Gönderen Konu: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?  (Okunma sayısı 59140 defa)

Mustafa DOĞAN

  • Ziyaretçi
DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« : 08 Temmuz 2010, 15:21:46 »
Damızlık ana arı nasıl elde ediliyor Ali abinin bir yazısında okumuştum damızlığın yavruları aslında saf  ama f1 denmeli diyor du. f1 anayı f1 erkekle  izole bir yerde çifleştirsek yada süni dölleme yapsak bu f1 damızlık olmaz mı?
(bu arada herkesten özürdiliyorum biraz çok konuşuyorum açtığım konular bazılarına şaçma gelebilir aslında  aklımda yığınla konu var ama inşallah zamanla onlarıda açarım
bana katlandığınız için saolun)

Şekerli

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #1 : 08 Temmuz 2010, 20:46:08 »
Damızlık ana arı nasıl elde ediliyor Ali abinin bir yazısında okumuştum damızlığın yavruları aslında saf  ama f1 denmeli diyor du. f1 anayı f1 erkekle  izole bir yerde çifleştirsek yada süni dölleme yapsak bu f1 damızlık olmaz mı?

Saf ırkın yavruları tabiki saf olur. (zannedersem "damızlık" derken saf ırkı kastediyorsun)

Saf ırktan ana arı yaptırıldığında doğan anaarılar , yani saf ırk kraliçenin kızları olurlar...

Bu kızlar suni olarak veya doğal olarak ( izole bölgede) kendi cinsinden erkeklerle çiftleşirse doğan yavrularıda saf olur...

Ama doğal olarak kontrolsuz ortamda yerel arılar ile çiftleşirse , doğan yavruları saf olmaz .

Yani anaarı saf olmasına rağmen yumurtalarından doğan yavrular iki ırkın melezi olmuş olur...

İşte bu şekilde saf ırkın yerel arılar çiftleşmesine F1 , yani kullanma melezi diyoruz.

F1 ler yani kullanma melezleri saf ırklardan daha çalışkan olurlar yani aslında bizim kullanacağımız arılar kullanma melezi , F1 olmalıdır...

http://alisekerli.blogspot.com/

 

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2010, 08:48:25 »
Bu melezlere niye f1 demişlerde ne biliyim s1 dememişler yada v1 dememişler. Bilen varsa yazarsa sevinirim nerden kafama takıldıysa

Turan15

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2010, 17:32:04 »
Mustafa bey kendi arını üret te nasıl üretirsen üret, zamanla koloniler içerisinden en çalışkan bal verimi fazla olan kolonileri tespit edip onlardan da üretirsin. ben bu yıl, saf kafkasdan melez ürettim onları deneyeceğim,( Sayın Arı Bakanımdan Korniyol gelecek diye bakarsan aradan daha çok bahar geçer)
Zamanla bunlar kendiliğinden oluyor, Bol Bal almanız dileğiyle.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #4 : 14 Temmuz 2010, 08:02:50 »
Mustafa bey kendi arını üret te nasıl üretirsen üret, zamanla koloniler içerisinden en çalışkan bal verimi fazla olan kolonileri tespit edip onlardan da üretirsin. ben bu yıl, saf kafkasdan melez ürettim onları deneyeceğim,( Sayın Arı Bakanımdan Korniyol gelecek diye bakarsan aradan daha çok bahar geçer)
Zamanla bunlar kendiliğinden oluyor, Bol Bal almanız dileğiyle.

Turan15 dünyanın neresine gidersen git, damızlıklar ya saftır, yada hibrittir.
kendi anaarını ürette nasıl üretirsen üret söylemini, niye yabancılar demiyor da bizimkiler diyor hiç düşündün mü?
Bunları bize bilim adamlarız çaresizlikten önermektedir. Şimdiye kadar kim ıslah edilmiş arıyla çalıştı, yazıp çizenleri siz arıcımı sanıyorsunuz.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde neden arıcılar hazır anaarı kullanıyor, sitem oturmuş, hangi ırk isterseniz var.
Bende senin yukarda ki tavsiyelerine  zamanla aynen uydum, arılığımdaki iyi arılardan anaarı ürettin, sonuç bir çok anaarı ne olduğu belli olman, arılığımda saldırgan arı olmamasına rağmen çılgın arılar çıktı.
Bizim arıcılık ömrümüz denemeler yapmakla mı geçecek, bizim hocalarımız bilim adamlarımız, üniversitelerimiz bu işleri neden yapmıyor, hala 1950 yılında papazın söyledikleri üniversitelerimizde delik olarak gösterilmektedir, yok mu bizim bilimcilerimizde 60 yıl öncesinin söylemleri hala makalelerde duruyor.
Arı bakanından karniyol konusuna gelecek olursak, benim kapasitem belli ve her yerden anaarı isteniyor. Birde kaç kişiye senin sıran geldi anaarıların hazır dedimse, hayret edilecek bir şey oldu, hiç birisi gönder demedi, o gönder demeyenlere de bir daha sıra gelmemiştir. Bu iş o kadar zor ki, dışardan bakıldığı gibi değil, transferi, meme dağıtımı, anaların takibi ve toplanması, kargoya verilmesi, ben olmadığımda işlemiyor. Ben her akşam, akşam ezanı okunduğunda anaarı istasyonundan çıkıyorum, gece olmasa ve hava kararmasa hala çalışacağız yani :)

Hibrit damızlık üretimi ise safları elde tutmaktan dahada zordur. Bir çok ırkın karışımı olan yada bir saf ırkın başka saflarla karışımından yapılan  hibritler vardır. Bu iş için ya süni dölleme yapacaksınız yada bir kaç izole bölgeniz olması gerekir.
Buckfast arısı denilen papaz arısı hibrit bir kullanma melezi olurp, kullanma melezlerinden anaarı ürettiğinizde, anasına çekmemmektedir.
Sizin yukarda bahsettiğiniz kural buradada işlemiyor, papaz arısı çok iyi arı, fakat o iyi dediğiniz arıyı sadece kullanıp atacaksınız, o kullanma melezinden anaarı üretirseniz, sonuç berbat çıkıyor, damızlık işi çocuk oyuncağı degil, yada bizim düşündüğümüz gibi basit bir hadise ise hiç degildir.
 Size papaz arısı üretilen bir şema vereyim bakın bakayım olay ne kadar basitmiş. Birde belki çalışmanın sadece bir aşamasıda olabilir.8)

Bu şemayı yayınlamışlar fakat içerikte tam neler var bilinmiyor. İçerik verilse dahi, ülkemiz için söylüyorum, bu arıyı bizim memleketimizde üretecek kapasitede bilimciler malisef yok. Formülü ellerine verelim sonuca gidemeyeceklerdir, onların işi tercüme yapmak ve ömür kilometresi doldurmakla geçiyor.
Bakın bakalım buckfast arısının temelleri kaç yılında atılmış.

http://www.pedigreeapis.org/elver/origin/origin-en.html
Alttaki linkte buckfast arı üreticilerinin listesi vardır, hani birileri bende buckfast arısı üretiyorum derse adına bakın bakalım listede varmıdır :)
http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/index.html

« Son Düzenleme: 17 Temmuz 2010, 22:45:57 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Turan15

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #5 : 14 Temmuz 2010, 14:03:38 »
Ali bey size tamamiyle katılıyorum, sizin çalışmalarınızı günününe takip ediyorum ve nerden başlayıp nereye geldiğinizi de biliyorum, ben mustafa bey'e yazarak sitemim size idi sakın yanlış anlamayın. zaman zaman size yazdım ve geriye döndünüz, ben %98 Muğla arısıyla çalışıyorum geçen yıl bir saf 4 melez kafkas denedim bir Burdur bir Muğla yöresine taşıdım durdum ve hiç verim alamadım, muğlanın iyi petek ören, bal verimi ve yavru atımı iyi olanlardan kendim ana üretiyorum , sizede birkaç defa yazmama rağmen damızlık olsada 2-3 adet karniyol almak istedim ve bana dönmediniz, doğrudur zamanınız kısıtlı bende Devlet memuruyum arta kalan zamanlarda yapmaya çalışıyorum haklısın belki gelecek bahara listeye alırsınız, anlatmak istediğim aslında budur,
Tüm arıcı arkadaşlara çalışmalarında başarılar dilerim.

ismailyıldırım

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 13
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #6 : 14 Temmuz 2010, 19:07:02 »
ali abi bende mesaj atmıstım arı için ama, atılan mesaj geri gelmiyo en azından cevap versenız. Olur, olmaz veya şu zaman olur diye bizde hergun bı heycanla gelen mesaj varmı diye bakmayız

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #7 : 14 Temmuz 2010, 21:42:51 »
Maillerin genelde hiç birisine cevap vermiyorum bu imkansız, bana gelen maillerden sizin haberiniz yok tabiki. ???
Blogumda telefon numaram var.
Bana ulaşmak isteyen öyle bir ulaşıyorki, Muhteşem bey bile ikide bir kalkıp bana geliyor :)
Dün akşam beni Sadri beyle yanlız bıraktı ama olsun :(
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #8 : 14 Temmuz 2010, 23:38:26 »
Turan bey, nasıl üretirsen üret,yeterki  kendin üret derken elinde damızlık yok başkasındada yoksa,o zaman haklısın derim.Ülkemizde saf kafkas ana arı üreten kuruluşlar ve şahıslar ürettikleri damızlık ana arılar bölgelerinin izole bölge olduğu varsayımından yola çıkılarak kabul edilmiştir.Bir an dogru kabul edersek,hesabın saglamasında yanıldığımızı göreceğiz. Saglaması ana arılarının işçilerinde renk farklılığı olduğu,performans farlılığı,hırçınlık gibi farklı karakterler sergiledikleri görülecektir.Camili bölgesi kafkas arısının,Posof,Ardahan,Şavşat yöresi kafkas arısı ile farklı olduğu Sayın hocalarımızın araştırmalarında vardır.Gelin saglamayı siz yapın.30farklı kafkas ana arı üreticisinden f1 ana alın,1 yıl gözlemleyin.Aynı ise ben yanılıyorum.Arkadaşlarımız çok güzel çalışmalar yapmaktalar.Mesela Ali TÜRK kardeşimiz 1 yıl önce arılarını maske ile kontrolünü yaparken,1 yıl sonra maske kullanmıyor.Açıklaması şu arılarını elindeki diğer farklı arıları,f1 karniyol arı ile değişmesinin sonucudur.Sonuçları bizimle paylaşıyor.Ali bey atletle sagım yaparda başkası da yapamazmı,siz siz olun yapmayın.Ne zaman yapın sizde arılarınızı f1 karniyol ana arı ile değiştirin o zaman yapın ve paylaşın.Yıllar önce deli yusuf rahmetli sen neyaparsan o da yapıyordu.Birgün rahmetli ekrem amca anadan üryan soyunuyor o da soyunuyor,elbiselerini alıp kamyonuna biniyor,başkasıda yusuf amcanın elbiselerini alıyor oda şöför mahalline biniyor,rahmetli yusuf dayı da kamyonun kasasında erzincandan kemah kömür tuzlasına kadar geliyor.Benden demesi taklitcilğin sonu bedava soyunmaktır.1yıl önce 4 çerçeve  arıyı bilmeyenlerin bu işleri yapması ilerlemesini göstermez bende yaparım anlayışının eseri nin sonucudur.Selamlar,saglıcakla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #9 : 15 Temmuz 2010, 09:29:23 »
Bu melezlere niye f1 demişlerde ne biliyim s1 dememişler yada v1 dememişler. Bilen varsa yazarsa sevinirim nerden kafama takıldıysa

Arıgülü;
Niçin F1 demişler sorusunu, kesin bilmiyorum. Mantık olarak düşündüldüğünde bunun başka örnekleride var, ıslah edilmiş ve soyu belli olan canlı veya tohumlarda bu söyleniyor.
Örneğin yurt dışından gelen domates ve salatalık tohumlarınada F1 denilmekte. Kuralı koyan F harfini koymuş ise onun devamıda olabilir.

Sıradan üretilen bir anaarıya F1 diyormuyoruz, nedeni ise soyu belli degil.

F1 denildiğinde arıcılıkta safın doğal ortamda başka soy erkeklerle, (içlerinde kendi erkeleride olabilir) çiftleşmişine F1 deniliyor.

Bu F1 anaarıyı izole bölgede çiftleştirirseniz, saf anaarının erkekleriyle çiftleşirse, soyu neyse o soyda saf olacaktır.

Gene F1 anaarı olacak anaarıyı, kendi soyundan erkeklerden tohumlarsanız saf oluyor.

İşleme göre ya saf yada F1, buda soyun takibi yada soyun nerden gelip ne oldugunun delili oluyor.
Bu kuralı koyan A-B-C de diyebilirdi, gibime geliyor.
Sorunuza mantıktan hareket ederek cevap vermeye çalıştım, F1 in gerçek anlamını bilen varsa ve yazarsa iyi olacak.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Şekerli

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #10 : 15 Temmuz 2010, 13:35:46 »
Bir şeyler demek zorunda idiler değil mi? F1 demişler galiba fena da etmemişler:)

F harfi kullanımı genetikte çiftleştirmelerdeki sıralamayı gösteriyor.
F0 => F1 => F2 => ... şeklinde.

http://alisekerli.blogspot.com/
« Son Düzenleme: 15 Temmuz 2010, 13:42:44 Gönderen: Şekerli »

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #11 : 15 Temmuz 2010, 13:53:53 »
Sembolik gösterim sistemi ve şemalar şemalar Genetikçiler kalıtımı betimlemede şema ve semboller kullanırlar. Bir gen bir veya birkaç harfle temsil edilir. Bu temsilde büyük harf baskın aleli, küçük harf çekinik aleli temsil eder. Genellikle bir “+” sembolü bir gen için normal, mutant olmayan aleli temsil etmede kullanılır. Döllenmede ve Mendel’le ilgili üretme deneylerinde ebeveyn, "'parent'" sözcüğünün başharfi olan “P” ile, döl (yavru) F1 ile (“F” "'filial'" sözcüğünün başharfi, “1” de birinci nesil anlamında) ile değinilir. F1 neslindeki döller birbiriyle çiftleşince meydan gelen yeni nesildeki döller F2 olarak değinilir. Çaprazlamanın sonucunu öngörmede kullanılan yaygın şemalardan biri "Punnett karesi" olarak bilinir.

Genetikçiler insandaki genetik hastalıkları incelerken genellikle, özelliklerin kalıtımını temsil etmede "soyağacı çizelgesi" kullanırlar.

« Son Düzenleme: 15 Temmuz 2010, 13:57:58 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #12 : 08 Ekim 2011, 18:27:45 »
ana arı üzerine biraz düşünüp neler yapabileceğime baktım...
fakat eksik kalan bilgi      yapmak istediğime izin vermiyor.
bal çok veren
bal az veren
uysal
hırçın
kışın çok tüketen
az tuketen  vesaire örnekler çok fazla
ben kendi arılığımda üretebileceği ana arının sadece ..ana.. sını belirleyebiliyorum.
ona bir değer verip ben bu arıdan çoğaltayım diyorum.
fakat o beğendiğim ana arının kendi yavrusuna aktarabileceği genetik özellikleri bilmiyorum.
bu konuda çok yeri aradım çok kişiyle mesajlaştım.
.inanın hepsi başka bir şey söylüyor.
kısaca üç gurup oluştu diyeyim.
1. ana arı nın annesi BAL verimini belirler
2. ana arı nın annesi HUY durumunu belirler
3. ana arı nın annesi BAL VE HUY durumunun yarısını (kız ana )sonra çiftleştiği erkekler diğer yarısını belirler.
gerçekten işin içinden çıkamıyorum..
sizin yapmış olduğunuz ana arı üretimlerinde size belirgin olarak
ana arı nın yeni oluşacak ana arıya aktardığı nı farkettiğiniz bir durum varmı...
umarım anlatabilmişimdir.
kolaylıklar dilerim..

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #13 : 09 Ekim 2011, 11:05:40 »
ana arı üzerine biraz düşünüp neler yapabileceğime baktım...
fakat eksik kalan bilgi      yapmak istediğime izin vermiyor.
bal çok veren
bal az veren
uysal
hırçın
kışın çok tüketen
az tuketen  vesaire örnekler çok fazla
ben kendi arılığımda üretebileceği ana arının sadece ..ana.. sını belirleyebiliyorum.
ona bir değer verip ben bu arıdan çoğaltayım diyorum.
fakat o beğendiğim ana arının kendi yavrusuna aktarabileceği genetik özellikleri bilmiyorum.
bu konuda çok yeri aradım çok kişiyle mesajlaştım.
.inanın hepsi başka bir şey söylüyor.
kısaca üç gurup oluştu diyeyim.
1. ana arı nın annesi BAL verimini belirler
2. ana arı nın annesi HUY durumunu belirler
3. ana arı nın annesi BAL VE HUY durumunun yarısını (kız ana )sonra çiftleştiği erkekler diğer yarısını belirler.
gerçekten işin içinden çıkamıyorum..
sizin yapmış olduğunuz ana arı üretimlerinde size belirgin olarak
ana arı nın yeni oluşacak ana arıya aktardığı nı farkettiğiniz bir durum varmı...
umarım anlatabilmişimdir.
kolaylıklar dilerim..


Erkan;
Sen damızlık üretimi peşindesin. Arıcılar damızlık üretemezler, hatta bilim adamları da üretemez. Damızlık işi çok uzun süren ekip işidir.
Bende senin gibi çok araştırmalar yaptım, sonuç hüsranla bitti.
Damızlık işini yapan ekipler neler yapıyor ona bakılmalı.

Bu ekipte arıcılar, bilim adamları gerekli, bilim adamlarının branşlarıda farklı olmalı.

Şimdi damızlık işine girişildi diyelim yapılacak iş, bir gen havuzu oluşturulmaya çalışılıyor.
En iyi bal toplayan 10 koloni.
En iyi polen toplayan 10 koloni.
En iyi kovan savunan 10 koloni.
En iyi ana arı değiştiren yani yedekleyen 10 koloni.
En iyi hastalıklara yakalanmayan 10 koloni.
En iyi en sakin 10 koloni.
En iyi gelişip çoğalan 10 koloni.

Bu maddeler çoğaltılabilir.
Sizin nasıl bir damızlık istediğinize bağlı, belkide siz saldırgan bir damızlık istiyorsanız havuza en saldırgan genleri monte edebilirsiniz veya yağmacı bir damızlık osun derseniz yağmacıları gen havuzuna atıyorsunuz.

Bu uygulamalar izole bir bölgede yapılıyor. Yani sizin civarınızda sizden başka arı kolonisi olmayacak.

Bu havuz yaklaşık 200 koloniden oluştuğu söyleniyor. Bu kolonilerin yarısından ana arı yarısından erkek üretilip, testlere başlıyoruz.
Bu havuzdan üretilen ve ön plana çıkan kolonilerin ana arıları damızlık olarak devamlı üretilip testlere yıllarca devam ediyorsunuz. Verilere bakıldığında bu işin ilk meyveleri 5 yıl sonra alınmaya başlanılıyor.

Damızlık oluşturma işi bittiğinde, siz o havuzdaki arıların hangisinden ana arı üretirseniz üretin, genelde hep aynı karakterleri yakalayacaksınız. Yani her üretilen ana arıdan oluşan koloni en iyi bal toplayacak, en iyi polen toplayacak, en iyi şekilde kolonisini savunacak, en iyi şekilde ana arı yaşlandığında veya performansı yetmediğinde ana arısını oğul vermeden değiştirecek(yedekleme), bu koloniler hastalıklara yakalanmayacak, tüm koloniler aynı sakinlikte olacak gibi.

Bu çalışmaları arıcılar yapabilir mi? siz karar verin.
Ben elimdeki karniol arılarını yedeklerin alabilmek için 3 yıl uğraşıp, yerli saf karniol arıları üretebildim.

Bu konu çok emek ve uzun süren çalışmaları gerektirir.

Elinizde damızlık varsa onu üretip korumak için gene izole bölgeye veya suni tohumlamaya ihtiyaç vardır.

Saf bir arıyı bu şekilde üretip, elinizde bulundurabilirsiniz.

Diyelim ki buckfast (papaz arısı)bir damızlığın var, bu damızlıktan, damızlık üretme şansınız yoktur. İzole bölgeniz olsun, sunu tohumlama yapmasını bilin, gene bu buckfast arısını üretemezsiniz. Bu arıyı papaz bir kaç ırk arıyı karıştırarak yaptığı için o karışım tablosu elinizde yoksa üretme şansınızda yoktur.
« Son Düzenleme: 09 Ekim 2011, 11:08:19 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #14 : 09 Ekim 2011, 16:22:09 »
öncelikle teşekkur ederim..
evet damızlık üretmek peşindeyim
ama üretemeyeceğimi biliyorum..
sadece üretebileceğim ana arının ana sını belirleme şansım var
en azından şimdilik..

ülkemizde de saf sunnı tohumlama işleri gelişene kadar
ben sadece sadece anaç kovan üzerinden çalışabilirim.

sizin yapmış olduğunuz ana arı üretimlerinde size belirgin olarak
ana arı nın yeni oluşacak ana arıya aktardığı nı farkettiğiniz bir durum varmı...

tekrar tekrar teşekkur ederim.  kolaylıklar dilerm..