Gönderen Konu: kovan önündeki kirlilik.  (Okunma sayısı 10531 defa)

asım özel

• Acemi Üye
  • *
kovan önündeki kirlilik.
« : 27 Şubat 2010, 18:45:08 »
selam forumdaki tüm arı sevdalısı abilerimize. bende geçen yıl arıcılığa heves edip küçük çapta arıcı olmaya çalışan biriyim. geçen yıl ilk bahar yaz ve son bahar deneyimi yaşadım şimdi de kış sonu ilk bahar girişi. benim sormak istediğim kovanlarımdan bi tanesinde giriş kısmında sarı ince çizgi şeklinde lekeler var kurumuş görünüyor elime almaya çalıştığımda kırılıyor ve yapışmış gibi kuru olduğundan sanırım yapışması ben bi karara varamadım bu ne olabilir die bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. şimdiden çok teşekkürler yardımlarınız için.

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: kovan önündeki kirlilik.
« Yanıtla #1 : 28 Şubat 2010, 14:13:12 »
Selam,resim veya gözle görmeden teşhiz yapması biraz zor ama,anlattığınıza
göre arılar kovan dışına dışkısını bırakmış,arılar kışın dışkı kesesine biriktirdiği
dışkıyı atabilmek için baharın ilk güzel bir gününü beklerler,verilen besinin
içinde arının midesini bozacak değişik gıdalar var ise arı beklediği güzel günde değilde
kovan içine veya kovan girişine dışkısını bırakır yani isal olur tutamaz,sizin söylediğiniz gibi
kovan dışındaysa problem yok kurur gider zamanla ama kovan içine baktığınızda
çıtaların üstlerinde de varsa Nosema hastalığı çabucak yayılarak bütün kovana yayılar
ilk aşamalarında koloni kurtarılabilir,böyle durumlarda arıya koyu şurup vermeniz
gereklidir ve şurubun içine başka hiç birşey katmayınız veya invert şurup veriniz,
midelerini böylelikle düzelterek normalleşme olur ama sakın antibiotik kullanmayınız,
antibiotik arıcılıkta hiç gerekmeyen bir ilaçtır ve biz arıcılar ile ilgisi olmaması gereklidir,
Arı hastalıklarına neden olan davranışlar genelde arıcının uygulaması ile ilgilidir,
bunun çareleri öğrenilmeli ve uygulanmalı ama antibiotikler daha kolay olduğu için hiç düşünülmeden
arıya veriliyor nerde kaldı doğal bal üretiyoruz lafları,doğallığımı kaldı balın,onun için genelde baharda
görünen nosema hastalığının büyük bir sebebi ise arıların yanlış beslenmesinden kaynaklanıyor,
kışın kek ve içine polen verildiğinde arı dışkısını tutamıyor ve kovan içine kaçırıyor,önceleri
bir kaş arı kaçırıyor ve pisliği temizlemesi gereken işci arılarda bu hastalığa bulaşarak bütün kovan
hastalanıyor.Kovan içi yeterinice havalanması gerek alttan,kışın polenli kek verilmesi sakıncalı
bunlar genelde baş problemlerdir uyulmadığında kötü sonuçlar ile karşı karşıya gelinir.
Sizde kovan içinde arılarınınz dışkı bırakmadılar ise problem yoktur,selamlar.

asım özel

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 28 Şubat 2010, 17:35:02 »
sorunuma yardım etmeye çalıştığınız için çok teşekkürler mehmet bey. ben henüz arılara besin vermedim kışlık stoklarıyla devam ediyorlar. kovan içi kontrolünüde yapmadım ama havaların müsade ettiği ilk gün açıp kontrol etmemde fayda var. dediğiniz gibiyse şayet daha ayrıntılı olarak sizden yardım talep edebilirim bi resim olsaydı daha rahat olacaktı açıklaması konuyu. kirli olmasından ziyade arıların hala bu kirliliğe müdahale etmemesi beni şaşırtı üstünden geçiyolar müdahale etmiyolar bende bugün o lekeleri temizledim ve bakalım bu kirlenme devam ediyormu yarın onu kontrol edicem ilk önce havada müsaitse kovanı açıp detaylı bir araştırma yapıcam bu arada benim bulunduğum yer artvin / hopa doğu karadeniz mevsim şartları çok değişken olduğu için besin takviyesi konusunda çekincelerim var. şimdiden yardımlarınıza teşekür etmek istiyorum her gün blogdan yeni haberlerini beklediğim mehmet beyin benim soruma cevap vermesi beni ayrıca mutlu etti  :)

asım özel

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2010, 16:31:31 »
bugünkü incelemede kovan önündeki kirliliğin nedeni dışkı sorunu olduğunu tespit ettim. sanırım acemiliğin vermiş olduğu panik havası devam ediyor :)