Gönderen Konu: SALDIRGAN ARILAR  (Okunma sayısı 110194 defa)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: SALDIRGAN ARILAR
« Yanıtla #45 : 15 Nisan 2012, 21:47:14 »
<a href="http://www.dailymotion.com/swf/video/xq5dab" target="_blank" class="new_win">http://www.dailymotion.com/swf/video/xq5dab</a>

Saldırgan arılarla çalışmak :o
Arılıkta maskesiz gezen biri için acayip ızdıraplardan birisidir.
Biz kış boyu sürekli arı açtık. 1. Ay olsun, 2. ay olsun, 3. ay olsun, hepsi arşivimizde var, çok soğuklarda bazen surat maskesi takıyoruz, o bile acayip zor geliyordu ;D

« Son Düzenleme: 15 Nisan 2012, 22:48:44 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #46 : 15 Nisan 2012, 21:56:35 »
Bugün köyde bir kaç kovan arısı olan bir komşumuz dedi ki:

Kışa 4 kovan ile girdik 1 kovan sağlam çalışıyor diğer kovana da arada giren arılar var yağma olabilir düşüncesi ile bakmak istedim. Kovanların dışına hafifçe "tık,tık"  dokundum aman aman dokunmaz olaydım çevredeki evlere bile saldırdı arılar. Hemen körüğü yak, maskeyi giy, kovan girişine duman verip sakinleşmelerini bekledik.

Velhasıl ben bile sakin arı ile çalışır iken unutmuşum. Sağlam ve sıkı giyinmek bilmediğin bir arının yanına gider iken çok çok önemliiii...

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #47 : 21 Şubat 2013, 14:50:11 »
Aydıncık gezimiz sırasında bazı komşu arıcıların kolonilerinede bakım yaptık. Bakım yaptığımız koloniler tipik akdeniz arısı ve bu kadar inat arı ilk defa görüyorum.

Arkadaşlarım ve arı sahibi arıların çok saldırgan olduğunu söyledi ve illa eldiven kullanmam konusunda uyardılar. Çizme ve eldivenler geldi ben eldiven kolay kolay kullanmıyorum dedim. Arılar körükten tırsmıyordu, belli benim kafadalar ve geri adım atmıyorlar.

Önceden önlem olarak yanımda spreyli bir kaba surup doldurmuştum, birde bu kontrol işinde hızlı olursanız, arıları havalandırmadan işi bitirmeniz gerekmekte. Benim kolonideki bal ve ana varmı, yavru varmı gibi kontrollerim videolarım var, 2 dakika sürmemiştir. Süre ne kadar kısalırsa saldırganlık o kadar azalır, çünkü arıya dumanı verdiniz arı tehlike var, karnımızı doyurmalıyız diye bala yumulduklarında sizde işi bitirmelisiniz, arılar doydumu sizi iğneleriyle ziyarete başlayacaklardır ;D

35 Koloniyi kısa sürede kontrol etme imkanı sağladım, bir koloni aç çıktı içinde gram bal yok, yandan ballı çıta verildi ve üzerine şurup ver diye not düşüp geçtik. 2 Koloni anasız çıktı boydan boya erkek arı dolu çıtalar vardı. İki koloniye açık kapalı yavru vermem gerekiyordu birisini, iş bitimi yaparız diye sona bıraktım. Senmisin bunu sona bırakan, yalancıya kaçan sakin, güçlü koloni açmam gerekiyordu yavrulu ve arılı çıta almak için. Bir açtık arı havalandı bir daha inmedi, bir açık yavrulu bir çıta bulup anasını üç ayrı kişi kontrol etti göremedik ve anasız koloniye bu yavrulu ve arılı çıtayı verdik.

Güçlü bir koloniyi ikinciye açmanın cezasını çektik, ortalık bir karıştıki sormayın.
Arılıktan toparlanıp hemen çıktık, toplamda eldiven ve çizme kullanmadım, iki iğneyle çok saldırgan denilen arıları kontrol ettim. ;)
Arılıktan çıktık kesinlikle abartmıyorum, en az 400 metre öbür tarafta bizim arılar var ve oraya kadar arılar peşimizi bırakmadı, hadi siz deyin 300 metre. En son arılardan kurtulmak için bir seraya girdik. Arılık civarındaki 300-400 metrelik çapa giren iğneyi yedi 8)
Kendi arılığımızda bile maske kullanmak zorunda kaldık.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

YUSUF ŞİMŞAK

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
« Yanıtla #48 : 22 Şubat 2013, 18:05:05 »
SLM....

Sayın Bakanm.

İnsan bir arının aleyhinde bu kadar konuşur mu  :(

Bu arının hastası var be hastası :'(

Üstelik bir arı zehirinin yani iğnesinin ne kadar değerli olduğunun farkında değilsin gibime geliyor ;)

Hadi bu kadarını bilmiyorsun varsayalım , bekçi olarak kullanıldığını da mı bilmiyorsun ;)

Seni Bakan yaptık ama anlaşılan sen hiçbir şey bilmiyorsun ;D

Bazıları mazoşisttir belkim ne biliyorsun ;D En azından insanların zevklerine saygı duy ;D

SLM ve Muhabbetle...
:)

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #49 : 15 Nisan 2013, 21:03:05 »
arılarda hırçınlık
evet bazı dönemler hırçın ve hatta hırçın ötesi arılarım oldu.
arıların hırçınlığını arttırıcı bazı şeyler var bunlar biraz acemi lik dönemlerinde çok yapılıyor
tamamen ırktan kaynaklanan durumlarda var tabi

ben hırçınlığı azaltan iki şeyden bahsetmek istiyorum
1-tel yada plastik altlık
havalanma ne kadar iyi olursa arı o kadar rahat oluyor  yazında  kışında aynı bu durum
2-arı üstüne örtülen bez     şeffaf naylon olursa  arı kapağı açtığınızda ışığı hemen görüyor ama üstü hala örtülü olduğu için ışığa doğru bir fırlama yapmıyor
almanyadaki arıcılık videolarına dikkat ederseniz örtü olarak bu şeffaf naylonu görürsünüz

ben çok hırçın bir arıma hem plastik altlık hem naylon örtü kullandım hırçınlık yarıyarıya azaldı birazda ben daha fazla nazik olarak çabuk olarak işimi hallettim faydası oldu..
 illede o hırçın arı ile çalışacak olanlara belki fayda sağlar diye yazayım dedim.

mehmet sıçramaz

• Acemi Üye
  • *
  • adana/ imamoğlu
« Yanıtla #50 : 11 Mayıs 2013, 23:49:28 »
geçen gün tek çıta olan kovana bir yumurtalı çıta ile 2 çıta genç arı çırptık arılar 2,3 gündür eşek arısı gibi kovana yaklaştırmıyor acaba neden böyle oldu şurup bile veremiyorum cinsini bilmiyorum ama kendi kovanlarında böyle değillerdi kontrol bile edemedim

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #51 : 03 Haziran 2013, 14:58:53 »

Saldırgan arılarla çalışmak acayip zor ve zahmetli. Video içinde bir cümlem var cinsi belli olan arı bu şekilde saldırmaz diyorum. Bu arı kafkas arısı olsa böyler saldırmaz, bu arı İtalyan arısı olsa gene böyle saldırmaz, bu arı karniol arısı olsa gene saldırmaz. Saldırgan arılar ileri derecede melezleşip, yozlaştıklarında böyle çılgınca saldırabiliyorlar. Ben arılığımda boy maskesiyle çok nadir, arı indirip bindirirken olabilir. Normal şartlarda surat maskesi yeterlidir. Zaten arı sizinle uğraşmıyorki işine bakıyor.
Bu tip saldırgan arılara arıcılar isim takmışlar, kılıç arısı diye, sakin olup dikine petek ören arı yokmu sanki?
Bu tip arılarla çalışanların Allah yardımcısı olsun, hele gezginci ise konakladığı yer yerleşim yerlerinden oldukça uzak olmalı.

Bir tek koloni arılığımızı duman etti.
Arılıkta bulunan iki yavru köpek ormanın içinden çıkmıyorlar :D
iki gün içinde saldırgan misafiri yolcu ediyoruz, ellerim hala kaşınıyor :o

Ali Türk

erkanduzce

• Ziyaretçi
« Yanıtla #52 : 04 Haziran 2013, 12:08:10 »
yani ali bey
kendi arılığımızdaki çok verimli olan ama hırçın olan arımız dan ana arı üretirsek
bu şekilde  en verimli olan kolonilerimizi arttıırsak
 çevremizde de bir kaç çeşit ırk erkek olsa
 manzara video daki gibi mi olacak...

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #53 : 04 Haziran 2013, 23:22:59 »
Arılığımda bir tane bile olsa saldırgan kovana tahammülüm yok bir yudum su içemedim maske üzerinden içerken burnumdan gelip soktu Allah muhafaza maskede bir delik bulsalar ecel geldi say :(

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #54 : 04 Haziran 2013, 23:44:32 »
Bir defasında maskesiz,gözlükle arılara bakıyordum.En son kovana bakarken birkaç arı yüzümün etrafında uçuşmaya başladı.Elimle itelerken birisi geldi burnumun altından soktu.Elektrik çarpmışa döndüm. :)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #55 : 06 Haziran 2013, 09:59:26 »
yani ali bey
kendi arılığımızdaki çok verimli olan ama hırçın olan arımız dan ana arı üretirsek
bu şekilde  en verimli olan kolonilerimizi arttıırsak
 çevremizde de bir kaç çeşit ırk erkek olsa
 manzara video daki gibi mi olacak...

Erkan ülkemizde bu benim kendi düşümcemdir, katılan ve katılmayan olabilir, arıcılarımız cahil bırakılmıştır. Arıcımız saf arı nedir, F1 arı nedir, hibrit arı nedir bilmiyor. Bunları arıcı bilirse kimse onu uytamaz ve kandıramazdı.

Ülkemizde 1984 den beri kafkas damızlıklar kullanılıyor, bu forumda bunun belgeleri var isteyen arayıp bulur. Arada geçen süre 30 yıl civarında, gezginci arıcılar ülkemizin her tarafına gidip gelirler. Her bölgeye bu kafkas damızlık olsun f1 olsun girdi ve uzun yıllar devam etti.

Bunu herkesin anlayacağı şekilde örnekleyeyim, sizin bölgenizdeki arı beyaz, yani süt olarak düşünün, ülkemizin bazı noktalarından siyah üretilip her tarafa gönderildi bunada kahve diyelim. 30 Sene boyunca süte kahve kattık yani :)

Sütlü kahveye şimdi birileri oturduğu yerden isim koyuyor, efendim bu bölgenin arısı, birisi buranın ekotipi, bir diğeri, bu arı Anadolu,bir başkası bu arı yerli demekte.
Yani siz soyu bozulmuş ve aşırı derecede melezleşmiş arılara istediğiniz ismi takabiliyorsunuz.

Arılara isim takamazmıyız bal gibi takarız.
Islah çalışmanı yaparsın bir verimli hat oluşturup bunun denemeleri yapılır, bu arıya oturup bir isim verilir ve bu arıdan üretilenler birbirinin kopyası gibi hepsinin ortak özellikleri ortalama aynı olmalı.

Adam arım eketip diyor, ekotip arı demek için kaynaklara bakıyoruz, 20 bin kovan aynı özellikte olmalı deniliyor. Bir bölgeye giriyoruz, binşlerce kovan atıyorum hepsi sakin veya hepsi saldırgan olmalı, bırakın bölgeyi bir kişinin arılığında her koloninin huyu farklı bu arı nasıl ekotip veya yerli yada Anadolu.

Bunları bileceğizki karşımızdakiler bizi keklemesin.

Ülkemizde Saf Kafkas satışı vardır, F1 kafkasta vardır. Buna dikkat edin, saf yada f1 diyebiliyorsunuz.

Peki arım yerli diyenin arısının safı varmı, arım Anadolu diyenin safı veya f1 leri varmı, arım ekotip diyenlerin gene damızlıkları nerede.
Gene piyasada o kadar karniol arı satan varki, kimse karniol f1 diyemiyor, karniol arısı veya anası diyorlar :D
Bu karniol işide ekotip veya yerli işlerine döndü.

Erkan gelelim senin soruna. Ana arıların saf degil ise ne üretirsen ürek sonu belli olmayan ve verimleri birbirine benzemeyen ana arılar ortaya çıkar.

Elinizdeki damızlıklar sabitlenmiş ise istediğiniz yerde üretim yapın en az %50 sizin damızlığınız olaya hakim olmakta ben bunları yaşayarak görmekteyim. Bir önceki yazımda bunu açıkladım.
Benim çok sakin saflarım var, olaya hakim olabilmek için analara hakim olunmalı. Anaya hakim olamazsanız erkeklerede hakim olma hakkınız yok.
Bunu şöyle izah edeyim, ana arının kopyası erkeklerdir, bunu yayınlarda şöyle izah ediyorlar, ana arının erkekleri ikiz kardeşidir gibi söylemler var, yani ikizler genelde aynı olurlar.

Ülke olarak yıllardır herkesin bir ana arı veya ana yenileme teknigi var, her geçen yıl bir öncekinden kötü olmaya devam ediyor.

Ülkemizde arıcılık adına hiç bir ıslah çalışması başlanılıp bitirilmediği için ıslah için kim ne derse desin , size sunulanı yemek zorundasınız. Siz bir ıslah çalışması yapıp damızlıkları oluşturursunuz ve gen bankanızı kurarsınız, o zaman ıslah adına bir şeyler söylersiniz, aksi taktirde bize sunulan makaleleri yiyeceksiniz, şurası yanlış deme şansınız olmayacaktır.

Düne kadar düşünün suni tohumlama için neler diyorlardı, şimdi ahırda bile suni tohumlama yapanlar var 8)
Bazı şeylere hakim olabilmek için ya izole bölgeniz olacak yada suni tohumlama yapacaksınız, ve istediğiniz anaları kopyalayacaksınız, yoksa yerli ekotip Anadolu demeye devam  ::)

Ali Türk

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
« Yanıtla #56 : 06 Haziran 2013, 13:00:16 »
Saldırgan arımı aman aman ben almayım  :-[
Maskesiz stressiz çalışmaya alıştım bundan sonrada öyle devam etmesini istiyorum.
« Son Düzenleme: 06 Haziran 2013, 13:02:20 Gönderen: Mehmet Yüksel »

seyiteser

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #57 : 07 Haziran 2013, 09:35:09 »
2006 yılındaki arım böyle bir şeydi. Yediğim iğneleri yanyana dizsem Van'a birkaç kez varır gelir. Köyde adımız çıkmıştı. Evini beklemeye neden köpek alacaksın ki Seyit'in arıdan bir kovan getir, sen dahil kimse giremez eve diyorlardı. Allah o günleri tekrar göstermesin. Bu yıldan 15 karniyol ve geçen yıldan iki karniyol var. Bahçede kısa kollu tişörtle dolaşıyorum. Arılara öyle bakıyorum. Allah senden razı olsun Ali abi, ve dahi Mehmet Yüksel'den. :D