve devam ediyor orasıda ilginç.


Arıcılığı bilinçli yapan ülkelere baktığımızda arılara kek veriliyor,veriliyor son baharda arı nüfusu doğra çıktığında keki kesip hemen invert şurupla tüm çıtalar bloke ettiriliyor.Burada bizim anlamadığımız bir başka olay ise şudur.Bizde arıcılarımız kek verirken bulundukları hava durumlarına bakıyorlar,kek verildiğinde önümüzdeki 45 günü etkilediğini hesap edenler yok.Kek demet artı yavru demek,çıkan yavruların yerlerinin balla doldurulması demektir .Bunu yapabilmek için yavruların çıkması için 21 gün gerekiyor 15 günde çıtaların bloke çalışması onun peşinden de açık balların de sırlanması gerekiyor.Bunların bir şablon içinde yapılması gerekiyor.Ülke olarak böyle bir şablonumuz maalesef yok.Ben bu gün kek verdim demekle olmuyor taa 45 gün sonrasını ve mevsim şartlarını düşüneceğiz bu işi yaparken.Şimdide kış arılarına kekin zararlarını yazalım.Yabancı ülkelere baktığımızda kekle doruğa çıkan kış arısı nüfusuna onlar neler yapıyor bizler neler yapıyoruz.Burada yapılan işlemler arıların ömürlerini kısaltmamalı yani arıları yormamak lazım.Yabancı arıcılar buna çok önem ve özen gösteriyorlar.Kış soğukları gelmeden hemen invert şurupla kovanlardaki tüm boş çıtaları bloke ettirmeye başlıyorlar.Verilen şurup miktarı bir seferde 5 litre civarında,her çıkan yavru gözüne hemen şurup basılıyor.Yaklaşık 15 litre şurup 2-3 hafta içinde kovana verilip yavru da sonlandırılmış oluyor.Kışın yavru demek riziko demektir.Arının olur olmaz işler yapması demektir.Burada neden adamlar şeker şurubu değil de invert şurup veriyorlar soruları sorulabilir.Kışa girdik artık yavru yok,yukarda da bahsettik bu arının da bir ömrü var bu ömüre zeval gelmesin diye invert şurup veriliyor.Arı şurubu alsın ve hemen depolasın diye.İnver şurubun diğer adı da yapay baldır balla aşağı yukarı aynı özelliklerdedir.Arı hiç yorulmadan tüm çıtaları bloke ediyor ve huzurlu bir şekilde baharı beklemeye başlıyor. Kış arıları pisikoljik olarakta rahat stok problemi yok.


Gelelim bizim yaptıklarımıza.Kışı olmayan yerlerimizde var orasıyla başka yerler karıştırılmasın.Yurtiçi kaynakları o kadar taradım kışın kek verin yada verilebilir diye bilimsel bir yayın yok.Kış olmayan yerlerde bile ekim ayında beslemeler kesilmiş ta şubata kadar.Arılara ne kek vermişler nede şurup.Kışa belli bir arıyla girdik.Bu arılar bizi bahara taşıyacak ve bu kış arılarınında yedeği yoktur.Hayvanlar kış salkımına girerken keki verirsek bu arıları acayip yormuş olacağız.Çoğu bırakın baharı kışın ortasında mevta olacaktır.Kış arılarının ömrünü kek vererek kısaltıyoruz.Arı kışın çalışmadığı zaman çok uzun süre yaşıyor,ama verilen kekler arıların ömrünü kısaltıyor.Şimdi tüm dünyadaki arıcılar yanlış bizmi doğrusunu yapıyoruz.Yada kışın arılara kek verildiğine dair kaynaklarımız nelerdir.Yapılan iş arının zaten tabiatına aykırıdır.Sıvıyla yaşayan arıya katı yiyecek veriliyor,yaz ortasında olsa bir hedefimiz var bir ölürse üç doğuyor.Kışın böyle bir ihtimalde yok kendi elimizle arılarımızı bahara daha zayıf çıkarıyoruz.Birde bahardaki arı kayıplarının bence nedeni budur,kışın sağ kalanlar baharda son nefeslerini vermekte.Baharda o kadar hızlı ölüm oluyor ki diyorum herhalde kovanlarda arı kalmayacak.Kış sakımına hazırlanmış arıya şurup ve kek vermek arının ömründen çok şeyler götürüyor.Bunu daha bizim bilim adamlarımız henüz yazamadılar.Belkide kekçilerle anlaştılarki yazamıyorlar.Birde kek satıcıları vardır üç kuruş kazanacağım diye insanları yanlış yönlendirenler,bunlar kek verin derken kaynakları nelerdir açıklasınlar arının üstünden keki eksik etmeyin demekle bu işler olmaz.Sonuçta bu yazıları bilim adamıyım diyenler yazmalıydı.Tabi yazdıkları yazılarında faydalandığım kaynaklar deyip,bir sürü yabancı yayın verecektir.Onlar ne zaman yazar bilmiyorum ama ,bizim oralarda aş deliye kaldı derler.

Not:Kış arılarının önemi yeni çıktı.Daha önce böyle söylemlerimiz yoktu,buna sebepte Almanya'daki kaynaklar.

Yazımın linki ise aşagıda.

http://bengittim.blogspot.com/2008/11/aricilikta-kekin-yararlarizamanisiz.html

« Son Düzenleme: 05 Aralık 2010, 21:00:35 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 156
Ynt: arıları günün hangi zamanında kekleyelim ?
« Yanıtla #2 : 06 Aralık 2010, 21:24:59 »
           Değerli dostlar,arıya kek vermek adetini sorgulamamız gerekir.Ne kazanıyoruz ne kaybediyoruz.Kek zamanı ne zamandır.Kek yaparken dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir.Kek vereceksek kesinlikle erken ilkbahar da vermememiz gerekir nedeni ise,bahara çıkan işçi arı,keki alabilmesi için suya ihtiyaç duyacağından,arı suya uçarak ömrü azalacak veya soğukdan etkilenip ölecektir.Her iki durum dada kolonide işçi arı sayısı hızla azalacaktır.Bu durumda fayda yerine zararını göreceğiz.Şayet verme amacımız arının açlık sınırı nedeniyle gündeme gelmişse,Ali beyin şeffaf naylon torba ile yaptığı şuruplamayı  yapmalıyız.Şurubumuz invert olmalı.Kek verme işi arıyı oyalanmasına yol açar.Sağımdan sonra polen sıkıntısı çeken bölgelerde işçi arısayısını artırmak yani kış arısını çıkarmak için kek verilmesine karşı değilim.Taraftarım.Kek yaparken kendi imkanlarımız zorlanmalı ve steril çalışmaya özen gösterilmelidir.Bu şartlara uyulmaz,zamanlamayı yapamazsak asıl kendimiz keklenirizSaglıcakla kalın.

Adem DOĞAN

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: arıları günün hangi zamanında kekleyelim ?
« Yanıtla #3 : 27 Aralık 2010, 22:59:18 »
Size katılmıyorum arkadaşlar, kek verme olayı bölgeden bölgeye , iklime bağlı olarak değişir kış mevsiminde elbette nerede olursa olsun kek verilmemeli ama benim gibi rakımı deniz seviyesi olan ve yavrulama faliyetinin hiç bitmediği ve kışı ılık geçen, arının su ihtiyacını karşılayabilme problemi ve donma riski olmayan bir bölgede erken ilk baharda kek bir artıdır diyorum.Bunu bizzatihi denedim kek verilmeyen baharlarda arılar daha geç ve daha yavaş gelişti.Kekin yeri ve zamanına dikkat çekmek isterim.Şu anda da birçok arıcı kardeşimizin bloklarından biten kekleri tamamladıklarını gururla yazarken buradan da kek karşıtı yazılar yazdıklarını görüyorum.İnvert şurubun faydalarının hangi bilimsel gerçeğe dayandığını merak etmekteyim ya da faydasının olup olmadığını, ..... isimli enzimin arıcılık camiasından tanınmış kişilerce reklamları yapılmakta fakat bu enzimin şu anda aktif satışının bulunmadığını arıcı arkadaşlarımın bilmesini isterim.Şerbet sadece su ve şekerden olacak diyen Sayın hocalarımız üniversite kürsülerinde yıllarını boşuna mı harcamıştır acaba... :o

(Yazılarınızda kişi ve marka isimlerine yer vermezseniz daha iyi olur. Ali Türk)
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2010, 23:42:44 Gönderen: Arı Bakanı »

Şekerli

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: arıları günün hangi zamanında kekleyelim ?
« Yanıtla #4 : 27 Aralık 2010, 23:34:48 »
Alıntı
İnvert şurubun faydalarının hangi bilimsel gerçeğe dayandığını merak etmekteyim ya da faydasının olup olmadığını.
Bu merakınız gidermekten büyük haz duyarım, tabiki bilimsel olarak...

Buraya tıklarsanız bu konuda yapılmış olan sadece bir çalışmanın sonuçlarını ve niye invert dendiğinin mantığını anlarsınız zannedersem! http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=219.msg700#msg700

Keke kimsenin karşı olduğunu duymadım, sedece verilme zamanı yanlış deniyor!

http://alisekerli.blogspot.com/

« Son Düzenleme: 27 Aralık 2010, 23:50:45 Gönderen: Şekerli »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.118
    • Ali Türk
Ynt: arıları günün hangi zamanında kekleyelim ?
« Yanıtla #5 : 28 Aralık 2010, 21:24:30 »
Size katılmıyorum arkadaşlar, kek verme olayı bölgeden bölgeye , iklime bağlı olarak değişir kış mevsiminde elbette nerede olursa olsun kek verilmemeli ama benim gibi rakımı deniz seviyesi olan ve yavrulama faliyetinin hiç bitmediği ve kışı ılık geçen, arının su ihtiyacını karşılayabilme problemi ve donma riski olmayan bir bölgede erken ilk baharda kek bir artıdır diyorum.Bunu bizzatihi denedim kek verilmeyen baharlarda arılar daha geç ve daha yavaş gelişti.Kekin yeri ve zamanına dikkat çekmek isterim.Şu anda da birçok arıcı kardeşimizin bloklarından biten kekleri tamamladıklarını gururla yazarken buradan da kek karşıtı yazılar yazdıklarını görüyorum.İnvert şurubun faydalarının hangi bilimsel gerçeğe dayandığını merak etmekteyim ya da faydasının olup olmadığını, ..... isimli enzimin arıcılık camiasından tanınmış kişilerce reklamları yapılmakta fakat bu enzimin şu anda aktif satışının bulunmadığını arıcı arkadaşlarımın bilmesini isterim.Şerbet sadece su ve şekerden olacak diyen Sayın hocalarımız üniversite kürsülerinde yıllarını boşuna mı harcamıştır acaba... :o

(Yazılarınızda kişi ve marka isimlerine yer vermezseniz daha iyi olur. Ali Türk)


Adem Doğan;
Kimseye katılmak zorunda değilsiniz. İklimler ülkemizde farklı doğrudur. Ülkemizde kek yanlış zamanda kullanılmakta. Yok efendim kek verilen arılar iyi gelişirmiş, bunlar hikaye, yıllardır arılarımıza yanlış zamanda kek verip onları zayıf düşürdük. Bunun göstergecide bahar balı hasatı yapan var mı?

Yılardır bahara ceset kovanlar çıkarıyoruz, kestane balına ben kendim haziran ayının ortasında 15 çıta arıyla hiçbir zaman giremedim. Bende geçmişte kek bol bol kullandım.

Balı olan koloniye hiç bir zaman kek verilmemeli bu benim görüşüm. Koloni aç ise de bunu şurupla çok kısa sürede tamamlarsanız. O zaman niye kek?

Bazıları bloklarda kek ikmali yapabilir. Çaresizlikten yapıyor o gördüklerin. Kovanla sonbahara girdiler ruşete düştüler, sonra kış günü arı bitmeye başladı, sonrası sıcak yere arı taşıyıp  kele ve şurupla arıya yavru yaptırma çalışanlar kimseye genel örnek olmaz. Zaten o kovan taşıyanların açıklamalarına bir bak, diyorlar ki bizim arımız istediğimiz gibi, nufusunu azaltıyor. Ne güzel, o zaman niye yerinde durmuyorsun da başka yere arı taşıyıp, kek vererek kolonileri yavruya zorluyorsunuz, bunu son bahar gelmeden yapsalardı ya.

İnvert şurupta bilimsel bir makaledir.
Bizim hocalarımız hep proje hocasıdır, ben bitirilmiş projeler görmek istiyorum. Efendim bu hocanın etiketi çok büyükmüş, etiket bir şey yapmıyor. Bir çuvaal ehliyeti dolduralım ve bir arabanın direksiyon koltuğuna koyalım, bakalım arabayı kullanabilecek mi?
Senin bahsettiğin hocalar arıcılığın 30 sene gerisinde kalmış.
Koloni yönetimini bile beceremeyen ve hala taş devrinde kalma, kovan birleştirerek 80 binlik koloni oluşturulmasını anlatmakta. Kovanları birleştireceksek niye koloni yönetelim ki. Nasıl yönetirsen yönet 80 bin nufus yapamıyorsun. Ben bu sene hiç desteksiz 80 bin nüfuslu kolonilerle çalıştım. Bir çok arıcı kestanede hiç ses çıkaramadı, hani çok iyi arıları vardı bu kişilerin, ben hasat yaptım. Kestane balı hasatını kek kullananlardan kaç kişi yaptı? Trakya da bir çok arıcı yer değiştirdi ben gene hasat yaptım. Ben bunları laf olsun diye söylemiyorum, kanıtlarım var ve ortadadır.

Nedense bu sanal alem laflardan ibaret. Kanıtlar kimsenin işine gelmiyor.....
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2010, 21:30:31 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk