Denizakvaryumu Selamlar,
Yeni kovanlarınız hayırlı olsun,ben kendim arılarımdan polen almıyorum o yüzden polen tuzaklarıda
kullanmıyorum,tabiki polen hasatı yapmak isteyen arkadaşlar arıların topladığı poleni değerlendirebilirler,
" Bendeki tel altlıklı kovanlarda ballıkta arka ve ön havalandırmalar mevcut " benim katlarımda hava delikleri
bulunmuyor onun için bir şey diyemiyeceğim.
Telli tabanları aslında şöyle düşünmek gereklidir,gerektiği zaman açabilmemiz gerekli,baharda ise gece ve gündüz
sıcaklık farkı çok iken kapatma imkanımız olması çok güzel yani duruma göre açıp kapıyabiliyoruz.
Ben sonbaharda kovan girişlerini dar tutuyorum bunun ilk sebebi yağmalanma sonbaharda çok oluyor
çünkü doğada nektar yok ikinci olarak sonbahar ve kışın fareler kovan girişleri büyük olursa kovan içine girerek
büyük zararlar verebiliyor onun için 6 mm veya en fazla 7 mm yükseklikte ve 8 cm genişliğinde kovan girişlerini
daraltıyorum böylelikle kovan içine arı zararlıları giremiyor.
Kovan içine ama temiz hava girmesi gerekli bu sefer varroa çekmecesini ters takarak çekmecenin bulunduğu
arka kısımda 2 cm yükseklikte ve yaklaşık kovan genişliğinde bir açıklık oluşuyor buradan rutubet olmaması
için kovan içine yeterince temiz hava giriyor ve rutubet olmuyor.
Baharda ise resmilerimde göründüğü gibi kovan önleri aynı kalıyor doğada nektar olmadığı için yağmalama
tehlikesi sürüyor onun için ön kısım dar tutuluyor,kovan arkasından giren temiz hava devam ediyor.
Bazen kış sonu aşırı soğuklar olursa -15 C° ile -20 C° derecearasında çekmeceleri tam kapatıyorum yani
2 cm yükseklik ve geniş alan kapanıyor,yoksa normal kar yağışlarında filan kapatmıyorum kovan içine
rahatlıkla temiz hava giriyor ve rutubet olmuyor.
Kolonilerim yavru bakımına başladığında ise varroa çekmecesini tam kapatıyorum,çünkü arılar yavru bakımında
kovan içinde olması gereken 35 C°dereceyi devamlı sabit tutmaları gerekli ve enerji tüketmek yavru bakımında
yükseliyor ve balı daha çok tüketiyorlar,tabiki güçlü koloniler güçlü yavru bakımı yaptığından normalinden daha fazla
besinlerini tüketiyorlar.
Doğada nektar akım miktarı çoğaldığında arılar daha sakin oluyorlar ve yağmalama istekleri azalıyor,
bizlerde kovan girişlerini tam açarak arıların rahat çalışmalarını sağlamış oluyoruz,yazın sıcağında arıların
hava almayan kovanlarda nasıl kovan girşlerinde enerji harcadıklarını hepimiz biliyoruz,çünkü kovan içi
aşırı sıcaklardan yani 35 C°derecenin üstüne çıkarak arıların kanat çırparak kovan içini soğutmaya çalıştıklarını
hepimiz görmüşüzdür,bu duruma gelmemesi için telli kovan altlıkları çok iyidir ve kovan girşlerinde arı birikintileri
olmuyor.Arıların ömrü bilindiği gibi uçuş saatlerinden ve harçadıkları enerjiden hesap ediliyor,çok uzaklardan
nektar toplayan işci arının ömrü daha kısa oluyor,yakınlardan nektar alan arılar daha uzun yaşıyorlar.
Kovan önünde kanat çırparak kovan içini soğutmaya çalışan işci arı aynı uçuyormuş gibi ömrünü bitirir ve daha erken
ölürler,arının ömrü kışın arıcı tarafından çıta üstüne verilen keki arı invertlemek için harcadığı enerjide de ömrünü bitirir
ve daha erken ömrüne son verir yani ömrünün biteceğini bilir ve kışın koloniye yük olmamak için kendisini dışarıya atar
ama bu başka bir konu,bu konular uzun zaman tartışıldı ben şahsen kendim bu konuda fazla karışmak istemiyorum,çünkü
benim uygulamalarımda kışın koloniye kek vermek diye bir şey yok,sebebi belli.
Yazın çekmeceyi tam açabilirsiniz,nektara çalışan işci arılar sıcaktan bunalmazlar,bilindiği gibi kovanların üstlerine aşırı
sıcaklık olursa arılar kovanı terk ederler veya daha erken oğul çıkarırlar,çekmeceyi açarak kovana hava girer ve baldaki nem oranı daha çabuk uçar bu da arıların fazla uğraşmamasını sağlar,baldaki nem oranı bizde %18 dir ama %16 olursa çok
kaliteli bal olur ve uzun ömürlü olur,nem sınırı ise %20 yi geçmemesi gereklidir yoksa bal köpürerek ekşir.
Telli anti varroa çekmeceli kovan tabanlarını kesinlikle herkeze tavsiye ederim,hem varroa kontrolünü rahat yapabiliyoruz
hemde arıların ihtiyacına göre hava akımına biz karar veriyoruz.
Yazdıklarım inşallah işinize yarar,
Selamlar.