İnvert şurup yapımında en çok sorulan soru, İnver şurup yapımında en çok kafa karıştırıcı olan, orijinal oran ile bizim kendi yaptığımız oranlar arasındaki uyuşmazlıklar.
İnvert şurup makalesindeki orijinal tarif şudur= İnvert şurup 3,5 kg. şeker,4,5 litre su vardır. Bu iki karışımın zaten toplamı 6 litre civarı ve 2 dolu çay kaşığı krem tartar koyuyoruz, yani 3 litre karışıma 1 dolu ay kaşığı krem tartar gerekmekte.
İlkbaharda orijinal tarif belki işe yarar ama sonbaharda böyle çok sulu bir şurup arılarda felaket iş gücü demektir, bir sürü suyu uçur geriye az bir şey kalsın, bu sulu şurup ile yükleme yapılamaz.
Yükleme yapmak için daha koyu şuruba ihtiyacımız var.
Biz kendimiz kafamıza göre şekeri artırıp suyu azalttık ve krem tartarı normal şartlarda çoğaltmamız gerekirken asidi sulu sistemdeki orana göre bıraktık.
Koyu invert şurup yapıldığında şeker artıyor, şekeri parçalayacak olan asitte artırılmalı fakat bu artırımı hesabını yapacak içimizden kimse çıkamadı.
Olayı açıklamaya çalıştıkça gene karışacak, makalenin orijinalini ben hiç yapmadım, yapmış olduğumuz invert şuruplarda şeker oranı yüksekti ve az asit kattığımız için beklide %100 invert bile edememişizdir. Şöyle de diyebiliriz, 10 litre yemeğe 3 kaşık tuz koyduk, 15 litre yemeğe de aynı tuz konuldu. Aslında yemek çoğaldığında tuzunda artması lazım, bir şekeri artırdık asidi artıramadık.
Benim örneklerim hesap kolay olsun diye genelde 10 kilo şeker 10 litre su üzerinedir. Bu tarif tabiki orijinali yansıtmıyor. 10 kilo şeker suda eridiğinde 6 litre olur. Yani 10 litre suya 10 kilo şeker koyup erittiğinizde toplamda 16 litreye çıkıyor. 16 Litrede kaç tane 3 litre var, 3x6=18 demek ki, şurup kaynadığında 6 çay kaşığı krem tartar atmalıyım. Her üç litrelik karışıma bir çay kaşığı hesabıyla. Orijinaliyle kıyasladığımızda bu asit az ama tam hesabı bilmediğimiz için ve yapılan uygulamalarda bu şekilde sorun çıkmadığına göre herhangi bir sorun yoktur. Bu konuda böyle bir not düşülmesini isteyen arkadaşlarımız oldu, baharda geliyor, inşallah açıklayıcı olmuştur.