Gönderen Konu: balmumu eritmesi  (Okunma sayısı 28180 defa)

murat yolaldı

• Acemi Üye
  • *
balmumu eritmesi
« : 27 Şubat 2010, 17:03:46 »
s.a  mehmet bey balmumun   eritmesi  nasıl oluyor bu konuda yardımcı olursanız sevinirim birde eski ve taze petekler birmi eritiliyor  Evde normal bildiğimiz yöntemlerle
saygılar 
murat yolaldı

yusuf

• Ziyaretçi
Ynt: balmumu eritmesi
« Yanıtla #1 : 28 Şubat 2010, 02:05:15 »
ben yıllardır balmumu eritme konusunda değişik formuller uyguladım
en kolay ve etkili yöntem güneş enerjisi ile eritilen mumlar oldu
güneş enerjisi eritmek nasıl olur?
tabiki önce o sistemi kurman gerekecek elinden geliyorsa kendin yapacaksın gelmiyorsa yaptıracaksın
peki o sistem nedir yapacağım alet yada makina nedir diye soracaksınız
hımm nasıl anlatalım şimdi
iyisimi mola hakkımı kullanıp daha sonra cevabımı tamamlamak üzere yorumu sonlandırıyorum
sebep ?
anlatım için resim gerekli olduğundan ilgili konu hakkında resim bulmak
 ;)

yusuf

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 28 Şubat 2010, 02:23:19 »

resimlerin alıntı yeri
http://kenangisan.blogspot.com/2008/06/balmumu-eritme-aparati.html

evet sanırım bu size bir fikir verecektir
[/color]

murat yolaldı

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #3 : 28 Şubat 2010, 03:50:52 »
yusuf kardeş teşekürler verdiğin bilgi için

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
« Yanıtla #4 : 28 Şubat 2010, 13:48:42 »
a.s Murat bey,Mum eritmesini yılın iki mevsiminde yapmak mümkün,
yazın güneş enerjisinden faydalanmak için yusuf beyin yaptığı sistem çok başarılıdır
tavsiye ederim,sonbaharda mum kurdu zarar vermeden eski mumları eritmek daha
uygundur ve yeterince güneş olmaz ise buhar çıkaran makina ile arımumu eritebiliniyor,
gayet güzel ve temiz mum böylelikle eritilebiliyor.
Benim kullandığım ise buhar çıkaran makinedir,büyük bir kabın içine çıtalar konuyor
ve buhar makinesinin hortumu monte ediliyor,buhar peteklerdeki mumu erittiğinde
musluktan kabın içine akıyor,yusuf beyin tarif ettiği sistem ise şimdi tam zamanı
kararmış eski petekleri kovandan alıp eritmek gerekir,arılarda yeni petek inşa ettiklerinde
hastalıklar koloniden uzak kalacaklardır ve oğul çıkmayacaktır,çalışmalarınızda başarılar dilerim,selamlar.

murat yolaldı

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #5 : 28 Şubat 2010, 23:33:53 »
 mehmet bey teşekür ederim

adem

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #6 : 01 Mart 2010, 10:59:25 »
       Selam, arıcı dostlarına arı malzemeleri dezenfekte etmekte ne kullanıyorsunuz özellikle Mehmet beyin blogunu izleyen bir arıcı olarak Almanyada ne kullanılıyor bu konuda görüş sunarsanız sevinirim.

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
« Yanıtla #7 : 01 Mart 2010, 17:27:40 »
Adem bey Arılığınızda bir hastalık oluştuysa eğer ve başka arıcıların arılığına
bulaşmaması için alınan önlemler daha başka oluyor,kontrollerde şüpelendiğiniz
bir koloni var ise mesela amerikan yavru çürüklüğü veya avrupa yavru çürüklüğü
bunu hemen zaten bildirmeniz gereklidir ve yapacağınız işlemleri arıcılar birliği
size anlatması gereklidir.
Arıcı yanlız bırakıldığında hastalık tam giderilmediği içinde yayılmaya devam ediyor,
Arıcılıkta herkesin başına gelebilecek şeylerdir bunlar onun için dışarıya boş
çıta yani yalatmak için bırakılmaz,hastalıklar genelde yağmalanmadan sonra yayılıyor,
suluklarada dikkat edilmesi gerek,daha bir sürü sebebler olduğundan arılıklarda
titiz davranmak en iyisidir.
Kovanlarınızı dezenfekte etmek istiyorsanız içini ateşle yapabilirsiniz yani pürmüz ile
burdada öyle yapılıyor,asitlerden laktik asit ve Formik asit dezenfekte içinde kullanılıyor
burada gözlük ve asite dayanıklı eldiven ile önlem almak tavsiye edilir çünkü asit deriye
ve iç organlara büyük zarar verebiliyor.

adem

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #8 : 03 Mart 2010, 15:47:17 »
      Merhaba ,Mehmet bey verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Belki bir takım çok basit sorularla sizi yoruyoruz  kusura bakmayın, daha önce yaptığımız yanlışlıkları sizlerin sayesinde doğrusunu öğrenince artık her şeyi sorgular olduk Allaha emanet olun

aliosman

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #9 : 04 Mart 2010, 16:24:06 »
Mehmet bey, yukarıdaki yazınızda, yanlış anlamadıysam oğlu verme sebebplerinden bir tanesi de eski peteklerle çalışmak mı diyorsunuz?

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
« Yanıtla #10 : 04 Mart 2010, 22:08:29 »
Adem bey rica ederim ne yorması ben yorulmuyorum :)sorulan sorulara soru ile karşılık vermek bizim işimiz değil onun için bildiğimizi paylaşarak memleketimize faydalı olmaya çalışıyoruz,bu forumda
o kadar çok tecrübeli arıcılar varki hepsine buradan teşekkürler.
Soru sormaya geçmişi soruşturmaya devam ediniz,en iyi ve başarılı sonuçlar böylelikle ortaya çıkıyor,
çalışmalarınızda başarılar dilerim,selamlar.

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
« Yanıtla #11 : 04 Mart 2010, 22:22:35 »
Ali Osman bey evet kovanda eski kararmış çıtalar oğul çıkarma sebebidir çünkü
eski kararmış çıtalar hastalık barındırır,her petek gözünden doğan arı ince bir zar bırakıyor
gözün içinde,zarın altında kalan kurdun larvanın dışkısı orada devamlı kalıyor temizlik yapan işci arılararılar zarın altını temizleyemiyorlar bu da devamlı peteğin kararmasına sebeb oluyor,kararmış petek gözü mum kurdu için aranan proteini bu kararmış peteklerden alıyor,aşırı mum kurdu ve peteklerde zarın altındaki hastalıklar çıta eskidikce dahada tehlikeli oluyor,böyle bütün kötü faktörler
bir araya geldiğinde arıların kovanı terk ederek kurtulmayı çare olarak görüyorlar.
Arıcının mümkün olduğu kadar arılarına yeni petek ördürmesi gerekir,yeni petek demek
koloni için sağlık demek ve arıların yeni petek gözlerinde daha büyük çıktığını biliyoruz aksi
halde devamlı zar bırakan larvalar petek gözünü daraltarak küçük arıların çıkmasına sebeb oluyor.
Aşırı kararmış petekler ile oğul çıkma sebebleri benim bildiğim kadarıyla bu kadar,daha fazla bilgisi
olan arıcı dostlar var ise paylaşımlarını bekliyorum,selamlar.
:)