Gönderen Konu: kapalı yavruyla arı ile yeniden kovan oluşturma  (Okunma sayısı 10202 defa)

süleyman demirel

• Acemi Üye
  • *
kapalı yavruyla arı ile yeniden kovan oluşturma
« : 05 Nisan 2010, 20:35:20 »
arkadaşlar benim 2 kovan ben yeniden bir kovan yapmaya çalışacagım.benim sormak istediğim elimde ana hiç yok ben bu iki kovandan birer tane kapalı gözlü iki cıta alsam sonra bunları ruset kovana koysam arısıyla beraber yanlarınada ballı cıta koysam buradaki kovan olusurmu anasını kendı cıkarırmı .:(( tam olarak bilmediğim için affınıza sığınarak soruyorum.
bunun yanında anası yalancı olan bir tane daha kovanım var .elimde ana bulunmadıgı için ne yapmalıyım yoksa bekleyem kendisimi cıkarsın anasını
zaten bu işi fazla bilmiyoruz elimde 3 kovan var cogaltalım diye ugrasıyorum eger söndürürsem amcam beni kesin vurur.

arıgülü

• Acemi Üye
  • *
Ynt: kapalı yavruyla arı ile yeniden kovan oluşturma
« Yanıtla #1 : 06 Nisan 2010, 18:52:01 »
Sn Süleyman bey sizi amcanızın gazabından kurtarmak için cevap yazayım dedim  8) o yalancıya kaçan kovanı alın 200-300 metre uzağa götürün. Eski yerede içinde kabarmış ballı,polenli,  yumurtalı, açık larvalı, kapalı larvalı bir çerçeve koyacağınız bir kovan bırakın. 200 metreye götürdüğünüz kovanın tüm arılarını yere silkeleyin ve çerçevelerini diğer analı normal kovanlara dağıtın. Onlar yalancı yumurtaları temizlerler. Yalancı analar uçamayacağı için yerde kalırlar işçi arılar ise eski yere dönerler. Vermiş olduğunuz larvalardan ana yaparlar. Sonrada mutlu bahtiyar yaşarlar.

Diğer kovanlardan ise 2 şer adet larvalı yurtalı çerçeve alın yanına bir ballı bir polenli çerçeve bırakın oldu size bir devşirme kovan. Amcanızada selam söyleyin ;D

ismail koca

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 06 Nisan 2010, 19:49:42 »
Çıta alacağın kovan kaç çıtada yavru var?
Kovan belirli güce ulaşınca bölme yapılır.
Üç çıtalı kovanın yaptığı ana ona göre olur.
Arıların cinsi ne ?
Hiç müdahale etmesen ne zaman kat atmayı düşünüyorsun?
Acele etme pek çok şey için daha çok erken En iyi ana oğul zamanında yetişir deniyor.Üç çıtalı kovanda değil.
Hoşcakal

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 06 Nisan 2010, 22:42:54 »
        Süleyman bey,yalancı anaya gitmiş kovanınızın işçi arıları hayatlarının son günlerini yaşamaktadır.Yaşlı işçi arılar arı sütü üretemediklerinden,kovanlarda ana arı kaybı yaşanmaktadır.Sizin yalancıya gitmiş kovanınızda aynı akibeti yaşamış.Bundan sonra arılarınıza kış arısını çıkarmanızı tavsiye ederim.Mehmet YÜKSEL bey blogunda anlatmaktadır.Artık iş işten geçmiş,arıyı kovana silkeleyin,bütün petekleri alın,yerine temel petek verin,üç gün sonra başka kovanlarla birleştirin.Bu süre zarfında yalancı ana yumurta atacak petek gözü olmadıgından,yumurta atamadığından  vazgeçecektir.Saglıcakla kalın.

süleyman demirel

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #4 : 06 Nisan 2010, 23:14:21 »
arkadaslar vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler cumartesi ilk işim 200-300 mt ileriye bütün kovanı silkelemek .
bunun yanında diğer 2 kovanımın gücü 1 tanesi 7 cıta bunun 4cıtası yavrulu 2 cıtası ballı polanli 1 cıtada kabrması için bıraktığım temel petek .
diğer kovan ise 3 cıta yavrulu 2 cıta ballı polenli.
sizlerin yanında bunlardan devşirme olurmu .
ırkını sormuşşunuz bilmiyorum ama cok hırcın olduklarını bugun gayet iyi ögrendim 4 tanesi bgenimle cok ilğilendi .4 arı öpünce bütün dünyam karardı hayatımda ilk defa bayılmanın nasıl bir olay olduğunu öğrenmek üzereydim.
gecen sene amcam bana ben arı bakmasını bilmeyene arı vermem dedi zorla adamdan aldım 15 gün sonra kontrole geldi .eğer birde kaybettim bakamadım dersem halim nice olur herkese saygılar sevgiler vermiş oldugunuz bilgiler için teşekkürler.