Gönderen Konu: HERKES ARI BAKAR AMA HERKES BAL YAPTIRAMAZ ...  (Okunma sayısı 50398 defa)

Gultepeku

• Yeni Üye
  • **
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
HERKES ARI BAKAR AMA HERKES BAL YAPTIRAMAZ ...
« : 28 Mayıs 2012, 20:52:41 »
Eski bir arıcı ; " herkes arı bakar ama herkes bal yaptıramaz" demişti. Sürekli aklımı kurcalar acaba arıya nasıl yaptırlır diye.
Arıya nasıl bal yaptırırız ?
<< Kadir Ünsal Gültepe >>

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: HERKES ARI BAKAR AMA HERKES BAL YAPTIRAMAZ ...
« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2012, 02:12:05 »
Eski bir arıcı ; " herkes arı bakar ama herkes bal yaptıramaz" demişti. Sürekli aklımı kurcalar acaba arıya nasıl yaptırlır diye.
Arıya nasıl bal yaptırırız ?

Kadir bey, arıcılıkta bal verimindeki doruk nokta 80 bin nüfuslu kolonilerdi, bu nüfus 70-80-90 bin olabilir. Arıcılıkta gelişmiş ülkeler bunu uyguluyor, yani dünya kuralı böyle.

Ülkemizdeki arıcıların geneli, yukarıdaki nüfusun yarısıyla arıcılık yapmaktalar ve bal verimi otomatik olarak düşmekte, bunu bilimsel makaleleri inceleyip bakabilirsiniz. Rahmetli Özal'ın bir lafı vardı, 1 koyup 3 almak. Arıcılıkta nüfus azaldıkça kovana giren bal azalır, hatta kovan aç kalır. Nüfus tırmandıkça arının size ihtiyacı kalmaz, kendi geçimini yaptığı gibi balda stoklar. Bunu her arıcı arılığında test edebilir, zayıf koloniler sürünürken güçlüler bal dolduruyor, bunu test etmek zor bir şey değil ki.

Bizim ülkemizde sağ kulağını sol elle arkadan tutmaya çalışmak modadır, zor olan şeylere bayılırız, hatta peşinden koşarız.

Ülkemizin en önemli arı kaynaklarının bulunduğu ege bölgesi 1-2 çıta arıyla kışa girer, bu arılar gelişe bile oğul manyaklığı yüzünden katlı çalışamazsınız. Yıl boyu devamlı 7-8 çıta durmaya alışan arıyla nasıl katlı veya 80bin nüfus oluşturacaksınız?

Nüfus olmadan ancak şekerle bal yaptırılır, doğuda kovan başı bir çuval şeker veriliyor, gelişmeyen arılar arıcıları şeker balı yaptırmaya zorladı ve birçok arıcı artık Konya çiçeğinden bal yaptırıyor. Şekerle bal yapmak için 80 bin nüfusa gerek yok, yavru yapmayan ve bal stoklama arıları var, balı stoklar arıda biter en iyi şeker balını da böyle yaptırırsınız, arı nüfusu kalabalık olduğunda  şekerden zarar ediliyor ki az arıyla, 1 koyup 3 almak bu işin doğasına ters. Güçlü koloniler ise zayıflara oranla acayip gelir farkına sahip, güçlü kolonilerle arıcılarımız kafa olarak, ekipman olarak, arı ırkları olarak, bana göre çalışmaya yeterli değiller. Muğlalı bir arıcı 10 çıtalık kolonileri bile çok bulup,8-9 çıtalı koloniler yaptırıyor, bu adamlara gelin 30-40 çıtalık kovanlarla çalışın deyin bakalım ne diyecekler.
Laflar aklınızı kurcalamasın, böyle bir şeyi  iddia eden çıkar ve ispatlar.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Timuçin Keskin

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #2 : 29 Mayıs 2012, 11:25:03 »
Bu hafta bakım sırasında bir kaç meme başlangıcı vardı kestim, savaş başladı benim kovanlarda .
14 koloni Samsun Vezirköprü

trakyalı senol

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2012, 22:50:54 »
Avrupa ile türkiye kıyaslandığında bizde kovan sayısı fazla ama bal verimi düşük demekki bizim kovanlarımız zayıf ki bal verimi düşük.

AYDIN BAYAR

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2012, 01:19:01 »
arı dostlarına selam 10senedir arıcılık ile uğraşıyorum hiç bahar balı almadım arılarım kafkas meleziydi maskesiz giremezdim karniol arısıyla ali abinin sayesinde ve mehmet abinin sayesinde bu sene bir tane oğul almadım bahar balı aldım fark ortada şu anda arılarımı karniol arısına cevirmeye uğraşıyorum ali abinin bir lafı var biz neden bahar balı alamıyoruz demek arı ırkındanmış ;) ;)

mdoganaksehir

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2012, 10:40:50 »
Aydın bey, ben yaklaşık beş yıldır bu işin içindeyim.

Sekiz çıtaya geldiğinde hemen oğula meyleden bir arı ırkının neresini savunurlar hala anlamış değilim. Ve bu arının saf anadolu arısı olmasıda mümkün değil.

Ve onca uygulama varken onca başarılı örnek varken hala, birileri birilerine çamur atma derdinde,

Ya çıkın daha iyisini yapın ya da daha iyisini yapanları takdir edin.

Bahar balı almanıza sevindim. İnşallah ülkemizin arıcılığı daha da ileriye gidecek. Hak ettiği yeri bulacaktır. Yeter ki atgözlüklerini çıkaralım...
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

Gultepeku

• Yeni Üye
  • **
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
« Yanıtla #6 : 30 Mayıs 2012, 11:01:06 »
Bu soru ekotip meselesine girecek ama, Bal yaptırma konusunda madem ırklardan açıldı konu bir iki sorum olacak .
Bir arı ırkı farklı iklim bölgelerinde aynı verimle  çalışırmı ?
Bulunduğu bölgeye uyumlu  F1 le üertip çalışmakmı daha doğru olur ?.Eger bu doğru ise alacağımız F1 ana arının bölgemize uyumlu olup olmadığını nasıl anlayacagız.
Saf ırkın başarılı olmadığını biliyoruz.
Geçenlerde bir iş gezisinde Bergamaya gitmiştim , orada 450 kolonisi bulunan bir arıcı ile tanıştım, Farklı arı ırklarını denediğini ama verim alamadığını söyledi . O bölgenin arısı haricindekilerin çam nektarına hiç konmadığını söyledi.
<< Kadir Ünsal Gültepe >>

mdoganaksehir

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
« Yanıtla #7 : 30 Mayıs 2012, 12:39:55 »
Bu konuda ki püf nokta şu; her ne olursa olsun güçlü koloni bal yapar...

Fakat çam balına neredeyse tüm arıcılar katsız kovanlarla giriyor.

Bugün sabah arıcı arkadaşla çam balı konusunu konuşurken üç kovandan bir teneke alıyoruz dedi. Katlı olursa tek kovandan bir teneke bal alınır dedi. Mesela karniyolu katlı bir vaziyette çamda bi denemek gerek. Tüm ırkları denediğini söyleyen arıcı abimiz muhtemelen o arılarının hemen hemen hepsinide katsız bala sokuyordur.

sonuç olarak arıya bakma işi üç aşa beş yukarı aynı ama kimi arı bal yapıyor kimisi yapmıyor. Bal yapanlara baktığımızda güçlü koloni gerçeğini görüyoruz. Peki güçlü koloni nasıl oluşur? Sekiz çıtaya gelince oğul veren bir arıyla güçlü koloni oluşmaz, oluşamaz. İşte bu noktada ırk çok çok önemlidir vesselam...
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2012, 11:20:26 »
Bu soru ekotip meselesine girecek ama, Bal yaptırma konusunda madem ırklardan açıldı konu bir iki sorum olacak .
Bir arı ırkı farklı iklim bölgelerinde aynı verimle  çalışırmı ?
Bulunduğu bölgeye uyumlu  F1 le üertip çalışmakmı daha doğru olur ?.Eger bu doğru ise alacağımız F1 ana arının bölgemize uyumlu olup olmadığını nasıl anlayacagız.
Saf ırkın başarılı olmadığını biliyoruz.
Geçenlerde bir iş gezisinde Bergamaya gitmiştim , orada 450 kolonisi bulunan bir arıcı ile tanıştım, Farklı arı ırklarını denediğini ama verim alamadığını söyledi . O bölgenin arısı haricindekilerin çam nektarına hiç konmadığını söyledi.
Kadir, olayın bütününü bir türlü kavrayamıyoruz, arıcılıkta güçlü koloni artı bal verimi nektar varsa katlama yapar. Zayıf kolonide bal yapar ama bal üretim oranı, güçlü koloniye göre düşer. Bunu Şöyle izah etmişlerdi, 80 bin nufuslu kovan bal akımında, arı başına üretim etkinliği 1gr, nufus düştükçe bal gertirme oranı 0.35 gr kadar düşüyor. Bakın arada ne kadar fark var, arı güçlü ise bal üretim oranı işçi başına 1 gr. Arı nufusu düşmeye başladıgında 0.35 gr lara düşüyor.

Bizim almış olduğumuz eğitimmi desem, adet gelenek göreneklerimiz mi desem bu yukarıda bahsedilen olaylardan haberdar degiliz.
Öncelikle bu kafa yapımız degişmeli.
Yazıyın bir bölümünde bir kadaşımız tüm ırkları denemiş ve verim alamadığını söylüyor, diyorsun. Klasik arıcılıkla her ırk arıyı kullanan kişi zaten başarılı olamayacaktır. Neden derseniz, bunu defalarca yazıp çizdik. Başta ekipmanlarımız her ırk arı için yeterli degil, 8-10 çıta çalışan bir kovanı, aynı havalandırmayla siz nasıl 30-40 çıtada çalıştıracaksınız. Bir şeyi denemek için gerekli şartlar oluşmalı, dikkat ederseniz aşırı sürat denemeleri için hava alanı pistleri gerekiyor, yollar bu tür sürat denemelerine uygun degil.

Bir başka örenek daha vereyim olay net anlaşılsın.
Mehmet Yüksel karniol arısı kullanıyor.

Bala çalışan arıları bir yıl öncesinden hazırlıyor ve bu güne kadar kısa süren Alman ikliminde genelde iki hasat yapıp, koloni başına 40-45-50-55 kg bal alıyor, yani ben tanıdım tanıyalı koloni başı bal üretim ortalaması 45-50 kg.

Bazıları olayları başka yerlere çekebiliyor, Mehmet son baharda kolonilere besin yüklemesini yapar, kışın ve ilkbaharda besleme yapmaz, bal akımı başladığında kıştan kalan ballı çıtaları alıp bölmeler için ayırır, bizde ise bir çok kişi 12 ay arıya şeker verir, Allah sonumuzu hayır etsin.

Aynı Mehmet Yüksel, bölme arılar yapıyor ve 10 çıtaya çıkmış arılardan bir kilo bal beklemiyor. Yukarıda bahsetmeye çalıştıgım kafa yapısı bu işte.
Konunun başına dönecek olur isek, bal verimi artı güçlü koloniye geri döndük, güçlü koloni için ırk, kafa yapısı ve ekipman gerekli.

Şimdi üç beş çıta arıyla arıcılık yapıp ben bu ırkı denedim verim vermiyor diyenler arıcılıktan ne kadar anlıyor siz karar verin. Bence anlamaları için bir kaç fırın ekmek yemeleri lazım.
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2012, 07:31:48 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Salih Yıldırım

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #9 : 07 Haziran 2012, 11:25:35 »
Şenol bey ülke geneli düşük bal verileri,fertlerin tamamını kapsamıyor.Bir çok arıcı koloni başina daha yüksek bal verimi ile çalişıyor.

laz arıcı

• Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : 10 Haziran 2012, 00:46:10 »
selamun aleyküm değerli dostlarım bizi öncelikle arı hususunda kafa yapımızın değişmesi lazım bu şart bizde arıcık koloni bazında güçlü koloni bazında değil arımızı 10 çıta gördükmü hemen bölelim 2 koloni olsun zihniyeti hakim birde çam balında nasıl olsa 3 kovandan 1 teneke bal alınıyor bölelim sayımız çoğalsın birde çam balı sezonu yılın finali olduğu için ayçiçeğinde veya diğer yörelerin nektar akımı bitince zaten arı bitkin bir duruma geliyor birde bölünüyor. birde gerçekten etkili olan bir durum ülkemizde her yıl akım olmuyor ki arı akım olmayınca nereden bulacak örneğin geçen yıl benim bulunduğum bölgede kestane balı olmadı denecek kadar az dı kolonilerim hınca hınç üç kat  arı dolu olduğu halde rekortem çok düşüktu yine 2 senemi 3 senemi önce trakyada yağan dolu herşeyi berbat eti neredeyse boş döndük trakyadan 2 . bir yer değiştik de biraz da olsa bal alabildik bu yıl örneğin tam sayısını bilmiyorum 15 in üzerinde bir koloni ile bal sezonuna girdim tamamı 3 kat müdahale etmesem arılar bal koymaya yer bulamıyacak durumlara gelebilirler aşırı derecede nektar bir o kadar da polen.  şunu da belirtmek isterim ki ırkın önemi çok büyük burada karniyol arısı nı 10 çıtadan sonra tanımak mümkün değil yeter ki temel petek ile destekleyelim temel petek çok önemli bahar dönemindeonun kabartılıp yavru atması ile eski peteğe yavru atması arasında çok büyük fark var.10 koloni cıvarında ki kovanlarımı ana kutularına destek için ayırdım  çünkü ana arılar yarıdan fazlası döllenme uçuşundan dönmediler mevcut azalmaları oluyor takviye gerekiyor devamlı  bu halde iken yine 10 çıtadan aşağı düşmediler  diğer önemli bir konu ise hatta  bu akşam tlf soruldu bana yavru çok var işte bu yavrunun bal tüketimi  aşırı derecede bize bal kalmayacak valla bende öyle sorun yok ama güzel nektar akımı varda sorun yok.  2 kat kuluçkalık üzerine ana ızgarası koydum yavru beslenmenin yanında ballık dada süper bal  var o yavru olmaz sa bundan sonraki ayçiçeği akımda halimiz nice olur.herkes arı bakar ama bal yaptıramaz sözü birazda şeker balı yaptıranları kastetmekte bence. 
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2012, 00:58:54 Gönderen: laz arıcı »

trakyalı senol

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : 11 Haziran 2012, 22:48:00 »
Salih bey sizinde belirttiğiniz gibi bir çok arıcının bal verimi yüksek ama kovan başına vurduğunuz zaman onyedi kilo deniyor resmi olarak benim anlatmak istediğim avrupa iki katlı kovanı bir kovan diyor bizde ise tek katlı kovana bir kovan diyoruz şimdi iki katlı kovanmı çok bal yapar tek katlı kovanmı bal yapar mesela benim gördüğüm bazı arkadaşlar soruyorum kaç kovanın var elli diyor benim gördüğüm en az yirmi kovanı 3 ile 6 çıta arası bu sefer onlarda resmi olarak kayda giriyor çıkan balı da kovan sayısına böldüğünüz zaman düşük çıkıyor örnek olarak mehmet yüksel arkadaşımızı örnek alalım mehmetin arıları baharda iki katlı  bizde kaç kişide baharda iki katlı arı var baktığınız zaman avrupa genelinde arılar iki katlı ama bir kovan diyorlar bizde ise tek katlı ama bir kovan diyoruz kovan sayısını bala böldüğümüzde haliyle bizim bal oranı düşük çıkıyor kolay gelsin.