Bir çok kişi antivarroa tel altlıklı kovana nasıl polen tuzagı monte edebiliriz diye sorup duruyordu. Bir arkadaşımız, yapmış oldugu anti varroa tel altlıklı kovana istendiğinde takılıp istendiginde sökülebilen polen tuzagı yapıp bunu bana hediye olarak yolladı. Bende baştan zorlansamda bulmacayı çözdük
Birinci resim polen tuzagı takılmış halde. Bu konumda polenle gelen arı tuzaktan geçmek zorunda. Üstten geçerse polenle giriyor. Alt tarafı tercih eden poleni bize bırakır Polentuzagı girişe konulmuş şekli. Resimdeki vida yerlerine kovanı açıp kapatmaya yarayan menteşeli musluk tahtası takılıyor.
Aslında bütün iş musluktaki bu boş gibi duran oluklu tahtada.
Musluk tahtasını monte edip, oluklu tahtayıda altlıga monte ettim. Polen tuzagını ters takıyoruz. Bu konumda altan giren arıda üsten giren arıda tuzaga yakalanmıyor.
Bu konumda polen tuzagının takılı oldugunu daha iyi göreceksiniz. Üsttende giriş var alttanda giriş var. Üsten geçenler poleniyle içeri girer, altan geçen işçi arı sepetinde polen varsa tuzaktan geçtiğinde poleni aşagıdaki çekmeceye ister istemez bırakıyor.
Kovan girişindeki iki girişide görüntüleme çalıştım, olay anlaşılsın diye.
Polen tuzagını tamemen çıkarıp aldıgımızda, iki girişte sebest çalışmaya açılmış olmakta.
Bu resimde sanki kovan içiymiş gibi ön tarafa bir tahta koyarak resim aldım. Aslında tüm resimler altlık üzerinde alındı, üzerine kovan bindirmeye zaman yoktu.
Polen tuzagının iptal edilmiş hali, tuzagı çıkartıp ters takarsanız gene tuzak devre dışı kalıyor.
Anti varroa altlıgımızın çekmecesi.
Gene arka taraftan bir görüntü.
Tuzagı ileri ittiğimizde, polen tuzagı faliyette.
Soldaki anti varroa altlık, Trakyadan gelmişti.
Sağdaki altlık ise bizim yaptıgımız, antti varroa altlıktı.
Şu ana kadarki elimdeki tel altlık numunelerim. Hala bir çok yerde bu kadar görsel olmasına ragmen numune isteyenler var. Ben kaç kişiye yetişeyim. Malzeme bu ve bu malzemeyi elinizdeki bir kat veya ballıga uyarlayacaksınız, olay bu kadar basit. Bu altlıgında filimlerini çektim, henüz montaj yapmadım, yakında filiminide atarım.