Gönderen Konu: petekde ana gözleri  (Okunma sayısı 11553 defa)

süleyman demirel

• Acemi Üye
  • *
petekde ana gözleri
« : 24 Şubat 2010, 18:34:45 »
mehmet bey gecen gun söylemiştim bir tane kovanımda petek ortasında ana gözü görmüştüm anasıda içindeydi.sizin söylemiş olduğunuz üzerine kesinlikle bozmadım ve ve diğer anayıda ellemedim.
ama bügun kü kontrolümde bir tane peteği belki üzerinde 15 tane ana memesi var ve içleri boştu . acaba bizim kızlar anayı kesin değiştireceklermi.yeni olduğum için sorularım bazen acayip olabilir ve yanlış yere açmış bulunabilirim .

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: petekde ana gözleri
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2010, 19:04:36 »
Süleyman bey bu zamanda meme yapmalarının bir sebebi olmalı,yoksa arılar boşuna ana arı memesi
yapmazlar,eski anası kolonide duran ve yumurtlayan anayı neden değiştirmek istesinler anlamış değilim
bir de mevsim gereği arılarda biliyorlar erkek arı olmadığını yani yeni ana çıksa bile çiftleşme problemi yaşayacağından arıların doğasına aykırı,eski ana olmasaydı derdim ana arıya birşey oldu yada öldü
ve arılar mecburen ellerindeki yumurtalar ile ana yapmaya çalışıyorlar ama eski anada kovanda
siz en iyisi yapılan memeleri bozunuz,eski ana dursun ilerde erkek arılar çıkınca gereken işlemi başlatabilirsiniz yani kaliteli bir ana arı ile böyle olumsuzlukları giderebilirsiniz.

Uzun lafın kısası şu an mevcut olan ana arı dursun,memeleri bozunuz ve erkek arıların çıkmasını bekleyiniz,erkek arı miktarı yeterince çıkınca ana arıyı değiştiriniz,koloniye kaliteli ana veriniz.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #2 : 25 Şubat 2010, 13:51:16 »
mehmet bey gecen gun söylemiştim bir tane kovanımda petek ortasında ana gözü görmüştüm anasıda içindeydi.sizin söylemiş olduğunuz üzerine kesinlikle bozmadım ve ve diğer anayıda ellemedim.
ama bügun kü kontrolümde bir tane peteği belki üzerinde 15 tane ana memesi var ve içleri boştu . acaba bizim kızlar anayı kesin değiştireceklermi.yeni olduğum için sorularım bazen acayip olabilir ve yanlış yere açmış bulunabilirim .

Süleyman bey bu zamanda meme yapmalarının bir sebebi olmalı,yoksa arılar boşuna ana arı memesi
yapmazlar,eski anası kolonide duran ve yumurtlayan anayı neden değiştirmek istesinler anlamış değilim

Mehmet burada bende bir şeyler ilave hatırlatma yapmak istiyorum. Mehmet Yüksel yazılarını yazar iken bulundugu iklimdeki arılara göre yazıyor. Almanyayla bizim aramızda iklim olarak çok büyük farklar var. Aslında doğru söylüyorsun arıların doğasına aykırı işler olmamalı. Biz arıyı doğasında bıraktıkmı ki diye bir hatırlatma yapayım. Kışın kek vererek zaten yatacak arıyı yoldan çıkarıyoruz. Yoldan çıkan arı niye anaarı değiştirmesinki, bereket şimdilik kışın oğul çıkıyor  :)

Süleyman beyede ayrıca bir şeyler söylemek istiyorum. Nikine bakıyorum horoz20, mail adresine bakıyorum haşmet79, sonra isim degiştiriyor Süleyman Demirel ;D.
Bende sizi engellemiştim.

Sorunuz için bölgenizde erkek arı varsa kovan istediğini yapsın. Diyelimki erkek arı yok çıkan anaarıda çiftleşemedi, o kovandan yavrulu çıta eksik etmeyin. Yavru olmadıgında tüm kovanlar kısa sürede yalancı anaarıya kaçıyorlar. kapalı yavru bitmediği sürecede yalancıya kaçmazlar. Bu tür sorunlu kovanlara başka güçlü kovanlarınızdan yumurtalı çıta vermelisiniz. Hem kovan yatmamış olur, hemde içerdeki arı yaş zinciri devam eder.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

süleyman demirel

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #3 : 25 Şubat 2010, 21:19:06 »
dediklerinizi aynen yapmaya çalışacagım ayrıca bu nıck maıl adresı ne yazıkkı dogru 11 seneden bu yana bu yana ınternet kulanıyorum ama bir türlü hesap değiştirmek istememiştim ayrıca forumunuzdan özür dilerim  bu yanlışlık için arı bakanım ayrıca dediğiniz gibi şu zamana kadar hiç kek vermedim arkadaşımın biri söndürdü kovanı ben sadece şeker ve limon karışımını verdim ikidir bir kovan petek örmeye geçti yardımlarınız için sağolun