Bu filim 2007 yılı haziran ayında çekildi. Yer Şile Kızılca köy. 50 kovan arıyla kestane balına gitmiştim. Olaya birde şu açıdan bakalım, aylardan haziran ayının 10 u ve bizim kovanlarımız yeni 10 çıta üzerine çıkmış. Ben o dönemler kışın ve baharda arılara kek veriyordum, kek arılarımızı mafetti. Şimdilerde ise daha kestane balına girmeden bahar balı nasıl alınır onun planları ve hazırlıkları yapılmakta. Arılara iylik yaparken kırıyormuşuz bunu anlamamız çok uzun sürdü. Kıştan çıkan arınız ne kadar güçlü ise kovanın güçlenmeside o oranda hızlı olacak. Bunu başka konularda anaarının 3-4 gün yumurta yapıp, sonra yatması bu hadiseyle alakalıdır. Önemli olan hatalardan ders çıkarabilmek. Eski filimlerimi artık aviye çevirebiliyorum bir çok filim dönüştürdüm. Bir çogu arıcılıga yeni başlayanlar için lazım olacak deneyimlerim var, bu filimlerde hem dünü hemde geldigimiz yeri hep birlikte görecegiz.
Filimde gördüğünüz gibi iki kovanın arılarını bir kovana topluyoruz. Bu geçici bir takviyedir. 50-60 gün sonra bu nufus öyle geri gidecekki sizde ne oldugunu anlayamayacaksınız. Filimdede bahsediyorum madem süre kısa arının sadece tarlacıları alınabilir, yan yana duran kovanın birisi geriye çekilip, ballı çıtaları öndeki kovana verildigindede sadece iki kovanın tarlacısı bir kovanda çalışır.
Ben bir şeyler söylerken hatalarımdan dönerek söylüyorum. Bu kovanlar kestane balı alındıktan sonra Trakyaya ayçiçek nektarına gitti ve sagım yapamadan geri geldik, kovanlardaki arı 3-4 çıtaya düştü.
En büyük sorun, güçlü kovanı güçlü tutamamak.
Almanyada arkadaşımız Mehmet Yüksel'i izliyoruz. Koloniler her dönem güçlü, bizde bir sagım yapıyorsun arı bitiyor.
Bu durumu aslında önce bilim adamlarımızın çözmesi gerekiyor, sonrada bu işi nasıl çözdüklerini arıcılarımıza anlatmalılar.
Ben olmayan bir şeyin peşinde değilim, önümüzde örnek var, herkeste güçlü kovan istiyor ama şu ana kadar doğal yollardan güçlü koloni tutamıyoruz. Bu sorunları enine boyuna tartışıp çözüm arayacağız.
Yukardaki filim kovanlar birleştirildikten 15 gün sonra yapılan bal sağımından sonra çekilmiştir. Birleştirme yaptıktan sonra muazam güçlü koloniler oluştu. Bir çok arıcı yolun başında, bu arıcılık o kadar ilginçki, bir çok kişi tepeden aşağıya etki alltında kalıyor. Bilim adamlarımız yabancı ülkelerin bilim adamlarının etkisinde. Eski arıcılar geleneklerin etkisinde, yeni arıcılar eski arıcılrın etkisinde, bazısı çok arısı olanların etkisinde. Garip bir durum var. İşin en ilginci ise herkes halinden menmun. Ben ise bir çok arıcının daha gidemediği yerden geri döneli çok oldu, farkım bu.
Bu güçlü kovanlar Trakya'ya ayçiçek balına bırakılıp gelindi. Tekrar kovanları kontrole gittigimizde bu güçlü kolonilerden eser kalmamıştı. Kovalardaki katları aldık, Trakya'dan sağım filan yapmadan o sene ilk sagımsız geri gelişim oldu.