Gönderen Konu: Ballıkları 9 çıtalı kullanmak.  (Okunma sayısı 15669 defa)

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ballıkları 9 çıtalı kullanmak.
« : 26 Temmuz 2012, 12:22:07 »
Ben her sağımda ssır tarağı ile sır almakdan helak olan biriyim >:( internette kullananları duydum ama doyurucu bir bilgi paylaşımınadda rastlamadım ama bu sene ballıklarımın bazılarını 9 çıtalı olarak kullanıyorum. Burada petekler daha fazla şişirildiğinden sır bıçağı ile sır almak kolay olacak ve ben rahatlayacağım. ;) ayrıca ana ızgarası kullanımayan ballıklarda gözlerin derinlikleri de fazla olacağı için ana yumurta atamıyacak ve tertemiz bir ballık oluşacak kanısındayım ??? uygulayan arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşmalarını bekliyorum.

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
Ynt: Ballıkları 9 çıtalı kullanmak.
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2012, 18:20:57 »
Balıklarda 9 çıtayı uygulayan pek yok heralde. Muhteşem abi sen hasatı yaptın senin görüşlerini alalım  ballıklarda 9 çıta kullanımı hakkında.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2012, 20:48:51 »
Emrah, Muhteşem abi bu gün bal hasadına başladı, üç kovanın balını almış, yağmur başladı diyordu. Ayrıca izine ayrıldı, bal hasadı sonuçlarını görmemiz biraz zaman alabilir. Videolar çekecekti, yanlız başına hasat yapıyor, bizi geçen hafta dinlemedi şimdi ne hali varsa görsün :D
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yüksel özsoy

• Acemi Üye
  • *
    • yüksel özsoy ve arıcılık
« Yanıtla #3 : 05 Ağustos 2012, 00:09:40 »
Aslında mantıklı görünyor. Eger muhteşem abi olumlu sonuclar yazarsa seneye bunu deneriz inşallah.

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #4 : 07 Ağustos 2012, 19:16:01 »
Önce sataşanlara selam ederek söze başlayalım ;D kademeli sağım tekniğini kullanarak 10 koloninin ballarını 3 günde sağdım :-\ iyide oldu hani yorulmadım ::) 9 çıtalı ballık kullanımına gelince arkadaşlar çıtalar acayip kabartılmış her biri rahat 4-5 kilo :P ayrıca sır bıçağı ile sırların açılması çocuk oyuncağı ;) video çektikde sıcakdan dolayı üstü çıplak çalıştık sakıncalı yayın uyarısı alırız diye yayınlamıyoruz 8) usta demişken evet tatildeyim..ama hakettik dimi ;)
« Son Düzenleme: 07 Ağustos 2012, 19:18:59 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

Gultepeku

• Yeni Üye
  • **
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
« Yanıtla #5 : 08 Ağustos 2012, 08:41:27 »
Selam Arkadaşlar

Ballıkda 9 çıta kullanmak sır alma açısından büyük kolaylık gibi , sabit arıcılık için güzel olabilir ama gezginci arıcılardan duyuyoruz, nektar akımı kesildiğinde bal hasadı yağmadan dolayı çok zor oluyormuş ,balları süzmeden sevk ediyorlarmış. Sevk esnasında 4-5 kg gelen çıtalarda kırılma akma olmazmı ?  .
<< Kadir Ünsal Gültepe >>

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #6 : 08 Ağustos 2012, 19:10:33 »
Kadir bey ben sabit arıcılık yaptığımdan dolayı bu dediğiniz problemi yaşamadım. Ancak çıtalar hakikaten 4-5 kıloya kadar şişirilebiliyor ve bu halde taşınacak olurlarsa kırılma büyük olasılık yaşanır. Ancak balları sağmadan taşıyan arıcıların ballı çıtaları kırılmıyorsa bence bu durum bal miktarının az olmasından kaynaklanıyor. :D Bu sonuca nerden vardım diyecek olursanız; bu sene sağım yaptığım kolonilerim 70-75 kilo civarıydı bu ağırlıkda koloniyi kaldırıp kamyona yuklemek oldukça zor olsa gerek.  8)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #7 : 11 Ağustos 2012, 00:11:13 »
Muhteşem abim, sana kim sataşır. Durup dururken kademeli bal sağımı da nereden çıktı?
Bal hasatlarının en zor yanı tarakla sır almaktır, zaten işi uzatan da burası. Çıtalar şişkinse tarakla bir çıtanın sırını alana kadar, kesin söylüyorum bıçakla 5 çıtanın sırı alınır. Sır alınmış ise bal sağımı kolay.
Allah bereketini artırsın, bu sene kendi rekorlarını kırdın.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #8 : 11 Ağustos 2012, 21:52:11 »
Abi bana isteyen sataşsın umursamam :P zira o sataşanlar yaptıkları bi şey yok anca ona bana sataşıp dururlar. Sen bi ara demiştin bunca adamdan bi arıcı çıkmazmı diye ya napacan ülkemizin kaderi elbet ;D kademeli sağım benim gibi genç ve dinamik arıcılara göre bir yöntem ;) sende aynı fikirde değilmizin >:(